Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa żywiecka wg Kostka
Skład :
Mięso kl I 2 kg mielone na szarpaku
Mięso kl II 1,25 kg mielone na fi 10
Mięso kl III 1 kg mielone 2x4mm
Słonina twarda 0.75 kg mielona na 6mm
Przyprawy:
Pieprz czarny mielony 2-3 g na 1 kg masy
Cukier 2g 1 kg masy 
Czosnek 3-4 g na 1 kg masy
Woda 5% do całości.
Mięso kroimy na kostkę 3x3 mm i peklujemy osobno klasami w dawce 18 gr na 1 kg ,słoninę solimy solą tą samą dawką co mięso i wkładamy do lodówki na 48 godz. po tym czasie mielimy podanymi wczesniej rozmiarami sitek,dodajemy przyprawy i wodę ,dokładnie mieszany całość .Napełniamy namoczone osłonki białkowe fi 65 Osadzanie batonów ok 10godz. w temp. ok 10-12 st C .Osuszanie w wedzarni ok 40 min w temp 45-55 st ,wędzenie właściwe ok 150 min w temp 55-60 st ,podpiekanie w temp 85 st do uzyskania 68 st w batonie,kiełbasę można podsuszyć.Mielenie mięsa było wykonane maszynką nr 22.

 

post-41979-0-88114200-1511974037_thumb.jpg

 

post-41979-0-26477000-1511974049_thumb.jpg

  • Like 1

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/
Udostępnij na innych stronach

Kostek61, bardzo ładna wędlinka śmiejąca się do oglądającego. :clap:  :clap:

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577576
Udostępnij na innych stronach

Wygląda b. ładnie. Kostek powiedz ile czasu orientacyjnie musisz "trzymać" w 85 º zanim dociągniesz do 68 w środku?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577582
Udostępnij na innych stronach

 

 

do oglądającego
Dzięki :)

 

powiedz ile czasu orientacyjnie musisz "trzymać" w 85 º zanim dociągniesz do 68 w środku?
Podpiekać trzeba w 85 max 90 st trwa długo ,po wędzeniu właściwym ma około 45 -48 st a potem temp podchodzi w batonie około 6 minut o jeden stopień ,można też podpiekać w piekarniku ,temp te same.

 

mnie kusisz
Działaj Elu :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577606
Udostępnij na innych stronach

 Wychodzi ponad 2 godz. Spróbuję następnym razem - do tej pory podobną kiełbasę wędziłem , parzyłem i dowędzałem . Dzięki za odpowiedź :) . Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577608
Udostępnij na innych stronach

 

 

do tej pory podobną kiełbasę wędziłem , parzyłem i dowędzałem
Ta metoda jest też bardzo dobra  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577657
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa żywiecka wg Kostka

U Ciebie jak zawsze zawodowo i smakowicie.

 

 Wychodzi ponad 2 godz. 

W mojej wędzarce zakładam kratkę i kładę batony poziomo, podobnie jak w piekarniku, wtedy dużo szybciej. W piekarniku z termoobiegiem.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577661
Udostępnij na innych stronach

 

 

przekrój

 

U Ciebie
 Dzięki panowie :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-577867
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Dziś zacząłem robić żywiecką :)

jako jedynki użyłem "górnej zrazowej" . Niestety nie zrobiłem zdjęc ale po rozebraniu tego elementu ukazał mi się jasny mięsień, to jest ten półbłoniasty?  

IMG-20231114-WA0008.jpeg

20231114_171525.jpg

 

Jako klasę drugą dałem boczek. 

20231114_135702.thumb.jpg.44e9b752c04474066f43d4d7076539b6.jpg

 

jako klasę trzecia była golonka. 

Tu muszę coś wymyślić ponieważ golonka wychodzi dość drogo, z trzech sztuk uzyskałem tylko 1kg. 

20231114_141012.thumb.jpg.a9b11dd5b53aefdc354f21f8268458a5.jpg

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877565
Udostępnij na innych stronach

Przy "obróbce" jedynki nie powinno być tych widocznych błon i "białego"

Robiąc kiełbasy gdzie będą duże kawałki mięsa (np. szynkową) te błony nie skleją mięsa

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877569
Udostępnij na innych stronach

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877584
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, wkladzik napisał(a):

jako klasę trzecia była golonka. 

Tu muszę coś wymyślić ponieważ golonka wychodzi dość drogo, z trzech sztuk uzyskałem tylko 1kg.

 

Taniej wychodzi na klasę trzecia zakup kulki ,myszki (Mięsień czterogłowy)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877587
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, tytan58 napisał(a):

Taniej wychodzi na klasę trzecia zakup kulki ,

A jeszcze taniej łopatki wycinamy kl. I i pozostaje "sterta" kl. III. Jedyny minus to spora dłubanina.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877588
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

edyny minus to spora dłubanina.

Oj prawda.

Godzinę temu, wkladzik napisał(a):

Tu muszę coś wymyślić ponieważ golonka wychodzi dość drogo, z trzech sztuk uzyskałem tylko 1kg

Poszukaj innego dostawcę.

Ja kupuję golonki które ważą ok 1,7kg/szt i mam z jednej dobry kg mięsa, ok. 0,4kg kość i reszta: skóra (na upartego też klej)+tłuszcz

 

Często też wykorzystuję na klej żylastą wołowinę

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-wg-kostka/#findComment-877597
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.