marcino Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 28 Stycznia 2015 bogdan b nie dobijaj nowego jako fachura pomóż i będzie dobrze Nie mam i nigdy nie miałem takiego zamiaru , nie rozumiem tylko jednego , dlaczego ktoś twierdzi że kiełbasa z Zelmera jest tak samo dobra jak z profesjonalnej maszynki .Nic prostszego - jak wykonać z takiego samego mięsa kiełbasę, na Zelmerze i na maszynce np .22 - porównać i prowadzić konkretną dyskusje i wtedy pokazać wyższość jednego urządzenia nad drugim . Doszliśmy do sedna sprawy.Przeczytaj uważnie czy gdzieś napisałem,że kiełbasa z zelmera jest lepsza od tej zrobionej na maszynce 22.Przeczytaj uważnie czy jak wklejałem zdjęcie to napisałem,że jest to mięso mielone na zelmerze. Mięso jest mielone akurat na tym zdjęciu przez Dziadka na maszynce 22 i pochodzi ze strony http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Opinia Miro w tym temacie była według mnie bardzo trafna,mimo że nie znał szczegółów. Chyba lata praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-400522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Mięso jest mielone akurat na tym zdjęciu przez Dziadka na maszynce 22 i pochodzi ze strony http://wedlinydomowe...dukcja-kielbasy Właśnie tak ma wyglądać III wp ( rozjechana przez walec ) ponieważ używa się jej jako masa wiążąca ,więc zanim napiszesz cokolwiek to poczytaj co jest na zdjęciu i nie staraj się kogoś zapędzić w kozi róg ,bo możesz się sam w nim znaleźć . Edytowane 28 Stycznia 2015 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-400532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Bogdan,nie będę się dalej udzielał w tym temacie. Była mała prowokacja,a teraz lecę do marketu po promocyjną Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-400534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Była mała prowokacja,a teraz lecę do marketu po promocyjną Pozdro Pozdrawiam i życzę smacznego Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-400535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Witam.Zmieliłem 15 kg zelmerem w 1,5h(z przerwami) szło super coś pięknego,nie miażdżyło mięsa wszystko wyszło super Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-400990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Mariusz ,z dzisiejszego mojego mielenia łopatki na zelmerku. Od lewej mielone na szarpaku,a od prawej krojone nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Po prawej większe kawałki ale mnie to nie przeszkadza że kiełbasa jest drobno rozdrobniona Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Jak lubisz drobno rozdrobnioną to przy nadziewaniu zelmerek jest w tym chyba najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 31 Stycznia 2015 no właśnie co ciekawe, łopatki i karkówki zbytnio nie miażdży, a szynkę to mi przecisnęło jak przez praskę i prawie parówki wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 1 Lutego 2015 Do peklowania przygotuj mięso w takich kawałkach aby przechodziło przez gardziel bez popychacza. Ślimak poda na nóż i mniej zmiażdży. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 2 Lutego 2015 No to tak w temacie Zelmerkowiczów jeszcze....W weekend popełniłem troszkę kabanosów ( 16 kg ) tak na śniadanko..... jak to co poniektórzy mawiają na naszym forum!Przy okazji mielenia przypomniał mi się ten wątek więc zrobiłem parę fotek z mojego mielenia, żeby pokazać jak moje mięso wygląda po mieleniu na Zelmerkowej 8-mce!!Więc, na początek I kl. na sitku 13 II kl. na sitku 10 oraz III klasa na situ 6 Więc teraz można by porównać jak wygląda mięsko z Alfy... jak ktoś mielił mięsko na takim sprzęcie i tych sitkach to mógłbym prosić o wrzucenie zdjęć. Będziemy mieli wtedy materiał porównawczy 16 kg mięska mieliłem jakieś 45 minut i jakoś specjalnie się nie śpieszyłem.... mięsko samo miało wpadać do gardzieli. A teraz poddaje je Wasze doświadczone eksperckie oko.... Z Dymnym pozdrowieniem...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) oraz III klasa na situ 6To nie jest mięso wp kl III - to jest namiastka wp kl II B - bardzo tłusta . Mięso wp kl III jest mięsem chudym ścięgnistym używanym jako masa wiążąca , mielimy je przez siatce 2.5 mm lub przez siatkę 5 mm dwa razy . Edytowane 2 Lutego 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 2 Lutego 2015 To nie jest mięso wp kl III - to jest namiastka wp kl II B - bardzo tłusta . Mięso wp kl III jest mięsem chudym ścięgnistym używanym jako masa wiążąca , mielimy je przez siatce 2.5 mm lub przez siatkę 5 mm dwa razy Dziękuję bardzo za sprostowanie.... całe życie się człowiek uczy i głupi umiera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 2 Lutego 2015 Kiełbaska z zelmerka Ta od góry jest robiona z łopatki 7kg,słoniny1kg,podgardla2,5kg Po podzieleniu łopatki wyszło około 2kg pokrojone w kostkę, około 3kg na szarpaku i około 2kg na sitku 4mm Podgardle na szarpaku i słoninka krojona w kostkę. Nadziewane zelmerkiem z jelita 28 Kiełbaska od dołu jest robiona na tłusto i rozpływa się w ustach skład wołowina na sitku 8mm, karczek na 8mm, boczek na 8mm, słonina i podgardle na 2,7mm sitku. Wszystko nadziewane zelmerkiem 8 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 2 Lutego 2015 W związku z tym że większość zdjęć w tym temacie zdechła ze starości na fotce, nie trafiłem na info czy ktoś próbował napędzać maszynkę dwubiegowym mieszadłem do betonu? Cytuj Счастье не хуй, в руки не возьмешьLepiej siedem razy z królewną Śnieżkąniż raz z siedmioma krasnoludkami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SETI2 Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 2 Lutego 2015 Skoro ma silnik to na pewno się da kwestia tylko ile będziesz na tym robił kilogramów i czy silnik jest S1 czyli do pracy ciągłej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-401902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zaprawę klejową gęstą miesza bez najmniejszych problemów. Mieszałce do farszu też daje radę. Niby 2600W ma, a silniki od wyciągarek też nie są S1, a dają radę. To może i moje mieszadło poradzi Okaże się w sobotę Najwyżej będę miał 50kg mięsiwa do przerobienia zelmerkiem 8... Cytuj Счастье не хуй, в руки не возьмешьLepiej siedem razy z królewną Śnieżkąniż raz z siedmioma krasnoludkami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-402050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 3 Lutego 2015 Zaprawę klejową gęstą miesza bez najmniejszych problemów. Mieszałce do farszu też daje radę. Niby 2600W maZ tymi mocami to lipa. Silniki jednofazowe to raczej do 2kW. Też kupiłem masywną żeliwną pompę do brudnej wody. W specyfikacji było, że ma 2,2kW. Jak się spaliła i dałem do przezwojenia to się okazało, że nie ma nawet 1kW. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-402214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 4 Lutego 2015 w sobotę będzie dzień prawdy... Cytuj Счастье не хуй, в руки не возьмешьLepiej siedem razy z królewną Śnieżkąniż raz z siedmioma krasnoludkami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-402460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 4 Lutego 2015 ART B mam kilka takich mieszadeł różnych i myślę,że obroty za wysokie .Mam kilka silników0,5-1kw z redukcją do około 40-60 obrotów na minutę i to by było to Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-402464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 4 Lutego 2015 z tego co czytałem profi wilki 12-stki mają około 150-200 obr/min moje ma 180-400 na pierwszym biegu i większe sito więc mam nadzieję że się sprawdzi gdybym jednak potrzebował silnika z motoreduktorem to się do Ciebie odezwę Cytuj Счастье не хуй, в руки не возьмешьLepiej siedem razy z królewną Śnieżkąniż raz z siedmioma krasnoludkami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-402516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 5 Lutego 2015 Ja swoje nie sprzedaje bo są w użyciu. Jak coś to szukaj po giełdach,złomach,aukcjach w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-402599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 11 Lutego 2015 Z czystym sumieniem mogę polecić dwubiegowe mieszadło do zapraw jako napęd do Alfy32 Powstał potwór który nawet się nie zagrzał podczas mielenia 70kg mięcha Jedyny minus to hałas... ale mieli tak szybko że da się wytrzymać Cytuj Счастье не хуй, в руки не возьмешьLepiej siedem razy z królewną Śnieżkąniż raz z siedmioma krasnoludkami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-404197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 11 Lutego 2015 Wstaw fotke tego potwora. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-404199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 11 Lutego 2015 Jedyny minus to hałas... ale mieli tak szybko że da się wytrzymać Szybko ? to znaczy ile obrotów ?Obroty w maszynkach do mięsa są tak obliczone, że trące o siebie nożyk z sitkiem wytwarzające ciepło, nie zagrzeją się. Zbyt wysokie obroty spowodują wzrost temperatury pomimo dokładania mięsa. Nie wychłodzą się. Znam to z autopsji. Miałem napęd z motoreduktorem 1,1kW 180 obrotów. 10kg mięsa to jeszcze ok, ale np. 50kg to już zauważyłem, że sito jest ciepłe. Następnym krokiem była przeróbka napędu na mniejsze obroty. Przy 90-100 obr. efekt grzania się nie pojawił. Znaczy to, że tarcie i przepuszczane mięso było w stanie schłodzić sito i nożyk Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13902-nap%C4%99d-do-maszynki-32/page/39/#findComment-404208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.