mr6319 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1926 Opublikowano 29 Lutego 2016 Witam.A powiedzcie drodzy forumowicze co macie już doświadczenie w tym temacie, co najczęściej pakujecie próżniowo...?Czy próżniowo pakujecie wędliny po wędzeniu czy po wędzeniu i parzeniu?Czy tak zapakowane wędliny mrozicie czy przechowujecie w lodówce?A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...?krótko mówiąc poproszę o kompendium wiedzy o pakowaniu próżniowym wędlin...Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1927 Opublikowano 29 Lutego 2016 Ja wedze parze pakuje ..robione w lipcu zamrozone do dzis ..smak i konsystencja piersi z indyka praktycznie nie zmieniona jak przed zamrozeniem, odmrazam zawsze w lodowce , wyciek minimalny( mieso jest sklepowe wiec totez pewnie wplywa na wyciek.Na swieta BN odpakowalam tez a'la baleron i szynke z lopatki ,tak samo smak bardzo dobry jak i konsystencja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1928 Opublikowano 29 Lutego 2016 Moja PC-VK-1080 kupiona grudniu w Morele.net "ześwirowała", pracowała według "swojego programu" niezależnie od ustawień. Złożyłem reklamację i mam już nową.Działa prawdłowo. Widzę, że nie tylko ja miałem problem. Nowe pakowarki Proficooka są jednak zawodne. No ale za taką cenę trzeba te niedogodności znosić z godnością. Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1929 Opublikowano 29 Lutego 2016 W tych pakowarkach psują się 3 rzeczy króćce (trójniki) powietrzne - pękają lub się rozszczelniają, czujniki podciśnienia -dlatego nie pracują w trybie automatycznym, listwa łącząca górę i dołem pakowarki - głupieje elektronika lub pakowarka jest wręcz martwa PSSporadycznie transformator Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1930 Opublikowano 29 Lutego 2016 Ja wedze parze pakuje ..robione w lipcu zamrozone do dzis ..smak i konsystencja piersi z indyka praktycznie nie zmieniona jak przed zamrozeniem, odmrazam zawsze w lodowce , wyciek minimalny( mieso jest sklepowe wiec totez pewnie wplywa na wyciek.Na swieta BN odpakowalam tez a'la baleron i szynke z lopatki ,tak samo smak bardzo dobry jak i konsystencja.Szynka z łopatki smaczna? nie za twarda? Ja swoją caso odsyłam..mają przysłać dobrą, napaliłem sie na fakt, że ma podwójne zgrzewanie, choć nie wiem czy mam rację, proponują także zwrot gotówki, ale nie wiem czy do 500 zł można by kupić coś dużo lepszego i technicznie bardziej pewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1931 Opublikowano 29 Lutego 2016 Łopatka wędzona po prostu rozpływa się w ustach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1932 Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) A powiedzcie drodzy forumowicze co macie już doświadczenie w tym temacie, co najczęściej pakujecie próżniowo...? Najczęściej to mięso i wędliny. Czy próżniowo pakujecie wędliny po wędzeniu czy po wędzeniu i parzeniu? Po wędzeniu i parzeniu ale zdarza się, że białą pakuję surową. Czy tak zapakowane wędliny mrozicie czy przechowujecie w lodówce? I tak i tak. Zauważyłem, że znacznie się wydłuża się okres przydatności do spożycia wędliny, którą trzymam tylko w lodówce zapakowaną próżniowo. Mięso też jak mam zjeść np za 4 dni to pakuję próżniowo i wytrzymuje bez problemu. A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...? Nie sprawdzałem, ale ze 2-3 tygodnie to na pewno (jak nie dłużej). A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...? Z tego co mi wiadomo to zamrożone mięso się nie zepsuje - traci tylko wartości odżywcze. Moja teściowa nie raz znajduje mięso na samym dnie zamrażarki niewiadomego pochodzenia i żyje do dzisiaj Edytowane 29 Lutego 2016 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1933 Opublikowano 29 Lutego 2016 A czy używanie woreczków gładkich, przy zamykaniu z kawałkiem moletowanej ma sens? oprócz oszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1934 Opublikowano 29 Lutego 2016 Nie wiem po co kombinujesz ale Ci to nie wyjdzie, chociaż jedną stronę musisz mieć moletowaną bo inaczej nie odessiesz powietrza. Ale sprawdzić możesz jak chcesz. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1935 Opublikowano 29 Lutego 2016 Moja szynka lopatkowa ,jest miekka i wcale nie smakuje gorzej niz szynka ..a nawet powiem ze gosciom smakowala lepiej niz kupna szynka 5 razy drozsza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1936 Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Nie wiem po co kombinujesz ale Ci to nie wyjdzie, chociaż jedną stronę musisz mieć moletowaną bo inaczej nie odessiesz powietrza. Ale sprawdzić możesz jak chcesz. Już wyjaśniam, otóż pakowanie to nie problem jak pokazuje https://www.youtube.com/watch?v=BYxCzgHJU3w mnie chodzi o to,że podczas prób z moja felerną caso vc100, 100 mikronowy woreczek podwójnie moletowany wg mnie folia ....wg.mnie...nie wiem czy mam racje.....była za sztywna, albo pompka za słaba, folia nie była za mocno obciśnieta koło produktu, woreczki gładkie- cieńsze wydają sie być bardziej przyjazne dla pompki ,uzyskanie " próżni" łatwiejsze, jako człowiek bez doświadczenia w tej mierze, mam tylko obawy czy ta cieńka folia da rade tzn. czy po zamrożeniu wytrzyma fizycznie z warunkami jakie są w zamrażalniku, bo wg mnie , to nie jest porównywalne z użyciem woreczków bez odessania powietrza.- Pzdr. Edytowane 29 Lutego 2016 przez stefek100 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1937 Opublikowano 29 Lutego 2016 Mój proficook działa nieprzerwanie i intensywnie od kwietnia 2014. A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...?Ostatnio przetestowałem pasztetową:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-pawła/?p=474522 Inne wyroby zdecydowanie dłużej, jak nie potrzeba to nie mrożę. Zawsze kończę proces przed pakowaniem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1938 Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Z tego co mi wiadomo to zamrożone mięso się nie zepsuje - traci tylko wartości odżywcze. Moja teściowa nie raz znajduje mięso na samym dnie zamrażarki niewiadomego pochodzenia i żyje do dzisiaj Z tego co mi wiadomo mięso również ulega zepsuciu w trakcie mrożenia, tylko znacznie wolniej. Ogólnie jeśli nie posiadamy przemysłowej chłodni, to w warunkach domowych nie powinniśmy przechowywać mięsa w zamrażarce dłużej niż 6 miesięcy, za wyjątkiem mięs tłustych, których przechowywanie nie powinno być dłuższe niż 2-3 miesiące, a w wypadku produktów przetworzonych (kiełbasy) nie dłużej niż 2 miesiące.A co do teściowej, to jest taki gatunek, że go nic nie rusza, nawet stare mięso Edytowane 29 Lutego 2016 przez jack78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1939 Opublikowano 1 Marca 2016 am także spore problemy z wędzenie filetów z karpia,nigdy nie udało mi się tego zrobić dobrze - spore filety , bo i karpie 3kg+ , myślę -w skrócie- ,że winą tu jest temperatura..wg doradców moich:) nie przekraczam 55 stopni przez ok 6 godz. karp jest wprawdzie wspaniale pachnący,ale twardy jakby na zimno uwędzony..no ale jak rozumiem to nie tutaj z tymi problemami. Z tym karpie, to polecam Ci wędzić go na ciepło (50-55 stopni) przez 3 do 4 godzin a następnie podpiec go w wędzarni przez 20 minut w temperaturze 90 stopni.... wychodzi soczysty i mięciutki - zawsze na święta takiego robię... a i oczywiście filety na płasko w wędzarni skórą do dołu ... jeden raz próbowałem wędzić na hakach.... pierwszy i ostatni Sorki za mały off top! A w temacie pakowarek.... mam starego Profi 1015... i pracuje już kolejny rok... chyba już 2 lub 3 ... zgrzał już ponad 1500 szt i sprawuje się bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1940 Opublikowano 1 Marca 2016 TAK!!! to był mój bład..nie podpiekałem w 90 stopniach..Dzieki Kibicu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1941 Opublikowano 1 Marca 2016 A czy używanie woreczków gładkich, przy zamykaniu z kawałkiem moletowanej ma sens? oprócz oszczędności?Na początku przygody z pakowarką trafiły mi się woreczki co prawda moletowane i to obustronnie ale takie lipne, że nawet przy ostudzonej pakowarce nie chciało z nich odsysać. "Przemęczyłem" te woreczki właśnie wkładając w miejscu styku z listwą grzejną, paski z dobrym moletem. Minus taki, że grubość worka 2x70 mikronów + 100 mikronów folia moletowana w środek = do zgrzewu grubość 240 mikronów.Trzeba było te paski wkładać tak, żeby można jeszcze było zgrzać koniec/początek worka gdzie nie było tej wkładki moletowanej. Może kupię partię gładkich i jeszcze raz się "pomęczę" bo tak myślę, że gładkie woreczki dokładniej przylegają do produktu.Zastanawiam się czy w tych moletach nie zostaje minimalna ilość powietrza. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1942 Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Gdzieś przeczytałem...że woreczki z gładkiej folii tez mogą być pod warunkiem posiadania grubości 120 mikronów ale jak narazie nie znalazłem w sprzedaży tak grubej no i o szerokości 30 cm, no i z tak grubą moga byc podobne problemy jak z moletowaną... Edytowane 1 Marca 2016 przez stefek100 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1943 Opublikowano 2 Marca 2016 Gdzieś przeczytałem...że woreczki z gładkiej folii tez mogą być pod warunkiem posiadania grubości 120 mikronów ale jak narazie nie znalazłem w sprzedaży tak grubej no i o szerokości 30 cm, no i z tak grubą moga byc podobne problemy jak z moletowaną... Jak chcesz z nich wyciągnąć powietrze.?Molet w listwowych jest po to żeby po ściśnięciu listwami pozostały kanaliki przez które pompa próżniowa wyciągnie powietrze .Spróbuj to zrobić z dwóch gładkich powierzchni bez żadnej wkładki . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1944 Opublikowano 2 Marca 2016 OK. nie kombinuje..moje caso działa, kupię moletowane chyba jednak z Rudawy..jak narazie te dostarczone z zgrzewarką spisują sie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1945 Opublikowano 3 Marca 2016 Znalazłem fajny test pakowarek próżniowych, modele Proficook PC-VK 1015 vs SilverCrest SFC 110 A1.https://youtu.be/tcFPI9VJzsE Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1946 Opublikowano 4 Marca 2016 Czy ktoś "pracował" na workach moletowanych 105 z Krakowa..włoskich z firmy NOVUM...polecanych tutaj wcześniej...czy mógłbym prosić o opinie o nich..dzięki.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1947 Opublikowano 4 Marca 2016 Czy ktoś "pracował" na workach moletowanych 105 z Krakowa..włoskich z firmy NOVUM. Ja mam takie worki i powiem, że te 105 mikronów to chyba "chłit makiekingowy" .Mam również worki FH Sezam z Krosna, które mają według sprzedawcy 100 mikronów i są wyczuwalnie grubsze niż 105 z Novum. Jednym słowem: można na nich pracować ale doopy nie urywa i według mnie mikrony zakłamane. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefek100 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1948 Opublikowano 4 Marca 2016 To im zwróce uwage.., jednak fakt,że mogę po nie podjechać tramwajem, oraz brak jakiejś zdecydowanie złej opinii, spowoduje..że się na nie zdecyduję..dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1949 Opublikowano 4 Marca 2016 Czy ktoś "pracował" na workach moletowanych 105 z Krakowa..włoskich z firmy NOVUM. Ja mam takie worki i powiem, że te 105 mikronów to chyba "chłit makiekingowy" .Mam również worki FH Sezam z Krosna, które mają według sprzedawcy 100 mikronów i są wyczuwalnie grubsze niż 105 z Novum. Jednym słowem: można na nich pracować ale doopy nie urywa i według mnie mikrony zakłamane. Czyżby Włosi kłamali? http://www.royalpack.it/qualita.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1950 Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Czyżby Włosi kłamali? Nie wiem czy są Włoskie (w opisie tak jest) bo worki przyszły zapakowane tylko w same torebki bez jakichkolwiek etykietek w środku oraz brak jakiejś zdecydowanie złej opinii Miałem Włoskie "trzy szpady" z Paka T i według mnie były na równi dobre jak i te z Krosna - otwarte24h. Te z Novum Włoskie ??? , wyraźnie odstają jakością pomimo, że niby są 5 mikronów grubsze Worki z Novum kupiłem ze względu na rozmiar 12x20 (pakowanie wędlin w plastrach) i jak nic nie zmienią z jakością, więcej nie kupię. Edytowane 4 Marca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.