Smith Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Miło mi napisać pierwszego posta na forum.Planuję rozpocząć przygodę z wędzeniem. Poszukuję zgrabnej i łatwej w obsłudze wędzarni.Proszę o poradę w sprawie wędzarni Borniak. Z tego co piszecie lepiej od razu zamówić większą. Moje pytanie dotyczy którą - UWD-150 czy UWDS-150 a może BBQ 150.Czym się kierować przy wyborze z tych trzech? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-664981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Latwo sie doradza, jak sie samemu nie płaci Ale do rzeczySam kupowałem Borniaka, bo wg mnie nie ma na rynku obecnie lepszej samoobsługowej wędzarni pomoimo paru wad jakie ma Borniak (jest to moja opinia! Inne osoby mogą miec inna oczywiście, w końcu mamy demokracje ) Napisze Tobie czym ja sie kierowałem, a Ty sobie przemysl to samWielkośćLepiej większa a jeżeli mniejsza, czyli lepiej wędzić "1" szynkę w za dużej wędzarni, a jeżeli "2" w za małej.WykonanieOcynku UWD-150 w ogolę nie brałem pod uwagę, wczesnej czy później i tak zardzewieje i cynku nie che miec w wędzonkachUWDS-150 to Jest dla mnieBBQ-150 To to samo co UWDS-150 ale grzeje (mam możliwosc nastawy) do 150 stC i ma mocniejsza grzałkę Jak kupowałem tez chciałem kupic BBQ, ale nie były dostępne, wiec kupiłem UWDS i przeprogramowałem sterownik, aby chodził na wyższej temperaturze. Moc zainstalowanych grzałek starcza do osiągnięcia 180 - 190 stopni przy zewnętrznej 0 (przeprogramowanie sterownika to 1 do 2 min, ale traci sie gwarancje. przy okazji warto wymienić przewody od grzałki na wysokotemperaturowe / silikonowe )Zabieg ten jest kompletnie niepotrzebny do wędzenia!! Ja to zrobiłem by oprócz wędzenia dodatkowo piec mięso w dymie, czyli wykorzystanie wędzarni jako piec do pieczenia W zależności jak mocno sie podpaliłeś do wędzenia podejmij decyzje samNie bez znaczenia jest ilość miejsca, przewidywana minimalna i maksymalna ilość wędzonek no i cena. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-664982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smith Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 TOSHIBA czyli polecasz UWDS-150 ze stali nierdzewnej?A jak z awaryjnością u Ciebie? Jak długo masz tą wędzarnię i jak dużo wędzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-664996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Kupiłem nowego borniaka teraz na Gwizdkę (2019) i wszystkie części zamienne, do Borniaka, ze względu na to, że, nie mieszkam w Polsce.Poprzedniego (generator dymu,) używałem ponad 15 lat i wymieniłem w nim 3 raz silniczek i 2 raz grzałkę.nie wiem ile to było motogodzin, ale w kg wiórków to jakieś ponad 700 kg Wedzarka jeszcze starsza (nie Borniaka) była z nierdzewki, ale często podróżowałem z nią przez wiele lat, i ciągle ja przerabiałem.W końcu nie wytrzymała konstrukcyjnie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-665008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smith Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Dziękuję za cenne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-665012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Sam kupowałem Borniaka, bo wg mnie nie ma na rynku obecnie lepszej samoobsługowej wędzarni pomoimo paru wad jakie ma Borniak (jest to moja opinia! Inne osoby mogą miec inna oczywiście, w końcu mamy demokracje ) Popieram. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-665016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 10 Maja 2020 Ktoś używa? Warto kupić za tę cenę?https://www.olx.pl/oferta/wedzarnik-gazowy-CID628-IDEQL4J.html#58c89fc49d Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-666296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalm11 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) WitamProszę o podpowiedzi jaką wędzarkę elektryczną kupić do małej restauracyjki. Chodzi nam o wyrób własny ale również o robienie burgerów ze smakiem BBQ Mamy piec tak więc może być sama wędzarka. Szukamy czegoś na start nie za miliony....pozdrawiam Rafał Edytowane 19 Maja 2020 przez rafalm11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-667098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witblues Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Czy ktoś testował wędzarnie Royal Catering ? Proszę o informacje jeśli tak. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-673565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QrzesieQ Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 1 Listopada 2020 Uwds150 borniak a czy najwyzszy model thermowindaGeneralnie zależy mi na bezobsługowej maszynie thermowind można używać zrębek każdego typu mam sąsiada stolarza co onrabia wiele różnych materialow a borniak tylko kupne chyba że mamy magika na forum co tworzy jakieś arcydzieła? Budżet do 4000 zł [Dodano: 01 lis 2020 - 20:30]Widziałem jakieś wędzarnie próżniowe pytanie czy ktoś testował Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-682600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Mój pierwszy post na tym forum, ale trema Podzielę się swoimi uwagami dotyczącymi podejmowania decyzji w sprawie wędzarki.Sam pomysł wędzenia wziął się z przypadku, a było to tak:Będąc w listopadzie w Lidlu, zobaczyłem coś takiego jak szynkowar, a cóż to takiego ???Dwa kliki w telefonie, aaaaa to do tego służy,... . Kupiłem wypróbowałem i używam z zadowoleniem W grudniu będąc w Lidlu, zobaczyłem wędzarnię balkonową, chmmm, dziwne toto, ale kupiłem i wypróbowałem.Wszystko co trzeba zrobić aby wędzonka była OK zaczerpnąłem z tego forum, no i efekty były wyśmienite,nad podziw wyśmienite(polędwice,sery, ryby), żadnej kwaśności złych posmaków. Tyle, że sam proces wędzenia jest upierdliwy i wymagało to nieustannej kontroli, a to zrębki się skończyły, a to paliwo i za każdym razem trzeba to wszystko rozmontować i zmontować. No więc decyzja: chcę mieć coś normalnego i wygodnego, coś w okolicy 2 tys. W zasadzie tylko dwa urządzenia brałem pod uwagę; Borniak i Thermowind. Kilkadziesiąt godzin studiowania tego forum i całego internetu, Moje pierwsze założenia były też takie, że powinno być sterowanie elektroniczne i ścianki ocieplone. Też intrygował mnie sposób podania dymu w tych dwóch urządzeniach. Tutaj z na forum znalazłem naukowe opracowanie w jaki sposób podanie dymu wpływa na zawartość WWA w wędzonkach. Chodziło o to, żeby palenisko nie znajdowało się pod wędzonkami. No i już to był krok w kierunku Thermowind'a, tym bardziej, że w nim jest coś w rodzaju filtra dymu, na którym osadzają się substancje smoliste. Po wędzeniu można wsadzić ten element do zmywarki. Uświadomiłem sobie też, że skoro w tej blaszance wykonałem tyle dobrych wędzonek to może dla mojej dalszej amatorskiej przygody wystarczy coś małego i zgrabnego i nie koniecznie na wyrost. Wykonałem kilka telefonów i rozmowa z Panem z Thermowind'a w niektórych moich tezach mnie utwierdziła, a niektóre Pan skorygował. Patrząc na moje potrzeby i ilość wędlin jaką spożywamy (4-5 kg/m-c) zwrócił moją uwagę na najmniejszy model (THW1901) i jak się namyślę, to dam znać. Powiedział: no ja jak sprzedam droższy model, to więcej zarobię, ale lepiej wskazać klientowi jakieś inne rozwiązanie pod rozwagę. Może lepiej mniejsze ilości a częściej żeby nie mrozić? Ostatecznie w moim przypadku przeważyły:- sposób podania dymu- cena- stal nierdzewna całość- waga ( będzie zmieniać miejsce wędzenia)- moc grzałki głównej- raczej nie interesuje mrożenie wędzonek na zapas, wolę zapakować próżniowo. Nie przekonały mnie takie rzeczy jak:- brak sterowania elektronicznego ( analoga można opanować i może w tym pomóc termometr bezprzewodowy ( mam taki z trzema sondami)- brak izolacji termicznej ( przy tej mocy grzałki i tej pojemności komory to nic strasznego i nic się nie będzie skraplało w zimie, ponieważ urządzenie jest w środku ciepłe a niska temperatura na zewnątrz (różnica temperatura raczej duża). Roszą się przedmioty przeniesione z niskich temperatur do ciepłych pomieszczeń.- za minus Borniaka uznałem tą miskę z wodą w komorze wędzarniczej (wilgoć raczej tu nie pożądana (sprzyja wnikaniu WWA do wędzonek). Zamówienie złożyłem wczoraj, tego samego dnia, co rozmowa z Thermowind'em.Teraz czekam na urządzenie i pierwsze eksperymenty Co do eksperymentów, to taki jeden mam na myśli.Otóż gdzieś tutaj na forum właściciel Borniaka utyskiwał nad tym, że jak otworzy na chwilę wędzarkę, to temperatura szybko spadnie i później bardzo długo powraca do nastawionej.U siebie, jeśli coś takiego bym obserwował (może i tak, choć grzałka w urządzeniu to 1 800W (Borniak 500W), to jeśli będzie na to miejsce gdzieś w okolicy grzałki umieszczę szamotkę tak aby nie kapał na nią tłuszcz (szamotka - np. kamień do pizzy). Szamotka ma dużą pojemność cieplną i ma działać jako stabilizator w temperatury. Mam za sobą już to wypraktykowane w małej chłodziarce- otwarcie drzwiczek nie powodowało, że chłodziarka pół godziny nadrabiała straty. To by było na tyle mniemanologi Może moje przemyślenia w czymś pomogą, może coś się tu komuś nie zgadza, ale może skłonią kogoś do jeszcze bardziej wnikliwych analiz Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-691558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Nie pojawiła się opcja edycji, więc jeszcze jedna rzecz na korzyść Thermowind'a w moim przypadku: - dowolność stosowanych zrębków. Nie muszę zamawiać dedykowanych, w miejscowym sklepie kupię jakie mają i OK. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-691565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akakij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zastanawiam się nad THW1904. Próbowałem gdzieś w pobliżu znaleźć miejsce gdzie można by było obejrzeć thermowinda i borniaka, ale nic z tego.Tak już dostaniesz nową "maszynkę" to napisz coś o jakości wykonania. I co z tymi nieuszczelnionymi drzwiczkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-691727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Witam,Pierwsze wędzenie w Thermowind 1901 (nieocieplona) mam już za sobą, były to sery typu włoskiego (szybkie przygotowanie materiału). Teraz kilka moich spostrzeżeń;- temperatura otoczenia to na początku 0 C i słaby wiatr- temperatura na koniec wędzenia to -1 C i silniejszy wiatr- zrębki dały dym po około 5-6 minutach od włączenia grzałki- wędzarnia w 3-4 minuty osiągnęła 50 C- próba temperatury maksymalnej; 95 C po kolejnych 7 minutach- używałem termometru bezprzewodowego INKBIRD IRF-2S (polecam, rozdzielczość wskazań 1 C i sprawdzony z moimi innymi bardzo dokładnymi termometrami), był umieszczony na poziomie serów.- termometr załączony pokazywał bardzo zbliżone wartości (był umieszczony na górze wędzarni)- ustalanie parametrów wędzenia aby uzyskać stabilność temperatury trwała jakieś 15 minut- zabawa z "dymem" jakieś 30 minutProszę zauważyć, że to moja pierwsza przygoda z taką wędzarką. Oczywistym jest, że co chwilkę pofatygowałem się na taras aby zobaczyć co się dzieje i poznawałem reakcję na otwarcie/przymknięcie szybra w kominie i dostępu powietrza do dymogeneratora.- w czasie wędzenia (6,5 h) ani razu nie doszło do samowygaszenia zrębków- w czasie wędzenia ani razu zrębki się nie zawiesiły. W samej końcówce, gdzie już były jakieś resztki zrębków,(były już widoczne te tlące się) trochę zamieszałem je patykiem. Ktoś na PW pytał mnie o szczelność wędzarni, czy za bardzo nie dymi przez drzwi. Otóż po pierwsze; wędzarnia to nie parownik, przepływ dymu ma kluczowe znaczenie. Oczywiście, przy pewnych ustawieniach dym zaczyna się lekko snuć przez drzwiczki, ale wiecie co,...., to jest fajne bo to sygnał, że dymu w środku jest naprawdę dużo. W zależności od etapu wędzenia, jest świetny sygnalista W zależności od tego, co chcemy osiągnąć pozostaje tylko zmienić ustawienia zasów za to odpowiedzialnych. Można tak ustawić wędzarnię, że z komina wali jak z parowozu, a w środku i tak jest zadyma na maksa Podsumowując; zakup uznaję za bardzo udany (cena/jakość/funkcjonalność) i już widzę, że kolejne wędzenia będą już przebiegały z jeszcze większą łatwością i bez takiego przejęcia Sery uwędziły się wyśmienicie (wcześniej wędziłem w tej balkonowej i kruszyły się), w środku wilgotne i całe sprężyste.Cały proces wraz z podsuszeniem trwał 6,5 h. zużyłem jakieś 1,3 l zrębków. Podkreślę jeszcze, raz że użycie termometra bezprzewodowego to kapitalna sprawa, jedna sąda w komorze wędzarni druga w wędzonce, poustawiane wartości alarmowe w odbiorniku(uważam, ze dedykowany odbiornik powinien być, telefon i aplikacje nie zawsze się sprawdzają, BT ma mniejszy zasięg) i nasza obecność przy wędzarni jest sporadyczna. Ten termometr używam też do szynkowarów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-692037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Rozumiem ze to nie jest kryptoreklama i możesz załączyć fotki Twojej nowej wędzarki oraz pierwszego wędzenia Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-692038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Bardzo fajny ten termometrzyk. Mam co prawda w swym posiadaniu kilka innych, "różnistej maści", w tym również bezprzewodowe, ale ten posiada aż trzy sondy, i jest naprawdę ciekawym egzemplarzem za niewielkie w sumie pieniądze, więc myślę że warto go mieć na swym wypasie, i dokonałem w związku z tym stosownego zamówienia. Teraz pozostaje tylko oczekiwać na przesyłkę . https://pl.aliexpress.com/item/32932772632.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.694d6ed8BSKUnm&algo_pvid=5e51e354-0526-4316-b692-b05a8d82348b&algo_expid=5e51e354-0526-4316-b692-b05a8d82348b-0&btsid=0bb0622916102726002604391e0e89&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-692041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Rozumiem ze to nie jest kryptoreklama i możesz załączyć fotki Twojej nowej wędzarki oraz pierwszego wędzeniaNie jest to kryptoreklama , Fotki postaram się załączyć wieczorem(nie próbowałem tego robić, na tym forum, jestem tu świeżak) Tak przy okazji, to zapytam dlaczego nie mogę wyedytować swojego posta? Chciałem tam dopisać, że amplituda temperatury w podanych warunkach wędzenia to; na początku 5 stopni czyli wahania od 40 do 50 C, potem trochę spadła i było to około 8 C.Wsad to zaledwie 6 sztuk serków, Nie wiem jak będzie, jak wsad będzie bardziej konkretny. Uważam, że położenie czujnika temperatury też ma znaczenie (tuż przy drzwiach i zawiasach), uchylisz drzwi odrobinę, temperatury nie zaburzysz, otworzysz szerzej, to reakcja jest bardzo szybka.[Dodano: 10 sty 2021 - 13:35]Bardzo fajny ten termometrzyk. Mam co prawda w swym posiadaniu kilka innych, "różnistej maści", w tym również bezprzewodowe, ale ten posiada aż trzy sondy, i jest naprawdę ciekawym egzemplarzem za niewielkie w sumie pieniądze, więc myślę że warto go mieć na swym wypasie, i dokonałem w związku z tym stosownego zamówienia. Teraz pozostaje tylko oczekiwać na przesyłkę . https://pl.aliexpress.com/item/32932772632.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.694d6ed8BSKUnm&algo_pvid=5e51e354-0526-4316-b692-b05a8d82348b&algo_expid=5e51e354-0526-4316-b692-b05a8d82348b-0&btsid=0bb0622916102726002604391e0e89&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_Ma trzy sondy, ale gniazd do wpięcia sond ma dwa. Jak zamawiałem, to wydawało mi się, że trzy sondy,to trzy wejścia. Mimo wszystko jest to bez zarzutu działający termometr i bardzo dobrze wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-692059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Mama urodziła sześcioraczki, poród odebrałem dzisiaj o godzinie 02:30 Te wykałaczki to "podpisy"..., szyfrowane Wyszła jeszcze jedna zaleta tego malucha. Jako, że jest lekki (15 kg) i zgrabny, to zabrałem go do kuchni, na blat i tam wymyłem. Niewiele tych zabrudzeń było, troszkę lepkiej żółtej mazi na ściankach.Myjka parowa z Lidla za 70 zł. wystarczyła. Ale tak na świeżo, to nawet smoła z okolic filtra dymu też złazi. Ta rura spiro (150-tka), to mój patent na to, aby dym nie szwendał mi się pod dachem tarasu. Zarzuca się to luźno albo na jeden albo na drugi komin. Działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-692089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Nooo, i termometrzyk w domciu. Przysłali go już w piątek, ale dopiero dziś byłem na poczcie aby odebrać. Bardzo fajny sprzęcik za tak niewielkie pieniądze, absolutnie wart swej ceny, dzięki Pavlo za wskazówkę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-693059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Bardzo proszę, cieszę się że przypadł Ci do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-693350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Bardzo proszę, cieszę się że przypadł Ci do gustu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-693385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akakij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 21 Stycznia 2021 pavlo64, dzięki za opinie. Moja 1904 przyszła kilka dni temu i już się szykuję do pierwszej zadymy (świąteczne wędzonki pójdą w zamrażarę )Śniegi topnieją, robi się cieplej, więc może w niedzielę.O tą szczelność drzwiczek pytałem, bo miałem nieśmiały plan, by wędzić w pomieszczeniu magazynu z odprowadzeniem dymu czymś takim jak Twoja rura aluminiowa. Ale to po kolei - może w przyszłości Termometr też cwany - podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-693423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 21 Stycznia 2021 W tej wędzarni są dwa elementy regulujące przepływ dymu i jego gęstość. Na dole przy generatorze dymu i przy samym kominie.Jak otworzyłem komin na 100% to co bym nie otworzył/przymknął na dole to i tak cały dym idzie w komin, nic na drzwiczki.Co ciekawe: zwiększenie prędkości przepływu dymu przez wędzarnię wpływa korzystnie na szybsze uwędzenie.Jest gdzieś w necie ten materiał podający profesjonalne dane. Wychodzi na to, że nie warto "kisić" wędzonek w gęstym,ledwie przepływającym dymie przez wędzarnię. Warto puścić dym "szybki" i zadbać o jego gęstość zgodnie z ulubionymi przepisamii tym co wędzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-693454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akakij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Kolejna zaleta elektryka, można zwiększyć ciąg przy utrzymaniu temperatury.Mam jeszcze jedno pytanie: jak szykowałem sprzęt do pierwszego użycia zwiozłem na chatę wszystko, co się zmieści do zmywarki. Ale tych dwóch półek z dużymi okrągłymi dziurami nie włożyłem, bo wydają się być aluminiowe. Ktoś coś wie na ten temat? Co dzień mam zadzwonić do sprzedawcy, ale przypominam sobie dopiero wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-693470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlo64 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Półki z dziurami są aluminiowe. Szkoda, że nie jest to też nierdzewka , Było by pięknie Uznaje się, że aluminium nie jest fajne do stosowania w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Są jednak pewne reguły, które pozwalają go bezpiecznie używać - czyli;- bezpieczne są tzw. twarde stopy aluminium (taka się wydaje ta kratka) z takiego aluminium są wykonywane także słynne na cały świat kawiarki Bialetti z Włoch ze wszystkimi certyfikatami bezpieczeństwa.- nie myć w agresywnych środkach (zmywarka raczej odpada) Instrukcja kawiarki Bialetti też na to wskazuje. Ważny parametr to temperatura. Twarde aluminium spokojnie wytrzymuje temperaturę wrzenia bez szkodliwości dla zawartości Złym przykładem jest folia aluminiowa stosowana w piekarnikach czy grilowaniu.Miękkie aluminium w wysokiej temperaturze w bezpośrednim kontakcie z żywnością to zaproszenie Alzheimera do swego żywota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14317-borniak-vs-bradley-vs-thermowind-jak%C4%85-wybra%C4%87/page/14/#findComment-693476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.