roszej Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2017 Witam, czy ktoś z forumowiczów ma pojęcie jak obliczyć dokładnie wartość odżywczą np kiełbasy. O Ile mam dane poszczególnych przypraw o tyle nie wiem skąd wziąć wartość dla mięsa produkcyjnego np 80/20, 85/15, 50/50, 60/40. Czy ktoś to robił ? Alternatywą są badania w laboratorium, ale koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14351-jak-obliczy%C4%87-warto%C5%9B%C4%87-od%C5%BCywcz%C4%85-swoich-produkt%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Maja 2017 koszt kilkaset złotych za produkt i najgorsze, że jak trochę zmieni się receptura to trzeba badać raz jeszcze... niestety, to też uroki biznesu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14351-jak-obliczy%C4%87-warto%C5%9B%C4%87-od%C5%BCywcz%C4%85-swoich-produkt%C3%B3w/#findComment-552726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roszej Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Maja 2017 To są uroki bezsensownych regulacji, że produkując 30 kg tygodniowo musisz przebadać tak samo jak robiąc 3 tony tygodniowo. Lepiej informacji na etykiecie coraz więcej a i tak mało kto to czyta. Niedługo będzie trzeba pisać, na kubkach do kawy że nie są do jedzenia, jak w Ameryce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14351-jak-obliczy%C4%87-warto%C5%9B%C4%87-od%C5%BCywcz%C4%85-swoich-produkt%C3%B3w/#findComment-552732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Maja 2017 Roszej, chodzi Tobie o nutrition facts? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14351-jak-obliczy%C4%87-warto%C5%9B%C4%87-od%C5%BCywcz%C4%85-swoich-produkt%C3%B3w/#findComment-552766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Maja 2017 Są do tego programy ....ale niestety płatne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14351-jak-obliczy%C4%87-warto%C5%9B%C4%87-od%C5%BCywcz%C4%85-swoich-produkt%C3%B3w/#findComment-552767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Maja 2017 Roszej1. Należy wyliczyć, ile czystego mięsa masz w produkcie gotowym. Dla mięsa https://www.google.pl/search?q=Warto%C5%9B%C4%87+energetyczna+mi%C4%99sa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=bnAoWYTNM4XEXtTspYgK2. Tak, samo z tłuszczami np. http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Slonina.html w tłuszczu znajduje sie tkanka łączna, która zaliczana jest do białek. 3. Jeśli w produkcji wyrobów mięsnych używa się dodatków węglowodanowych ( mąka ziemniaczana, pszenna, kukurydziana) oraz cukrów, to również należy oznaczyć ich wartość odżywczą.4. Po z sumowaniu masz wartość odżywczą i resztę: białko kwasy tłuszczowe ogółem i kwasy tłuszczowe nienasycone i sól.Do obliczeń należy założyć większe ilości tłuszczu, zmniejszyć wartość mięsa i obniżyć wartość dodatków skrobiowych i cukrów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14351-jak-obliczy%C4%87-warto%C5%9B%C4%87-od%C5%BCywcz%C4%85-swoich-produkt%C3%B3w/#findComment-552830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.