Skocz do zawartości

[Rok 1953][Z serii: Zdobywam zawód] Jak zrobić dobre masło


Rekomendowane odpowiedzi

Przy galopujących cenach masła, może część z zamieszczonych w załączonym opracowaniu informacji, pozwoli Wam na zrobienie w domu dobrego i zdrowego masła.

 

post-39694-0-24083400-1512484601_thumb.jpg

post-39694-0-54818500-1512484610_thumb.jpgpost-39694-0-00428900-1512484618_thumb.jpg

post-39694-0-49952800-1512484641_thumb.jpgpost-39694-0-37871600-1512484649_thumb.jpg

post-39694-0-80133200-1512484656_thumb.jpgpost-39694-0-98335600-1512484664_thumb.jpg

post-39694-0-63031700-1512484672_thumb.jpgpost-39694-0-72320200-1512484680_thumb.jpg

post-39694-0-92153700-1512484689_thumb.jpgpost-39694-0-35531800-1512484697_thumb.jpg

post-39694-0-12490700-1512484705_thumb.jpgpost-39694-0-99459700-1512484713_thumb.jpg

post-39694-0-93211000-1512484722_thumb.jpgpost-39694-0-28698300-1512484730_thumb.jpg

post-39694-0-22622500-1512484738_thumb.jpgpost-39694-0-76981300-1512484746_thumb.jpg

post-39694-0-99076700-1512484758_thumb.jpgpost-39694-0-90359500-1512484767_thumb.jpg

post-39694-0-19181700-1512484778_thumb.jpgpost-39694-0-00970000-1512484788_thumb.jpg

post-39694-0-99967000-1512484800_thumb.jpgpost-39694-0-00848900-1512484810_thumb.jpg

post-39694-0-63802200-1512484819_thumb.jpgpost-39694-0-91287900-1512484828_thumb.jpg

post-39694-0-35647600-1512484837_thumb.jpgpost-39694-0-18127500-1512484848_thumb.jpg

post-39694-0-93873600-1512484857_thumb.jpgpost-39694-0-84023600-1512484865_thumb.jpg

post-39694-0-78691100-1512484875_thumb.jpgpost-39694-0-20023300-1512484885_thumb.jpg

post-39694-0-36082600-1512484894_thumb.jpgpost-39694-0-15358000-1512484903_thumb.jpg

post-39694-0-41379100-1512484912_thumb.jpgpost-39694-0-48399300-1512484920_thumb.jpg

post-39694-0-15757600-1512484930_thumb.jpgpost-39694-0-31220000-1512484939_thumb.jpg

post-39694-0-95673900-1512484949_thumb.jpgpost-39694-0-15156200-1512484959_thumb.jpg

post-39694-0-71710800-1512484967_thumb.jpgpost-39694-0-54899800-1512484976_thumb.jpg

post-39694-0-63594900-1512484985_thumb.jpgpost-39694-0-11288100-1512484995_thumb.jpg

post-39694-0-93462100-1512485005_thumb.jpg

 

 

 

Źródło: Zbiory prywatne

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14851-rok-1953z-serii-zdobywam-zaw%C3%B3d-jak-zrobi%C4%87-dobre-mas%C5%82o/
Udostępnij na innych stronach

A ja mikserem traktuje śmietanę .Ważne żeby dobrze wypłukać masło z maślanki,zeby nie miało kwaśnego posmaku.

beata

OO a ja wlasnie dzis robilam  :)

Beato ile wychodzi ci masla z jakiej ilosci smimetany?

Smietanę kupuję na targu .-robię z trzech słoiczków półlitrowych ,ale ile z tego wychodzi masła ??-nie pamiętam...Teraz już się boję kupować ,bo ostatnio masło wyszło takie trochę gorzkawe [krówki już nie jedzą zielonej trawki]

beata

ja mam kupna smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki

 

 

smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki

Powinno wyjść 244g masła 82%.

38g masła  pozostało w maślance.

Przeczytaj w tytułowym opracowaniu tego wątku o optymalnych warunkach zmaślania w aspekcie uzysku masła.

Chociaż maślanka z 19% tłuszczu to jest niewątpliwie rarytas :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

ja mam kupna smietane ze sklepu 40% z pol litra dzis mi wyszlo 206 g dokladnie i 200 ml maslanki

Czy używacie Kenwooda Majora do wyrobu masła Jeżeli tak to na jakich obrotach i jak długo ubijacie

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

@EAnna, napewno w kartonie zostalo jeszcze troche  smietany , troszke sie wychlapalo  :D

Maslanka zostanie uzyta do chleba albo do jakiegos wyrobu cukierniczego .

Teraz zrobie kolejna probe ze smietana taka z poczatku przydatnosci do spozycia i porownam ile wyjdzie

Ja ubijam najpierw na dosc wolnych obrotach 4-5 gdy zaczyna sie  ubijac  daje tak 8-9, gdy juz sie przebije i zaczyna sie pojawiac maslanka znow zmniejszam obroty zeby nie chlapalo.Mam electroluxa, skala obrotow od 1-10.

Edytowane przez electra

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.