andrzej k Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2008 Witam Czas szybko biegnie i ja przystąpiłem już do przygotowywania mięska na wędzonki Wielkanocne . Na dobry początek zapekluję dzisiaj sześć karkówek na balerony . Kości po wykrojeniu będą też peklowane i wędzone celem dodania do kapuśniaku . Zapekluję metodą popularną czternastodniową i myślę że do świąt spokojnie zdążę 12,7 kg mięsa 0,39kg soli kamiennej nie jodowanej 4,68 l wody na solankę Na drugi tydzień kupuję półtuszę i zrobię oczywiście białej kiełbaski Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2008 Witam Dzisiaj zrobiłem 17kg kiełbaski przeznaczonej już na Święta . Jutro część kiełbaski uwędzę . Oto kilka fotek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2008 andrzej k, Jestem pełna podziwu dla Twoich przygotowań Swiątecznych ,już nastawiłeś 6 karkówek , zrobiłeś 17 kg białej kiełbasy i jeszcze kupujesz półtuszę :to chyba jakieś weselisko Ci się szykuję :grin: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Marca 2008 Witam Może to troszkę tradycja . W domku mojej młodości Swiniaka biło się dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc i robiło się wszystkie wyroby co tylko było możliwe by przez cały rok nie chodzić praktycznie do rzeźnika . Ja robię podobnie , a w dzisiejszych czasach pomaga mi w tym zamrażarka . Jeżeli chodzi o balerony to troszkę dla rodzinki a kiełbaska jest zrobiona właśnie z zakupionej półtuszy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2008 Andrzej K widze ze duzo robisz bialej kielbasy i mrozisz ja,chyba teraz tez zrobietroche wiecej i zamroze.ciekawe jaka bedzie po rozmrozeniu (mam nadzieje zemrozisz ja jako surowa nie parzona)pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Marca 2008 Witam Mareczku . Mrożę oczywiście surową . Rozmrażam zgodnie z przyjętymi zasadami czyli wolno w najchłodniejszym miejscu w domu . Nie widzę różnicy między parzoną świeżą a rozmrożoną i parzoną . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Marca 2008 Witam Kiełbaska uwędzona :lol: . Następne wędzenie na drugi tydzień. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Marca 2008 Wygląd piekny a smak napewno wspanialy. w przyszlym tygodniu biorę się do roboty i chyba jeszcze trochę Ci glowę pozawracam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-30938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2008 Witam Tak wygląda w przekroju moja kiełbaska wędzona zimnym dymem powiedzmy na surowo. Jutro pokaże po rozmrożeniu i sparzeniu . Właśnie dokładam dwie fotki mojej kiełbaski zamrożonej następnie rozmrożonej i sparzonej jeszcze jest ciepła . W smaku nie widzę różnicy między parzoną świeżą a rozmrożoną . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2008 A moja tak wygląda przed parzeniem, wykonana przy pomocy mojego mieszadła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Marca 2008 Strampek gratuluję kiełbasy! a mieszałki Ci zazdroszczę! :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Marca 2008 jutro ja będę robił kiełbasę wiejską i szynkę z nogą Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Marca 2008 Rób zdjęcia. Szynki z nogą jeszcze nia mamy na stronce, no za wyjatkiem dziczej ChefPaula. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Marca 2008 A tort Pedra ? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Marca 2008 Tort Pedra, to szynka juz przycięta. Tu chodzi o całą nogę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Marca 2008 Rób zdjęcia. Szynki z nogą jeszcze nia mamy na stronce, no za wyjatkiem dziczej ChefPaula.Zrobię cały proces. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Marca 2008 Witam, A oto moja skromna świąteczna produkcja: Produkcja dosyć skromna, bo to moje drugie wędzenie. Szynka zrobiona z 3 kg mięsa i kiełbasa uniwersalna bo część uwędziłem a reszta została jako biała. I jeszcze Kiełbasa Szlachty zrobiona na próbę z 2 kg łopatki: Ta kiełbasa była robiona w osłonce białkowej i dlatego ją zasznurowałem żeby nie pękła w czsie pieczenia i nie pękła. Wszystko wyszło pycha. I to wszystko dzięki poradom i przepisom zawartym na tej stronie. Wszystkim serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Marca 2008 Marko,moje burzliwe oklaski i gratulacje dla Ciebie. Super udane wędzenie. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Marca 2008 Dzięki, chyba wpadłem. Już myślę co zrobić następnego. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Marca 2008 Witaj MarkoJak na drugie wędzenie to wygląda ekstra.W zasadzie to mam do Ciebie blisko a więc uważaj :wink: :lol: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Marca 2008 Jagra, nie ma sprawy, jak by co to zapraszam. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Marca 2008 Dzięki serdeczne, ale może innym razem.Mam ostatnio sporo spraw do załatwienia i brak mi czasu.A tak przy okazji zapytam gdzie wędzisz swoje wyroby.Bo ja niestety mam swoją wedzarnię na mazurach, a to troszkę daleko i niestety nie mogę na święta nic uwędzić. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Marca 2008 Jagra, ja mam małą wędzarkę, przerobioną z betonowego grilla na działce pod Wyszkowem. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Marca 2008 Witam Dzisiaj zacząłem wędzenie moich baleroników . Muszę powiedzieć że tak jakoś mnie się ciężko wędzi jak nigdy . Ciężko się osuszają sam nie wiem ? . Może dla tego że się bardzo staram bo nie wszystkie są do mnie . Dzień jednak jest długi i wszystko przede mną , jestem dobrej myśli .Dopiero jestem na takim etapie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Marca 2008 Andrzej K znam to z zycia,ja dzis rano zapeklowalem miesko na kielbaske jutro wedze i az sie boje jak bedzie taka zawierucha jak dzis ze sniegiem,a czeka mnie podwojne wedzenie bo wszystko nie wejdzie na raz. Dzień jednak jest długi i wszystko przede mną , jestem dobrej myślize zdjecia widze ze czas poobracac kije w wedzarni :arrow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1421-w%C4%99dzonki-i-wyroby-wielkanoc/#findComment-31401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.