miro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Lutego 2017 brzozy tak, ale owocowe jak wiśnia niby dlaczego nie jest pożądana? Może dawać gorzki smak.Ale mi też nie chce się korować i żal wyrzucić tak cenny materiał, więc mieszam wiśnie, czereśnie ze zrębkami buk-olcha... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-541613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Lutego 2017 A więc tak. Dzisiaj zrobiłem pasztetową g właśnie jest w wędzarni. Wędzi się 3 godzinę zimnym dymem a wg przepisu będę ją trzymał do 5godzin. [Dodano: 23 lut 2017 - 19:53] Tak jak obiecałem kontroluje temp. Zdjęcia ukazują wskazania termometrt co godzinę, termometr wyskalowany sprawny, i taka ciekawostka dla tych którzy twierdzą że w tej wędzarni nie da się wędzić zimnym dymem [Dodano: 23 lut 2017 - 19:54] Temperatura oscyluje w granicach 20stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Lutego 2017 Nieźle pobalowaliście przy tej robocie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Lutego 2017 :grin: jak to przy wędzeniu :-) nie no żartuje, wstawianie postów z telefonu nie jest zbytnio komfortowe :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Lutego 2017 Jeśli masz kłopot z wrzucaniem zdjęć - podsyłasz je do mnie na pocztę i po problemie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Lutego 2017 Samo dodawanie zdjęć nie jest kłopotem ale strona w pełnej edycji na telefonie sprawia trochę kłopotu, ale dość of top trzeba pilnować wyrobów :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Lutego 2017 Ale wiesz kolego że ten termometr na tarczy pokazuje co tylko chcesz ? To taka mała uwaga gdy kalibracja polega ba obrocie tarczy ... O temperaturze pisałem wcześniej nie bez przyczyny ... korzystałem parę lat z podobnej wedzarni powiedzmy po niemieckiej na strychu temperatury o jakich piszesz mozna było uzyskać w okresie jesienno zimowym ale bocznikowo czyli poprzez komin a nie przy paleniu bezpośrednim Ważne ze to co robisz smakuje Tobie i rodzinie reszta to szczegóły ... istotne ale szczegóły Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Lutego 2017 Roger termometr kalibrowałem wedle termometru elektronicznego, i zablokowałem w skuteczny sposób tarcze żeby się nie przesuwała [Dodano: 23 lut 2017 - 22:25] Dla jasności komin jest z boku, wlot do komina ma jakieś 10cm średnicy a temperaturę reguluje cugiem przy drziczkach. Można nie wierzyć ale ten termometr nie kłamie [Dodano: 23 lut 2017 - 22:30] Roger można palić bezpośrednio nie ogniem tylko tlić trociny uzyskując dużo dymu i niska temperaturę, dlaczego mi nie wierzycie? Nie wiem jak mam wam udowodnić że temperatura oscyluje przy 20 stopniach, oczywiście mogę ją podnieść nawet do 90, kwestia dostarczenia odpowiedniej ilości powietrza [Dodano: 23 lut 2017 - 22:44] Minęła 5 godzina wędzenia, kiszka wyjęta temperatura około 24stopnie na dowód zdjęcia [Dodano: 23 lut 2017 - 22:46] Trociny prawie wywedzone [Dodano: 23 lut 2017 - 22:49] Delikatnie podwędzona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Lutego 2017 dlaczego mi nie wierzycie? Ja Ci wierzę......czemu miałbym nie wierzyć? Paląc samymi trocinami wiele ciepła nie uzyskasz.Do tego murowana wędzarnia w piwnicy, gdzie zapewne teraz jest około 5-10 C.....Trzeba by nieźle przychjacować drewnem żeby ją najpierw wygrzać..... Jedno co jeszcze dodam, to czy wędząc w dużej ilości dymu jak piszesz, nie masz posmaku lekkiego kwasu na zewnątrz wyrobów?I podziwiam ze cierpliwość przy tak długim wędzeniu.....SZACUN! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Lutego 2017 Miro są tacy którzy jednak nie wierzą;-) Co do temperatury to śmiało idzie ją podnieść, po prostu otwieram cug na max i temperatura idzie w górę w szybkim tempie :-) A jeśli chodzi o wyroby to żadnego kwasu nie wyczuwam :-) [Dodano: 24 lut 2017 - 07:25]Wracając jeszcze do ilości dymu to wiadomo na zdjęciu jest go więcej bo podczas robienia zdjęć muszę normalnie drzwi otworzyć :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Lutego 2017 Pokuś się kiedyś na tradycyjne osuszanie i wędzenie w przedziale temp 45-55 stopni Jak uzyskasz ładny kolorek [3-4 godz] wrzuć mięsko do parzenia i parz do uzyskania 68-70 stopniu w środku. Potem wystudź i delektuj się smakiem Jeśli nie chcesz parzyć podnieś temp. w wędzarni do 80-90 stopni i podpiekaj do uzyskania równiez 68-70 w środku [ temp. uśredniam -oczywiscie mniejsza będzie w przypadku polędwiczki ,nieco wyższa w przypadku np. boczku] Oczywiscie taka wędlinka nie poleży tyle co Twoja ,ale od czego mamy zamrażarki Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBYSZEG Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 25 Lutego 2017 Ja Tobie wierzę, że jest jak opisujesz.Jak byłem dzieckiem to u mojej Cioci mieszkającej na wsi w Wielkopolsce ( kiedyś powiat Międzychód) w chałupie o konstrukcji z końca XVIIIw, (tak ocenili to etnografowie w latach 60 XXw na podstawie badań drzwi wejściowych o czym było głośno w naszej rodzinie) Chata kryta strzechą trzcinową ściany mur pruski z dębowych bali wypełnienie z gliny i trzciny, wewnątrz kuchnia kaflowa z dymnikiem pojemności oceniam teraz na ok 1/2 lodówki, w której jak pamiętam zawsze coś z mięska i kiełbas wisiało. Jak przyjeżdżaliśmy na wakacje do cioci to moi rodzice zachwycali się tymi wyrobami. My jako dzieci także. I dobrze pamiętam, że kolor mięska był naturalny czerwony. Wisiała tam też wędzona świńska tylna cała noga w skrzących się białych nalotach soli, z której Ciocia ostrym nożem potrafiła wyciąć cieniutkie plasterki szynki. Pamiętam, że te wędzonki były mocno słone i wisiały w dymniku czekając na nasz przyjazd od Wielkanocnego świniobicia. Dymnik był z szybrami, które Ciocia w czasie gotowania na kuchni niekiedy przestawiała. Ciocia też, jak to drzewiej bywało robiła bardzo smaczne przetwory mięsne także w wekach. Była zresztą świetną gospodynią . Pamiętam smaczne grzybki w occie, masło i sery z koziego mleka, marynaty z ryb w tym z węgorzy z miejscowego jeziora, przetwory i owoce ze swojego sadu. Ale dla mnie największym przebojem Cioci było nie wiem jak to nazwać, pasowałoby na mus poziomkowy. A robiła to w ten sposób. Zbierała leśne pachnące poziomki, które ucierała z cukrem pałką w makutrze/donicy. Następnie utarty mus przekładała do szklanek musztardówek (starsi wiedzą o co chodzi). Smarowała spirytusem dla dezynfekcji brzegi szklanki. Zakrywała szklankę celofanem i zawiązywała sznurkiem konopnym. Jak w zimie otwieraliśmy taki słoik i smarowaliśmy musem świeży chleb, to roznosił się wspaniały zapach lasu i leśnych poziomek, a smak tego deseru był nie do opisania. Dlaczego to mile wspominam, bo były to moje smaki z dzieciństwa. Cioci już dawno nie ma bo zmarła, a niezamieszkała chałupa zawaliła się. Uważam, że jeżeli Twoje wyroby są smaczne i dobrze zakonserwowane to nie ma co się martwić i kombinować jak usprawnić coś co jest już dobre i sprawdzone. Życzę powodzenia w podtrzymywaniu dziadkowej tradycji wędzarniczej. Cytuj Gdyby trzmiel znał prawa fizyki nigdy by nie latał. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) witam, przyszedl czas przedswiateczny wiec pewnie kazdy juz szykuje sie do wedzenia, chcialem sie podzielic z wami moimi wedzonkami, zdjecia nie sa moze jakiejs super jakosci ale jestem ciekaw waszej opinii. wedzilem schab i piersi z kaczki na trocinach z gruszki i wiśni.po krotce przygotowania:solanka 50/50 sól/ peklosól 95g soli na 1litr wody, 0.6l wody na 1kg miesa + przyprawy8dni peklowania, ociekanie, osuszanie i wedzenie: schab 4dni zimny dym, w cyklu 12h/12h (12h wedzenia i na kolejne 12h zostawione bez dymu w wedzarni i kazdy dzien tak samo) : piersi z kaczki 2dni wędzenia w takim samym cykluspadek wagi po uwedzeniu rzędu 20% efekty: i taki przekrój stanu przęwędzenia schabu, widac dokladnie gdzie dotarl dym wyprzedzając rowniez nie ktore wypowiedzi, zaznaczam ze zdjecia sa robione telefonem i nie oddaja w pelni rzeczywistego wyglada wedzonek, staralem sie jak moglem ale nie stety albo to oswietlenie nie te, ale nie ten telefon pozdrawiam Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez karuzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 solanka 50/50 sól/ peklosól Tego nigdy nie pojmę...Po co obie kuku robić? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) jakie kuku? 50% zwykłej soli i 50% peklo z przyzwyczajenia, lekki brak zaufania mam do gotowej peklosoli, czy tam aby napewno jest dodana odpowiednia ilosc saletry? z reszta czy to w czymś przeszkadza? taki stosunek ? Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez karuzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Może pójdź dalej.Po co 50/50 jak można przecież wcale nie dawać peklosoli.Zdrowiej będzie, bez azotynu ....a jaka frajda z pobytu dzieci w szpitalu.... Powiem Ci ...bezcenne przeżycie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) miro nie bardzo rozumiem twoj post? o co tobie chodzi z tymi dziecmi w szpitalu? chodzi tobie o to ze mieso bedzie nie dopeklowane czy jak? I nie, nie mam zamiaru iść dalej, zawsze tak peklowałem mieso i nigdy nie bylo zadnego problemu Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez karuzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) ....miro był w szpitalu ostatnio.... ...i może dlatego przestrzega.... Saletry w peklosoli nie ma - jest azotyn.... Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 I nie, nie mam zamiaru iść dalej, zawsze tak peklowałem mieso i nigdy nie bylo zadnego problemu Zadałeś pytanie, dostałeś z moje strony odpowiedź. Jeśli jesteś przekonany że ujęcie peklosoli na rzecz soli jest uzasadnione technologicznie, to proszę uzasadnij to.Stwierdzenie ...Ja tak robię i jest dobrze, nie przekonuje mnie! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) .Po co obie kuku robić? Miro przesadzasz . Wiem co napisałem . Ja też tak pekluję . Nikt tego nie musi powielać . Pozdrawiam[Dodano: 07 kwi 2017 - 13:22] .Ja tak robię i jest dobrze, nie przekonuje mnie! Trudno . Nie zamierzam Ciebie przekonywać . Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zadałeś pytanie, dostałeś z moje strony odpowiedź. Jeśli jesteś przekonany że ujęcie peklosoli na rzecz soli jest uzasadnione technologicznie, to proszę uzasadnij to. Stwierdzenie ...Ja tak robię i jest dobrze, nie przekonuje mnie! zadalem pytania i nie dostalem odpowiedzi, w zamian otrzymalem jakas dziwna wypowiedz, "idz dalej" po co 50/50 najlepiej wcale, dzieci w szpitalu itd. Stwierdzenia "ja tak robie i jest dobrze" tez nie napisalem napisalem ze zawsze tak robilem i nigdy nie bylo problemu rozumiem ze peklosól jest dodatkowym gwarantem bezpieczeństwa miesa, ale nikt tu przeciez jej nie eliminuje, a czy ujecie peklosoli na rzecz soli jest uzasadnione w jakis sposob technologicznie tego to nie wiem, gdzies w ksiażce (juz nie pamietam w jakiej) pisano o takim stosunku przy solance.Kiedys z reszta peklosoli nie bylo, kupowalo sie przeciez saletre i mieszalo z sola, teraz dokladnie nie pamietam? 2% saltery? z reszta to nie istotne, teraz jest gotowa peklosól i dobrze. Ale gdzie dopatrujesz się jakiegoś ogromnego błedu z mojej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Ale gdzie dopatrujesz się jakiegoś ogromnego błedu z mojej strony? 50/50 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Mirek było już parę dyskusji na ten temat i teoretycznie te proporcje 50/50 są bezpieczne, oczywiście przy zachowaniu standardowych ilości ogólnych "soli" w solance a nie krańcowo zmniejszanych Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) ja dawalem 95g soli na 1 litr wody, 0.6 litra wody na kg miesa, schab w solance siedzial 8dni, z solanka absolutnie nic sie nie dzialo, zadna piana, zadne męty, dodatkowo mieso wedzone 4dni gdzie widac na zdjeciu ze jest przewędzony i dopeklowany. schab wyszedl dobrze, wystraczająco słony, mieso ma juz kilka dni od wedzenia i absolutnie nic sie z nim nie dzieje, a dostaje po glowie od ciebie jak maly chlopiec, dlaczego tak bardzo przestrzegasz tego 50/50 że to tak źle? rozumiem ze masz swoja racje, ale wystarczy napisac a nie zaraz rzucac frazesami na forum w dziale "Dla początkujących" Nstepne razy moge bez problemu uzyc tylko peklosoli, z tym to nie ma najmniejszego problemu Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez karuzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 schab wyszedl dobrze, wystraczająco słony Mówią, że o smakach i gustach się nie dyskutuje ale dla mnie to polędwica byłaby zdecydowanie za słona bez moczenia przed wędzeniem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.