Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

brzozy tak, ale owocowe jak wiśnia niby dlaczego nie jest pożądana? 

Może dawać gorzki smak.

Ale mi też nie chce się korować i żal wyrzucić tak cenny materiał, więc mieszam wiśnie, czereśnie ze zrębkami buk-olcha... ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-541613
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A więc tak. Dzisiaj zrobiłem pasztetową g właśnie jest w wędzarni. Wędzi się 3 godzinę zimnym dymem a wg przepisu będę ją trzymał do 5godzin.

[Dodano: 23 lut 2017 - 19:53]

Tak jak obiecałem kontroluje temp. Zdjęcia ukazują wskazania termometrt co godzinę, termometr wyskalowany sprawny, i taka ciekawostka dla tych którzy twierdzą że w tej wędzarni nie da się wędzić zimnym dymem

[Dodano: 23 lut 2017 - 19:54]

Temperatura oscyluje w granicach 20stopni

post-85554-0-78421100-1487879224_thumb.jpg

post-85554-0-07165600-1487879263_thumb.jpg

post-85554-0-87454400-1487879296_thumb.jpg

post-85554-0-15987900-1487879465_thumb.jpg

post-85554-0-32053400-1487879483_thumb.jpg

post-85554-0-03115100-1487879511_thumb.jpg

post-85554-0-12204200-1487879530_thumb.jpg

post-85554-0-73268000-1487879562_thumb.jpg

post-85554-0-65229400-1487879588_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542021
Udostępnij na innych stronach

Nieźle pobalowaliście przy tej robocie. :D;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542026
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz kłopot z wrzucaniem zdjęć - podsyłasz je do mnie na pocztę i po problemie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542033
Udostępnij na innych stronach

Samo dodawanie zdjęć nie jest kłopotem ale strona w pełnej edycji na telefonie sprawia trochę kłopotu, ale dość of top trzeba pilnować wyrobów :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542035
Udostępnij na innych stronach

Ale wiesz kolego że ten termometr na tarczy pokazuje co tylko chcesz ?

To taka mała uwaga gdy kalibracja polega ba obrocie tarczy ...

O temperaturze pisałem wcześniej nie bez przyczyny ... korzystałem parę lat z podobnej wedzarni powiedzmy po niemieckiej na strychu temperatury o jakich piszesz mozna było uzyskać w okresie jesienno zimowym ale bocznikowo czyli poprzez komin a nie przy paleniu bezpośrednim ;)

Ważne ze to co robisz smakuje Tobie i rodzinie reszta to szczegóły ... istotne ale szczegóły ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542064
Udostępnij na innych stronach

Roger termometr kalibrowałem wedle termometru elektronicznego, i zablokowałem w skuteczny sposób tarcze żeby się nie przesuwała

[Dodano: 23 lut 2017 - 22:25]

Dla jasności komin jest z boku, wlot do komina ma jakieś 10cm średnicy a temperaturę reguluje cugiem przy drziczkach. Można nie wierzyć ale ten termometr nie kłamie

[Dodano: 23 lut 2017 - 22:30]

Roger można palić bezpośrednio nie ogniem tylko tlić trociny uzyskując dużo dymu i niska temperaturę, dlaczego mi nie wierzycie? Nie wiem jak mam wam udowodnić że temperatura oscyluje przy 20 stopniach, oczywiście mogę ją podnieść nawet do 90, kwestia dostarczenia odpowiedniej ilości powietrza

[Dodano: 23 lut 2017 - 22:44]

Minęła 5 godzina wędzenia, kiszka wyjęta temperatura około 24stopnie na dowód zdjęcia

[Dodano: 23 lut 2017 - 22:46]

Trociny prawie wywedzone

[Dodano: 23 lut 2017 - 22:49]

Delikatnie podwędzona

post-85554-0-83586200-1487889965_thumb.jpg

post-85554-0-38386200-1487890013_thumb.jpg

post-85554-0-85135600-1487890125_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542065
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego mi nie wierzycie?

Ja Ci wierzę......czemu miałbym nie wierzyć?   :D

 

Paląc samymi trocinami wiele ciepła nie uzyskasz.

Do tego murowana wędzarnia w piwnicy, gdzie zapewne teraz jest około 5-10 C.....

Trzeba by nieźle przychjacować drewnem żeby ją najpierw wygrzać..... :tongue:

 

Jedno co jeszcze dodam, to czy wędząc w dużej ilości dymu jak piszesz, nie masz posmaku lekkiego kwasu na zewnątrz wyrobów?

I podziwiam ze cierpliwość przy tak długim wędzeniu.....SZACUN!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542066
Udostępnij na innych stronach

Miro są tacy którzy jednak nie wierzą;-)

Co do temperatury to śmiało idzie ją podnieść, po prostu otwieram cug na max i temperatura idzie w górę w szybkim tempie :-)

A jeśli chodzi o wyroby to żadnego kwasu nie wyczuwam :-)

[Dodano: 24 lut 2017 - 07:25]

Wracając jeszcze do ilości dymu to wiadomo na zdjęciu jest go więcej bo podczas robienia zdjęć muszę normalnie drzwi otworzyć :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542077
Udostępnij na innych stronach

Pokuś się kiedyś na tradycyjne osuszanie i  wędzenie w przedziale temp 45-55 stopni Jak uzyskasz ładny kolorek [3-4 godz] wrzuć mięsko  do parzenia  i parz do uzyskania 68-70 stopniu w środku. Potem wystudź i delektuj się smakiem :) Jeśli nie chcesz parzyć podnieś temp. w wędzarni do 80-90 stopni i podpiekaj do uzyskania równiez 68-70 w środku [ temp. uśredniam -oczywiscie mniejsza będzie w przypadku polędwiczki ,nieco wyższa w przypadku np. boczku] Oczywiscie taka wędlinka nie poleży tyle co Twoja ,ale od czego mamy zamrażarki :)  :) 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542143
Udostępnij na innych stronach

Ja Tobie wierzę, że jest jak opisujesz.

Jak byłem dzieckiem to u mojej Cioci mieszkającej na wsi w Wielkopolsce ( kiedyś powiat Międzychód) w chałupie o konstrukcji z końca XVIIIw, (tak ocenili to etnografowie w latach 60 XXw na podstawie badań drzwi wejściowych o czym było głośno w naszej rodzinie) Chata kryta strzechą trzcinową ściany mur pruski z dębowych bali wypełnienie z gliny i trzciny, wewnątrz kuchnia kaflowa z dymnikiem pojemności oceniam teraz na ok 1/2 lodówki, w której jak pamiętam zawsze coś z mięska i kiełbas wisiało. Jak przyjeżdżaliśmy na wakacje do cioci to moi rodzice zachwycali się tymi wyrobami. My jako dzieci także. I dobrze pamiętam, że kolor mięska był naturalny czerwony. Wisiała tam też wędzona świńska tylna cała noga w skrzących się białych nalotach soli, z której Ciocia ostrym nożem potrafiła wyciąć cieniutkie  plasterki szynki. Pamiętam, że te wędzonki były mocno słone i wisiały w dymniku czekając na nasz przyjazd od Wielkanocnego świniobicia. Dymnik był z szybrami, które Ciocia w czasie gotowania na kuchni niekiedy przestawiała. Ciocia też,  jak to drzewiej bywało robiła bardzo smaczne  przetwory mięsne także w wekach. Była zresztą świetną gospodynią . Pamiętam smaczne grzybki w occie, masło i sery z koziego mleka, marynaty z ryb w tym z węgorzy z miejscowego jeziora, przetwory i owoce ze swojego sadu. 

Ale dla mnie największym przebojem Cioci było nie wiem jak to nazwać, pasowałoby na mus poziomkowy. A robiła to w ten sposób. Zbierała leśne pachnące poziomki, które ucierała z cukrem pałką w makutrze/donicy. Następnie utarty mus przekładała do szklanek musztardówek (starsi wiedzą o co chodzi). Smarowała spirytusem dla dezynfekcji brzegi szklanki. Zakrywała szklankę celofanem i zawiązywała sznurkiem konopnym. Jak w zimie otwieraliśmy taki słoik i smarowaliśmy musem świeży chleb, to roznosił się wspaniały zapach lasu i leśnych poziomek, a smak tego deseru był nie do opisania. Dlaczego to mile  wspominam, bo były to moje smaki z dzieciństwa. Cioci już dawno nie ma bo zmarła, a niezamieszkała chałupa zawaliła się. 

Uważam, że jeżeli Twoje wyroby są smaczne i dobrze zakonserwowane to nie ma co się martwić i kombinować jak usprawnić coś co jest już dobre i sprawdzone. Życzę powodzenia w podtrzymywaniu dziadkowej tradycji wędzarniczej.

Gdyby trzmiel znał prawa fizyki nigdy by nie latał.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-542288
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

witam, przyszedl czas przedswiateczny wiec pewnie kazdy juz szykuje sie do wedzenia, chcialem sie podzielic z wami moimi wedzonkami, zdjecia nie sa moze jakiejs super jakosci ale jestem ciekaw waszej opinii.

 

wedzilem schab i piersi z kaczki na trocinach z gruszki i wiśni.

po krotce przygotowania:

solanka 50/50 sól/ peklosól 

95g soli na 1litr wody, 0.6l wody na 1kg miesa + przyprawy

8dni peklowania, 

ociekanie, osuszanie i wedzenie: schab 4dni zimny dym, w cyklu 12h/12h (12h wedzenia i na kolejne 12h zostawione bez dymu w wedzarni i kazdy dzien tak samo)

                                                   : piersi z kaczki 2dni wędzenia w takim samym cyklu

spadek wagi po uwedzeniu rzędu 20% 

efekty:

post-85554-0-20271800-1491515318_thumb.jpgpost-85554-0-63491600-1491515342_thumb.jpg

 

i taki przekrój stanu przęwędzenia schabu, widac dokladnie gdzie dotarl dym 

post-85554-0-64023100-1491515400_thumb.jpg

 

wyprzedzając rowniez nie ktore wypowiedzi, zaznaczam ze zdjecia sa robione telefonem i nie oddaja w pelni rzeczywistego wyglada wedzonek, staralem sie jak moglem ale nie stety albo to oswietlenie nie te, ale nie ten telefon :) pozdrawiam

Edytowane przez karuzo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546706
Udostępnij na innych stronach

 

 

solanka 50/50 sól/ peklosól 

Tego nigdy nie pojmę...Po co obie kuku robić? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546708
Udostępnij na innych stronach

jakie kuku?

 

50% zwykłej soli i 50% peklo z przyzwyczajenia, lekki brak zaufania mam do gotowej peklosoli, czy tam aby napewno jest dodana odpowiednia ilosc saletry?:)

 

z reszta czy to w czymś przeszkadza? taki stosunek ?

Edytowane przez karuzo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546709
Udostępnij na innych stronach

Może pójdź dalej.

Po co 50/50 jak można przecież wcale nie dawać peklosoli.

Zdrowiej będzie, bez azotynu ....a jaka frajda z pobytu dzieci w szpitalu....

 

Powiem Ci ...bezcenne przeżycie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546710
Udostępnij na innych stronach

miro nie bardzo rozumiem twoj post?

 

o co tobie chodzi z tymi dziecmi w szpitalu?

 

chodzi tobie o to ze mieso bedzie nie dopeklowane czy jak?

 

I nie, nie mam zamiaru iść dalej, zawsze tak peklowałem mieso i nigdy nie bylo zadnego problemu

Edytowane przez karuzo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546711
Udostępnij na innych stronach

....miro był w szpitalu ostatnio.... :cry:  ...i może dlatego przestrzega.... :cool:

 

Saletry w peklosoli nie ma - jest azotyn....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546715
Udostępnij na innych stronach

 

 

I nie, nie mam zamiaru iść dalej, zawsze tak peklowałem mieso i nigdy nie bylo zadnego problemu

Zadałeś pytanie, dostałeś z moje strony odpowiedź.

 

Jeśli jesteś przekonany że ujęcie peklosoli na rzecz soli jest uzasadnione technologicznie, to proszę uzasadnij to.

Stwierdzenie ...Ja tak robię i jest dobrze, nie przekonuje mnie!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546739
Udostępnij na innych stronach

.Po co obie kuku robić?

 

 

Miro przesadzasz .  Wiem co napisałem . Ja też tak pekluję . Nikt tego nie musi powielać .

 

 

 Pozdrawiam

[Dodano: 07 kwi 2017 - 13:22]

 

 

.Ja tak robię i jest dobrze, nie przekonuje mnie!

 

 

 Trudno . :D   

 

 Nie zamierzam Ciebie przekonywać .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546751
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zadałeś pytanie, dostałeś z moje strony odpowiedź.   Jeśli jesteś przekonany że ujęcie peklosoli na rzecz soli jest uzasadnione technologicznie, to proszę uzasadnij to. Stwierdzenie ...Ja tak robię i jest dobrze, nie przekonuje mnie!
 

 

zadalem pytania i nie dostalem odpowiedzi, w zamian otrzymalem jakas dziwna wypowiedz, "idz dalej" po co 50/50 najlepiej wcale, dzieci w szpitalu itd. 

Stwierdzenia "ja tak robie i jest dobrze" tez nie napisalem

 

napisalem ze zawsze tak robilem i nigdy nie bylo problemu

 

rozumiem ze peklosól jest dodatkowym gwarantem bezpieczeństwa miesa, ale nikt tu przeciez jej nie eliminuje, 

 

a czy ujecie peklosoli na rzecz soli jest uzasadnione w jakis sposob technologicznie tego to nie wiem, gdzies w ksiażce (juz nie pamietam w jakiej) pisano o takim stosunku przy solance.

Kiedys z reszta peklosoli nie bylo, kupowalo sie przeciez saletre i mieszalo z sola, teraz dokladnie nie pamietam? 2% saltery? z reszta to nie istotne, teraz jest gotowa peklosól i dobrze. Ale gdzie dopatrujesz się jakiegoś ogromnego błedu z mojej strony? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546755
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale gdzie dopatrujesz się jakiegoś ogromnego błedu z mojej strony? 

50/50

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546757
Udostępnij na innych stronach

Mirek było już parę dyskusji na ten temat i teoretycznie te proporcje 50/50 są bezpieczne, oczywiście przy zachowaniu standardowych ilości ogólnych "soli" w solance a nie krańcowo zmniejszanych  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546758
Udostępnij na innych stronach

ja dawalem 95g soli na 1 litr wody, 0.6 litra wody na kg miesa, schab w solance siedzial 8dni, z solanka absolutnie nic sie nie dzialo, zadna piana, zadne męty, dodatkowo mieso wedzone 4dni gdzie widac na zdjeciu ze jest przewędzony i dopeklowany.

 

schab wyszedl dobrze, wystraczająco słony, 

mieso ma juz kilka dni od wedzenia i absolutnie nic sie z nim nie dzieje, a dostaje po glowie od ciebie jak maly chlopiec, dlaczego tak bardzo przestrzegasz tego 50/50 że to tak źle? 

 

rozumiem ze masz swoja racje, ale wystarczy napisac a nie zaraz rzucac frazesami na forum w dziale "Dla początkujących" 

Nstepne razy moge bez problemu uzyc tylko peklosoli, z tym to nie ma najmniejszego problemu

Edytowane przez karuzo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546759
Udostępnij na innych stronach

 

 

schab wyszedl dobrze, wystraczająco słony

 

Mówią, że o smakach i gustach się nie dyskutuje ale dla mnie to polędwica byłaby zdecydowanie za słona bez moczenia przed wędzeniem  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13993-spos%C3%B3b-w%C4%99dzenia-mojego-dziadka-czy-dobry/page/3/#findComment-546761
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.