Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli stwierdzimy że wedzonki zaczynaja sie pocić należy ograniczyc ilość dymu i rozstrzelnić wedzarnie.

 

Podczas wedzenia musimy pamietac o swobodnym przeplywie dymu ,powietrza a wedzonki nawe jeśli niebedą dostatecznie wyrównane niepowinny sie pocić.

:clap: :clap: :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-268923
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 261
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

ja z kolei jak widzę zapocone wędzonki otwieram wędzarnię delikatnie staram się przetrzeć krople rosy ręcznikiem papierowym i chwilę zostawiam otwartą żeby resztki wody odparowały z powierzchni i wędzę dalej

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-268933
Udostępnij na innych stronach

Czytam i czytam, w necie roi się od takich informacji. Proszę o komentarze, ponieważ zaczynam się bać... :rolleyes:

 

Wędzenie mięs, ryb oraz sera sprzyja wytwarzaniu związków rakotwórczych. Są to przede wszystkim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy m. in. benzo[a]piren. Uszkadza on DNA oraz inicjuje powstawanie nowotworów. W 2006 UE określiła najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczeń benzo[a]pierenem w środkach spożywczych. Nie może być on większy niż 5 mg w 1 kg wędzonego mięsa lub jego przetworów. Oczywiście jest to poziom określony na podstawie aktualnego stanu wiedzy.

 

Mięso i wędliny wędzone w przydomowych wędzarniach jest szczególnie niebezpieczne, gdyż nie jest w nich badany poziom benzo[a]piranu oraz innych WWA.

 

Mięsne produkty sa konserwowane azotanami i azotynami, które mają prawdopodobne działanie rakotwórcze. Są to te same związki które występują w dymie papierosowym oraz dymie wędzarniczym. Mogą one powodować nowotwory wątroby, przełyku oraz układu oddechowego.

 

Jak zmierzyć poziom benzo[a]piranu w wędzarni ???

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269053
Udostępnij na innych stronach

Czytam i czytam, w necie roi się od takich informacji. Proszę o komentarze, ponieważ zaczynam się bać... :rolleyes:

 

Wędzenie mięs, ryb oraz sera sprzyja wytwarzaniu związków rakotwórczych. Są to przede wszystkim wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy m. in. benzo[a]piren. Uszkadza on DNA oraz inicjuje powstawanie nowotworów. W 2006 UE określiła najwyższy dopuszczalny poziom zanieczyszczeń benzo[a]pierenem w środkach spożywczych. Nie może być on większy niż 5 mg w 1 kg wędzonego mięsa lub jego przetworów. Oczywiście jest to poziom określony na podstawie aktualnego stanu wiedzy.

 

Mięso i wędliny wędzone w przydomowych wędzarniach jest szczególnie niebezpieczne, gdyż nie jest w nich badany poziom benzo[a]piranu oraz innych WWA.

 

Mięsne produkty sa konserwowane azotanami i azotynami, które mają prawdopodobne działanie rakotwórcze. Są to te same związki które występują w dymie papierosowym oraz dymie wędzarniczym. Mogą one powodować nowotwory wątroby, przełyku oraz układu oddechowego.

 

Jak zmierzyć poziom benzo[a]piranu w wędzarni ???

Spożywanie mięsa peklowanego z grilla też powoduje raka, no i alkohol, papierosy, kawa, białe pieczywo, czerwone mięso (białe w sumie też, bo to same antybiotyki, mączki rybne itd), sól, cukier, warzywa faszerowane chemią, przyprawy konserwowane przez naświetlanie, grzyby (substancje radioaktywne), spaliny zawarte w powietrzu, leki, kosmetyki... Problem w tym, że każda substancja, nawet wyjątkowo zdrowa, w nadmiarze jest szkodliwa (każdy lek w nadmiarze jest trucizną), więc jeżeli wyeliminujemy z diety wszystkie szkodliwe substancje, to zaczniemy się truć nadmiarem witaminek, czyli najlepiej nic nie jeść, nie pić, nie oddychać, bo rak czyha na nasze życie, tylko co to będzie za życie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269085
Udostępnij na innych stronach

Jacbelfer, przeczytałem Twoje posty wszystkie , mam pytanie czy pocenie wedzonek występuje w kazdym przypadku kiedy wedzisz ( lato , jesien , zima , wiosna ), piszesz , ze poocenie wystepuje po otwarciu komory , uważąm , ze Twoja wedzarnia z kamienia pochłania duze ilosci ciepła by sie nagrzac , nawet wtedy gdy juz jestes pewien ze jest nagrzana . kamien nadal pochłania cieplo z paleniska i mimo tego ze wedzonki osuszyłeś to wytraca sie wilgośc atmosferyczna i osadza na wyrobach ,nie bede sie wdawal w podstawy fizyki . Uwazam , ze warto by było jesli masz miejsce wyłozyc wnetrze komory materialem izolacyjnym - deski , plytki gazobetonu , czy masz szyber w kominie ? jesli jest wedzilbym przy otwartym palenisku ,a przepływ regulował szybrem , efekt pocenia wystepuje zawsze , tylko od przepływu powietrza oraz temperatur panujacych na styku ośrodkow ( wnetrz komory -dym , sciana komory ) i ciśnien zależy ile wilgoci wytrąci sie na wyrobach .Specjalnie pytam w jakim okresie roku pocenie jest intensywne bo bedzie wskazywałoi na to ,ze wedzarnia jest nie wygrzana , piszesz ,ze stosujesz mokre drzewo owocowe " dla dymu" nic bardziej błednego , by drzewo mogło sie spalic i wydzielac dym musi sie wysuszyc , a wiec wydalic wilgoć do komory , na tym forum było to juz wielokrotnie opisywane oraz skutkii stosowania mokrego drewna ( kwasne wedzonki etc ) Pozdrawiam

 

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 10:40 ]

kominiarz, Unia określa wszystkie normy, te normy istniały zawsze , byly mniej lub bardzie rygorystyczne , ale jak wskazuje historia , ludzkośc stosowała konserwowanie zywności od zawsze , i jak widzimy rozglądając sie dookoła ciagle ludzi przybywa w rozliczeniu persaldo na ziemi , a najbardziej tam gdzie normy UNI nie siegaja , wiec istnieja jakies mechanizmy samozachowacze , ktore to reguluja , proponuje nie wdawać sie w zbytnie rozważanie wplywu wedzenia na zywność , ona musi byc czymS konserwowana , raczej skupic sie na przestrzeganiu norm i sposobu stosowania srodków konserwujacych , właściwego drzewa ,przestrzeganie stężeń ,dawkowania etc, jestem przeciwnikiem palenia papierosów wiec ten sposób konserwacji uważąm za zły , Resztę o azotanach i azotynach w poscie poprzednim .Pozdrawiam

 

[

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269091
Udostępnij na innych stronach

Owszem, wszystko jest szkodliwe, nawet samo życie nazywane jest śmiertelną chorobą. Ale to nie znaczy, że trzeba bezmyślnie poddawać się jego biegowi.

Wystarczy zastanowić się, co jest bardziej szkodliwe a co mniej, na co mamy wpływ a na co nie, i ewentualnie jakim kosztem. Stworzyć sobie listę problemów do rozwiązania, uszeregowaną wg. tych kryteriów. Spróbować zminimalizować szkodliwe oddziaływanie chociaż kilku z pierwszych miejsc listy.

 

Szkodliwość węglowodorów aromatycznych w dymie wędzarniczym nie ulega dyskusji. Dlatego tak dużą wagę przykładamy na forum do prawidłowej konstrukcji wędzarni, do zapewnienia optymalnych parametrów wytwarzania dymu. Są stosowne wątki, można się trochę wysilić i poczytać. I niekoniecznie trzeba wszystkie wyroby trzymać godzinami w dymie, żeby potem pochwalić się ładną fotką. Lepiej skupić się na dobrym osuszeniu ;)

 

Wybacz kolego arkadiuszcz, ale uważam, że lekceważenie zagrożeń i tłumaczenie, że "co ja mogę zrobić jak wszystko jest szkodliwe", jest głupotą. Za głupotę trzeba płacić - rachunek przyjdzie w przyszłości.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269093
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Andrzejowi za bardzo pomocne info.

 

Dziękuję przedmówcą.

 

Troszkę sobie to wszystko poukładałem.

 

Dręczy mnie jednak pytanie,

 

jak można to sprawdzić, zmierzyć :question:

 

Czy są jakieś specjalistyczne firmy, które takie pomiary robią :question:

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269286
Udostępnij na innych stronach

Może to robić Sanepid

Tylko co jest bardziej szkodliwe takie wędzenie domowe może nie doskonałe , czy malowanie wędlin i polewanie koncentratem dymu ?

Coś trzeba jeść .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269307
Udostępnij na innych stronach

Biorę się za robienie deflektora, który powinien mi w mojej wędzarni obniżyć temperaturę. Muszę potrenować ze spalaniem drewna, palenisko mam duże, więc powinno się udać.

 

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią, mianowicie ostatnio w necie poczytałem troszkę o „barbecue” podobno pierwsi na to wpadli Anglicy, czy takie pośrednie pieczenie w dymie również wymaga niskich temperatur ?

 

Ewentualny tłuszcz nie spada bezpośrednio na żar i nie powoduje wydzielanie się bardzo szkodliwych substancji, które z powrotem osiadają na przyrządzanych potrawach, ale po dopaleniu się substancji lotnych w dymie i tak uzyskamy ten cholerny benzo[a]piren i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, a może się mylę, proszę o odpowiedz :wink:

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269514
Udostępnij na innych stronach

Biorę się za robienie deflektora, który powinien mi w mojej wędzarni obniżyć temperaturę.

 

Moim zdaniem deflektor nie obniży temperatury znacząco , jednak może ją wraz z dymem równomiernie rozprowadzić .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269527
Udostępnij na innych stronach

kominiarz, czytam juz któryś raz z rzędu Twoje posty w ,których wspominasz "beznopiren " czy przeczytałeś cos w necie na jego temat .Wszytkie informacje raczej nie wskazuja by wedzenie lub grilowanie było jego zródlem wydzielania sie prezentuje ci cytat najkrotszy : "Benzopiren, C20H12, węglowodór aromatyczny, występujący w postaci żółtych kryształów nierozpuszczalnych w wodzie, rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych. Temperatura topnienia 176°C.

 

Obecny w smole węglowej, dymie papierosowym, w spalinach samochodowych oraz w atmosferze jako produkt niecałkowitego spalania. Benzopiren jest silnym czynnikiem kancerogennym." Pozostałe opracowania tez opisuja ten zwiazek podobnie. Więc chyba Kolego musisz się zaprzyjażnic z tym zwiazkiem , bo jest obecny w powietrzu dzieki cywilizacji i ich produktom : spaliny , plastiki, trudno korzystamy i wydzielamy odpady , trzeba tylko myslec jak się go pozbyć by było go mniej w atmosferze.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269530
Udostępnij na innych stronach

Święte słowa prawidłowo zrobiony ma równomiernie na wszystkie strony rozprowadzić ciepełko i dym - żeby nie tańczyć z kijami .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269532
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak u Was, ale każda moja własna wedząnka. jest bez badań 100 razy zdrowsza niż przemysłowa z dodatkami i bardzo zdrowym ich wędzeniem.

 

Dodam dla wyjaśnienia :

 

Co ma napisać lobby aby odstraszyć "kowalskiego" od prób z własnym wyrobem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269536
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można iść do sklepu i kupić sobie "zdrową wędlinkę".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269542
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można iść do sklepu i kupić sobie "zdrową wędlinkę".

Tego wolał bym uniknąć, wędzarnia to fajna sprawa, muszę ją tylko bardziej ogarnąć, stąd moje pytania i wątpliwości, wybaczcie adeptowi :grin:

Pozdrawiam, Mariusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269546
Udostępnij na innych stronach

Tego wolał bym uniknąć, wędzarnia to fajna sprawa, muszę ją tylko bardziej ogarnąć,

To ogarnij ją, aby Twoje wyroby smakowały tobie i rodzinie, a głupie informacje o szkodliwości własnego wyrobu daruj sobie i o nich zapomnij.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269549
Udostępnij na innych stronach

Pacan Wojciech, W odpowiedzi na Twoje pytania -pocenie występuje niezaleznie od pory roku,w sumie wędziłem w niej kilka razy.Ale wędzarnie są czesto z betonu bez izolacji(dziadek ma z kręgu od studni)

Szybra nie mam żadnego,wylot dymu reguluję zasłanianiem otworu wylotowego z tyłu wedzarni,lub uchylaniem drzwi gdy rośnie temperatura.Zastanawiam sie nad szybrem przed komorą na końcu kanału dymnego,bo jeśli chociaż odrobinę uchylę drzwiczki to zaraz sie rozpala i temp.leci na 90 i wyzej,więc chyba ograniczać to na dolocie aby wedzonek nie parzyć.

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269783
Udostępnij na innych stronach

Jacbelfer, napisałeś ;Zastanawiam sie nad szybrem przed komorą na końcu kanału dymnego Dobrą drogą idziesz
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269836
Udostępnij na innych stronach

Jacbelfer

 

Przy uchyleniu drzwiczek od paleniska natychmiast leci ci temperatura ?

Jak długi masz przewód dymowy ? I pod jakim kątem ?

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269938
Udostępnij na innych stronach

Jacbelfer,szyber w kazdym przypadku ( montowany na przewodzie kominowym lub wylocie , czy tez na rurze dolotowej ograniczy przepływ a wiec i temperature , mysle jesli nie pomaga Ci przesłanianie wylotu a po otwarciu drzwiczek palenisko ropala sie mocniej to musza byc jeszcze jakies miejsca przez ktore wzrasta przeplyw powietrza przez palenisko , wedze od kilku lat w palenisku otwartym , mam szyber na wylocie z komory czyli u dolu komina , po rozpaleniu i nagrzaniu wedzarni zamykam szyber pozostawiajac niewielka szczeline wylotu do komina jeszcze mi nigdy temperatura nie przekroczyła 60 stopni , z reguly jest to prawda po ustaleniu przepływu wkladam gruby klocek do paleniska ktory sie tli , kanal dolotowy to okolo 2m, komora ma wymiar okolo 1,5*1,1*1,1 , a komin wysokosc 3 m i srednice 160 mm ( orginalne wklady z schiedla ) Tez wystepuje pocenie ale znika -wyroby susza sie i wedza. Sprawdz dokladnie szczelnośc komory , mocowanie przysłony wylotu moze pod wpływem ciagu powietrza odchyla sie pod otworu powiekszajac jego przekrój zamiast zasłąniac . Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269944
Udostępnij na innych stronach

Moja LP "przytargała wczoraj dwie "kulki" wp. - takie kilówki i pytanie w związku z tym: jak je przerobić by mogły zasilić świąteczny stół. Czy nie za wcześnie na świąteczne peklowanie? Nie chcę ich mrozić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1425-porada-potrzebna/page/6/#findComment-269977
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.