Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Nie ma nie ma. Pyszny jak zwykle

 

Czyli Żonka włożyła tam swoje serce  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A serniczek nie ma czasami goryczy     

 

 

 

Nie ma nie ma. Pyszny jak zwykle

 

Coś mi się wydaje, że nie zatrybił  :D  

 

 

Piekła oczywiście moja ślubna.
To co tu wstawiasz? to Twój temat  :tongue:  Zjadłbym  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Bo głównymi bohaterami są moje sery :) a poza tym trza się żoną chwalić :) dobra jest w ciastach.... Szkoda że tak rzadko piecze....
  • 3 tygodnie później...

Przedwojenną ricottę wyciągnąłem z zamrażarki.....myślałem że nic z niej już nie będzie.....A tu moja lepsza połówka zrobiła wyczesaną tartę dyniową z ricottą i nutą pomarańczy.....spód na herbatnikach maślanych.......serniki to pic na wodę przy tym.......ależ to dobre..........

 

post-67697-0-86653500-1509200548_thumb.jpgpost-67697-0-64068800-1509200549_thumb.jpgpost-67697-0-40055400-1509200550_thumb.jpgpost-67697-0-11321600-1509200551_thumb.jpg

 

Pozazdrościłem Szwajcarom podczas ostatniego pobytu....i zrobiłem dla znajomych fondue mięsne. Rosołek miętolony pół dnia z różnymi dodatkami (w tym wino pół wytrawne.....). Do tego mięso z indyka i polędwica z wieprza, marynowane w przyprawach 24h oraz w jogurcie naturalnym celem skruszenia. Do tego flatbreads z mąki 00 z dodatkiem jogurtu naturalnego + masełko czosnkowo-ziołowo. Całkiem całkiem to wyszło.......

 

post-67697-0-59056000-1509226851_thumb.jpgpost-67697-0-42601000-1509226852_thumb.jpgpost-67697-0-20366700-1509226853_thumb.jpgpost-67697-0-04731800-1509226854_thumb.jpgpost-67697-0-86178400-1509226854_thumb.jpgpost-67697-0-66464600-1509226855_thumb.jpg

 

 

....i zrobiłem dla znajomych fondue mięsne

 

Nie rozpieszczaj za bardzo bo się przyzwyczają  :D 

A tak w ogóle danie brzmi smacznie  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

 

....i zrobiłem dla znajomych fondue mięsne

 

Nie rozpieszczaj za bardzo bo się przyzwyczają  :D

A tak w ogóle danie brzmi smacznie  :)

 

Jadłem kilka dni temu w Moutier w kantonie francuskim pyszne fondue serowe z 3 serów lokalnych. Generalnie fajna zabawa. Siedzi się długo i je i je i je......i nie da się za bardzo przejeść ......

 

 

.i zrobiłem dla znajomych fondue mięsne.
No ciekawy pomysł -inny rodzaj gulaszu  :thumbsup:  a i dodatki  :frantics:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

To nie gulasz Muski. W garnczku jest rosolek z winem białym. Każdy ma swoje szpikulce i nabija na nie dwa rodzaje mięsa. Indyk i polędwica. Mięsa marynowane 24h. Małe kawałki. Pod garnkiem palniczek. I mięso sobie parzymy. Potem sosy i dodatki na tej obrotowej rameczce. I tak się siedzi i je....

Duża GOUDA (2,5 kg), 3 miesięczna z zielonym pieprzem z ostatniej produkcji. Teoria z dużą wilgotnością i późnym dojrzewaniem w próżni się sprawdziła. Ser bardzo dobry, dość ostry od zielonego pieprzu. Marudy które trochę w serach siedzą będą się zaraz doszukiwać coca coli. Ale Oni już tak mają. A wg mnie bardzo często przy mleku niepasteryzowanym mogą działać w sprzyjających okolicznościach bakterie propionowe naturalnie występujące w słomie, na wymionach etc....a dodatkowo nie bawię się w prasowanie pod lustrem serwatki.......

 

post-67697-0-87037300-1509534773_thumb.jpgpost-67697-0-62504500-1509534774_thumb.jpgpost-67697-0-39609500-1509534775_thumb.jpgpost-67697-0-11707300-1509534776_thumb.jpg

Praca wre z samego rana. Ser wysoko dogrzewany trafił spod prasy do solanki. Wydajność nieco za niska - ale wiadomo, krowy już jedzą inaczej.....ale nie ma źle...to z 20l. Teraz poszedł do solanki na 19h. 5 l przerobiłem na twaróg który odcieka. Razem z ricottą - którą zagotowałem przez przypadek (ciekawe czy w smaku będzie to czuć). Nieco śmietany zebrane - będzie do mizerii....A na śniadanie bidżys od teściowej....i tak się kręci Niedziela 1f642.png :) miłego dnia

 

post-67697-0-30460900-1509873189_thumb.jpgpost-67697-0-00634000-1509873203_thumb.jpgpost-67697-0-66248000-1509873203_thumb.jpgpost-67697-0-41308000-1509873204_thumb.jpgpost-67697-0-24185700-1509873205_thumb.jpgpost-67697-0-98589600-1509873205_thumb.jpg

No piękniusie te sery robisz, piękniusie . Może i ja kiedyś spróbuję . Na razie nabywam wiedzę teoretyczną :) .

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

 

 

Ser wysoko dogrzewany trafił spod prasy do solanki
Sery to nie moja bajka ,ale jestem pod wrażeniem :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Ale żółty gniot :)


[Dodano: 05 lis 2017 - 12:13]

I uratowałem ricottę. Będzie jej chyba z 1 kg :) ufffffff i nie wali spalenizną

Źle przypisałem posta.....jak ktoś chce obaczyć co nowego zmajstrowałem to zapraszam do działu sery :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11257-perszingowe-wyroby-z-mleka/?p=574522

Fajne rzeczy zrobiłeś ostatnio. Musze Cię odwiedzić. Mam do Ciebie dwa prezenty. Jak się szybko nie spotkamy to zjem i nie będzie niespodzianki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.