ziezielony Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 5 Lutego 2013 kmaj0....do wiosny daleko....codziennie godzinka....no 40 min na forum i stronce i do wiosny kozun bedziesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-266441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam.Czytam i mam pytanie gdzie popełniam błąd.Chodzi mi o to ze po okresie obsuszania ,gdy zacznę wędzić po otworzeniu wędzarni wszystko staje się znowu mokre.Obsuszam prawidłowo i zamykam i daję dym jak sa równo obsuszone.Co prawda wyrób wychodzi smaczny(większość smakujących zachwala)Wygląd końcowy jest równiez jak te z Waszych zdjęć które wyglądają idealnie.Temperatury nie przekraczam 55 stopni.Wędzarnia z kamienia.Długo ją rozgrzać ale jak sie zagrzeje to wedzę jak jest -15 stopni.W czym tkwi mój błąd,bo nie wydaje mi sie to normalne,bo po co wtedy obsuszam jak po tym znowu są mokre.Nie są po wedzeniu okopcone ,a woda z tych co parzę też jest jasna.Proszę o rady.Pozdrawiam Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Lutego 2013 Jacbelfer, a czy wygrzewasz wędzarnię przed włożeniem mięska???Wędzarnia musi być dobrze wygrzana wtedy wkładasz osuszone mięsko i jeszcze osuszasz przy otwartym kominie wylotowym oraz przy uchylonych drzwiach od komory wędzarniczej. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julian Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Lutego 2013 Kolego Jacbelfer jaką masz wędzarnię , jakie drewno(suche czy mokre) stosujesz, jakie masz palenisko? Karol opisał postępowanie a nie znamy sprzętu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Lutego 2013 Wędzarnia z kamienia. Moim zdaniem w tym.Ja bym wyłożył komorę od środka deskami.To są tylko przypuszczenia i dobrze będzie jak zrobisz kilka fotek i tu wstawisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Lutego 2013 Mokre, to za ogólnie napisane, tym bardziej że sam piszesz ... wędliny są ok.Może po prostu widzisz kropelki wody co jest chyba normalne przy wędzeniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 16 Lutego 2013 No miro normalne to chyba niejest i chyba raczej niewskazane.Mysle ze to z powodu niewyrównanej tem.mieska przed wedzeniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 16 Lutego 2013 niewyrównanej tem.mieska przed wedzeniem.To pierwsze,dalej nie wygrzana wędzarnia,mokre drewno,za mały przepływ dymu,bez zdjęć można tylko gdybać. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 16 Lutego 2013 .Chodzi mi o to ze po okresie obsuszania ,gdy zacznę wędzić po otworzeniu wędzarni wszystko staje się znowu mokre.Obsuszam prawidłowo i zamykam i daję dym jak sa równo obsuszone To jest normalne jak włożysz wędzonki np. o temp. 20 *C do wędzarki o temp. 40-50*C. Dopóki się temperatury nie wyrównają (wędzonka w całym przkroju do wędzarni) będą się pocić.Obsuszenie powierzchniowe nie wystarczy gdy w środku wędzonek jest niższa temperatura. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 16 Lutego 2013 Jacbelfermam dla Ciebie zadanie. Zamiast wedlin wsadź do wędzarni metalową tacę trzymaną przez noc w lodówce. Jestem w dwustu procentach pewien, że i ona zacznie się pocić. Wilgoć z kamieni wędzarni będzie się osadzać na OBIEKCIE, który ma najniższą tempereturę.Trawersując powiedzenie - praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan rura - Kapito ??? [ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 13:09 ]jeszcze jedna rada, a w zasadzie konstatacja.Czy Twoja wędzarnia wie co w niej wisi ???? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 16 Lutego 2013 Dziękuję za Wasze zainteresowanie i rady.A więc uzupełniam opis.Wędzarnie rozgrzewam tak długo, aż zrobi się całkowicie sucha i gorąca.Mogę wtedy wędzić przy 15 stopniach mrozu.Drewno bardzo suche(olcha,buk)dodaję też póżniej owocowe lub trociny,to juz nie jest sucho, ale dla ilości dymu.Ostatni wsad ociekał w temp ok.10 stopni,ale włożyłem go do suchej wędzarni i obsuszyłem dokładnie.Wtedy dopiero drewno i zamykam drzwi komory.Czyli niby wszystko ok.Po 30 min.jak sprawdzam są mokre.Może jak po obsuszaniu zamykam drzwi ,to przyznam ze temp.rośnie ,więc raczej szczelnie zamykam drzwi paleniska,a temperature reguluję uchylaniem drzwi od komory.Niby sie dymi.Wszystko wygląda i smakuje w końcowej fazie dobrze.Temp.wędzenia utrzymuje się miedzy40-55 stopni.Może mój błąd to za słaby przepływ dymu.Wędzę w sumie ok.3,5 godziny.Może szyber zastosowac na wylocie z paleniskamale to tez spowolni przepływ dymu?Co Wy na to?Pozdrawiam. po [ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 13:30 ]Dodam,że obsuszam tak długo czyli może to trwać nawet godzinę,aż wędzonki nie są suche. Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 16 Lutego 2013 Jedyne do czego bym się mógł przyczepić do te 10C, czyli zimne mięso włożone do gorącej wędzarni, ale jeśli wędzonki nie są kwaśne, gorzkie to po co szukasz dziury w całym ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 16 Lutego 2013 Miro no robię się mokre po obsuszeniu i póżniej już wysychają w dymie,ale czy to normalne?Obsuszam po to aby się nie osmoliły w czasie wędzenia.Są naprawdę dobre w smaku,żeby były kwaskowate ,ale nic im nie można ująć.No chyba ,że by były degustowane z jednego półmiska z Waszymi :grin: [ Dodano: Sob 16 Lut, 2013 13:38 ]Wiem że róznica temperatur jest ale jak tak długo obsuszam to raczej są ciepłe. Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 16 Lutego 2013 To nie jest wilgoć tylko normalne pocenie się wędzonek. Wiem że róznica temperatur jest ale jak tak długo obsuszam to raczej są ciepłe. Przy małym przekroju mięso zdąży się wygrzać, ale jak włożysz kiedyś grubszy kawałek to możesz mieć problem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 16 Lutego 2013 Raczej wędzę ryby i kawałki ok.1 kg.Tak ,że nie będzie problemu.Ale jeszcze tak gdybam czy,aby temperatura wędzonek i wędzarni po obsuszaniu(pewnie ma to tyle jak na termometrze,czyli ok.50 stopni)jak puszczę dym i prawie całkowicie zamknę dopływ powietrza do paleniska to ta temp.spada o jakies 10 stopni,czyli 40.Może to jest przyczyna i na początku trzymać temp.wędzenia na wyższym lub takim samym poziomie? Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 16 Lutego 2013 prawie całkowicie zamknę dopływ powietrza do paleniska to ta temp.spada o jakies 10 stopni,czyli 40. Może to jest przyczyna i na początku trzymać temp.wędzenia na wyższym lub takim samym poziomie? Ja bym nie zamykał dopływu powietrza.Brak przepływu powietrza przez wędzarkę = wędzonki mokre.To może być jedna z przyczyn. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 16 Lutego 2013 Bedę próbował i wdrażał Wasze rady.Dzieki. Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 16 Lutego 2013 To zapytam inaczej tych którzy również wędzą.Czy Wasze wędzonki nie pocą się podczas wędzenia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julian Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 16 Lutego 2013 Miro, faktycznie wędzonki pociły się w beczce, i ciągła kontrola "trakcji" , przewietrzanie, zaglądanie. Przyczyną mogło być małe palenisko, mały przepływ powietrza, mała kubatura względem ilości wsadu.Odkąd mam WC-chatkę (1m x 1,1m x 2,1m ) z paleniskiem bezpośrednim, palenisko tylko przysłaniam blachą przed nadmiernym przeciągiem, mimo to nawet z okna widzę czy w palenisku nie jest za widno. ruch powietrza reguluję szczeliną wynikającą powstającą przy unoszeniu dachu. Wędzonki już nie pocą się jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 16 Lutego 2013 Czy Wasze wędzonki nie pocą się podczas wędzenia ? Moje nie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Lutego 2013 To nie jest wilgoć tylko normalne pocenie się wędzonek. przetłumacz tak żebym zrozumiał :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Lutego 2013 Jak nie wędzisz to nie wiesz co to pocenie się wędzonek.Co ci mam tłumaczyć ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 16 Lutego 2013 Może. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Lutego 2013 Moje nieMoje też nie i nie powinny się pocić . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Lutego 2013 Jeśli stwierdzimy że wedzonki zaczynaja sie pocić należy ograniczyc ilość dymu i rozstrzelnić wedzarnie.Podczas wedzenia musimy pamietac o swobodnym przeplywie dymu ,powietrza a wedzonki nawe jeśli niebedą dostatecznie wyrównane niepowinny sie pocić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/5/#findComment-268733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.