Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Istna kopalnia wiedzy. Ale też bardzo trudna do odnalezienia. Nie wpadlibyśmy w życiu na kanał z ceglanych kominów wentylacyjnych-a proszę jak ułatwia życie :)

 

 

Zaplanowaliśmy dość duże palenisko około 70×70 wewnątrz (pośrednie z kanałem dymy o długości 1 m) i kompletnie nie wiemy jak rozwiązać problem rusztu. Te dostępne są śmiesznie małe. A skąd wytrzymać takie duże? Może można sobie je jakoś zmontować? Z czego najlepiej?

Najlepiej korzystać z forum i czytać. "Stary lis i wyjadacz " już zdecydował i stawia  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page-63 możecie brać przykład.

Internet jest pełen rożnych konstrukcji i innych pomysłów. Forum WD jest niezależne i pod tym względem fachowe w całym temacie.   

Dzięki temu wątkowi zrewolucjonizowałem swój pomysł na wędzarnię :) Dzięki Andyandy za wyczerpujący materiał. 

Swoje poczynania opisuję tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11585-w%C4%99dzarnia-i-grill-m%C5%82ynk%C3%B3wka/

 

Jeśli ktoś chciałby się udzielić i doradzić to chętnie wysłucham :)

 

Pozdrawiam,

Młynek

Po dzisiejszej przymiarce do projektu mam kilka pytań i wniosków (nie wiem czy słusznych).

 

1. z uwagi na już wylany fundament (w innym pierwotnie celu) moja wędzarnia będzie miała wymiar zewnętrzny podstawy 125x125 cm (5x5 cegieł rozbiórkowych); wymiar wewnętrzny paleniska ok 100x100 cm

Wysokość paleniska: 60cm

Na niej chcę zabudować drewnianą komorę: 1cm deska / 5cm wełna / 1cm deska; zlicowana zewnętrznie z podstawą; daje to wymiar wewnętrzny komory 110x110 cm

Wysokość komory: 140cm

Czy te wymiary grają ze sobą?

 

2. Czy do wybudowania komory mogę użyć deski sosnowej (boazeryjna, gr. 1cm)? 

 

3. Przy takich wymiarach paleniska jaka powinna być grubość płyty stropowej i średnica otworu dymowego?

Planuję 10cm strop i 20cm średnica otworu

 

4. Czy konieczny jest deflektor od strony paleniska (płomieniowy)? W niektórych projektach go nie widzę, albo mam wrażenie, że jego funkcję pełni szyber lub deflektor dymowy po stronie komory.

 

5. Izolacja powierzchni paleniska: ponieważ planuję na wylanej płycie (nieizolowana od gruntu) budować bezpośrednio z cegły to czy wystarczy izolacja tylko pod cegłami? Czy konieczna jest izolacja całej powierzchni paleniska i przykrycie jej jedną warstwą cegieł? Jeśli taka izolacja jest konieczna to z czego ją wykonać, żeby nie była toksyczna?

 

6. Czy ktoś robił nadproże z cegły rozbiórkowej nad drzwiczkami o szerokości 44cm? Wylać ze zbrojonego betonu? Czy podstemplowane cegły zwiążą na tyle z górnymi warstwami, że po osadzeniu drzwiczek nic mi się nie zawali? Wstępnie miał być klinkier wiercony i zbrojony prętem ale po zmianie planów na cegłę rozbiórkową ten patent już nie przejdzie...

 

/pozwoliłem sobie skopiować te pytania z mojego wątku tutaj ze względu na znacznie większą frekwencję/ - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11585-w%C4%99dzarnia-i-grill-m%C5%82ynk%C3%B3wka/
 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez mlynek323f

Odp nr 1 tak 

        nr 2   tak jeżeli konstrukcja nośna  będzie z kantówek

        nr 3  tak 

        nr 4  nie jest konieczny deflektor od strony komory wystarczy 

        nr 5  izolacja nie jest potrzebna 

        nr 6  Wykonać z betonu zbrojonego

 

 

nr 2   tak jeżeli konstrukcja nośna  będzie z kantówek

Tak cała konstrukcja z kantówki.

 

Dzięki! W sobotę kielnia w dłoń :) 

 

 

Maxell, dnia 25 Maj 2014 - 17:42, napisał: Najnowszy plik opracowany przez Kolegę Andyandy'ego, a dotyczący projektowania i budowy wędzarni, rozszerzony o kilka nowych danych:   http://rapidshare.co...932660168320C46  Zapraszam do pobierania Nie mogę pobrać tego pliku, czy jest jeszcze gdzięś indziej zapisany ?

 

Cześć,

wygląda na to że zamknęli serwis RapidShare, czy mógłby ktoś ponownie udostępnić plik?

z góry dziękuję 

  • 2 tygodnie później...

Witam serdecznie Wszystkich

Przymierzam się do budowy wędzarni z paleniskiem bezpośrednim wg. projektu Andyandy.

Mam 2 pytania;

1 Czy zamiast daszkuspadowego mogę zrobić daszek z jednospadowy?

2 Czy mogę użyć jako deflektor koła z blachy 5mm fi 50cm wypukłego ok. 5cmm i czy ma znaczenie sposób zamocowania - wypukłością w dół czy w górę?

 

Pozdrawiam

Ad1 możesz choć myślę że korzystniejszą cyrkulację dymu daje dwuspadowy

Ad2. możesz tutaj ma znaczenie sposób zamontowania - montuj "wypukłym na dół" 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • 2 tygodnie później...

Witam mam kilka pytań do fachowców siedzacych dobrze w temacie budowy wędzarni itd. Byłem przez 4 lata urzytkownikiem wędzarni drewnianej ale ostatnio rozebrałem ją z zamierem wybudowania sobie nowej,dużo czytałem na forum ale i tak niebardzo wiem jak sie do tego dobrze zabrać niepopelniając przy tym jakichś głupich błędów, szczegulnie takich które było by ciężko cofnąc ,nie burząc oczywiście tego co już będzie raz wybudowane. Mam zamiar wybudować wędzarnię od spodu murowaną tzn. płyta betonowa ,zaizolowana od podłoża folią izolacyjną, i na tym chcę wymurować z cegły normalnej czerwonej aż do  momentu komory, gdyż komorę chcę zrobić drewnianą,, a samą wędzarnię z paleniskiem pośrednim to jest  z kanałem tzn. rurą. i tu zaczynają sie moje pytania i wątpliwości

 

1. Jakie powinny być prawidłowe wymiary komory wędzarniczej jeśli chciałbym jednorazowo wędzić góra 20 do 25kg mięsa?

2. Czy dobrze zrozumiałem że rura użyta do budowy kanału powinna być stalowa, lub kwasoodporna? o długości 100-150cm? no i czy musi koniecznie być docieplona wełną mineralną?

3. Czy palenisko powinno być wielkości 3/4 powierzchni podłoża komory wędzarniczej i jednocześnie o wysokości odpowiadającej wielkości zajmowanej przez sam żar? tzn. np. komora podstawa 80/80 , palenisko 60/60cm a wysokość ok 40cm?

4. Czy powinienem jakość docieplić komorę wędzarniczą czy wystarczy 1 warstwa desek? a może zamiast ocieplenia ,zastosować nabite podwójnie deski? no i jak ją przymocować do podłoża które będzie wylana płytą betonową?

5.Czy robiąc szybry takie z przesównych desek z dziurami o średnicy 6-8cm z 2 stron komory wędzarniczej , potrzeba jeszcze zrobic jakieś odprowadzenie dodatkowe dymu z komory tzn . czy np. trzeba dodatkowo zrobic kominek?

6.Czy szyber między komorą wędzarniczą a paleniskiem jest konieczny?

7. Jakie najlepiej zastosować drzwiczki w palenisku czy tylko od góry czy tylko z boku? a moze takie i takie? żeby też nie było szczelne, bo jak wyczytałem to takie właśnie być nie może.

8. Jaki deflektor i jakiej wielkosci bedzie najlepszy? czy taki z blaszek ,umocowanych piętrowo ,na takim metalowych schodkach ,byłby najlepszy ( widziałem taki na zdjeciach w tym temacie)? poprawcie mnie proszę jeśli sie mylę!

9. No i pytanie podstawowe, jakie wymiary powinna mieć płyta betonowa po wędzarnię,żeby rzecz jasna nie była za duża ani za mała?

 

To tyle pytań na początek, jeśli coś jeszcze mi sie przypomni to dopiszę pytania, za każde podpowiedzi i sugestie z góry dziękuje każdemu i dodam że nei zależy mi na tym żeby wędzarnia była jakos super cudowna z wyglądu,,zalezy mi na tym jednak aby dobrze mi sie w niej wędziło bez zbędnych komplikacji zarówno latem jak i przedewszystkim zimą,bo zimą wedziłem na starej wędzarni najwięcej :) Pozdrawiam :)

Gość ArkoGdynia

 

 

Byłem przez 4 lata urzytkownikiem wędzarni drewnianej ale ostatnio rozebrałem ją z zamierem wybudowania sobie nowej,dużo czytałem na forum ale i tak niebardzo wiem jak sie do tego dobrze zabrać niepopelniając przy tym jakichś głupich błędów

 

Witaj!

troszeczkę z Twojego opisu się gubię, ponieważ jeżeli piszesz że używałeś drewnianej i teraz masz tyle pytań.... ale co najważniejsze "kto pyta nie błądzi"!! :thumbsup: 

Moim zdaniem niepotrzebnie komplikujesz sobie temat.... Napisałeś w najlepszym możliwym temacie odnośnie "najprostszej" wędzarni "bezpośredniej".... a Ty chcesz wymurować postument z drewnianą komorą i do niej kanał ...  :rolleyes:

Przejrzyj ten temat w którym napisałeś, jest tam opracowanie kolegi Andyandy odnośnie budowy "optymalnej" wędzarni..... i po przeanalizowaniu tego materiału zrozumiesz o co mi chodzi.

Podane wymiary wędzarni z opracowania moim zdaniem spokojnie starczą Ci na wymienione w pytaniach potrzeby!

 

Pozecam więc opracowanie o wędzarni Andyandy i następnie daj znać czy masz jeszcze jakieś pytania...

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Tak używałem drewnianej,ale właśnie po przeczytaniu tematu, zauwarzyłem że nie wszystko miałem tak jak być powinno a pozatym to była to tylko wędzarnia powiedzmy, trohe prowizoryczna. Teraz natomiast chciałbym mieć coś pożądniejszego! :)

hmm szczerze powiedziawszy , to widzę że wiele osób tak robi i chyba to jest ok, a że 1 do 1,5m to tak tu w tym temacie wyczytałem o ile się nie mylę, pozatym poprostu jestem przyzwyczajony do wędzarni z kanałem (rurą) nie wędziłem nigdy na wędzarni z paleniskiem bezposrednim, z tąd z racji przyzwyczajenia wolę zrobić coś na wzór tego z czym już miałem do czynienia mimo ze to była w miare prowizoryczna wędzarnia.

 

 

nie wędziłem nigdy na wędzarni z paleniskiem bezposrednim

 

to zacznij :tongue: naprawdę warto :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Witam zaprojektowale mniej wiecej taką wedzarnie z grilem możecie żucić okem i doradzic cos czy sie spisze i jakie mniej wiecej wymiary zrobic bo jak narazie planuje zrobic wylewke 120cm/180 prosze o rady

post-73731-0-79549000-1432884052_thumb.png

Po tym rysunku ja już nic nie rozumiem. Grill i wędzarnia będą w jednej komorze?

W jakim celu te przesłony dymu w palenisku?

Poczytaj chłopie trochę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

na dole w wędzarni chcę kłaść blachę żeby można było zrobić grilla widziałem taki patena na http://oddychajwogrodzie.blogspot.com/2012/06/grill-z-wedzarnia-atwo-zrobisz-go.htmli dlatego się zastanawiam czy to ma w ogóle zastosowanie

palka86

Tłumaczyć trudno (kurna zaczynam rozumieć "starszych" kolegów - ja w tym miesiącu już chyba 5 czy 6 raz pisał bym to samo :facepalm: ) jedynie mogę poradzić:

czytaj, czytaj, czytaj.

To co proponujesz  to ni bezpośrednia, ni kanałowa, ni grill - nie wiem co to jest. No jak wykonasz porządnie to na pewno może być okazały pomnik. :thumbsup:

Zagłęb się w temacie a będziesz wiedział co, jak, dlaczego.


 

 

Boraks chroni drewno przed robalami, grzybem, a dodatkowo chroni drewno przed zapłonem. Stężenie nie musi być duże. Można użyć jeżeli będzie obite blachą. Komory bez blachy po kilku wędzeniach już są na wieki zakonserwowane. Blacha, to bezpieczeństwo i łatwość utrzymania czystości komory.

Andy, czytając to, to tak na logikę zamiast Boraks-a (muszę poczytać co to za ustrojstwo) można by było na początku wstrzymać się z blachą, kilka-kilkanaście razy ostrożnie powędzić, a jak cała komora się zakonserwuje to dopiero dokręcić blachę. Dobrze kombinuję? :D


 

 

Wędzenie i wyroby, to nie tylko pomysł na dobre "żarcie" przede wszystkim relaks, wypoczynek i rozrywka. Wędzarnia nie może absorbować uwagi, zmuszać do stałego nadzoru i męczyć.

I to powinno być motto naszego hobby. Pięknie powiedziane :clap: :clap: :clap:

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Super strona  ,takiej szukałem i wiele się dowiedziałem. Planuję zbudować małą wędzarnię. Pamiętam z dzieciństwa wędzenia Taty do spółki ze Stryjem. Była to wędzarnia drewniana z kanałem dymnym w ziemi. Jaka była technologia budowy, a później wędzenia nie mam pojęcia.  Przygotowane do wędzenia kiełbasy , czy lnne wyroby wkładane były od góry na leszczynowych drążkach,przykrywane , nie wiem dokładnie, ale chyba deseczkami połączonymi nie dość szczelnie, a na to kładziony był wór na ziemniaki (może dwa?). Przez to sączył się  dym i unosił się cudowny zapach. Nigdy więcej nie miałem okazji doznać takich smaków, ale to chyba każdy tak odczuwa smaki dzieciństwa. Teraz na emeryturze będę  robił próby odtworzenia tamtych, chwil.  Acha!!! byłbym zapomniał ,wędzenie to była cała ceremonia oczywiście w towarzystwie okowity własnego wyrobu (bez przesady). Pamiętam jeszcze jak robiono próby czy już kiełbasa jest gotowa , przy dotknięciu (ucisku palcami?) musiała ona "zaśpiewać. :) Smacznego wszystkim Tadeusz

witam- mam pytanie czy taka rura firmy ,,Bertrams" o grubości 2mm , długosci 1m , wytworzona z blachy stalowej , i pokryta czarna farbą żaroodporną!!! nada się na przewód (kanał) do wędzarni???

 

post-47281-0-81766700-1433153838.jpg

 

najbardziej zastanawia mnie ta farba bo zdaje sie że w srodku ona też jest pomalowana!!!

Do kominka są super do wędzarni nie wiem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.