ewidencja Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 10 Maja 2017 W kibelku naręcz (drewna) w kanale taczka. Jak kulturalnie określić człowieka, który celowo pisze nieprawdę? Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 10 Maja 2017 W kibelku naręcz (drewna) w kanale taczka. Jak kulturalnie określić człowieka, który celowo pisze nieprawdę? Masz podstawy do dyskusji to dyskutuj, a nie określaj drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 10 Maja 2017 Jak ewidencja w swoim kanale zamknie dolot powietrza i przymknie szyber, to pewno skopci mniej niż ja w kibelku Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 10 Maja 2017 Teraz każdy wie dlaczego wędzarnia wygląda jak "kibelek" Warunki opalania wymagają takiej konstrukcji, czyli wszystko z prawami fizyki. Odstępstwa skutkują zwiększonym zużyciem opału, stratami temperatury i dużo gorsze wędzonki pod każdym względem. Mit latania na drzwiach od stodoły jest tylko mitem jak i dobrego wędzenia w betonowych komorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 10 Maja 2017 Tak sobie czytam już 2 lata o tych wędzarniach - i pomału dochodzę do wniosku ,że chyba sobie zbuduję kibelek -z dodatkowym kanałem do wędzenia zimnego ? ale czy jest sens? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 10 Maja 2017 Może bez rury i dwa w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 10 Maja 2017 Naturalna konstrukcja wędzarni wymusza pewne rozwiązania, jak kanał. Nie ma mowy bez niego o zimnym wędzeniu, pełni on także rolę ochłodzenia dymu, w razie skoku temperatury, będącego stałym i nieprzyjemnym mankamentem wędzarni bezpośredniej. O niebezpieczeństwach narażania wsadu na zwiększone ryzyko nasycenia WWA nie trzeba pisać. Mimo edukacyjnej roli forum, wielu próbuje wyważać otwarte drzwi, budując kolejne kibelki. Epidemia? Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 10 Maja 2017 Nie ma mowy bez niego o zimnym wędzeniu Nieprawda. Wystarczy w komorze zamontować dymogenerator. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 10 Maja 2017 O ile mam cierpliwość....to zaczyna mnie ta prowokacja drażnić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Pojemność wpływa na stabilność i rozłożenie temperatury prawie bez zmian chemicznych. Rura lub inna chłodnica spowoduje duże zmiany chemiczne i zmienia właściwości przez wykroplenie lub odseparowanie częściowo schłodzonych par substancji zawartych w dymie. Jeżeli nie można użyć dużego paleniska wędzarni, dymogenerator jest właściwym rozwiązaniem.Jeżeli wiedza nie przemawia z dymem, należy sprawdzić jak się zachowują pary alkoholu w chłodnicy. Jakie związki skraplają się najszybciej i jakie parują przy różnych temperaturach. Od czego zależy smak. Podobnie jest z dymem. Szukamy najlepszych rozwiązań więc nie udowadniajmy, że praktykowana wiedza sąsiada lub teścia jest ponad nauką. Edytowane 10 Maja 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Muski buduj .Co do ewidencji - przeczytałem pobieżnie Twoje posty i w którymś tam napisałeś, że jak ktoś umie wędzić , to w kanałowej spali tyle samo drewna co w kibelku w czasie wędzenia. Jak ja żałuję, że nie czytałem takich rzeczy , jak budowałem dom . Zamiast wywalić kasę na ocieplanie domu , zrobiłbym kurs palacza i wtedy bym umiał palić i zaoszczędził bym na dociepleniu . Umiałbym tak palić w kotle, że spaliłbym tyle samo w domu nie ocieplonym , co sąsiad w ocieplonym . Ale numer - wystarczy nauczyć się palić a nie ocieplać dom. Kibelek jest ciepły (jak ocieplony dom) , a kanałowa murowana zimna jak dom bez ocieplenia - Skoro twierdzisz, ze można spalić tyle samo to wydłubuję styropian z między ścian. . Pozdrawiam Edytowane 10 Maja 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Maja 2017 To napisałem ja> odyn06 pomnikowiec szamotowy, zadowolony ze swojej wędzarni jak jasna cholera. Pozdrawiam szczególnie Andyandy' ego. Więc jesteś użytkownikiem wędzarni "Bogdanki" z moją modyfikacją na prośbę Bogdana. Też szczególnie pozdrawiam Twoje uwagi - Szanowny Ekspercie spowodowały, że gdy chcę w mojej "Bogdance" wędzić łososia na zimno to wędzarnia 'trzyma" 20 st.C,a gdy chcę wędzić pod parzenie, to jak termometr stanie na 40st.C, to sprawia wrażenia, jakby się popsuł. To Twoja zasługa!Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) O ile mam cierpliwość....to zaczyna mnie ta prowokacja drażnić.To nie jest prowokacja, Mirek. Znamy się od lat, więc nie traktuj tego osobiście To próba wprowadzenia choć śladowej ilości idei pluralizmu , pośród tej skamieliny proroków, uczepionych jedynej słusznej wizji kibelkowego wyglądu wędzarniczego świata.Prorocy ci i ich akolici, póki sił starczy, sławić będą swą idee fixe nie dopuszczając innych rozwiązań, choć są co najmniej tak samo dobre i funkcjonalne. A wiedzę proroków można łatwo zweryfikować starymi postami o "szkodliwej pirolizie" Maxell, oczywiście masz rację. Edytowane 11 Maja 2017 przez ewidencja Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Maja 2017 Twoje uwagi - Szanowny Ekspercie spowodowały, że gdy chcę w mojej "Bogdance" wędzić łososia na zimno to wędzarnia 'trzyma" 20 st.C, a gdy chcę wędzić pod parzenie, to jak termometr stanie na 40st.C, to sprawia wrażenia, jakby się popsuł. Chociaż fizycznie, taki efekt jest i odbieramy jako pozytywne zjawisko w utrzymaniu temperatury podczas pomiaru, nie sugerował bym się, że pomiar jest wykonany należycie. Mierzymy temperaturę wypadkową pewnych zjawisk w którym, zachodzą procesy. Prawidłowo opalanie wędzarni musi się związać wytwarzaniem dymu w przedziale od 240 do 440 st i odzyskiem - wykorzystaniem temperatury w celu ogrzewanie komory i z tej temperatury musimy uzyskać odpowiednie nagrzanie wędzonek jak i utrzymanie temperatury w komorze podczas wędzenia. Tak wygląda sztuka opalania, czyli wędzenia. Należy opalać w celu pozyskania odpowiedniego dymu, a nie żeby ogrzać wygrzać i nagrzać wędzonki. Większość w palenisku posiada 600 st , na szybrze 500 st, w kanale początek 450 st i wyjściu 100 st i w komorze 60 st tuż przy termometrze. Piejemy z zachwytu, że mamy stabilną dobrą temperaturę jak "zaczarowaną" Energia termiczna i nie tylko rządzi się swoimi prawni i bezpośrednia odległość od źródła i przestrzeń jest idealnym stabilizatorem - czyli gabaryty wędzarni. Stosowanie wszelkich radiatorów, kanałów, chłodnych ścianek itp. zwiększa tylko błąd pomiaru, ponieważ pomiar jest już po "zabiegach," a liczy się dym od wytworzenia do procesu wędzenia nie jego odprowadzenie. O innych chemicznych przemianach już nie piszę. To jest jak prowadzić samochód po pijaku, a do kontroli prosić o dmuchanie trzeźwego pasażera. I tym optymistycznym akcentem, kończę z mojej strony dyskusje na temat co jest lepsze, ponieważ nie widzę dalszego sensu. Odsyłam do szkoły, do powtórki z fizyki i chemii itd, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Maja 2017 Prorocy ci i ich akolici, póki sił starczy, sławić będą swą idee fixe nie dopuszczając innych rozwiązań, choć są co najmniej tak samo dobre i funkcjonalne. Jeśli ma się coś budować, to chyba warto zrobić to najlepiej jak się da.To tak jak z domem.Pierwszy buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie.Choć we wszystkich da się mieszkać, to mi będzie mieszkać się najlepiej, bez częstych remontów i z najmniejszymi kosztami utrzymania.Nie będę musiał się przejmować problemami złego wykonania, które będą mieli wróg i przyjaciel.....sorki takie życie. Można poprawiać źle zbudowany dom, ale naprawy są kosztowne i męczące, bo zamiast mieszkać, to ciągle papram się cemencie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 11 Maja 2017 To jak koledzy mam wyrywać ten styropian ze ścian czy nie ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 11 Maja 2017 Po co rwać zlej go acetonem zniknie prawie natychmiast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sempajers Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Maja 2017 przerwę wam te kłótnie kiełbasa wyszła super ale możecie dac jakiś przepis prosty uniwersalny sprawdzony na szynkę wraz z czasem wedzenia składnikami przygotowaniem ? rozumiem że dużo jest tego na forum ale tak jak z tym tematem idzie się pogubić co jest dobre a co nie więc jeśli ktoś coś podeślę będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Maja 2017 Na blogu masz.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sempajers Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 13 Maja 2017 nie widzę tego mógł byś podać linka z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 13 Maja 2017 W mojej stopce jest... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.