Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

A powiedzcie drodzy forumowicze co macie już doświadczenie w tym temacie, co najczęściej pakujecie próżniowo...?

Czy próżniowo pakujecie wędliny po wędzeniu czy po wędzeniu i parzeniu?

Czy tak zapakowane wędliny mrozicie czy przechowujecie w lodówce?

A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...?

krótko mówiąc poproszę o kompendium wiedzy o pakowaniu próżniowym wędlin...

Pozdrawiam...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480745
Udostępnij na innych stronach

Ja wedze parze pakuje ..robione w lipcu zamrozone do dzis ..smak i konsystencja piersi z indyka praktycznie nie zmieniona  jak przed zamrozeniem, odmrazam zawsze w lodowce , wyciek minimalny( mieso jest sklepowe wiec totez pewnie wplywa na wyciek.

Na swieta BN odpakowalam tez a'la baleron i szynke z lopatki ,tak samo smak bardzo dobry jak i konsystencja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480747
Udostępnij na innych stronach

Moja PC-VK-1080 kupiona grudniu w Morele.net   "ześwirowała", pracowała według "swojego programu" niezależnie od ustawień.  :(  Złożyłem reklamację i mam już nową.

Działa prawdłowo.  Widzę, że nie tylko ja miałem problem. Nowe pakowarki Proficooka  są jednak zawodne. 

No ale za taką cenę trzeba te niedogodności  znosić z godnością. :D

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480776
Udostępnij na innych stronach

W tych pakowarkach psują się 3 rzeczy króćce (trójniki) powietrzne - pękają lub się rozszczelniają, czujniki podciśnienia -dlatego nie pracują w trybie automatycznym, listwa łącząca górę i dołem  pakowarki - głupieje elektronika lub pakowarka jest wręcz martwa ;)

 

PS

Sporadycznie transformator ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480780
Udostępnij na innych stronach

Ja wedze parze pakuje ..robione w lipcu zamrozone do dzis ..smak i konsystencja piersi z indyka praktycznie nie zmieniona  jak przed zamrozeniem, odmrazam zawsze w lodowce , wyciek minimalny( mieso jest sklepowe wiec totez pewnie wplywa na wyciek.

Na swieta BN odpakowalam tez a'la baleron i szynke z lopatki ,tak samo smak bardzo dobry jak i konsystencja.

Szynka z łopatki smaczna? nie za twarda?

 

Ja swoją caso odsyłam..mają przysłać dobrą, napaliłem sie na fakt, że ma podwójne zgrzewanie, choć nie wiem czy mam rację, proponują także zwrot gotówki, ale nie wiem czy do 500 zł można by kupić coś dużo lepszego i technicznie bardziej pewnego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480782
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie drodzy forumowicze co macie już doświadczenie w tym temacie, co najczęściej pakujecie próżniowo...?

 

Najczęściej to mięso i wędliny.

 

 

Czy próżniowo pakujecie wędliny po wędzeniu czy po wędzeniu i parzeniu?

 

Po wędzeniu i parzeniu ale zdarza się, że białą pakuję surową.

 

 

Czy tak zapakowane wędliny mrozicie czy przechowujecie w lodówce?

 

I tak i tak. Zauważyłem, że znacznie się wydłuża się okres przydatności do spożycia wędliny, którą trzymam tylko w lodówce zapakowaną próżniowo. Mięso też jak mam zjeść np za 4 dni to pakuję próżniowo i wytrzymuje bez problemu.

 

 

A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...?

 

Nie sprawdzałem, ale ze 2-3 tygodnie to na pewno (jak nie dłużej).

 

 

A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...?

 

Z tego co mi wiadomo to zamrożone mięso się nie zepsuje - traci tylko wartości odżywcze. Moja teściowa nie raz znajduje mięso na samym dnie zamrażarki niewiadomego pochodzenia i żyje do dzisiaj :D

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480787
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem po co kombinujesz ale Ci to nie wyjdzie, chociaż jedną stronę musisz mieć moletowaną bo inaczej nie odessiesz powietrza. Ale sprawdzić możesz jak chcesz.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480798
Udostępnij na innych stronach

Moja szynka lopatkowa ,jest miekka i wcale nie smakuje gorzej niz szynka ..a nawet powiem ze gosciom smakowala lepiej niz kupna szynka 5  razy drozsza :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480806
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem po co kombinujesz ale Ci to nie wyjdzie, chociaż jedną stronę musisz mieć moletowaną bo inaczej nie odessiesz powietrza. Ale sprawdzić możesz jak chcesz.

 

Już wyjaśniam, otóż pakowanie  to nie problem jak pokazuje     https://www.youtube.com/watch?v=BYxCzgHJU3w   mnie chodzi o to,że podczas prób z moja felerną  caso vc100, 100 mikronowy woreczek podwójnie moletowany wg mnie folia ....wg.mnie...nie wiem czy mam racje.....była za sztywna, albo pompka za słaba, folia nie była za mocno obciśnieta koło produktu, woreczki gładkie- cieńsze wydają sie być bardziej przyjazne dla pompki :),uzyskanie " próżni" łatwiejsze, jako człowiek bez doświadczenia w tej mierze, mam tylko obawy czy ta cieńka folia da rade tzn. czy po zamrożeniu wytrzyma fizycznie z warunkami jakie są w zamrażalniku, bo wg mnie , to nie jest porównywalne  z użyciem woreczków bez odessania powietrza.-

 

Pzdr.

Edytowane przez stefek100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480830
Udostępnij na innych stronach

Mój proficook działa nieprzerwanie i intensywnie od kwietnia 2014.  :tongue:

 

 

 

A jeśli w lodówce to jak długi czas można bez obaw o zepsucie przechowywać dany produkt...?

Ostatnio przetestowałem pasztetową:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12561-kiszka-pasztetowa-produkcji-pawła/?p=474522

 

Inne wyroby zdecydowanie dłużej, jak nie potrzeba to nie mrożę.  Zawsze kończę proces przed pakowaniem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480924
Udostępnij na innych stronach

Z tego co mi wiadomo to zamrożone mięso się nie zepsuje - traci tylko wartości odżywcze. Moja teściowa nie raz znajduje mięso na samym dnie zamrażarki niewiadomego pochodzenia i żyje do dzisiaj :D

Z tego co mi wiadomo mięso również ulega zepsuciu w trakcie mrożenia, tylko znacznie wolniej. Ogólnie jeśli nie posiadamy przemysłowej chłodni, to w warunkach domowych nie powinniśmy przechowywać mięsa w zamrażarce dłużej niż 6 miesięcy, za wyjątkiem mięs tłustych, których przechowywanie nie powinno być dłuższe niż 2-3 miesiące, a w wypadku produktów przetworzonych (kiełbasy) nie dłużej niż 2 miesiące.

A co do teściowej, to jest taki gatunek, że go nic nie rusza, nawet stare mięso :devil:

Edytowane przez jack78
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480950
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

am także spore problemy z wędzenie filetów z karpia,nigdy nie udało mi się tego zrobić dobrze - spore filety , bo i karpie 3kg+   , myślę  -w skrócie- ,że winą tu jest temperatura..wg doradców moich:) nie przekraczam 55 stopni przez ok 6 godz.  karp jest wprawdzie wspaniale pachnący,ale twardy jakby na zimno uwędzony..no ale jak rozumiem to nie tutaj z tymi problemami.

 

Z tym karpie, to polecam Ci wędzić go na ciepło (50-55 stopni) przez 3 do 4 godzin a następnie podpiec go w wędzarni przez 20 minut w temperaturze 90 stopni.... wychodzi soczysty i mięciutki - zawsze na święta takiego robię... a i oczywiście filety na płasko w wędzarni skórą do dołu ... jeden raz próbowałem wędzić na hakach.... pierwszy i ostatni :facepalm:  :rolleyes: 

Sorki za mały off top! :angel: 

 

A w temacie pakowarek.... mam starego Profi 1015... i pracuje już kolejny rok... chyba już 2 lub 3 ... zgrzał już ponad 1500 szt i sprawuje się bez zarzutu  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-480958
Udostępnij na innych stronach

A czy używanie woreczków gładkich, przy zamykaniu z kawałkiem moletowanej ma sens? oprócz oszczędności?

Na początku przygody z pakowarką trafiły mi się woreczki co prawda moletowane i to obustronnie ale takie lipne, że nawet przy ostudzonej pakowarce nie chciało z nich odsysać. "Przemęczyłem" te woreczki właśnie wkładając w miejscu styku z listwą grzejną, paski z dobrym moletem. Minus taki, że grubość worka 2x70 mikronów + 100 mikronów folia moletowana w środek = do zgrzewu grubość 240 mikronów.Trzeba było te paski wkładać tak, żeby można jeszcze było zgrzać koniec/początek worka gdzie nie było tej wkładki moletowanej. Może kupię partię gładkich i jeszcze raz się "pomęczę" bo tak myślę, że gładkie woreczki dokładniej przylegają do produktu.Zastanawiam się czy w tych moletach nie zostaje minimalna ilość powietrza.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481049
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś przeczytałem...że woreczki z gładkiej folii tez mogą być pod warunkiem posiadania grubości 120 mikronów ale jak narazie nie znalazłem w sprzedaży tak grubej no i o szerokości 30 cm, no i z tak grubą moga byc podobne problemy jak z moletowaną...:(

Edytowane przez stefek100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481101
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś przeczytałem...że woreczki z gładkiej folii tez mogą być pod warunkiem posiadania grubości 120 mikronów ale jak narazie nie znalazłem w sprzedaży tak grubej no i o szerokości 30 cm, no i z tak grubą moga byc podobne problemy jak z moletowaną... :(

Jak chcesz z nich wyciągnąć powietrze.?

Molet w listwowych jest po to żeby po ściśnięciu listwami pozostały kanaliki przez które pompa próżniowa wyciągnie powietrze .

Spróbuj to zrobić z dwóch gładkich powierzchni bez żadnej wkładki .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481519
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem fajny test pakowarek próżniowych, modele  Proficook PC-VK 1015 vs SilverCrest SFC 110 A1.

https://youtu.be/tcFPI9VJzsE

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-481859
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś "pracował" na workach moletowanych 105  z Krakowa..włoskich z firmy NOVUM...polecanych tutaj wcześniej...czy mógłbym prosić o opinie o nich..dzięki..:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482051
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś "pracował" na workach moletowanych 105  z Krakowa..włoskich z firmy NOVUM.
 

 

Ja mam takie worki i powiem, że te 105 mikronów to chyba "chłit makiekingowy" .Mam również worki FH Sezam z Krosna, które mają według sprzedawcy 100 mikronów i są wyczuwalnie grubsze niż 105 z Novum. Jednym słowem: można na nich pracować ale doopy nie urywa i według mnie mikrony zakłamane.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482085
Udostępnij na innych stronach

To im zwróce uwage..:), jednak fakt,że mogę po nie podjechać tramwajem, oraz brak jakiejś zdecydowanie złej opinii, spowoduje..że się na nie zdecyduję..dzięki za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482109
Udostępnij na innych stronach

 

Czy ktoś "pracował" na workach moletowanych 105  z Krakowa..włoskich z firmy NOVUM.
 

 

Ja mam takie worki i powiem, że te 105 mikronów to chyba "chłit makiekingowy" .Mam również worki FH Sezam z Krosna, które mają według sprzedawcy 100 mikronów i są wyczuwalnie grubsze niż 105 z Novum. Jednym słowem: można na nich pracować ale doopy nie urywa i według mnie mikrony zakłamane.

 

Czyżby Włosi kłamali?post-63315-0-67217600-1457127710_thumb.jpg

 

http://www.royalpack.it/qualita.html

post-63315-0-99304500-1457128165_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482139
Udostępnij na innych stronach

Czyżby Włosi kłamali?

 

Nie wiem czy są Włoskie (w opisie tak jest) bo worki przyszły zapakowane tylko w same torebki bez jakichkolwiek etykietek w środku :(  

 

 

 

oraz brak jakiejś zdecydowanie złej opinii

 

Miałem Włoskie "trzy szpady" z Paka T i według mnie były na równi dobre jak i te z Krosna - otwarte24h. Te z Novum Włoskie ??? , wyraźnie odstają jakością pomimo, że niby są 5 mikronów grubsze  :hmm:  Worki z Novum kupiłem ze względu na rozmiar 12x20 (pakowanie wędlin w plastrach) i jak nic nie zmienią z jakością, więcej nie kupię.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/78/#findComment-482155
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.