Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba inna była. Ale nie sprawdzę bo w Primorsku obecnie jestem :) generalnie szukaj przepisów na Utopence

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Napisz do kolegi jacinto On robil utopence.Mialem okazje jeść przez niego robione.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Wiem, że nikt za mną się nie stęsknił ale takie jest życie 1f642.png :) nadajemy znowu znad "żarcia".....INDYCZA podsuszana od tygodnia.....sam pieprz biały bardzo wyczuwalny jeżeli nie ma innych przypraw...mi pasuje... jeżeli chodzi o konsystencję to ciekawa - inna niż wieprzowa, bardziej sprężysta....banał w wykonaniu ale I klasę (czyli 30% fileta) bym nie puszczał na szarpaku a zrobił 3 cm kostkę. Generalnie najprostsza kiełbasa jaką robiłem i bardzo smaczna. Jutro pójdzie wraz z Krasiecką na zimny dym 2 h

 

 

post-67697-0-87509000-1531003935_thumb.jpg

post-67697-0-55394700-1531003942_thumb.jpg

post-67697-0-88976500-1531003948_thumb.jpg

post-67697-0-85599500-1531003962_thumb.jpg

post-67697-0-11255700-1531003971_thumb.jpg

Zrobiłech.....1wszy rozsądnie wyglądający przepis i jest nieźle. LJUTENICA bułgarska.....Jedynie co mi nie pasiło to brak odrobiny octu winnego - który też dodałem. Właśnie się pasteryzują 4 słoiczki.....z 5 papryk, 1 bakłażana, 3 marchewek, 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki passaty, kminku mielonego, chilli, soli i pieprzu

 

 

post-67697-0-04961300-1531433290_thumb.jpg

post-67697-0-44265300-1531433295_thumb.jpg

post-67697-0-41919100-1531433302_thumb.jpg

post-67697-0-30484100-1531433308_thumb.jpg

post-67697-0-98813000-1531433313_thumb.jpg

post-67697-0-62917000-1531433323_thumb.jpg

Jak bedziesz robil kiedys jeszcze raz to zamien sobie czerwona papryke na taka szpiczasta , nie wiem jak sie nazywa kiedys byla taka wegierska , i porownaj smakowo :)

to zamien sobie czerwona papryke na taka szpiczasta

 

 

 

A pokazywałem koledze jaka papryka i ,że na grillu ... ,ale jak kulą w płot  :D

 

 

                    post-45209-0-71809200-1531474991_thumb.png

Ja pokazywałem jak byłem mały :) teraz tylko żonie ......

Grilla mi się nie chce w taką pogodę odpalać. A papryki były takie a nie inne.

Dowolność jest w tym sosie - z ilością poszczególnych składników itp.

Grill da inny posmak a piec czy piekarnik inny. Poza tym kup se większy bo na tym ledwo się zmieściło.....

ja opiekam w piecyku na samej gorze , baklazana mozna  w caloscia tylko porobic widelcem dziury, 

lepiej odparowuje woda, ja jak robie melitzanosallata to robie ciecia na krzyz i w to wkladam zabki czosnku.

Po sobotniej produkcji została bardzo fajna serwatka. Aż szkoda jej było - żona focha strzeliła i powiedziała, że na razie ma dość serników z ricotty i mam wylać. A ja nie lubię wywalać czegoś co można przekształcić na coś zajebistego. To zrobiłem z 1,5 kg ricotty i wymyśliłem fajny skład "farszu". Do ciasta poszła woda różana a do serka płatki róży z cukru - i to był strzał w 10-tkę. ZARĄBISTE połączenie......Dostałem też śliwki od sąsiada - część poszła do próżni do ciast drożdżowych a część się smali na powidła. Żona z przeprosinami za ricottę (bo jej bułek nie chciałem dać heheh) zrobiła przepyszną sałatkę doprawianą olejem po maceracji korycinów. I tak to dziś było 1f642.png :) Miałem po prostu dość już mięcha  :thumbsup:

post-67697-0-96175600-1531859965_thumb.jpg

post-67697-0-96602200-1531859973_thumb.jpg

post-67697-0-57852500-1531859984_thumb.jpg

post-67697-0-16445800-1531859992_thumb.jpg

post-67697-0-48035300-1531860003_thumb.jpg

post-67697-0-09622400-1531860009_thumb.jpg

post-67697-0-12699300-1531860014_thumb.jpg

post-67697-0-64055200-1531860021_thumb.jpg

post-67697-0-52136100-1531860027_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
kor.

A tematem jego były głównie moje dzisiejsze drożdżówki etc... - nic zdrożnego......ciekawe czy to też zniknie....

 

 

 

 

post-67697-0-48095100-1531865058_thumb.jpg

post-67697-0-46220000-1531865065_thumb.jpg

post-67697-0-43477600-1531865072_thumb.jpg

post-67697-0-43682300-1531865089_thumb.jpg

post-67697-0-59057800-1531865096_thumb.jpg

post-67697-0-56438200-1531865107_thumb.jpg

post-67697-0-72082900-1531865112_thumb.jpg

post-67697-0-83137900-1531865117_thumb.jpg

  • 3 miesiące temu...

Mam do sprzedania gotowy zestaw do wykonu kiełbas (od 10-18 kg na jeden wsad). Silnik-motoreduktor 050, mieszałka 30 litrów, długi kabel z wtyczką na prąd trójfazowy (siła), przełącznik krzywkowy ze zmianą obrotów. Całość na podstawie z grubej sklejki z regulacją wysokości motoreduktora. Wymienione łożyska z chińskich na porządne PL. Kupiona 17.08.2017 czyli ma jeszcze gwarancję. Dla nas okazała się za duża i będziemy przechodzić na ponad połowę mniejszą. Generalnie nie wyobrażam sobie robienia kiełbasy bez tego ustrojstwa (chyba, że ktoś robi naprawdę małe ilości). Bliższe informacje tylko na priv (łącznie z negocjacjami cenowymi). Tak więc proszę nie pytać pod postem : ile ? ile ? ile ?........Teoretycznie mogę wysłać ale wiadomo jak to jest z kurierami (mimo dobrego opakowania mogą się wydarzyć różne rzeczy) - więc preferuję odbiór osobisty.....

 

UWAGA - możemy także rozpatrzyć sprzedaż samej mieszałki......bez silnika i motoreduktora, bez okablowania i bez podstawy...

 

 

 

post-67697-0-76761600-1541405001_thumb.jpg

post-67697-0-67703000-1541405009_thumb.jpg

post-67697-0-97746300-1541405015_thumb.jpg

post-67697-0-80132700-1541405023_thumb.jpg

post-67697-0-25443100-1541405030_thumb.jpg

post-67697-0-63281500-1541405038_thumb.jpg

post-67697-0-61685200-1541405051_thumb.jpg

post-67697-0-49202100-1541405057_thumb.jpg

post-67697-0-13643300-1541405063_thumb.jpg

post-67697-0-84568700-1541405067_thumb.jpg

post-67697-0-31446600-1541405073_thumb.jpg

No Tomku zestaw super - ja mam 20 l z silnikiem  i na nasze potrzeby jest Ok -  ale jak bym miał troche więcej to taki sprzęcior jest naprawde pomocny :D  a kupno bez podstawy - ? mały sens bo trzeba ja zrobić jeszcze raz a ta widać porządna  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Tak - trzeba zrobić a to chwila zabawy jest.

Ale ja chyba chcę przejść na 230V i stąd decyzja żeby puścić całość.

Poza tym bardziej atrakcyjna oferta bo nie trzeba się bawić z okablowaniem, przełącznikiem zmiany obrotów a co najważniejsze z odpowiednią podstawą regulowaną.

 

Ale ja jestem zdolny to sobie  sklecę mniejszą podstawę bo mi sklejka została.

Właśnie się zdoktoryzowałem i podobno w prosty sposób można ten zestaw przerobić na 230V. Jedyny minus, że stracimy na mocy 30%.

Nowy zestaw gotowy (12L - 230V) - a na nim pierwsze wyroby.

 

Stary przypominam, że jest do sprzedania. I jeżeli ktoś robi min 10 kg kiełbasy jednorazowo to jest idealny.

 

 

 

post-67697-0-71793900-1542100912_thumb.jpg

post-67697-0-76685800-1542100919_thumb.jpg

post-67697-0-30784100-1542100927_thumb.jpg

post-67697-0-50273700-1542100956_thumb.jpg

post-67697-0-02695400-1542100966_thumb.jpg

Nie wyobrażam sobie bez tego wyrobów. Szczególnie tych w mniejszych ilościach gdzie musi być zachowana bardzo niska temp. obróbki.

Jak np. kiełbasy dojrzewające, salami etc.

Nie dość , że rękoma nie wymiesza się farszu porządnie to jeszcze się go nadmiernie ogrzewa. I może dojść do mazania tłuszczu a to już wielki błąd.

Podobnie jak zbyt ciepły farsz.

W normalnych kiełbachach też nie ma szans porządnie wymieszać farszu ręcznie. A urządzenia typu - wiertarka+mieszadło do betonu to istna porażka.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.