krisk Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 możesz posadzić na zaprawie Posadzić na zaprawie, czyli na ostatniej warstwie cegieł, ale pytanie czy na tyle będzie trzymać płytę, aby komora z nią nie odleciała.Tak się zastanawiam, czy nie lepiej zrobić tak jak na poniższym zdjęciu, czyli wpuścić płytę w cegły, aczkolwiek musiałbym zrobić większą komorę no i wtedy płyta na blat będzie za długa, więc wolałbym pozostać przy aktualnym wymiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Mały UPDATE - wiosna przyszła, magnolia kwitnie a wędzarnia się znowu buduje Szkielet jeszcze nie jest gotowy. W tylną ściankę pójdzie wzmocnienie - zastrzał to się chyba nazywa.....a w boczne 3 poziomy do wędzenia.....a dlaczego trzy to kiedyś wam opowiem - jak skończę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Ładna , czysta robota , drzwiczki do paleniska z tej samej strony co drzwi do komory robisz? Lepiej nie z tej samej - nie przypalasz butów jak zaglądasz do komory Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ano z tej samej. I tak musiałem 3 tuje wykopać bo mam mały ogródek. Ale spokojnie. Kupię sobie hutnicze hehheh. Jestem tylko ciekawy jak mi się sprawdzi szuflada. Najwyżej przerobię potem na drzwiczki..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Tym przypiekaniem nóżek się nie przejmuj Sam zrobiłem na bocznej ściance i z doświadczenia wiem, że to nie ma znaczenia. Podczas wędzenia przecież nikt nie pali jak diabeł w piekle. Przynajmniej w kibelku. Narobisz żaru i spokojnie możesz wkładać wędzonki, a wtedy już nie ma takiej temperatury jak podczas rozpalania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patel69 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 WitajciePrawie ukończyłem swój projekt w linku troche dokumentacji fotograficznej i efekt pierwszego zadymiania https://goo.gl/photos/hWoQs8KSNXEYw33d7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 kolejny pacjent . Zastanawiam się tylko, czy nie za mała średnica otworów dymowych przy tak dużej komorze ?, No, ale niech może Andy się wypowie . No i jak tam deflektor, bo trochę chyba ogień liznął wędzonki? (albo to tylko tak na zdjęciu wygląda) , no i jeszcze chyba musisz dłużej suszyć , przed dymem (albo też fotka kłamie ). No i dla bezpieczeństwa trzeba by blachą obić od dołu. Poza tym - witamy w gronie "kiblarzy" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patel69 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 kolejny pacjent . Zastanawiam się tylko, czy nie za mała średnica otworów dymowych przy tak dużej komorze ?, No, ale niech może Andy się wypowie . No i jak tam deflektor, bo trochę chyba ogień liznął wędzonki? (albo to tylko tak na zdjęciu wygląda) , no i jeszcze chyba musisz dłużej suszyć , przed dymem (albo też fotka kłamie ). No i dla bezpieczeństwa trzeba by blachą obić od dołu. Poza tym - witamy w gronie "kiblarzy" - Otworów dymowych to masz na mysli te górne? to jest ich 6 szt. z przodu o średnicy 4cm a na tylnej ściance 7 szt. 4cm.- deflektor zrobiłem taki na szybko bo czas gonił przed świętami jest to kwadrat 32 cm na wysokości 10 cm a otwór dymny ma średnice 21 cm. zastanawiam sie czy w nim nie jest problem bo tak jakby bardzie "dymi" na prawą stronę widać to na fotkach. Jakieś sugestie dlaczego tak jest?- suszenie no własnie chyba trochę za krótko suszyłem ale to pierwsze wędzenie i jeszcze się ucze "kibelka" - tak blacha jest w planie po świetach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Każda wędzarnia ma swoją "duszę" i musisz ją wybadać deflektorem . Dać wyżej , niżej , lub średnicę dać inną. Pozostaje jeszcze sprawa tego co robisz w palenisku. Utrzymuj strefę żaru(ognia) na środku paleniska - centralnie pod otworem w stropie . Masz komorę wędzarniczą i palenisko prostokątne (nie kwadratowe) wiec może i deflektor powinieneś zrobić proporcjonalnie do kształtu komory (czyli też prostokąt) No musisz pokombinować , tu nie ma sztywnych wymiarów trzeba wędzarnię "dostroić" Co do otworów dymowych (tych u góry) to chyba pole ich powierzchni powinno być co najmniej równe polu otworu dymowego na dole (w stropie) - u Ciebie masz 346 cm2 na dole i 163 cm2 na górze i tu się robi trochę "wąskie gardło" dla dymu - a z założenia tego projektu - dym ma przepływać swobodnie. Takie moje przemyślenie - pozostawię do oceny przez bardziej doświadczonych forumowiczów ( przydał by się głos pomysłodawcy projektu) Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja bym dał nieco większy deflektor - podobno fajnie się sprawdza okrągły ale ja będę miał podwójny kwadrat. Mniejszy od otworu dymnego a większy kilka cm. nad nim.Ale wg mnie to nie to. Albo paliłeś podczas wędzenia zamiast tlić - czyli za małe szczapki drewna. Albo cug Ci się robi przy uchylonym dachu. Otwory powinny mieć regulację - u mnie będą klapy bo mi się zasuw nie chciało robić. I wymiar ten sam i z przodu i z tyłu. Fi 40 mm to trochę maławo. A ja zapytam o coś innego - skąd wytrzasnąłeś takie zajebiste kratki ? widzę że raczej zrobione na zamówienie i wymiar. Na sery czy filety z łososia itp. idealne. Muszę przynajmniej jedną taką sobie zrobić. Albo do wędzenia papryki etc. [Dodano: 12 kwi 2017 - 12:40]Acha - bo jakby były niedosuszone to wtedy byś nie złapał koloru i miałyby okopcenia. A tu wg mnie są po prostu przyjarane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Na zdjęciu słabo widać ale wydawało mi się, że są miejsca podkopcone (może wyschło nierównomiernie) ale nie ma co narzekać - wielu by chciało tak umieć uwędzić , reszta to detale. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patel69 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja bym dał nieco większy deflektor - podobno fajnie się sprawdza okrągły ale ja będę miał podwójny kwadrat. Mniejszy od otworu dymnego a większy kilka cm. nad nim.Ale wg mnie to nie to. Albo paliłeś podczas wędzenia zamiast tlić - czyli za małe szczapki drewna. Albo cug Ci się robi przy uchylonym dachu. Otwory powinny mieć regulację - u mnie będą klapy bo mi się zasuw nie chciało robić. I wymiar ten sam i z przodu i z tyłu. Fi 40 mm to trochę maławo. A ja zapytam o coś innego - skąd wytrzasnąłeś takie zajebiste kratki ? widzę że raczej zrobione na zamówienie i wymiar. Na sery czy filety z łososia itp. idealne. Muszę przynajmniej jedną taką sobie zrobić. Albo do wędzenia papryki etc. [Dodano: 12 kwi 2017 - 12:40]Acha - bo jakby były niedosuszone to wtedy byś nie złapał koloru i miałyby okopcenia. A tu wg mnie są po prostu przyjarane.dzieki za rady po świętach założę większy deflektor (właśnie zamówiłem okrągły o średnicy 32 i 35 cm) i w pełni regulowany i będę ją dostrajał.Otwory mają regulacje ale pewnie zostaną na pełnym otwarciu ponieważ macie racje i nie przemyślałem tego Fi 40mm :/Kratki zrobił mi mój Ojciec [Dodano: 12 kwi 2017 - 13:03]Na zdjęciu słabo widać ale wydawało mi się, że są miejsca podkopcone (może wyschło nierównomiernie) ale nie ma co narzekać - wielu by chciało tak umieć uwędzić , reszta to detale. dzięki mam nadzieje że następnym razem zastosuje się do sugestii i bardziej się przyłożę do suszenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 To zrób z przodu zamiast otworów jedną dechę na zawiasach - jako klapę. Regulacja na ciasnym pasowaniu albo na patencie z łańcuszkiem bądź czymkolwiek innym by było ładnie. Widziałem takie rozwiązanie. Całkiem spoczko. Dach uchylasz bardziej przy osuszaniu - wtedy jarasz szczapki żeby był przepływ ciepłego powietrza bez dymienia. Potem w żar ładujesz większy kawałek, przymykasz palenisko (ale uwaga żeby nie za mocno bo będziesz miał pirolizę i kwaśne wędzonki), zamykasz dach albo zostawiasz lekko uchylony i bawisz się otworami dymowymi. Tak aby dym się nie kisił w środku tylko ładnie przepływał.[Dodano: 12 kwi 2017 - 13:08]A Kratki może mi TATUŚ zrobi ? - zapłacę oczywiście 121 km mi do Ciebie pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 No pół sukcesu to jest dokładne osuszenie i rozgrzanie mięsa, każdy jest niecierpliwy i puszcza dym za wcześnie no i raz wychodzi lepiej raz gorzej. Zacytuje tu mojego kolegę który często powtarza : "cierpliwy to i kamień ugotuje" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patel69 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 To zrób z przodu zamiast otworów jedną dechę na zawiasach - jako klapę. Regulacja na ciasnym pasowaniu albo na patencie z łańcuszkiem bądź czymkolwiek innym by było ładnie. Widziałem takie rozwiązanie. Całkiem spoczko. Dach uchylasz bardziej przy osuszaniu - wtedy jarasz szczapki żeby był przepływ ciepłego powietrza bez dymienia. Potem w żar ładujesz większy kawałek, przymykasz palenisko (ale uwaga żeby nie za mocno bo będziesz miał pirolizę i kwaśne wędzonki), zamykasz dach albo zostawiasz lekko uchylony i bawisz się otworami dymowymi. Tak aby dym się nie kisił w środku tylko ładnie przepływał.[Dodano: 12 kwi 2017 - 13:08]A Kratki może mi TATUŚ zrobi ? - zapłacę oczywiście 121 km mi do Ciebie pokazuje tylko że Ojciec mieszka na Podkarpaciu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A mój kolega z pracy który przyjeżdża na odprawy firmowe raz na 3 miechy także - Kańczuga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patel69 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A mój kolega z pracy który przyjeżdża na odprawy firmowe raz na 3 miechy także - Kańczuga Pogadam z nim w świeta może coś się uda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 No pół sukcesu to jest dokładne osuszenie i rozgrzanie mięsa, każdy jest niecierpliwy i puszcza dym za wcześnie no i raz wychodzi lepiej raz gorzej. Zacytuje tu mojego kolegę który często powtarza : "cierpliwy to i kamień ugotuje" Dla mnie więcej niż pół. Wyobraźcie sobie mojego sąsiada który udaje, że wędzi i nic do niego nie dociera.1. Wyciąga wędzonki z solanki i cieknące pakuje do ledwo rozgrzanej wędzarni2. Kopci niemożliwie tak, że nic nie widać po ściągnięciu klapy - temperatury jak mu wyjdą a i 80-90 C się zdarzy przez chwilę3. A potem to już apogeum bo ponoć w Jastrzebiu Zdroju się tak robi - parzy wędzonki - czyli gotuje je na oko - GOTUJE !!!!I co potem wychodzi ????? nie będę brzydko pisał Dla mnie osuszanie to podstawa. Wędlina musi mieć temp. i mieć suchą powierzchnię. Wtedy ciężko spaprać jeżeli się będzie pilnować temp. i przepływu dymu..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 A wiesz ilu takich "sąsiadów" o którym piszesz jest w kraju? . Już kiedyś pisałem w innym temacie - mój dziadek wyciągał z solanki, wieszał w wędzarni, rąbał mokrą olchę i dymił (wędzarnia z 4 płyt eternitowych nakryta kocem i podkopany dołek , w którym palił ) .A pokazałeś sąsiadowi swoje wędzonki? Był jakiś komentarz? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-547585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Przeglądałem neta i w You Tube znalazłem kolejne wędzarnie ściągnięte z forum.Popularny "kibelek" zdobywa co raz więcej zwolenników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-548379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 :clap: Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-548381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Sam zrobiłem na bocznej ściance i z doświadczenia wiem, że to nie ma znaczenia. Qba witaj . Dobrze że o tym piszesz , ja kiedyś też wspominałem ale jakoś bez odzewu . Nie ma takiego ognia w palenisku wędzarni żeby nogawki od spodni przypalić . Jedyna opcja to taka : że technicznie nie mogą być drzwiczki od paleniska z tej samej strony co drzwi komory wędzarni Pozdrawiam jeszcze świątecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-548383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Na filmie sąsiad za płota też ma kibelekFilm ten + druga część powinien być obowiąskowy przed budową wedzarni Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez gosman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-548401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maarec Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 ja tylko wrócę do otworu w palenisku po tej samej stronie co drzwi komory. Dla mnie jest to zaleta. Wędzę i będę wędzić głównie jesień - zima - wiosna o tej porze lepiej mieć lekko ogrzane buty niż zimne. Do tego u mnie ta ściana z paleniskiem jest pod altanką, jakbym miał otwór w palenisku na boku to stałbym jeszcze dodatkowo na deszczu - lipa. kratki w wędzarni super. Dobrze, że ja wędzę przeważnie tylko duże szynki, bo by mnie zazdrość zjadła Cytuj Zapraszam na naszego bloga http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-549138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Z tymi drzwiczkami od paleniska pod drzwiami od komory wędzarni to bym polemizował. Powiem jak robię u siebie - chcę przewiesić coś w czasie wędzenia, otwieram komorę czekam chwilkę, na otwór dymowy przechodzący przez strop paleniska kładę blachę i już mi się nie kopci w oczy. Otwór paleniska mam z tyłu wędzarni i po zatkaniu otworu dym leci za wędzarnią i w niczym mi nie przeszkadza. jak bym miał pod drzwiami od komory to bym stał cały zadymiony. Ot, takie moje spostrzeżenia Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/39/#findComment-549142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.