Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Czas szybko biegnie i ja przystąpiłem już do przygotowywania mięska na wędzonki Wielkanocne . Na dobry początek zapekluję dzisiaj sześć karkówek na balerony . Kości po wykrojeniu będą też peklowane i wędzone celem dodania do kapuśniaku .

 

Zapekluję metodą popularną czternastodniową i myślę że do świąt spokojnie zdążę

 

12,7 kg mięsa

0,39kg soli kamiennej nie jodowanej

4,68 l wody na solankę

 

 

 

 

Na drugi tydzień kupuję półtuszę i zrobię oczywiście białej kiełbaski

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 200
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

 

Dzisiaj zrobiłem 17kg kiełbaski przeznaczonej już na Święta . Jutro część kiełbaski uwędzę .

 

Oto kilka fotek .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30905
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, Jestem pełna podziwu dla Twoich przygotowań Swiątecznych ,już nastawiłeś 6 karkówek , zrobiłeś 17 kg białej kiełbasy i jeszcze kupujesz półtuszę :to chyba jakieś weselisko Ci się szykuję :grin: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30910
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Może to troszkę tradycja . W domku mojej młodości Swiniaka biło się dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc i robiło się wszystkie wyroby co tylko było możliwe by przez cały rok nie chodzić praktycznie do rzeźnika . Ja robię podobnie , a w dzisiejszych czasach pomaga mi w tym zamrażarka . Jeżeli chodzi o balerony to troszkę dla rodzinki a kiełbaska jest zrobiona właśnie z zakupionej półtuszy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30921
Udostępnij na innych stronach

Andrzej K widze ze duzo robisz bialej kielbasy i mrozisz ja,chyba teraz tez zrobie

troche wiecej i zamroze.ciekawe jaka bedzie po rozmrozeniu (mam nadzieje ze

mrozisz ja jako surowa nie parzona)

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30924
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mareczku . Mrożę oczywiście surową . Rozmrażam zgodnie z przyjętymi zasadami czyli wolno w najchłodniejszym miejscu w domu . Nie widzę różnicy między parzoną świeżą a rozmrożoną i parzoną .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30928
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Kiełbaska uwędzona :lol: . Następne wędzenie na drugi tydzień.

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30937
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Tak wygląda w przekroju moja kiełbaska wędzona zimnym dymem powiedzmy na surowo. Jutro pokaże po rozmrożeniu i sparzeniu .

Właśnie dokładam dwie fotki mojej kiełbaski zamrożonej następnie rozmrożonej i sparzonej

jeszcze jest ciepła . W smaku nie widzę różnicy między parzoną świeżą a rozmrożoną .

 

 

Pozdrawiam

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31167
Udostępnij na innych stronach

Strampek gratuluję kiełbasy! a mieszałki Ci zazdroszczę!:) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31195
Udostępnij na innych stronach

jutro ja będę robił kiełbasę wiejską i szynkę z nogą

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31205
Udostępnij na innych stronach

Rób zdjęcia. Szynki z nogą jeszcze nia mamy na stronce, no za wyjatkiem dziczej ChefPaula.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31206
Udostępnij na innych stronach

Tort Pedra, to szynka juz przycięta. Tu chodzi o całą nogę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31219
Udostępnij na innych stronach

Rób zdjęcia. Szynki z nogą jeszcze nia mamy na stronce, no za wyjatkiem dziczej ChefPaula.

Zrobię cały proces.

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31236
Udostępnij na innych stronach

Witam,

A oto moja skromna świąteczna produkcja:

Produkcja dosyć skromna, bo to moje drugie wędzenie. Szynka zrobiona z 3 kg mięsa i kiełbasa uniwersalna bo część uwędziłem a reszta została jako biała.

I jeszcze Kiełbasa Szlachty zrobiona na próbę z 2 kg łopatki:

Ta kiełbasa była robiona w osłonce białkowej i dlatego ją zasznurowałem żeby nie pękła w czsie pieczenia i nie pękła.

Wszystko wyszło pycha. I to wszystko dzięki poradom i przepisom zawartym na tej stronie. Wszystkim serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31344
Udostępnij na innych stronach

Witaj Marko

Jak na drugie wędzenie to wygląda ekstra.W zasadzie to mam do Ciebie blisko a więc uważaj :wink: :lol: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31363
Udostępnij na innych stronach

Dzięki serdeczne, ale może innym razem.Mam ostatnio sporo spraw do załatwienia i brak mi czasu.A tak przy okazji zapytam gdzie wędzisz swoje wyroby.Bo ja niestety mam swoją wedzarnię na mazurach, a to troszkę daleko i niestety nie mogę na święta nic uwędzić.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31377
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj zacząłem wędzenie moich baleroników . Muszę powiedzieć że tak jakoś mnie się ciężko wędzi jak nigdy . Ciężko się osuszają sam nie wiem ? . Może dla tego że się bardzo staram bo nie wszystkie są do mnie . Dzień jednak jest długi i wszystko przede mną , jestem dobrej myśli .Dopiero jestem na takim etapie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31397
Udostępnij na innych stronach

Andrzej K znam to z zycia,ja dzis rano zapeklowalem miesko na kielbaske jutro wedze i az sie boje jak bedzie taka zawierucha jak dzis ze sniegiem,a czeka mnie podwojne

wedzenie bo wszystko nie wejdzie na raz.

Dzień jednak jest długi i wszystko przede mną , jestem dobrej myśli

ze zdjecia widze ze czas poobracac kije w wedzarni :arrow:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.