Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Na początek WIELKIE podziękowania Maxellowi za rabat dla forumowiczów na zakup Bradleya. Otrzymałem 10% rabatu.

Na forum jestem początkujący, a z wędzeniem dopiero zaczynam przygodę.

Czytałem na forum opinii o tym sprzęcie.

Długo nie mogłem się zdecydować na zakup (prawie miesiące szukałem wędzarni).

Mam gdzie postawić tzw. tradycyjną wędzarnię, lecz szukałem czegoś prostego w obsłudze i zarazem dającego dobry efekt końcowy.

Przez Internet znalazłem emeryta masarza z Ełku który zakupił taki właśnie model wędzarni. Było to blisko więc umówiłem się na wizytę.

Tu podziękowania dla tego Pana za poświęcony czas i rady w sprawie wędzarni i wędzenia oraz przygotowania wędlin i produktów.

Nadmienię, iż wiedze w tym zakresie ma ogromną. Od ponad 30 lat w branży w tym wykłady w szkole średniej oraz kilka lat prowadzenia własnej działalności masarniczej!!! Po prostu ogrom wiedzy.

Trzeba dodać, że obecnie jest na emeryturze i nie ma firmy, lecz w domowych warunkach wytwarza wędliny dla rodziny i znajomych w nie małych ilościach.

Sentencją rozmowy z nim byłą: „gdybym miał zakupić wędzarnię w tej chwili wybrałbym taki sam model Bradleya.

Rozmowa z tym Panem pomogła mi w decyzji i właśnie zakupiłem Bradleya 6 szufladowego.

Oryginalnie jest on na tzw. ciastka z trocin.

Wg. porad Pana masarza dokonałem kilku drobnych przeróbek (bez ingerencji w konstrukcję) i w chwili obecnej zamiast ciastek używam zrębek wędzarniczych. Koszt zakupu worka zrębek w moim rejonie to 20zł za ok. 15kg!!!

Pierwsze wędzenie mam za sobą i muszę powiedzieć że jestem w pełni zadowolony. Rewelacja i prostota obsługi i malutki koszt eksploatacji.

Wkrótce dołączę zdjęcia pokazujące modyfikacje i produkty z wędzarni.

Pozdrawiam wszystkich zadymiarzy.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak Ci się sprawuje pucha do zimnego wędzenia Andrzeju?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63832
Udostępnij na innych stronach

Co sądzisz o aromacie dymu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63853
Udostępnij na innych stronach

http://img254.imageshack.us/img254/8964/img0619.th.jpg

Pierwsza przeróbka bradleya to dostosowanie go do montażu wewnątrz pomieszczenia.

W górnej części na wylot dymu doklejono za pomocą kleju montażowego króciec fi 100 od instalacji kominkowych. W króćcu tym w dolnej części wypiłowałem szczelinę umożliwiającą regulację cyrkulacji powietrza.

Króciec połączono rurą „spiro” z otworem w kominie. Na końcu rury zamontowany jest wiatrak kanałowy. Umożliwia to większy przepływ powietrza przy osadzaniu oraz wyciąga dym, aby nie zadymić pomieszczenia.

Do ściany zostanie jeszcze zamontowany nad wędzarką okap kuchenny do łapania dymu podczas otwierania drzwiczek.

 

http://img211.imageshack.us/img211/8210/img0621g.th.jpg

 

Druga modyfikacja to zmiana paliwa na zrąbki wędzarnicze.

http://img254.imageshack.us/img254/7971/img0617.th.jpg

 

Kupuje je w workach dużych ok. 15kg. Używam olchy z bukiem w stosunku 2:3. Dymek i zapach jest ok. Żadnych okopceń wędlin. Zrąbki przed podaniem do wędzarki są moczone.

http://img164.imageshack.us/img164/866/img0618.th.jpg

 

Następnie pakowane są do puszki z wyciętym otworem w pobocznicy. Wsypuję część zrąbek do puszki do wysokości wyciętego otworu i wsuwam na grzałkę do spalania brykietów bradleya.

http://img164.imageshack.us/img164/8528/img0615.th.jpg

 

Dalej zasypuję zrąbkami (mokrymi) grzałkę w puszce, stawiam miskę z wodą i blache do tłuszczu i uruchamiam wędzarnię.

Działa bez zarzutu. Jednie należy co ok. 40 min sprawdzić stopień dymienia i dosypać zrąbek. Aromat jest bardzo ładny i miły dla nosa. Zrąbki bukowe powodują cimnijszą barwę produktu i lekki połysk.

Prosta i tania modernizacja!!!

http://img211.imageshack.us/img211/8713/img0627j.th.jpg

 

A to wędzarnia w trakcie pracy i gotowe produkty :lol:

http://img254.imageshack.us/img254/9854/img0626.th.jpg

 

http://img5.imageshack.us/img5/1016/img0613i.th.jpg

 

Odnośnie fabrycznych ciastek do wędzenia to kupiłem na próbę wiśniowe, lecz kiełbasa była troche gorzkawa. Mój system jest wg. mnie lepszy i tańszy.

Minus bradleya to mała objętość komory. Czasami może być to plus jak się mało chce uwędzić.

 

Pozdrawiam Robert.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63885
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza przeróbka bradleya to dostosowanie go do montażu wewnątrz pomieszczenia.

Z tym to miałbym watpliwości, bo dym wydobywa się jednak także na połączeniu dymogeneratora i obudowy.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63887
Udostępnij na innych stronach

arkdom dym nie wydobywa się ponieważ wentylator powoduje ciąg i nic nie ulatuje innymi otworami tylko góra do komina, no i przy otwieraniu drzwiczek, ale okap to rozwiąże.

U masarza od którego ten pomysł skopiowałem bradley jest zamontowany w piwnicy i jest ok. Ma on też okap. Ja zamontuję okap z regulacją ciągu, tak aby przed otwarciem ustawić max moc.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63891
Udostępnij na innych stronach

stawiam miskę z wodą

podoba mi się Twoja modyfikacja. Po co wkładasz miskę z wodą???? Ona jest tylko po to żeby gasić "ciasteczka". Jeżeli Ty nie używasz ciasteczek to wydaje się zbędna.

 

I jeszcze jedno. Piszesz że 6 półkowa jest mała. A ja kupiłem 4 półkową. To dopiero mailizna. :grin: Dlatego trzeba kupować 6 półkową bo jest na razie największa jaką produkują.

andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63895
Udostępnij na innych stronach

na kijach ze względu że 4 półkowa (czyli maleńka) mało się da uwędzić aczkolwiek próbowałem. Siatki teflonowe które dokupiłem są świetne. Nic nie przywiera jak w oryginalnych. Te bez teflonu trzeba smarować tłuszczem podobno.... ale mi się nigdy nie chciało. :grin:
andrzej m.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63897
Udostępnij na innych stronach

dym nie wydobywa się ponieważ wentylator powoduje ciąg

Jaki to wentylator ? Pytam o jego odporność na substancje smoliste...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63900
Udostępnij na innych stronach

Miska jest potrzebna do:

1. zbierania tłuszczu z blachy na którą skapuje, a potem z niej przez otwór do miski

2. parowania wędlin po dolaniu do miski wody i podniesieniu temperatury

 

Ja wędzę na kijach. Mam zamiar zrobić jeszcze haki do ryb.

 

Wielkośc bradleya to wada i zaleta jak pisałem. Dzisiaj np. będę wędził ok 2kg myśliwki (drugi dzień). Wędzarnia błyskawicznie jest gotowa do pracy. Dużej wędzarni na drewno nie warto byłoby uruchamiać na taką ilość wędlin.

Niestety nawet pół blondynki nie da się na raz uwędzić, ale można sobie z tym poradzić.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63901
Udostępnij na innych stronach

Beiot, szybciutko podeślij mi opis i dośc dobre zdjęcia swego wynalazku. Wrzuce go na strone główną z odpowiednimi zabezpieczeniami i podczas spotkania z włascicielami F-my Bradley, przekaże w Twoim imieniu, jako Twój wynalazek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63903
Udostępnij na innych stronach

BonAir wentylator kanałowy z tworzywa firmy Dospel:

Średnica otworu: Ø 100

Wydatek powietrza [m3/h]: 100

Wydatek powietrza [m3/s]: 0,028

Ciśnienie statyczne [Pa]: 34

Ciśnienie statyczne [mmH2O]: 3,5

Ciśnienie akustyczne [dB/A [1m]]: 40

Napięcie zasilania [V/Hz]: 230/50

Obroty silnika [obr./min.]: 2650

Moc [W]: 15

Pobór prądu [A]: 0,12

Maksymalna temperatura pracy [ºC]: 40

Stopień ochrony [iP]: x4

Typ łożyska: ślizgowe

Materiał: ABS/PP

Cena ok. 36zł

 

Zamontowany na końcu rury spiro ok 2,5-3m od wędzarni

http://img111.imageshack.us/img111/1881/swentylatoreuro1.th.jpg

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63905
Udostępnij na innych stronach

Dla celów testowych poświęciłem jeden identyczny wentylator przy próbach z dymogeneratorem. Wytrzymał raptem ok. 4 godziny pracy :(

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63907
Udostępnij na innych stronach

BonAir ja używam już go 5 dzień wędzenia po ok 10godzin. Myślę, że ważna jest odległość jego zamontowania od wędzarni. Rura spiro u mnie ma ok. 2,5-3m w niej następuje wychłodzenie i zbieranie się kondensatu. Wentylator jest czysty, lekko brązowawy. Ponadto w trakcie wędzenia rura nie jest nałożona (nasunięta) na kołnierz, lecz jest odsunięta ok. 2cm od niego. Nakładam ją raczej tylko przy osadzaniu wędlin przez ok. 1-2h. To powoduje, że nie wysysa mi temperatury z szafki i całego dymu podczas wędzenia oraz kondensat zbiera się właśnie na tym kołnierzu i tu niestety trzeba to myć bo się wszystko klei wokół wylotu. Jutro zaczynam kolejne trzy dniowe wędzenie. Jeśli wentylator "padnie" dam znać.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63923
Udostępnij na innych stronach

beiot,

A ja mam pytanie.

Po c okupiłeś pieco – wędzarkę +/- za2000 zł, jak ją teraz przerobiłeś na szafkę z puszką?

Taki sam efekt można uzyskać kupując/robiąc szafkę + puszka z lutownicą do palenia zrębek.

 

To tak jak by ktoś kupił Ferrari i przerobił na gaz LPG żeby było taniej jeździć!?

 

Pewnie że to Twoja kasa i Twój sprzęt i możesz sobie robić co chcesz…., sam pomysł oszczędności dobry, ale coś mi się wydaje że założenia wstępne były na wyrost.

 

To już lepiej zacznij dotaczać krążki z drewna zamiast ciasteczek prasowanych, jak to będziesz robił sam na prowizorycznym sprzęcie, wyjdzie taniej, grubość krążków dostosuj do czasu spalania.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63949
Udostępnij na innych stronach

Toshiba dlaczego odpowiedź jest prosta. Nie mam czasu i ochoty na robienie takiej wędzarki od podstaw. Moja modyfikacja pozwala na używanie krążków jaki zrąbek co kto chce. Ponadto do sterowania jest cała elektryka. Nie musze pilnować temperatur i przede wszystkim jest szczelna i można ją postawić w piwnicy lub garażu!!! A to było priorytetem.

Dzięki za porównanie Bradleya z Ferrari. Myślę, że producent by się ucieszył.

Proponuję zakupić i wypróbować.

:lol:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63957
Udostępnij na innych stronach

Nie mam czasu i ochoty na robienie takiej wędzarki od podstaw

To jest wystarczający powód.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-63997
Udostępnij na innych stronach

beiot,

A ja mam pytanie.

Po c okupiłeś pieco – wędzarkę +/- za2000 zł, jak ją teraz przerobiłeś na szafkę z puszką?

Taki sam efekt można uzyskać kupując/robiąc szafkę + puszka z lutownicą do palenia zrębek.

 

To tak jak by ktoś kupił Ferrari i przerobił na gaz LPG żeby było taniej jeździć!?

 

Pewnie że to Twoja kasa i Twój sprzęt i możesz sobie robić co chcesz…., sam pomysł oszczędności dobry, ale coś mi się wydaje że założenia wstępne były na wyrost.

 

To już lepiej zacznij dotaczać krążki z drewna zamiast ciasteczek prasowanych, jak to będziesz robił sam na prowizorycznym sprzęcie, wyjdzie taniej, grubość krążków dostosuj do czasu spalania.

Chyba trochę przesadziłeś. Ja widzialem jak to działa. Miałem tylko zastrzeżenia do wędzenia na zimo ze względu na koszt. Kolega BEIOT to rozwiązał doskonale.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-64020
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

parowania wędlin po dolaniu do miski wody

Mam pytanie do użytkowników Bradley'a.

Jakoś nie mogę opanować problemu wilgoci. Czego bym nie robił, to prędzej czy później wszystko praktycznie "zaczyna pływać" w wodzie. Już nawet nie wlewam wody do miski na zużyte brykiety, ale to i tak mało co daje.

A według mnie jedyna mozliwośc regulacji to szyber u góry. Czy może ktoś coś podpowiedzieć :question: :question: :question:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14841-bradley-smoker-6rack/#findComment-71345
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.