Mirekr134a Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Dokładnie tak jak piszesz i dlatego trzeba pomóc znaleźć na początek ilość soli od której rozsądnie jest zacząć żeby nie zmarnować mięsa i eksperymentować dalej samemu . Dlatego pisałem o 15g/ 1 kg bo jest to chyba najczęściej polecana ilość. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 29 Grudnia 2012 z soleniem to jak z kobietą, trzeba uważać by nie przedobrzyć. Jeżeli bierzemy się za "babranie w mięsie", to musimy się przyzwyczaić, że trzeba surowe mięsko próbować. Nie mam zamiaru wywarzać otwartych drzwi do lasu, ale jak już wyżej "starsi" zauważyli wszystko zależy od przeznaczenia wyrobu, ale musimy przyjąć generalna zasadę, że mięsko na kiełbasy pekluje się 48 godz. Dlaczego? odsyłam do literatury - "Akademia dziadka". Jeżeli ktoś chce robić odstępstwa od tzw. fundamentalnych zasad musi się liczyć z konsekwencjami, pisząc to pomijam eksperymentowanie, ale to już na własne ryzyko :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Grudnia 2012 witam wszystkich serdecznie. Wędziłem kiełbaskę,którą sam robiłem pierwszy raz. Dwie rzeczy zrobiłem zle. Miałem za drobne sitko, bo 8mm, a druga sprawa to za chudy farsz. Ale to nic poważnego. Gorsze jest to że po uwędzeniu kiełbasa nabrała lekko gorzkiego,czy kwaskowatego smaku. Przed uwędzeniem jedno pętko sparzylem na próbę i bylo super.Podczas wędzenia nie przekraczałem 55 stopni. Wędziłem bardzo suchym bukiem i to może być przyczyną. [ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 11:14 ]Dym z buka jest bardzo intensywny, a spalany w niskiej temp. puszcza soki przypominające smołę,która bardzo śmierdzi,więc to może to. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Kolego, wędziłeś owszem suchym drewnem ale pewnie dlatego mocno tłumiłeś dopływ tlenu aby nie spalało się intensywnie.... tym sposobem dokonała Ci się piroloza i masz przyczynę ......... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Masz rację.Drzwiczki od paleniska byly praktycznie zamknięte a drzewo tylko się tliło. Ale gdy uchylałem je nawet 2 mm to szybko rosla temp. Mam wędzarnie nową i nie wiem jak utrzymać niską temp w komorze wędzarniczej przy jednoczesnym dobrym spalaniu drewna. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Rozejrzyj sie nad możliwością dorobienia przepustnicy-szybra w kominie . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Szyber w kominie mam. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ja u siebie prawie lub całkowicie nakrywam palenisko a reguluję przepustnicą w kominie . U mnie nie jest wszystko tak szczelne więc w twojej nawet powinno być łatwiej . Popróbuj zostawić bardzo delikatnie rozszczelnione palenisko i regulować szybrem. Osobiście używam drzew owocowych i też jest suche ( czasami kilka szczapek namoczę ) ale nie miałem przypadku żeby było gorzkie. http://imageshack.us/photo/my-images/838/dsc01442web3.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/221/dsc1299web4.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/69/dsc01424qh.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc01302web8.jpg/ Drewutnia całkowicie osłonięta ale przewiewna więc drewno suchutkie , kanał pod chodnikiem , palenisko nakrywane pokrywą i przepustnica w kominie. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Najprostszym sposobem jest uzycie wiorow drewnianych dla przytlumienia ognia i temperatury. ten sposob stosuje juz od kilkunastu wedzen i poki co sprawdza sie. jak chce zbic temperature to wrzucam garsc wiorow drewnianych i sprawa zalatwiona. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Stycznia 2013 jak chce zbic temperature to wrzucam garsc wiorow drewnianych i sprawa zalatwiona.aha.... :lol: ajak się rozpalą te wióry to dopiero jak w piecu :grin: :lol: - dodaj kolego że wilgotne lub wręcz mokre to wtedy będzie oki :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Drzwiczki od paleniska byly praktycznie zamknięte a drzewo tylko się tliło. Ale gdy uchylałem je nawet 2 mm to szybko rosla temp. Mam wędzarnie nową i nie wiem jak utrzymać niską temp w komorze wędzarniczej przy jednoczesnym dobrym spalaniu drewna. a drewna za dużo nie wkładałeś, może wystarczyło by zmniejszyć wsad drewna Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Wędziłem bardzo suchym bukiem i to może być przyczyną.Nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia ale po kilkunastu razach coś tam wiem. Ja zaczynam wędzenie - osuszanie suchym jak wiór bukiem. Po około godzinie dodaje średnio mokrą olchę i tak na zmianę. Wychodzi ok. Może drzewo było podgnite, zbutwiałe? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Kolego jaco8994 Następne wędzenie spróbuj zrobić innym drewnem - olcha , owocowe .A na próbę zrób sobie raz wygrzewanie i wędzenie bez mięska żeby wyczuć wędzarnie i palenisko .Ja bym tak zrobił może coś jeszcze wypala się w nowej wędzarni . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Stycznia 2013 jaco8994, a szyber pomiędzy paleniskiem, a komorą? W ten sposób mógłbyś palić w palenisku przy otwartych drzwiczkach ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zobacz wcześniej , już o to go pytałemPisał że ma szyberMusi poprobować na pustej żeby nie popsuć mięsa i przepalić ją jak nowa. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Ja u siebie prawie lub całkowicie nakrywam palenisko a reguluję przepustnicą w kominieMirekr134a, A ja napisałem, jaco8994, a szyber pomiędzy paleniskiem, a komorą? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Mam tylko szyber przy kominie. Bogdan wspominał,że ma ten szyber pomiędzy paleniskiem a komora,ale go nie używa. W tygodniu spróbuję rozpalić dębem i będę dokładał małe ilości tak jak radziliście. [ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 10:20 ]Podczas ostatniego wędzenia sprawdziłem termometr czy nie oszukuje. Umieściłem sonde od termometru elektronicznego w środku i okazało się,że ten umieszczony w drzwiczkach podaje temp nawet o 10-15 stopni niższą niż jest w samym środku komory. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-260439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Stycznia 2013 jaco8994, ten szyber pomiędzy paleniskiem, a komorą pozwala na regulację temperatury... bo inaczej wpuszczasz do komory na maksa ciepło, a kominem upuszczasz temp. w komorze, więc lepiej delikatnie dozować dopływ ciepła do komory i wtedy szyber w kominie pozwoli na delikatną jej korektę .... wtedy to możesz się pobawić w gęstszy, lub rzadszy dymek, w mniejszych lub większych temp. z mniejszym zamieszaniem... ... ja osobiście uważam, że i szyber pomiędzy paleniskiem a komorą, i szyber w kominie są potrzebne.... dodoatkowo dodam, że dzięki szybrowi w kanale dymnym możesz palic przy na maksa otwartym palenisku i nie dopalać spalin już powstałych w wyniku zaykania paleniska, aby nie podnościć temp. w komorze.... Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Robiłem już próbę na sucho,czyli bez mięsa.Tak jak koledzy pisali rozpalać bardzo ostrożnie i dokładać małe ilości drewna. Gdy już nagrzałem komorę dołożyłem dużą polanę dębu. Bardzo długo się paliła i nie miałem problemu z utrzymaniem 55stopni. Ale na wszelki wypadek jak tylko zrobi się troszkę cieplej zamontuję szyber na kanale dymnym. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Stycznia 2013 I teraz już będziesz się cieszył smakiem prawdziwego dymu jak my . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaco8994 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Oby tak było. Mam wiele do nauczenia i dużo pytań. Ale będę się od Was uczył. Cytuj POWODZENIA jaco8994 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Tu naprawdę wystarczy poświęcić trochę czsu na czytanie ze zrozumieniem . [ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 22:59 ]oczywiście czasu Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmaj0 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 5 Lutego 2013 Witam szukam nauczyciela który nauczy mnie wyrobu i wędzenia domowych wędlinek i kiełbas. Jestem mocno zainteresowany tematem. Szukam kogoś z woj. Lubuskiego kto ma ochotę wdrożyć w temat młodego niedoświadczonego ale chętnego się nauczyć wędzarza. Pozdrawiam. Moj tel 516-286-799. Lub mail kmaj0@poczta.onet.pl oddzwonie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-266430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 5 Lutego 2013 kmaj0, proszę cię bardzo https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=46 Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-266433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 5 Lutego 2013 Witam szukam nauczyciela który nauczy mnie wyrobu i wędzenia domowych wędlinek i kiełbas. Jestem mocno zainteresowany tematem. Szukam kogoś z woj. Lubuskiego kto ma ochotę wdrożyć w temat młodego niedoświadczonego ale chętnego się nauczyć wędzarza. Pozdrawiam. Moj tel 516-286-799. Lub mail kmaj0@poczta.onet.pl oddzwonie.Tu się tego wszystkiego nauczysz sam,jest dużo koleżanek i kolegów którzy tego dokonali. :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-266434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.