Andyandy Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2008 Szukałem odpowiedniej receptury na dobra kiełbasę przeglądając forum i teraz mam za swoje dociekania. Przepisy są wspaniałe i dużo wspaniałości. Zapisując skład i proporcje do tej samej ilości mięsa na kiełbasę i stwierdziłem rożne użyte ilości soli od 12 dkg do 22dkg na 10 kg I tu jest problem Ile ? Po namyśle uznałem że średnia około 17 dkg będzie bliżej odpowiedniego smaku do 10 kilo mięsa. A więc w oparciu o wszystkie dane uśredniłem ilości przypraw i zrobię kiełbasę opartą o wszystkie przepisy, a przynajmniej z każdego cząstkę zapożyczę.Ilość 7 kgSurowiec: Wołowina kl. I 1 kgWieprzowina kl. I 3 kgWieprzowina kl. II 1,5 kgPodgardle 1 kgBoczek 0,5 kg Peklosól 7 dkgSól kam. 4,2 dkg Cukier 56 grPieprz czarny 8,6grGorczyca 6,4 grKolendra 4,8 grCzosnek 9,6 grJałowiec ziarno mielone 4,5 gr Ziele ang. mielone 2,4 grChili 1,8 gr Pozostałe czynności wykonam wg Dziadka sposobu i mam nadzieję, że dym będzie leciał w górę, a nie na boki. Kiełbaska będzie podsuszana. Zaczynam eksperyment z wędlinami wieczorkiem. Może mam jakiś błąd w składzie, albo coś lub czegoś co brakuje, to zapraszam do poprawek i doprawię należycie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Marca 2008 Andyandy, Witam Nie sądzisz , że 170 g peklosoli na 7 kg to za dużo? wychodzi ponad 24g/1 kg mięsa. Moim skromnym zdaniem do kiełbasy podsuszanej wystarczy około 130 g/7 kg tj lekko ponad 18g/1kg mięsa. Pamiętaj, że po podsuszeniu następuje koncentracja soli w stosunku do masy mięsa i może nastąpić wzrost soli o ubytek płynu z mięsa. Z 7 kg może zostać np 5 kg wyrobu (zależne od stopnia wysuszenia) ostrożnie też z przyprawami - analogia do soli. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2008 stwierdziłem rożne użyte ilości soli od 12 dkg do 22dkg na 5 kg A skąd masz takie wartości ? :shock: Od 24g do 44g soli na 1kg mięsa ?? PS. Musisz jeszcze "uśrednić" mielenie przez odpowiednie sitka, rodzaj osłonki i długość odkręcania :tongue: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2008 Mnie wyszło 11,2dkg mieszaniny peklosoli i soli na 7 kg mięsa, czyli 1,6 dkg / kg mięsa. Cóż smak i gusta to osobista rzecz. Osobiście dałbym 14 dkg na 7 kg mięsa.Przyprawy- można poczytać http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/ostroscprzyprawtabela.htmhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Marca 2008 Tak słuszna uwaga i będę to pamiętać. Z mojego przepisu wynika 11.2 dkg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2008 Soli stanowczo za dużo ja stosuje 19g/1 kg masy a do podsuszanych nawet 17g/1kg no i radze nie stosować tych wszystkich przypraw naraz. Przynajmniej te trzy ostatnie to do innej kiełbasy no ale smak należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2008 BonAir ! Smorodina już zwrócił uwagę, że jak wyschnie to stosunek soli do mięsa się zmieni. Ja na podstawie wszystkich przepisów opracowałem taką tabelkę do przypraw i soli i tak mi wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2008 Pieprz czarny 8,6gr Gorczyca 6,4 gr Kolendra 4,8 gr Czosnek 9,6 gr Jałowiec ziarno mielone 4,5 gr Ziele ang. mielone 2,4 gr Chili 1,8 grczy nie za dużo tych przypraw do jednej kiełbasy? :shock: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2008 Eksperyment do podsuszonej kiełbaski, ale czy jest dużo sprawdzę w smaku. Chyba nie bo dobieram wg właściwości smakowych. Po uwędzeniu na zimno i wysuszeniu bukiet będzie odpowiedni i dośc mocny, a oto mi chodzi. Podzielę mięso i połowę zrobię w oparciu o uwagi. Odpowiedź będzie prosta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Marca 2008 stwierdziłem rożne użyte ilości soli od 12 dkg do 22dkg na 5 kg A skąd masz takie wartości ? :shock: Od 24g do 44g soli na 1kg mięsa ?? PS. Musisz jeszcze "uśrednić" mielenie przez odpowiednie sitka, rodzaj osłonki i długość odkręcania :tongue: Tak się daje ale ktoś zapomniał że przy wydajności 140% :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Marca 2008 Sorry błąd zapisu w postach miałem na myśli 10 kg, a napisałem 5 bo z 5kg zamierzałem kiełbasę zrobić. Powinno być 10 kilo już poprawiam. 22 dkg na 10kg mięsa to też bardzo dużo lub kwestia smaków. Zrobiłem wczoraj kiełbaskę dodając 11,2 dkg na 7 kilo mięsa. Test na gorąco wyszedł pomyślnie. Dużym błędem było użycie kolendry. Natomiast połowę mięsa było tylko z dodatkiem pieprzu, cukru, gorczycy, chili i czosnku. Smak bardzo dobry bez porównania z pierwszą częścią mięsa bardzo przyprawionego. Ponadto jednak kiełbaski są za chude. Teraz czakam na wędzenie, a co wyjdzie??? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Marca 2008 Andyandy, Witam zapomniałem napisać nasiona kolendry są bardzo aromatyczne i ziarka należy liczyc na sztuk. przypuszczam ,że twoja kiełbasa pachnie kolendrą , a nie innymi przyprawami. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Marca 2008 ja lubię aromatyczne kiełbasy a jałowcową szczególnie Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Marca 2008 Uczę się na własnych błędach bardzo szybko i dochodzę do wniosku, że najlepiej smakuje kiełbasa tylko z pieprzem odrobiną chili i czosnku z odpowiednia dobraną ilością soli. Natomiast cenię ziarno jałowca, ziela angielskiego i kminku jako dodatkowe przyprawy. Chyba z tymi dodatkami zostanę. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Marca 2008 Andyandy witajja powiem Ci ze uzywam 3-ch roznych przypraw do kielbasy gora 4,zawsze z jedna przyprawa wiodaca w kielbasce,ktora tworzy jejten wlasciwy charakter.oczywiscie jest to rzecz gustu i jakie przeznaczeniedalsze bedzie miec kielbaska.pochwal sie po zrobieniu kielbaskipozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Marca 2008 Dzisiaj wędzę i część tą lepszą wyślę do Irlandi dla córki. Zapewniam, że nawet jak skopię wędzonki czy kiełbasę to tam będzie luxus. Postaram się o irlanzkie przepisy kulinarne oczywiście do straszenia! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-32161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Sierpnia 2008 ja lubię aromatyczne kiełbasy a jałowcową szczególnieTo jest z marca 2008 post zemata coś po wypadku mało się odzywa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1480-eksperyment-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-39139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.