Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc junior.. ☺

Sklecilem filmik o thermowindzie.

"Moze pomoze"..

Link:

Edytowane przez Bee Gees
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
  • Odpowiedzi 395
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 3 miesiące temu...

Nie wyświetliło mojego postu...
Nie wiem dlaczego.

/// Post został przeniesiony do tematu poniżej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14756-borniak-problemy-i-pytania/page-7?do=findComment&comment=582464

Edytowane przez Bee Gees

Nie wyświetliło mojego postu...

Czy to o TEN_POST_CHODZI ?????

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

To jest efekt pośpiechu zwłaszcza, kiedy się pisze w dwóch tematach jednocześnie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 6 miesięcy temu...

Witajcie.

Napaliłem się na wędzarnie Borniak Uw-70 i miałem taką zakupić, ale oglądałem też ofertę wędzarni Thermowind i zainteresowały mnie także modele THW1502 oraz THW1504. Oprócz ocieplenia ścianek w modelu 1504 różnic wielkich nie dostrzegłem. Teraz pytanie, wędząc na świeżym powietrzu (pod altanką na jesieni, w zimie) bardzo widać różnicę w ogrzewanych ściankach? Bralibyście Thermowinda ze względu na większą wysokość komory wędzarniczej? Borniak jest o ok. 30 cm niższy. Jak jest z mocą grzałki? Te 1,8 kW przeraża mnie. Borniak ma ok. 600 W, ale obawiam się, że to może być ciut za mało. Mam dużo wątpliwości, gdyż nie wędziłem do tej pory i nie wiem na co zwracań największą uwagę.

Pozdrawiam,

Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png

bardzo widać różnicę w ogrzewanych ściankach?
koniecznie izolowane  :yes: mały borniak = 600W wystarczy - to maleństwo - 1800 W tylko chwilowo i nie cały czas 

Muskie - to ryba 🙃

markus383 - z Otwocka do mnie masz blisko (Wesoła), wpadnij, powiem co wiem o Borniaku i ew zaproponuję dobrą cenę i model.

www.wedzarnie.com.pl

Teraz pytanie, wędząc na świeżym powietrzu (pod altanką na jesieni, w zimie) bardzo widać różnicę w ogrzewanych ściankach?

Kolosalnie czuć różnicę.

Każdy podmuch zimnego wiatru, to spadek temperatury. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

powiem co wiem o Borniaku i ew zaproponuję dobrą cenę i model.
Potwierdzam - mnie z Nadarzyna też nie było za daleko  :D 

Muskie - to ryba 🙃

• 5 miesięcy temu...
Jestem na etapie kupna Borniaka

Tak  i tylko 150 - cyfrowy -  ten z linka  ma sterowanie analogowe  i wielkość chyba jak mały borniak ;) - będzie rozrzut temperaturowy o 20 -25 st - 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Akurat chce kupić tego małego Borniaka węzę amatorsko dla siebie ten mały mi starczy. Myślę jeszcze nad tym Royalem ale nie wiem brak opinii o tym sprzęcie pewnie mało osób go używa. Borniak chociaż jest polski i sprawdzony

Akurat chce kupić tego małego Borniaka węzę amatorsko dla siebie
Ja też dla siebie - i wiesz mi 150 tka - po prostu wygodniejsza - wybór należy do Ciebie

Muskie - to ryba 🙃

Akurat chce kupić tego małego Borniaka węzę amatorsko dla siebie ten mały mi starczy. Myślę jeszcze nad tym Royalem ale nie wiem brak opinii o tym sprzęcie pewnie mało osób go używa. Borniak chociaż jest polski i sprawdzony

Mam 2 szt UW 70 w bardzo dobrej cenie, zapraszam.

www.wedzarnie.com.pl

Mam 2 szt UW 70 w bardzo dobrej cenie, zapraszam

Odezwę się

Cześć.

Czy taka wędzarka - elektryczna - ze stali nie rdzewnej - może stać w altanie na stałe? Mam na myśli zimowanie itd.

Trochę mnie to zainteresowało, bo to chyba zdrowsza i łatwiejsza forma wędzenia - prawda?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Może stać, nie tylko nierdzewna, także alu cynk.

Mam takie 2 szt, stoją na zadaszonym tarasie, jedna już 9 rok, druga 5. Nic się nie dzieje. Można pomyśleć o pokrowcu, nie kurzy się.

www.wedzarnie.com.pl

Czy taka wędzarka - elektryczna - ze stali nie rdzewnej - może stać w altanie na stałe? Mam na myśli zimowanie itd. Trochę mnie to zainteresowało, bo to chyba zdrowsza i łatwiejsza forma wędzenia - prawda?
Jak Dziadek Maciek  ja mam zwykłego Borniaka 150 (nie mniejszy :no: )- stoi w " budce na narzędzia " z Juli  wiatr hula ale daszek dobry - i jest wszystko OK 

Muskie - to ryba 🙃

Czy taka wędzarka - elektryczna - ze stali nie rdzewnej - może stać w altanie na stałe? Mam na myśli zimowanie itd. Trochę mnie to zainteresowało, bo to chyba zdrowsza i łatwiejsza forma wędzenia - prawda?
Jak Dziadek Maciek  ja mam zwykłego Borniaka 150 (nie mniejszy :no: )- stoi w " budce na narzędzia " z Juli  wiatr hula ale daszek dobry - i jest wszystko OK 

Wielkie dzięki Panowie. Jak małżon usłyszał, że to zdrowsze - mniejsze ryzyko przekopcenia - to od razu zyskałem aprobatę na zakup :-)

Tak czytam forum i chyba skuszę się na Thermowinda.

Dzięki raz jeszcze.

• 1 miesiąc temu...

Thermowind TWH1922E czy Borniak UWD-150? Zależy mi na dużym wsadzie (przy przerabianiu świniaka) i maksymalnym poziomie automatyzacji. Który byście wybrali? Ceny praktycznie podobne ok. 2900 zł. Ma ktoś Smokera BBD-150? Bo z tego co widzę to różni się tylko maksymalną osiągalną temperaturą 150 stopni do 120 w UWD-150. 

http://wedzarnie.com.pl/pl/p/WEDZARNIA-BOOXA-SMOKER-300/704

Duża wędzarnia w pełni zautomatyzowana.

W najbliższych dniach także dostępna będzie mniejsza.

www.wedzarnie.com.pl

• 4 tygodnie później...

Ja kupiłem  dawniej wędzarnie THW opalaną węglem drzewnym/drewnem i przerobiłem sobie na elektryczną Co do ocieplenia to fakt, że jak na dworze temperatura zbliżona zeru lub poniżej, wiatr,  to jest problem tylko z podpiekaniem wyrobu. Temperatura dochodzi przy grzałce 2100W do 80 st. C ale bardzo długo. Ale jeśli chodzi o samo wędzenie to 50-60 st C spokojnie daje radę. Wszystko zależy od ceny jeśli nie ma dużej różnicy, to lepsza ocieplona  a jak nie to można ją okryć kocem i też da radę.

Odnośnie wędzarek THW  elektrycznych, to patrząc na te horrendalne ceny, to ja bym  wolał kupić taką na opał i przerobić ja na elektryczną z termoregulatorem PID. Wiem co mówię, bo tak zrobiłem Wędzarka kosztowała mnie 800 zł  grzałka, z grila za 30 zł. regulator PID samemu zrobiłem. Ale widzę, że producent THW nie ma już w ofercie wedzarek opalanych drewenem.

Porównując Borniaka i THW, to Borniak jest solidniej zrobiony, same drzwi z uszczelka i magnesem fajnie się zamykają w porównaniu do telepiących drzwiczek THW. Zrębki zawieszają się w jednej i drugiej, choć Borniak ma mechaniczny podajnik a THW (przynajmniej mój dymogenerator starszej produkcji , w którym zrębki spadają grawitacyjnie, czasami trzeb popchnąć) .

Edytowane przez zenza
  • 3 miesiące temu...

Witam,

Przymierzam się do zakupu wędzarni elektrycznej do postawienia na działce - wędzenie tylko w okresie wiosna-jesień - zastanawiam się nad Borniakiem UW70 lub nad Thermowindem THW1901 - Różnica w cenie dość znaczna z tego co widzę (Borniak ok. 1700zł vs Thermowind ok 1200zł na stronie producenta) a patrząc po opisie nie do końca jestem przekonany która z tej dwójki jest lepsza. Czy mógłbym prosić o opinię w tej sprawie?