Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam inspiracji od uczestników forum w sprawie zakupu wędzarki elektrycznej, a mam na myśli dwa typy- Thermowind 1902 lub 1901 i druga Royal-catering 1000W RCRO 870. Mam "dylemata, co wybrać? Wszystkie sugestie traktuję poważnie, tzn. za i przeciw każdej z nich.

• Odpowiedzi 395
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przecież ten Royal nie ma nawet dymogeneratora.

Nie masz żadnej kontroli nad dymieniem - zrębki sypiesz nad grzałkę i grzejesz komorę - aż się zrębki spalą.

Jedyne co możesz zrobić to dosypać zrębek. Jak się zrębki zapalą masz wędlinę opiekana w ognisku.

--

Romii

Chociaż go jeszcze nie posiadam, mam i wędzę nadal wersją z popielnikiem. Nie znam nawet osobiście producenta DG THW1900, to śmiało mogę powiedzieć że jego konstrukcja to aktualnie najlepsza pozycja na rynku "w tej konkurencji". Konstrukcja dobrze przemyślana, zaprojektowana, i skonstruowana tak aby posiadacz tego DG mógł używać go bezstresowo, bez ciągłego biegania, zaglądania, pukania, przepychania, oczyszczania. i wielu innych wesołych zabiegów i czynności które nie każdemu sprawią frajdę, choć jest wielu którzy piszą że to lubią, bo to nieodłączny składnik "aktywnego wędzenia" dający nam możliwość częstego zaglądanie do ulubionej lektury, i to prawda. Jednak THW190 jest na pewno wart polecenia ze względu na prostotę obsługi, estetykę wykonania, oraz zalety arcy prostej eksploatacji. Jest sporo filmików do obejrzenia go w trakcie działania, w sieci :D:thumbsup::clap: !!!

...THW190 jest na pewno wart polecenia ze względu na prostotę obsługi, estetykę wykonania ....

Potwierdzam, że wykonanie DG Thermowinda THW 1900 jest b. estetyczne, proste w obsłudze. Bardzo dobry kontakt z producentem (nawet po południu w sobotę :))..

Planuje najbliższe wędzenie już przy jego użyciu. Napisze Ci jak porównuje go do obsługi DG bez popielnika i z popielnikiem. Jest kolega na forum, który ma doświadczenie z DG Dymbox, Borniak i Thermowind THW 1900 i tego ostatniego ocenia najlepiej.

Edytowane przez Raf78

Planuje najbliższe wędzenie już przy jego użyciu. Napisze Ci jak porównuje go do obsługi DG bez popielnika i z popielnikiem.

Z góry dziękuję Raf, w imieniu zarówno swoim, jak też innych SiB-ów, którzy zapewne chętnie chcieli by poznać niezależną i obiektywną opinię "szeregowego użytkownika" tego ciekawego sprzętu :D :thumbsup: :clap: !!!

Jeżeli chodzi o mnie to zostałem już przekonany do Thermowinda, aczkolwiek ciekaw jestem wszelkich opinii na temat pozostałych marek. Dziękuję za przekazane uwagi. :D  :clap:  

Podzielę się moim  pomysłem z ostatniego wędzenia w THW 1901, w niej wędzenie piętrowe to już troszkę trzeba pokombinować. Wędziłem cztery polędwice (tak po ok. 1 kg), trzy polędwiczki (nie znam wagi), ale na tyle długie, że musiały wisieć pod sufitem. Chciałem jednocześnie uwędzić 6 serów. Te musiały być na drugiej od góry półce. Zrobiłem więc taką połówkę półki(na połowę głębokości wędzarni), aby sery się zmieściły i polędwiczki też.Wykonanie tej półki to zakup tzw.kołka meblowego bukowego na metry i zrobienie z niego kratownicy. Ja kołki połączyłem drutem wiązałkowym z nierdzewki. Całość zadziała jak należy :)

• 6 miesięcy temu...

Waham się teraz nad Borniakiem UWDS 150, a Thermowindem THW 1922E. Nie wiem tylko, który DG lepiej działa i ustawienia temperatury wewnątrz, żeby nie było dużych wahań, dlatego obie wędzarnie wybrałem na cyfrowym regulatorze. Na korzyść Thermowinda jest przede wszystkim cena, wbudowany wentylator do osuszania i to, że można wędzić na zimno bez przystawki.

Doradzcie Panowie zielonemu ludkowi co wziąć na początek kariery wędzarniczej, dodam, że na początku w ruch pójdą ryby, bo mam stawy niedaleko, mięska w następnej kolejności :D

Mam Borniaka cyfra 150 - i jestem zadowolony - DG - dymbox - ale też i własne modyfikowane , Nie miałem możliwości wędzenia THW

Muskie - to ryba 🙃

• 2 miesiące temu...

Waham się teraz nad Borniakiem UWDS 150, a Thermowindem THW 1922E. Nie wiem tylko, który DG lepiej działa i ustawienia temperatury wewnątrz, żeby nie było dużych wahań, dlatego obie wędzarnie wybrałem na cyfrowym regulatorze. Na korzyść Thermowinda jest przede wszystkim cena, wbudowany wentylator do osuszania i to, że można wędzić na zimno bez przystawki.

Doradzcie Panowie zielonemu ludkowi co wziąć na początek kariery wędzarniczej, dodam, że na początku w ruch pójdą ryby, bo mam stawy niedaleko, mięska w następnej kolejności :D

Mam ten sam zgryz. Czy możesz napisać co w końcu wybrałeś i czy jesteś zadowolony? Ja właśnie skłaniam się do thw 1922e ale mało jest info na ich temat, a filmu nie znalazłem żadnego. Może ktoś ma ten model i coś nieco opowie.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Przeszedłem przez długi proces wyboru DG celem uzyskania wędzarni elektrycznej zgodnej z moimi oczekiwaniami.

Wykonałem budowę wędzarni i w pierwszym etapie wyposażyłem ją w DG Dymbox. Jak czytasz forum, ta konstrukcja nie jest doskonałą. W pierwszej kolejności dokonałem modyfikacji DG Dymbox i efekty już były lepsze.

Z racji, że nie mam problemów ze zmysłem technicznym i sprzętem, zbudowałem DG wg znanej konstrukcji na forum kolegi Roger. Dokonałem później jego modyfikacji wg konstrukcji Sverige2, wyposażając go w ruszt i popielnik.

Późnie zakupiłem DG Thermowind.

Czas na wnioski:

1. Thermowind jest ok jednak praca jego jest dobra do max 3 h. Nadto problem z czyszczeniem. Ja jednak znalazłem extra rozwiązanie.

2. W mojej ocenie najlepszym rozwiązaniem jest DG wg Rogera wyposażony w ruszt i popielnik wg Sverige2.

Pozdrawiam

Dobrze wykonany DG nie wymaga w ogóle czyszczenia. Wysypuję popiół, wsypuję zrębki i odpalam. Od czerwca, a wędzę raz albo dwa razy w tygodniu.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

Dobrze wykonany DG nie wymaga w ogóle czyszczenia. Wysypuję popiół, wsypuję zrębki i odpalam. Od czerwca, a wędzę raz albo dwa razy w tygodniu.

Substancje smoliste(szkodliwe) występują w każdym procesie wędzenia, nawet jeśli użyjemy najlepszych zrębków. Dobrze wykonany DG powinien to wyłapać na ile się da i zatrzymać, ale wtedy trzeba go czyścić. Jeśli DG nie wyłapuje smoły, to pewnie wyłapią ją wędzonki i są pięknego koloru :D Smoła w dymie nie przeleci obojętnie obok powierzchni na której może się osadzać, W drodze od "paleniska" do komina zapewne coś sobie znajdzie do czego się najlepiej przylepić można :D 

mój wybór padł na Borniak uw150

jedyne co zmieniłem to kije z oryginalnych dołączonych do wędzarni na zwykłe drewniane 

zrobione z kupionych kijków do szczotki

jedyne co jeszcze przerobię to zlikwiduję nóżki a zamontuję kółka

te dołączone w oryginale to ,,lipa,,

w tej cenie to borniak mógł się bardziej postarać

dziś trzecie wędzenie i jak na razie jestem zadowolony

dymnie pozdrawiam

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Po to jest separator smoły. Smoła, która się osadziła poza strefą żaru już nigdzie dalej nie poleci. A umyty do błysku DG jest już po kilku minutach usmolony jak przed myciem. Jak komuś mycie DG wydaje się konieczne, niech myje.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

Interpretacja tego co napisał MIKI nie jest łatwą sprawą ;)  Może ktoś jeszcze ma kilka słów do powiedzenia jak to w praktyce jest :)Gdzie jest prawda bo czegoś nie rozumiem: cytując za MIKI:

"Po to jest separator smoły. Smoła, która się osadziła poza strefą żaru już nigdzie dalej nie poleci. A umyty do błysku DG jest już po kilku minutach usmolony jak przed myciem. Jak komuś mycie DG wydaje się konieczne, niech myje."

No to gdzie ta smoła się w końcu osadziła ??, miała być w seperatorze, a piszesz, że DG po kilku minutach usmolony tak samo jak przed myciem.

To ten DG może trwać taki usmolony przez kilka lat ???

Edytowane przez pavlo64

Smoła jest substancją stałą w temperaturze otoczenia. Powstaje w strefie żaru. Częściowo ulega tam dopaleniu, reszta zostaje odessana podciśnieniem i bardzo szybko się wykrapla i osadza na ścianach kanału. W popularnych tutaj DG z krótką rurką osadza się na tej rurce i ścieka do naczynia w komorze wędzarni. Budowa dolotu powietrza umieszczonego na samym początku tej rurki powoduje szybkie zatykanie jej i konieczność czyszczenia.

Specjalnie wyjąłem ruszt - pierwszy raz od czerwca. Po kilkudziesięciu cyklach wędzenia. Co tu domywać?

ca8b6f536596fbfb4d01a317015eb1c8.jpg

8a7cba1a3a4455c990e1121d05a80c9f.jpg

Co jest clou działania? Po wyjęciu wędzonek zdejmuję pokrywkę DG i otwieram popielnik. Następuje zapłon resztek zrębek i smoły. To wszystko się ładnie wypala. I finito.

Edytowane przez MlKl

Włożyłem ruszt, zaraz zasypię zrębki i serki idą w dym. Kolejny raz sprawdzę co w DG piszczy w przyszłym roku :)77e599c8c34f0c4f1820dce762b690f7.jpg

[Dodano: 17 paź 2021 - 19:04]

I poszedł dym :)aa8cde264e15c01179997bfe7f29da5d.jpg

• 1 miesiąc temu...

Czy do wędzarni thermowind dostępne są części zamienne? Na stronie nie widzę.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mietek440
  • 2 miesiące temu...

Witam szanownych forumowiczow. To jest moj pierwszy post i od razu zwracam sie do was z prosba o rade. Szukam wędzarni elektrycznej, nieduzej, do wlasnego uzytku i nie ukrywam, ze po przeczytaniu kilkunastu watkow tutaj mam metlik. Zanim tutaj trafiłem, obiło mi sie o uszy co nieco o wedzarniach Borniak, Thermowind oraz Alwi-Grill. Kryterium jest oczywiscie cena (tutaj Alwi wypada chyba najgorzej), ale takze ogolna funkcjonalnosc po wyjeciu z pudelka.

W watku o borniakach naczytalem sie tyle o modyfikajach, ze nie wiem czy taka prosto ze sklepu do czegos sie nadaje. Ogolnie sporo tutaj jest informacji, jednak czesto dotycza one starszych wersji w/w producentow, a zakladam, ze jakies usprawnienia, modyfikcje wplywajace na dzialanie mialy od tego czasu miejsce, zwlaszcza, ze modele maja rozne nazwy od tych ktore tutaj padaja - przyklad thermowind 1504, gdzie aktualnie maja modele 19xx.

Bede wdzieczny za opinie, moze jakies porownania, ktorych raczej nie ma w sieci.

Bede wdzieczny za opinie
Mam Borniaka ze sterowaniem elektronicznym - fabrycznym - wyjmujesz z pudła składasz łatwij niż lego - wygrzewasz zgodnie z instrukcją . I gotowe do procesu osuszania i wędzenia

Muskie - to ryba 🙃

Bede wdzieczny za opinie
Mam Borniaka ze sterowaniem elektronicznym - fabrycznym - wyjmujesz z pudła składasz łatwij niż lego - wygrzewasz zgodnie z instrukcją . I gotowe do procesu osuszania i wędzenia

Zakładam, ze chodzi o modele z serii UWD?