Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 579
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kochani czy sa dziurki czy nie to nawet z wiekszymi to parowki domowe beda parowkami a nie smieciami zmielonymi jakie mozna kupic w sklepie , przymknijmy oko na dziurki i cieszmy sie smakiem  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-609817
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyrobienie ciasta miesiarką w dzieży 300l zajmowało 5 minut WYROBIENIE czyli zespolenie składników - nasza emulsja mięsna, jednak proces technologiczny trwał z regóły do 15 minut a nawet i 30 się "mieliło" jak jakąś faze się pominęło, w domu jakby ktoś miał taki mocny malakser to pewno też wyrobił by masę w 2minuty ale co z tego ? Miesiarka działa podobnie jak kuter , dzieża obraca się dość wolno a ciasto wurabiają dwa kły, porónać to można do wyrabania ciasta jednym palcem w garnku/misie 5L.

W wyrabianiu ciasta chodzi o coś innego. 

Czas odgrywa rolę zaś czas technologiczny jest kompromisem między oczekiwaną jakością a kosztami wytwórcy.

Mieszanie ciasta powoduje uwalnianie się białek z mąki (gluten) a następnie tworzenie długich łańcuchów. To samo a może i bardziej dotyczy białek jajecznych.

Dlatego ciasta żytniego w zasadzie nie wyrabia się i kończy na etapie mieszania. Inaczej jest z ciastem pszenicznym oraz ciastami na bazie żółtek.

Babka wołyńska tiulowa nie uda się bez bardzo, bardzo długiego wyrabiania. W wyniku tego wyrabiania/ubijania struktura białek na tyle się wzmacnia, że mogą wspaniale wytrzymać pięciokrotny rozrost. 

Przy kutrowaniu mięsa na parówki celem jest uzyskanie trwałej emulsji typu o-w, czyli olej (tłuszcz) w wodzie.

Emulgatorem jest białko mięsa, które rozpuszcza się w wodzie.

Długość emulgowania zwiększa stabilność emulsji ale również jej sztywność, co sprzyja napowietrzaniu przy dalszym mieszaniu.

Nas  interesuje trwałość emulsji tylko do czasu obróbki termicznej, która zespoli wszystkie fazy. 

Zatem nadmierne przedłużanie emulgowania da wyłącznie efekt struktury serowej.

Dodam, że nie jest to tylko negatywny efekt wizualny ale również wpływa na trwałość. Kontakt cząsteczek wyrobu z powietrzem powoduje szybsze zmiany w mięsie, m. inn. szybsze utlenianie i zmianę koloru.

Dodam, że powyższe napisałam na podstawie własnej wiedzy, przemyśleń i praktyki.

Źródeł literaturowych nie podam  :thumbsup:

 

Dziękuję za wstawienie zdjęcia noży.

Zapytałam o tę średnicę aby porównać z nożem Bartka. Ten nóż ma średnicę 154 mm, średnica wewnętrzna pojemnika to 160mm.

Czy mógłbyś proszę zmierzyć wewnętrzną średnicę pojemnika, w którym kutrowałeś?

Przyznam, że podoba mi się to urządzenie coraz bardziej   :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-609820
Udostępnij na innych stronach

EAnno a czy takie domowe parowki to wogole dlugo poleza jak sa dobre? oczywiscie ze jak ktos robi duze ilosci ale takimi mini zestawami do wiecej jak 2-3 kg to nie zrobimy  :D  Ja bym byla zachwycona jak by mi sie i takie udaly bo bardzo lubie ale jam zadko bo kupne to sa ,nawet te najlepsze ..no komentarz niepotrzebny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-609822
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję za wstawienie zdjęcia noży.

Zapytałam o tę średnicę aby porównać z nożem Bartka. Ten nóż ma średnicę 154 mm, średnica wewnętrzna pojemnika to 160mm.

Czy mógłbyś proszę zmierzyć wewnętrzną średnicę pojemnika, w którym kutrowałeś?

Przyznam, że podoba mi się to urządzenie coraz bardziej   :D

 

 

Mógłbym... jak będę w domu. Jak chcesz coś jeszcze to pisz mogę Ci nawet jakiś film nagrac.

Mam już na stanie drugą ninje, starszą ale z nowym okrągłym pojemniiem i nowymi nożami i tylko to w zestawie, max za trzy tygodnie będę jechał do polski, to tak na marginesie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-609826
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem ostrze ma około 15cm misa u góry 17cm u dołu 15cm  - potraktuj to z od 0.5 do 1 centymetrową tolerancją bo ciężko to zmierzyć, ale misa ma u góry dokładnie 16.7cm

 

Muszę nadmienić że parówki i wp. i tdrobiowe, wyszły dużo mniej soczyste niż poprzednio jak robiłem, to jedne na + z tego eksperymentu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-609920
Udostępnij na innych stronach

Widzę że temat ninji trochę ucichł :)

Więc powiem że jestem zaskoczony że parówki które ostatnio robiłem są o wiele mniej soczyste, wcześniej to na talerzu pływało, teraz wszystko zostaje w kiełbasie.

 

(podgrzana)

8dc246bf8445f778dc6d1320acde14c5_big.jpg

 

 

Jeśli zaś chodzi o dziurki to czy ninja czy kuter bez podciśnienia się ich nie pozbędziemy, pewnie można dopracować się metody by było ich jak najmniej, i zapewne niektórzy już wiedzą jak to zrobić, ale kuter robi nie wiele mniej dziórek niż ninja, film pana Eckkehard'a - porównuje przekrój z ninji i kutra, wcześniej jest opis jak robi, tym razem bardziej po "naszemu" czyli chude i tłuste oddzielnie.

 

https://youtu.be/MJB4HKVgbRk?t=654

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610321
Udostępnij na innych stronach

Żeby powietrza nie było wcale, lub bardzo mało musiałby być kutter próżniowy.

W warunkach domowych i na sprzęcie które mamy do dyspozycji, to i tak robimy super parówki.

Wiem co jest w składzie i chyba to jest najważniejsze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610334
Udostępnij na innych stronach

Łódź i okolice.

Do sprzedania rozdrabniacz do mięsa.

Mam podobny, tylko mniejszy i śmiga aż miło.

Ten też powinien się sprawdzić

https://www.olx.pl/oferta/maszynka-rozdrabniacz-do-miesa-warzyw-CID628-IDq3fZW.html

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610410
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam podobny, tylko mniejszy i śmiga aż miło.

Nóż wygląda na identyczny jak z Bartka. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610413
Udostępnij na innych stronach

Może i wersja skromna, ale jak uruchomisz, to mięso rozdrabnia w parę sekund.

Mam podobny, ale mniejszy i gdyby nie odbiór osobisty, to biorę w ciemno.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610425
Udostępnij na innych stronach

Bartki (te metalowe - mesko) mają 400W ,  te plastykowe (jak w linku  od Mira) mają 140W  - wystarczy 140W?

 

751139355_3_644x461_malakser-predom-zelm

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610431
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bartki (te metalowe - mesko) mają 400W ,  te plastykowe (jak w linku  od Mira) mają 140W  - wystarczy 140W?

Zależy do czego. Poza tym w wersji plastikowej nie ma reduktora obrotów. 

Mam oryginalną instrukcję Bartka, urządzenie może pracować bez przerwy  10 minut.

Obroty: przy użyciu reduktora obrotów: 500 - 6 000 obr./min - do malaksera i szatkownicy

Bez reduktora obrotów - od 2000 do 15 000 obr./min. - mikser i sokowirówka.

Pod spodem napędu jest wyłącznik przeciążeniowy.To były naprawdę dobre maszyny.

Chociaż w jednej z serii wypuszczono wadliwy reduktor obrotów i obecnie, kupując stare urządzenie jest szansa, że się na taki trafi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610434
Udostępnij na innych stronach

Będąc dziś na zakupach w Szronie jeszcze raz rzuciłem okiem na rozdrabniacz/kuter  , do którego link wrzuciłem wcześniej w poście 

https://www.szron.eu/roboty-wieloczynnosciowe/4092-robot-uniwersalny-kuter-wilk-do-obrobki-6l.html

Przejrzałem  dokładniej  ów sprzęt  i mogę powiedzieć , że wykonany jest solidnie , a sam nóż budzi respekt - jest kawał mela. (trochę "dziwna" obsługa z tą wajchą na deklu , no ale jest bezpiecznie chociaż)    Zastanawia mnie jedna sprawa :hmm:

Jaki nóż jest lepszy do naszych potrzeb w takich maszynach?  Gładki  czy częściowo ząbkowany ? (nie są to grube zęby , bardziej fala )

 

Gdyby ktoś się zdecydował na zakup takiego sprzętu to radzę poszukać na necie , bo T4all kosztuje ok.1400zł lub mniej a w Szronie za identyczny (czyli 6litrowy) wołają 1645zł. Royala 6l można kupić za ok. 1540zł   Loga różne , ale sprzęty praktycznie te same (W T4all sprzęcik 6l ma silnik 950W , w Szronie 6l ma 750W w Royalu też jest 750W -  dopiero większy 9l  Szron ma 950W -  Royal 9l ma nadal 750W  więc przewaga na rzecz T4all)

hr-6ostrze.png

Edytowane przez Bee Gees

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610608
Udostępnij na innych stronach

no i jeszcze widziaem u chińczyka na zdjęciach nóż z czterema ostrzami, HR-8 chyba, niestety nie było go w sprzedaży ale się nie zagłębiałęm może trzeba trochę poszukać na aliexpress, bo taki nóż byłby najbardziej optymalny, a ząbki no to w kótrach ich nie widać ale czy to ma znaczenie, chyba tylko teoretyczne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610616
Udostępnij na innych stronach

Nóż z ząbkami ma większą powierzchnię cięcia, więc teoretycznie szybciej rozdrobni mięso.

Szkoda że tylko są dwa ostrza, cztery byłyby lepsze.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610634
Udostępnij na innych stronach

Zębaty gorszy do naostrzenia (więc znowu coś za coś). Nigdzie w kutrach prawdziwych nie widziałem ostrzy zębatych.Dlatego o tym piszę.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610648
Udostępnij na innych stronach

Nóż z ząbkami ma większą powierzchnię cięcia, więc teoretycznie szybciej rozdrobni mięso.

Z praktyki powiem, że nóż z ząbkami nie nadaje się, ostry i gładki zrobi swoje lepiej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610650
Udostępnij na innych stronach

 

Nóż z ząbkami ma większą powierzchnię cięcia, więc teoretycznie szybciej rozdrobni mięso.

Z praktyki powiem, że nóż z ząbkami nie nadaje się, ostry i gładki zrobi swoje lepiej. :cool:
Też o tym Piotrze pomyślałem, zdjęcie nie jest zbyt ostre, ale wierzę że mimo innego kształtu ostrze noża jest ostre.

Noże w profesjonalnym kutrze są faktycznie gładkie, ale może przy zachowaniu ostrości nie jest to złe rozwiązanie?

Większą niedogodnością są tylko dwa ostrza. Mięso będzie się zawieszało, i mielenie będzie tylko na spodzie naczynia.

No ale takich z prawdziwego zdarzenia kutrów na potrzeby domowe nie ma i raczej nie będzie, więc coś za coś.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610652
Udostępnij na innych stronach

Bez znaczenia.

Dół będzie kutrowany,a góry nie ruszy.

Trzeba zatrzymać i przemieszać farsz, albo mało nakładać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610655
Udostępnij na innych stronach

Dlatego Ninja, tylko że więcej jak 1kg całego wsadu na raz nie zrobi a tam jest duży garnek 6l tak ? więc te 2kg powinno masy wyjść tylko znowu więcej masy to więcej u góry nie mieszanej, no i ta CENA !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610660
Udostępnij na innych stronach

No cena za najskromniejszy kuter 6l to ok. 3000zł ( i z tego co zbieram informację to te tanie kutry  też szału nie robią - pisał o tym kolega Redzed ,  któryś z kolegów  o Hobarcie też najsłodziej nie mówił   :hmm: ) .Dlatego piszę w temacie  "Alternatywa"

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/16/#findComment-610661
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.