Adam74 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Czy to pęknięcie to aż taki duży błąd?Pokaż przekrój. Napisz jak smakowała. Nie wiem jak wyglądała w przekroju ani jak smakowała. To był schabik kolegi, nie zdążyłem sprawdzić Nurtuje mnie tylko jego wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Myślę, że już masz wszystko wyjaśnione i następne będą wychodziły jak z obrazka, czego Ci życzę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Polędwica została przypieczona i wysuszona w wędzarni . Parzenie tylko to utrwaliło . Alarm na termometrze miałem ustawiony na 45 stopni. Kilka razy się załączył ale na pewno temperatura długotrwale nie wzrosła powyżej 50 stopni. Mogłem też nadmiernie wysuszyć schab przy otwartych drzwiach wędzarni. Był suchy ale wisiał dalej z szynkami.Wprowadzę korekty przy kolejnym wędzeniu. Dzięki za wszelkie uwagi. pozdrawiamAdam74 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Pilnuj temperatur, a na pewno będzie ok. pamiętaj, że polędwica, to obok polędwiczki,najdelikatniejsze mięso. Z tego względu zawsze proponuję wędzenie jej na zimno, bez parzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Był suchy ale wisiał dalej z szynkami. Osuszanie w wędzarni też jest sztuką Nie wysuszamy asortymentu przed wędzeniem na maksa, musi być mięso lekko wilgotne by nie było na nim widocznej wilgoci , rosy , kropli wody itp . Musisz to wypraktykować sam na swojej wędzarni . Jak to osiągniesz , to pójdzie jak z płatka . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Gotowanie 15 min Parzenie ok 45 min w temacie jest parzona, a napisałeś gotowana. Maxell napisał, że z wieprzowiny polędwica jest najdelikatniejszym mięsem. To wszystko wyjaśnia.Zrobiłeś jak zrobiłeś i jest doświadczenie na przyszłość. Następnym razem spróbuj jak smakuje polędwica bez parzenia, a jak już chcesz parzyć tylko nie gotować, musisz sprawdzić czy wskazania termometru są prawidłowe i od tego należy zacząć.Parzymy delikatnie podnosząc temperaturę do osiągnięcia w środku 58 st następnie wyciągnij i powieś do szybkiego ostygnięcia. Nie studzę i nie ma po co, nie było mielone, ale wieszam w zimnym miejscu. Dlaczego 58 st, z mojej praktyki wynika, że jest najlepsze w smaku pomiędzy surowym, a parzonym w wyższej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-535773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Grudnia 2017 czekałem aż osiągnie siedemdziesiąt kilka stopni.To też za dużo dla polędwicy.Wystarczy w środku 60 st.C.Tak, jak napisał Maxell, jest to mięsień najdelikatniejszy, wyjątkowy. I o tyle dobry, że szkoda go zamieniać w parzony [Dodano: 18 gru 2017 - 03:22]Oczywiście. To wystarczy. Co wystarczy? 10 minut na zaparzenie polędwicy, czyli uzyskanie w środku temperatury 60C?To bardzo ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-580327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Parzymy delikatnie podnosząc temperaturę do osiągnięcia w środku 58 st następnie wyciągnij i powieś do szybkiego ostygnięcia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-580331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Października 2018 Witam podepne się pod temat i zapytam. W czym parzycie takie długie polędwica przecinacie je na pół?. Czy może macie jakieś większe szynkowary. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-608884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) W czym parzycie takie długie polędwica przecinacie je na pół?. Czy może macie jakieś większe szynkowary. To jest wątek o polędwicach wędzonych i parzonych a nie z szynkowaru . Ja polędwicę do wędzenia dzielę na kawałki ok 60dkg. Edytowane 9 Października 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-608902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Października 2018 W czym parzycie takie długie polędwica przecinacie je na pół?. Czy może macie jakieś większe szynkowary. To jest wątek o polędwicach wędzonych i parzonych a nie z szynkowaru . Ja polędwicę do wędzenia dzielę na kawałki ok 60dkg. Prawdopodobnie chodzi o parzenie poledwic po procesie wedzenia. Widocznie kol. uzywa jako naczynia szynkowaru. Kazdy z nas ma swoj praktycznie sposob. Ja dziele poledwice juz przed peklowaniem. Pozwyzej kol. Chudziak - przed wedzeniem. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-608939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Października 2018 Ostatnio po wędzeniem parzyłem metodą suis vide do 68 stopni, wyszła naprawdę pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13837-pop%C4%99kana-pol%C4%99dwica-w%C4%99dzona-i-parzona/page/2/#findComment-609028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.