Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W kibelku naręcz (drewna) w kanale taczka. 

 

Jak kulturalnie określić człowieka, który celowo pisze nieprawdę?  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551027
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

W kibelku naręcz (drewna) w kanale taczka. 

 

Jak kulturalnie określić człowieka, który celowo pisze nieprawdę?  :facepalm:

 

Masz podstawy do dyskusji to dyskutuj, a nie określaj drugiego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551029
Udostępnij na innych stronach

Teraz każdy wie dlaczego wędzarnia wygląda jak "kibelek" :)   Warunki opalania wymagają takiej konstrukcji, czyli wszystko z prawami fizyki. Odstępstwa skutkują zwiększonym zużyciem opału, stratami temperatury i dużo gorsze wędzonki pod każdym względem. Mit latania na drzwiach od stodoły jest tylko mitem jak i dobrego wędzenia w betonowych komorach.    

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551038
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie czytam już 2 lata o tych wędzarniach - i pomału dochodzę do wniosku ,że  chyba sobie zbuduję kibelek -z dodatkowym kanałem do wędzenia zimnego ?  ale czy jest sens?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551039
Udostępnij na innych stronach

Naturalna konstrukcja wędzarni wymusza pewne rozwiązania, jak kanał. Nie ma mowy bez niego o zimnym wędzeniu, pełni on także rolę ochłodzenia dymu, w razie skoku temperatury, będącego stałym i nieprzyjemnym mankamentem wędzarni bezpośredniej. O niebezpieczeństwach narażania wsadu na zwiększone ryzyko nasycenia WWA nie trzeba pisać.

 

Mimo edukacyjnej roli forum, wielu próbuje wyważać otwarte drzwi, budując kolejne kibelki. Epidemia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551052
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma mowy bez niego o zimnym wędzeniu

Nieprawda. ;) Wystarczy w komorze zamontować dymogenerator. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551053
Udostępnij na innych stronach

O ile mam cierpliwość....to zaczyna mnie ta prowokacja drażnić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551056
Udostępnij na innych stronach

Pojemność wpływa na stabilność i rozłożenie temperatury prawie bez zmian chemicznych. Rura lub inna chłodnica spowoduje duże zmiany chemiczne i zmienia właściwości przez wykroplenie lub odseparowanie częściowo schłodzonych par substancji zawartych w dymie. Jeżeli nie można użyć dużego paleniska wędzarni, dymogenerator jest właściwym rozwiązaniem.

Jeżeli wiedza nie przemawia z dymem, należy sprawdzić jak się zachowują pary alkoholu w chłodnicy. Jakie związki skraplają się najszybciej i jakie parują przy różnych temperaturach. Od czego zależy smak. Podobnie jest z dymem. Szukamy najlepszych rozwiązań więc nie udowadniajmy, że praktykowana wiedza sąsiada lub teścia jest ponad nauką. 

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551057
Udostępnij na innych stronach

Muski buduj :) .

Co do ewidencji - przeczytałem pobieżnie Twoje posty i w którymś tam napisałeś, że jak ktoś umie wędzić , to w kanałowej spali tyle samo drewna co w kibelku w czasie wędzenia. Jak ja żałuję, że nie czytałem takich rzeczy , jak budowałem dom :facepalm: . Zamiast wywalić kasę na ocieplanie domu , zrobiłbym kurs palacza i wtedy bym umiał palić i zaoszczędził bym  na dociepleniu . Umiałbym tak palić w kotle, że spaliłbym tyle samo w domu nie ocieplonym , co sąsiad w ocieplonym :thumbsup: . Ale numer - wystarczy nauczyć się palić a nie ocieplać dom. Kibelek jest ciepły (jak ocieplony dom) , a kanałowa murowana zimna jak dom bez ocieplenia - Skoro twierdzisz, ze można spalić tyle samo to wydłubuję styropian z między ścian. ;) . Pozdrawiam

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551086
Udostępnij na innych stronach

 

To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera. Pozdrawiam szczególnie Andyandy' ego.
  Więc jesteś użytkownikiem wędzarni "Bogdanki" z moją modyfikacją na prośbę Bogdana. Też szczególnie pozdrawiam :D   

 

Twoje uwagi - Szanowny Ekspercie spowodowały, że gdy chcę w mojej "Bogdance" wędzić łososia na zimno to wędzarnia 'trzyma" 20 st.C,

a gdy chcę wędzić pod parzenie, to jak termometr stanie na 40st.C, to sprawia wrażenia, jakby się popsuł.

:D

To Twoja zasługa!

Dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551116
Udostępnij na innych stronach

O ile mam cierpliwość....to zaczyna mnie ta prowokacja drażnić.

To nie jest prowokacja, Mirek. Znamy się od lat, więc nie traktuj tego osobiście   ;)

To próba wprowadzenia choć śladowej ilości idei pluralizmu , pośród tej skamieliny proroków, uczepionych jedynej słusznej wizji kibelkowego wyglądu wędzarniczego świata.

Prorocy ci i ich akolici, póki sił starczy, sławić będą swą idee fixe nie dopuszczając innych rozwiązań, choć są co najmniej tak samo dobre i funkcjonalne. 

A wiedzę proroków można łatwo zweryfikować starymi postami o "szkodliwej pirolizie"  :rolleyes:

 

Maxell, oczywiście masz rację.  :)

Edytowane przez ewidencja
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twoje uwagi - Szanowny Ekspercie spowodowały, że gdy chcę w mojej "Bogdance" wędzić łososia na zimno to wędzarnia 'trzyma" 20 st.C, a gdy chcę wędzić pod parzenie, to jak termometr stanie na 40st.C, to sprawia wrażenia, jakby się popsuł.
Chociaż fizycznie, taki efekt  jest i odbieramy jako pozytywne zjawisko w utrzymaniu temperatury podczas pomiaru, nie sugerował bym się, że pomiar jest wykonany należycie.  Mierzymy temperaturę wypadkową pewnych zjawisk w którym, zachodzą procesy. Prawidłowo opalanie wędzarni musi się związać wytwarzaniem dymu w przedziale od 240 do 440 st i   odzyskiem - wykorzystaniem  temperatury w celu ogrzewanie komory i z tej temperatury musimy uzyskać odpowiednie nagrzanie wędzonek jak i utrzymanie temperatury w komorze podczas wędzenia. Tak wygląda sztuka opalania, czyli wędzenia. Należy  opalać w celu pozyskania odpowiedniego dymu, a nie żeby ogrzać wygrzać i nagrzać wędzonki. Większość w palenisku posiada 600 st , na szybrze 500 st, w kanale początek 450 st i wyjściu 100 st i w komorze 60 st tuż przy termometrze. Piejemy z zachwytu, że mamy stabilną dobrą temperaturę jak "zaczarowaną"  Energia termiczna i nie tylko rządzi się swoimi prawni i bezpośrednia odległość od źródła i przestrzeń jest idealnym stabilizatorem - czyli gabaryty wędzarni. Stosowanie wszelkich radiatorów, kanałów, chłodnych ścianek itp. zwiększa tylko błąd pomiaru, ponieważ pomiar jest już po "zabiegach," a liczy się dym od wytworzenia do procesu wędzenia nie jego  odprowadzenie. O innych chemicznych przemianach już nie piszę. To jest jak prowadzić samochód po pijaku, a do kontroli prosić o dmuchanie trzeźwego pasażera.  I tym optymistycznym akcentem, kończę z mojej strony dyskusje na temat co jest lepsze, ponieważ nie widzę dalszego sensu. Odsyłam do szkoły, do powtórki z fizyki i chemii itd, itp...   
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551220
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prorocy ci i ich akolici, póki sił starczy, sławić będą swą idee fixe nie dopuszczając innych rozwiązań, choć są co najmniej tak samo dobre i funkcjonalne. 

 

Jeśli ma się coś budować, to chyba warto zrobić to najlepiej jak się da.

To tak jak z domem.

Pierwszy buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie.

Choć we wszystkich da się mieszkać, to mi będzie mieszkać się najlepiej, bez częstych remontów i z najmniejszymi kosztami utrzymania.

Nie będę musiał się przejmować problemami złego wykonania, które będą mieli wróg i przyjaciel.....sorki takie życie.

 

Można poprawiać źle zbudowany dom, ale naprawy są kosztowne i męczące, bo zamiast mieszkać, to ciągle papram się cemencie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551231
Udostępnij na innych stronach

przerwę wam te kłótnie :) kiełbasa wyszła super ale możecie dac jakiś przepis prosty uniwersalny sprawdzony na szynkę wraz z czasem wedzenia składnikami przygotowaniem ? rozumiem że dużo jest tego na forum ale tak jak z tym tematem idzie się pogubić co jest dobre a co nie więc jeśli ktoś coś podeślę będę wdzięczny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551399
Udostępnij na innych stronach

Na blogu masz....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551409
Udostępnij na innych stronach

W mojej stopce jest... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14199-budowa-w%C4%99dzarni-sempajers/page/5/#findComment-551439
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.