Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś z forumowiczów ma pojęcie jak obliczyć dokładnie wartość odżywczą np kiełbasy. O Ile mam dane poszczególnych przypraw o tyle nie wiem skąd wziąć wartość dla mięsa produkcyjnego np 80/20, 85/15, 50/50, 60/40. 

Czy ktoś to robił ? 

Alternatywą są badania w laboratorium, ale koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14351-jak-obliczy%C4%87-warto%C5%9B%C4%87-od%C5%BCywcz%C4%85-swoich-produkt%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

 

 

koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze...
niestety, to też uroki biznesu  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

To są uroki bezsensownych regulacji, że produkując 30 kg tygodniowo musisz przebadać tak samo jak robiąc 3 tony tygodniowo. Lepiej informacji na etykiecie coraz więcej a i tak mało kto to czyta. Niedługo będzie trzeba pisać, na kubkach do kawy że nie są do jedzenia, jak w Ameryce. 

Roszej, chodzi Tobie o nutrition facts?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Są do tego programy ....ale niestety płatne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Roszej

1. Należy wyliczyć,  ile czystego mięsa  masz w produkcie gotowym. Dla mięsa https://www.google.pl/search?q=Warto%C5%9B%C4%87+energetyczna+mi%C4%99sa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=bnAoWYTNM4XEXtTspYgK

2. Tak, samo z tłuszczami   np.  http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Slonina.html w tłuszczu znajduje sie tkanka łączna, która zaliczana jest do białek.

3. Jeśli w produkcji wyrobów mięsnych używa się dodatków węglowodanowych ( mąka ziemniaczana, pszenna, kukurydziana) oraz cukrów, to również należy oznaczyć ich wartość odżywczą.

4. Po z sumowaniu masz wartość odżywczą i resztę: białko kwasy tłuszczowe ogółem i kwasy tłuszczowe nienasycone i sól.

Do obliczeń należy założyć większe ilości tłuszczu, zmniejszyć wartość mięsa i obniżyć wartość dodatków skrobiowych i cukrów.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.