Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Starałem się by to co piszę było jak najmniej dotkliwe i dające do myślenia a nie narzucające jakieś rozwiązania - i na tym poprzestanę.

Tomasz to jest Twoja wędzarnia i zrobisz według własnego uznania.

Większość osób które starają się coś podpowiedzieć mają doświadczenie z różnego rodzajami wędzarni i wyciągnęli wnioski.

Każdy stara się podpowiedzieć i wszyscy chcemy aby Twoja wędzarnia wędziła wspaniałe wyroby i jeszcze aby były zdrowe i smaczne. 

 

To tak na koniec jeszcze jedna sugestia - w projektowaniu i realiacji bież pod uwagę możliwość przebudowy - i tak zaprojektuj ścianki i wzmocnienia by przeróbka była możliwa. 

Jeżeli jeszcze masz taką możliwość to pod komorą wędzarni zrób składzik na drwa podręczne - jeżeli palenie tunelowe będzie Ci odpowiadać to pod wędzarnią będzie magazyn a jeżeli będziesz chciał przerobić na "bezpośredni" to będzie taka możliwość.

 

:clap: :clap: :clap:

 

Tomasz, posłuchaj, doczytaj i wyciągnij wnioski z błędów kolegów/koleżanek abyś nie popełnił albo zminimalizował je u siebie... ;) Też chciałem coś niepowtarzalnego, oryginalnego i jestem bardzo zadowolony z wędzarni jaką mam ale... jest to "klasyczny kibelek" tylko w nieco innej oprawie... :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583484
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję za sugestie, pod wędzarnią jak widać są kamienie i będzie lekka wneka. Ale do zrobienia paleniska pod wędzarnią jeśli mnie zdenerwuje to boczne to jak dla mnie to jest pół dnia roboty, nic się nie zawali.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583485
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze że trochę nie za bardzo mi się widzi wędzarnia bez komina, ale zawsze może być zrobiona atrapa komina i wyloty boczne.

Dobry kierunek :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583567
Udostępnij na innych stronach

Po dzisiejszym dniu przemyślałem że wykonam jeszcze jedną wnękę ,(wstępnie na drzewo) a w przyszłości zobaczymy. ;) może będziemy palić w niej. Ale tak jak pisałem na razie stopuję z pracami i może znowu jakiś nowy pomysł wpadnie. Teraz z wylotami wędzarni, ;)

post-89990-0-99275600-1515520544_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583582
Udostępnij na innych stronach

Ja w swojej prowizorce kładę ocieploną płytę na górze. Mogę ją unieść z każdej strony, czy też zdjąć. Niezbyt wyrafinowane, ale skuteczne. W docelowej na podobnej zasadzie zrobię daszek.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583688
Udostępnij na innych stronach

Co jakiś czas przepalam w piecu chlebowym (delikatnie , nie nagrzewam go za długo)  pali się super, temperaturę trzyma dość długo.  Napaliłem też w kuchni żeby zobaczyć jak idzie dymek, jak dla mnie jest oki. Blachę w wędzarni wyrwałem ale jeszcze nic nie dopasowałem,powoli przyjdzie czas i na to. A na przyszłość to będzie taka oto altanka w sześciokącie  i wszystko w zadaszeniu, tylko kominy obłożone kamieniem będą wystawać. Sam grill z tego wszystkiego wyszedł nie za duży , ale musi taki być i wystarczy. Teraz za zimno na pracę u nas -12w nocy a w dzień -7 i wiatr.  :(    

post-89990-0-10588500-1516107065_thumb.jpg

post-89990-0-70655200-1516107074_thumb.jpg

post-89990-0-21988100-1516107082_thumb.jpg

post-89990-0-15455500-1516107092_thumb.png

post-89990-0-33071400-1516107420_thumb.jpg

Edytowane przez Tomasz.N.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584700
Udostępnij na innych stronach

Blacha w wędzarni ----- hm... poczekaj troszkę.

Po pierwszym rozpaleniu zobacz ile czasu trzeba czekać i ile paliwa potrzeba do osiągnięcia temperatury 90*C.

Zwróć uwagę na moment  kiedy będzie największy płomień i zerknij czy choćby najmniejsza iskierka pojawia się w komorze (chyba najlepszy czas na takie testy to ciemna noc), jeżeli choćby cień podejrzenia będzie to daj blachę na ściany boczne i nie zapomnij o deflektorze (rozprasza dym i nie pozwoli by iskry "strzelały" do góry). 

wg mnie nie pokażą się żadne iskry ale lepiej byś sam to sprawdził wtedy będziesz miał pewność. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584755
Udostępnij na innych stronach

Deflektor będzie

 

Lepiej obić całą kabinę blachą bo tak szerokie deski to się na 100 % porozsychają i będą szpary na centymetr. Przerabiałem to u siebie.

Te deski mają najmniej trzy lata , i są suche jak pieprz na razie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584764
Udostępnij na innych stronach

Też miałem suche, olchowe, szerokie na 8 cm i mi się porozsychały. Żal było obijać blachą kabinę wyłożoną olchową deską ale nie chciałem kontaktu dymu z wełną. Sam się przekonasz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584767
Udostępnij na innych stronach

Deflektor będzie , jeszcze i drzwi nie mam. Na razie  dwa razy rozpaliłem lekko tylko , ale 90st. przy wylocie do wędzarni miałem.  A na blasze żeliwnej w kuchni  ponad 130st. Mam termometr do takich pomiarów. Na razie zima zaskoczyła, czas na przemyślenia i przeglądanie forum jak się do pierwszych wędlin przygotować, jest tyle koncepcji że cho cho.. Rozmawiałem z kolegą to w piecu chlebowym pieką cały czas wędliny, ciekawe czy kiedy piekąc wędliny a potem pieczywo czy nie będzie czuć.?  


[Dodano: 16 sty 2018 - 19:57]

Też miałem suche, olchowe, szerokie na 8 cm i mi się porozsychały. Żal było obijać blachą kabinę wyłożoną olchową deską ale nie chciałem kontaktu dymu z wełną. Sam się przekonasz.

Zobaczymy , czas pokaże . W razie draki obiję jeszcze raz jakimiś wąskimi , jest tyle sposobów że coś się wymyśli. A blachą to chyba 40-50 cm trzeba obić i tak.


[Dodano: 16 sty 2018 - 20:08]

Zbierałem kamienie po polach ponad rok na tą budowlę i chyba jeszcze zabraknie , ale teraz trzema myśleć o altance i szukać powoli krzywych drzew. ;)  Myślę że czymś takim w przyszłości zadaszę. Wszystko do zrobienia tylko czasuuuuuuu..

post-89990-0-99569000-1516129689_thumb.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584768
Udostępnij na innych stronach

Drzewka ładne :)

Inspiracje możesz zaczerpnąć z tematu Janusza Feniksa - gościu robi cuda wianki - jak trafisz na jego temat to dopiero będziesz miał zamieszanie w głowie  :D . Poszukaj w w Kąciku majsterkowicza 

Co do rozsychających się desek ja mam 1 warstwę i nawet jak są szpary to nic sobie z tego nie robię dym jest po to by się przez nie ulatniał :) ale mimo wszystko szparki są minimalne - jak by było (u mnie) na pióro - wpust to by nie było żadnych szpar.

W pierwotnym planie Tomasza było coś o komorze z kamienia a środek z desek więc porozsychane czy nie nie wpłyną zbytnio na funkcjonalność.

Co do temperatury w samej komorze to w czasie wędzenia będzie oscylować w granicach 50*C - więc jak z łatwością uzyskujesz 90 to już sukces.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584793
Udostępnij na innych stronach

Mam Panowie pytanie , w którym miejscu zamontować termometr w piecu chlebowym żeby było w miarę uczciwie.  Mam jeszcze dodatkowo laserowy do 360st. Z góry dzięki .

post-89990-0-78653100-1516525869_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585577
Udostępnij na innych stronach

Nie bądź w gorącej wodzie .... Poczekaj , nie każdy ma piec chlebowy a Ci co maja może akurat nie zaglądają na forum - ludzie mają swoje życie i pracę i nie zawsze mają czas na przeglądanie. Myślisz , że sztab ludzi czeka tylko na to , żeby Ci odpowiedzieć? ;) , Cierpliwości trochę , a ty fochy strzelasz  - w ten sposób nie zachęcasz innych do pomocy :no: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585858
Udostępnij na innych stronach

Mam Panowie pytanie , w którym miejscu zamontować termometr w piecu chlebowym żeby było w miarę uczciwie.  Mam jeszcze dodatkowo laserowy do 360st. Z góry dzięki .

Wg mnie w ogóle... a już na pewno nie ze skalą do 360*C :cool:

Poszukaj jak Aquarius budował piec chlebowy (wg mnie mistrzowskie wykonanie) w dodatku ma praktykę w robieniu chlebów... napisz do Niego, a z pewnością Ci podpowie :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585869
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Budowla powoli rusza się do przodu, ale jeszcze troszkę kamienia trzeba dołożyć.  Okleić piec chlebowy z przodu i z tyłu, palenisko, altankę zrobić i wychodzi roboty a roboty.  Wędzarnia działa w 100%, nie mam problemów z urzynaniem temperatury, jak i  piec chlebowy sprawdza się w 100%..już parę naście razy używany do pieczenia wędliny jak i we większości do chlebka. 

post-89990-0-64929300-1525858182_thumb.jpg

post-89990-0-21446300-1525858192_thumb.jpg

post-89990-0-93674900-1525858203_thumb.jpg

post-89990-0-64456400-1525858216_thumb.jpg

post-89990-0-13157800-1525858234_thumb.jpg

post-89990-0-91253300-1525858245_thumb.jpg

post-89990-0-95810700-1525858259_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-597697
Udostępnij na innych stronach

Chlebki wyglądają smakowicie  , upieczone pięknie - są  robione na drożdżach czy zaczynie ? Trochę mniej mi się widzi wędzenie  wędzonek w tym kombajnie :(  

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-597730
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.