Jump to content

Recommended Posts

Witam, czy ma ktos moze jakies informacje na temat dodatku skórek drobiowych do kiełbas drobnorozdrobnionych- oczywiście chodzi o kiełbasy drobiowe. Potrzebuje tych informacji do szkoly a w ksiazce niestety tego nie ma:( z gory dziekuje!!!
Teraz muszę wyjechać na parę godzin, ale jak wrócę, postaram Ci sie pomóc.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

To jej w południe podałem na pocztę + str. 316 i 317, gdzie sa przepisy na parówki i pasztetową z dodatkiem skórek. Ma tą książkę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Głównym zadaniem skórek czy to wieprzowych, czy drobiowych, jest działanie jako masa wiążąca dla wyrobów, dostarczanie tłuszczu, poprawienie soczystości i smaku szczególnie kiełbas i to własnie drobnorozdrobnionych, pasztetów, bryłek (nuggets), konserw. Na zamieszczonym wyżej skanie, po prawej w tabelce, jest taka własnie masa. Ze skórek drobiowych robi się bardzo popularne flaczki drobiowe

Tutaj znajdziesz sposób domowej produkcji emulsji ze skórek wieprzowych, na której możesz się wzorować.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362

Potem podam więcej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam

Ja osobiście mam inne zdanie na temat dodawaniu skórek do kiełbas.

Głównym czynnikiem dodawania emulsji jest tylko obniżanie kosztów danej wędliny.

Skóry mają zastosowanie w wędlinach podrobowych i konserwach.

Natomiast dodawanie skórek do kiełbas na pewno nie polepszają smaku kiełbasy a na pewno je tylko pogarszają.

Pozdrawiam

Pozdrawiam!
To jest Twoje osobiste zdanie, ja mam także swoje, ale studentka musi sie trzymac zasad obowiązujących w przemysle i dlatego tak nalezy przedstawic ten temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Już podałem strony, na których znajdziesz m.in. sposób obróbki skórek. Tak, jest on podobny, a cele, także są, chyba dwa posty wyżej.

Mam jeszcze róznego rodzaju materiały, ale dla Ciebie będą nieprzydatne, gdyż nijak się mają do technologii nowoczesnej produkcji i ich użycie w projekcie, może Ci raczej zaszkodzić.

Jestem pewien, że materiały z posiadanej przez Cibie ksiązki będą wystarczające, zwłaszcza, że wmożesz jeszcze dodać informacje dot. samych skórek, w dziale o budowie lementów drobiowych. Znajdziesz tam informację np. o tym iż skóra drobiu nie posiada gruczołów potowych - to Cie naprowadzi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.