Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak jak piszesz i dlatego trzeba pomóc znaleźć na początek ilość soli od której rozsądnie jest zacząć żeby nie zmarnować mięsa i eksperymentować dalej samemu . Dlatego pisałem o 15g/ 1 kg bo jest to chyba najczęściej polecana ilość.
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259080
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 261
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

z soleniem to jak z kobietą, trzeba uważać by nie przedobrzyć. Jeżeli bierzemy się za "babranie w mięsie", to musimy się przyzwyczaić, że trzeba surowe mięsko próbować. Nie mam zamiaru wywarzać otwartych drzwi do lasu, ale jak już wyżej "starsi" zauważyli wszystko zależy od przeznaczenia wyrobu, ale musimy przyjąć generalna zasadę, że mięsko na kiełbasy pekluje się 48 godz. Dlaczego? odsyłam do literatury - "Akademia dziadka". Jeżeli ktoś chce robić odstępstwa od tzw. fundamentalnych zasad musi się liczyć z konsekwencjami, pisząc to pomijam eksperymentowanie, ale to już na własne ryzyko :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259083
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich serdecznie. Wędziłem kiełbaskę,którą sam robiłem pierwszy raz. Dwie rzeczy zrobiłem zle. Miałem za drobne sitko, bo 8mm, a druga sprawa to za chudy farsz. Ale to nic poważnego. Gorsze jest to że po uwędzeniu kiełbasa nabrała lekko gorzkiego,czy kwaskowatego smaku. Przed uwędzeniem jedno pętko sparzylem na próbę i bylo super.Podczas wędzenia nie przekraczałem 55 stopni. Wędziłem bardzo suchym bukiem i to może być przyczyną.

 

[ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 11:14 ]

Dym z buka jest bardzo intensywny, a spalany w niskiej temp. puszcza soki przypominające smołę,która bardzo śmierdzi,więc to może to.

POWODZENIA jaco8994
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259123
Udostępnij na innych stronach

Kolego, wędziłeś owszem suchym drewnem ale pewnie dlatego mocno tłumiłeś dopływ tlenu aby nie spalało się intensywnie.... tym sposobem dokonała Ci się piroloza i masz przyczynę .........
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259124
Udostępnij na innych stronach

Masz rację.Drzwiczki od paleniska byly praktycznie zamknięte a drzewo tylko się tliło. Ale gdy uchylałem je nawet 2 mm to szybko rosla temp. Mam wędzarnie nową i nie wiem jak utrzymać niską temp w komorze wędzarniczej przy jednoczesnym dobrym spalaniu drewna.
POWODZENIA jaco8994
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259128
Udostępnij na innych stronach

Ja u siebie prawie lub całkowicie nakrywam palenisko a reguluję przepustnicą w kominie . U mnie nie jest wszystko tak szczelne więc w twojej nawet powinno być łatwiej . Popróbuj zostawić bardzo delikatnie rozszczelnione palenisko i regulować szybrem.

Osobiście używam drzew owocowych i też jest suche ( czasami kilka szczapek namoczę ) ale nie miałem przypadku żeby było gorzkie.

 

 

http://imageshack.us/photo/my-images/838/dsc01442web3.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/221/dsc1299web4.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/69/dsc01424qh.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc01302web8.jpg/

 

Drewutnia całkowicie osłonięta ale przewiewna więc drewno suchutkie , kanał pod chodnikiem , palenisko nakrywane pokrywą i przepustnica w kominie.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259267
Udostępnij na innych stronach

Najprostszym sposobem jest uzycie wiorow drewnianych dla przytlumienia ognia i temperatury. ten sposob stosuje juz od kilkunastu wedzen i poki co sprawdza sie. jak chce zbic temperature to wrzucam garsc wiorow drewnianych i sprawa zalatwiona.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259579
Udostępnij na innych stronach

jak chce zbic temperature to wrzucam garsc wiorow drewnianych i sprawa zalatwiona.

aha.... :lol: ajak się rozpalą te wióry to dopiero jak w piecu :grin: :lol:

- dodaj kolego że wilgotne lub wręcz mokre to wtedy będzie oki :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259581
Udostępnij na innych stronach

Drzwiczki od paleniska byly praktycznie zamknięte a drzewo tylko się tliło. Ale gdy uchylałem je nawet 2 mm to szybko rosla temp. Mam wędzarnie nową i nie wiem jak utrzymać niską temp w komorze wędzarniczej przy jednoczesnym dobrym spalaniu drewna.

a drewna za dużo nie wkładałeś, może wystarczyło by zmniejszyć wsad drewna

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259680
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem bardzo suchym bukiem i to może być przyczyną.

Nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia ale po kilkunastu razach coś tam wiem.

Ja zaczynam wędzenie - osuszanie suchym jak wiór bukiem. Po około godzinie dodaje średnio mokrą olchę i tak na zmianę. Wychodzi ok.

Może drzewo było podgnite, zbutwiałe?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259835
Udostępnij na innych stronach

Kolego jaco8994

Następne wędzenie spróbuj zrobić innym drewnem - olcha , owocowe .

A na próbę zrób sobie raz wygrzewanie i wędzenie bez mięska żeby wyczuć wędzarnie i palenisko .

Ja bym tak zrobił może coś jeszcze wypala się w nowej wędzarni .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259874
Udostępnij na innych stronach

jaco8994, a szyber pomiędzy paleniskiem, a komorą? W ten sposób mógłbyś palić w palenisku przy otwartych drzwiczkach ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259890
Udostępnij na innych stronach

Zobacz wcześniej , już o to go pytałem

Pisał że ma szyber

Musi poprobować na pustej żeby nie popsuć mięsa i przepalić ją jak nowa.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259941
Udostępnij na innych stronach

Ja u siebie prawie lub całkowicie nakrywam palenisko a reguluję przepustnicą w kominie

Mirekr134a,

 

A ja napisałem,

jaco8994, a szyber pomiędzy paleniskiem, a komorą?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-259948
Udostępnij na innych stronach

Mam tylko szyber przy kominie. Bogdan wspominał,że ma ten szyber pomiędzy paleniskiem a komora,ale go nie używa. W tygodniu spróbuję rozpalić dębem i będę dokładał małe ilości tak jak radziliście.

 

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 10:20 ]

Podczas ostatniego wędzenia sprawdziłem termometr czy nie oszukuje. Umieściłem sonde od termometru elektronicznego w środku i okazało się,że ten umieszczony w drzwiczkach podaje temp nawet o 10-15 stopni niższą niż jest w samym środku komory.

POWODZENIA jaco8994
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-260439
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

jaco8994, ten szyber pomiędzy paleniskiem, a komorą pozwala na regulację temperatury... bo inaczej wpuszczasz do komory na maksa ciepło, a kominem upuszczasz temp. w komorze, więc lepiej delikatnie dozować dopływ ciepła do komory i wtedy szyber w kominie pozwoli na delikatną jej korektę .... wtedy to możesz się pobawić w gęstszy, lub rzadszy dymek, w mniejszych lub większych temp. z mniejszym zamieszaniem... ;) ... ja osobiście uważam, że i szyber pomiędzy paleniskiem a komorą, i szyber w kominie są potrzebne.... dodoatkowo dodam, że dzięki szybrowi w kanale dymnym możesz palic przy na maksa otwartym palenisku i nie dopalać spalin już powstałych w wyniku zaykania paleniska, aby nie podnościć temp. w komorze....

 

Pozdrawiam :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262675
Udostępnij na innych stronach

Robiłem już próbę na sucho,czyli bez mięsa.Tak jak koledzy pisali rozpalać bardzo ostrożnie i dokładać małe ilości drewna. Gdy już nagrzałem komorę dołożyłem dużą polanę dębu. Bardzo długo się paliła i nie miałem problemu z utrzymaniem 55stopni. Ale na wszelki wypadek jak tylko zrobi się troszkę cieplej zamontuję szyber na kanale dymnym.
POWODZENIA jaco8994
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262699
Udostępnij na innych stronach

Tu naprawdę wystarczy poświęcić trochę czsu na czytanie ze zrozumieniem .

 

[ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 22:59 ]

oczywiście czasu

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-262835
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam szukam nauczyciela który nauczy mnie wyrobu i wędzenia domowych wędlinek i kiełbas. Jestem mocno zainteresowany tematem. Szukam kogoś z woj. Lubuskiego kto ma ochotę wdrożyć w temat młodego niedoświadczonego ale chętnego się nauczyć wędzarza. Pozdrawiam. Moj tel 516-286-799. Lub mail kmaj0@poczta.onet.pl oddzwonie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-266430
Udostępnij na innych stronach

Witam szukam nauczyciela który nauczy mnie wyrobu i wędzenia domowych wędlinek i kiełbas. Jestem mocno zainteresowany tematem. Szukam kogoś z woj. Lubuskiego kto ma ochotę wdrożyć w temat młodego niedoświadczonego ale chętnego się nauczyć wędzarza. Pozdrawiam. Moj tel 516-286-799. Lub mail kmaj0@poczta.onet.pl oddzwonie.

Tu się tego wszystkiego nauczysz sam,jest dużo koleżanek i kolegów którzy tego dokonali. :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/4/#findComment-266434
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.