kostek61 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Listopada 2017 Kiełbasa żywiecka wg KostkaSkład :Mięso kl I 2 kg mielone na szarpakuMięso kl II 1,25 kg mielone na fi 10Mięso kl III 1 kg mielone 2x4mmSłonina twarda 0.75 kg mielona na 6mmPrzyprawy:Pieprz czarny mielony 2-3 g na 1 kg masyCukier 2g 1 kg masy Czosnek 3-4 g na 1 kg masyWoda 5% do całości.Mięso kroimy na kostkę 3x3 mm i peklujemy osobno klasami w dawce 18 gr na 1 kg ,słoninę solimy solą tą samą dawką co mięso i wkładamy do lodówki na 48 godz. po tym czasie mielimy podanymi wczesniej rozmiarami sitek,dodajemy przyprawy i wodę ,dokładnie mieszany całość .Napełniamy namoczone osłonki białkowe fi 65 Osadzanie batonów ok 10godz. w temp. ok 10-12 st C .Osuszanie w wedzarni ok 40 min w temp 45-55 st ,wędzenie właściwe ok 150 min w temp 55-60 st ,podpiekanie w temp 85 st do uzyskania 68 st w batonie,kiełbasę można podsuszyć.Mielenie mięsa było wykonane maszynką nr 22. 1 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Listopada 2017 Kostek61, bardzo ładna wędlinka śmiejąca się do oglądającego. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Listopada 2017 Wygląda b. ładnie. Kostek powiedz ile czasu orientacyjnie musisz "trzymać" w 85 º zanim dociągniesz do 68 w środku? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Listopada 2017 Kostek znowu mnie kusisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Listopada 2017 do oglądającego Dzięki powiedz ile czasu orientacyjnie musisz "trzymać" w 85 º zanim dociągniesz do 68 w środku? Podpiekać trzeba w 85 max 90 st trwa długo ,po wędzeniu właściwym ma około 45 -48 st a potem temp podchodzi w batonie około 6 minut o jeden stopień ,można też podpiekać w piekarniku ,temp te same. mnie kusisz Działaj Elu Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Listopada 2017 Wychodzi ponad 2 godz. Spróbuję następnym razem - do tej pory podobną kiełbasę wędziłem , parzyłem i dowędzałem . Dzięki za odpowiedź . Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2017 do tej pory podobną kiełbasę wędziłem , parzyłem i dowędzałem Ta metoda jest też bardzo dobra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Kiełbasa żywiecka wg KostkaU Ciebie jak zawsze zawodowo i smakowicie. Wychodzi ponad 2 godz. W mojej wędzarce zakładam kratkę i kładę batony poziomo, podobnie jak w piekarniku, wtedy dużo szybciej. W piekarniku z termoobiegiem. Edytowane 30 Listopada 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2017 Bardzo piękny przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2017 przekrój U Ciebie Dzięki panowie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Dziś zacząłem robić żywiecką jako jedynki użyłem "górnej zrazowej" . Niestety nie zrobiłem zdjęc ale po rozebraniu tego elementu ukazał mi się jasny mięsień, to jest ten półbłoniasty? Jako klasę drugą dałem boczek. jako klasę trzecia była golonka. Tu muszę coś wymyślić ponieważ golonka wychodzi dość drogo, z trzech sztuk uzyskałem tylko 1kg. Edytowane 14 Listopada 2023 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2023 Przy "obróbce" jedynki nie powinno być tych widocznych błon i "białego" Robiąc kiełbasy gdzie będą duże kawałki mięsa (np. szynkową) te błony nie skleją mięsa Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2023 Dlatego właśnie robię zdjęcia znadzieją, że ktoś się do czegoś "doczepi" zanim będzie za późno na poprawki czyli muszę jeszcze trochę wykroić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2023 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2023 48 minut temu, wkladzik napisał(a): jako klasę trzecia była golonka. Tu muszę coś wymyślić ponieważ golonka wychodzi dość drogo, z trzech sztuk uzyskałem tylko 1kg. Taniej wychodzi na klasę trzecia zakup kulki ,myszki (Mięsień czterogłowy) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 10 minut temu, tytan58 napisał(a): Taniej wychodzi na klasę trzecia zakup kulki , A jeszcze taniej łopatki wycinamy kl. I i pozostaje "sterta" kl. III. Jedyny minus to spora dłubanina. Edytowane 14 Listopada 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2023 Jutro będę dlubał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2023 3 minuty temu, Grzewlod napisał(a): edyny minus to spora dłubanina. Oj prawda. Godzinę temu, wkladzik napisał(a): Tu muszę coś wymyślić ponieważ golonka wychodzi dość drogo, z trzech sztuk uzyskałem tylko 1kg Poszukaj innego dostawcę. Ja kupuję golonki które ważą ok 1,7kg/szt i mam z jednej dobry kg mięsa, ok. 0,4kg kość i reszta: skóra (na upartego też klej)+tłuszcz Często też wykorzystuję na klej żylastą wołowinę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.