Kamil_1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Starałem się by to co piszę było jak najmniej dotkliwe i dające do myślenia a nie narzucające jakieś rozwiązania - i na tym poprzestanę.Tomasz to jest Twoja wędzarnia i zrobisz według własnego uznania.Większość osób które starają się coś podpowiedzieć mają doświadczenie z różnego rodzajami wędzarni i wyciągnęli wnioski.Każdy stara się podpowiedzieć i wszyscy chcemy aby Twoja wędzarnia wędziła wspaniałe wyroby i jeszcze aby były zdrowe i smaczne. To tak na koniec jeszcze jedna sugestia - w projektowaniu i realiacji bież pod uwagę możliwość przebudowy - i tak zaprojektuj ścianki i wzmocnienia by przeróbka była możliwa. Jeżeli jeszcze masz taką możliwość to pod komorą wędzarni zrób składzik na drwa podręczne - jeżeli palenie tunelowe będzie Ci odpowiadać to pod wędzarnią będzie magazyn a jeżeli będziesz chciał przerobić na "bezpośredni" to będzie taka możliwość. :clap: Tomasz, posłuchaj, doczytaj i wyciągnij wnioski z błędów kolegów/koleżanek abyś nie popełnił albo zminimalizował je u siebie... Też chciałem coś niepowtarzalnego, oryginalnego i jestem bardzo zadowolony z wędzarni jaką mam ale... jest to "klasyczny kibelek" tylko w nieco innej oprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Dziękuję za sugestie, pod wędzarnią jak widać są kamienie i będzie lekka wneka. Ale do zrobienia paleniska pod wędzarnią jeśli mnie zdenerwuje to boczne to jak dla mnie to jest pół dnia roboty, nic się nie zawali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Powiem szczerze że trochę nie za bardzo mi się widzi wędzarnia bez komina, ale zawsze może być zrobiona atrapa komina i wyloty boczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Powiem szczerze że trochę nie za bardzo mi się widzi wędzarnia bez komina, ale zawsze może być zrobiona atrapa komina i wyloty boczne.Dobry kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Po dzisiejszym dniu przemyślałem że wykonam jeszcze jedną wnękę ,(wstępnie na drzewo) a w przyszłości zobaczymy. może będziemy palić w niej. Ale tak jak pisałem na razie stopuję z pracami i może znowu jakiś nowy pomysł wpadnie. Teraz z wylotami wędzarni, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Ja w swojej prowizorce kładę ocieploną płytę na górze. Mogę ją unieść z każdej strony, czy też zdjąć. Niezbyt wyrafinowane, ale skuteczne. W docelowej na podobnej zasadzie zrobię daszek. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-583688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Co jakiś czas przepalam w piecu chlebowym (delikatnie , nie nagrzewam go za długo) pali się super, temperaturę trzyma dość długo. Napaliłem też w kuchni żeby zobaczyć jak idzie dymek, jak dla mnie jest oki. Blachę w wędzarni wyrwałem ale jeszcze nic nie dopasowałem,powoli przyjdzie czas i na to. A na przyszłość to będzie taka oto altanka w sześciokącie i wszystko w zadaszeniu, tylko kominy obłożone kamieniem będą wystawać. Sam grill z tego wszystkiego wyszedł nie za duży , ale musi taki być i wystarczy. Teraz za zimno na pracę u nas -12w nocy a w dzień -7 i wiatr. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Tomasz.N. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Blacha w wędzarni ----- hm... poczekaj troszkę.Po pierwszym rozpaleniu zobacz ile czasu trzeba czekać i ile paliwa potrzeba do osiągnięcia temperatury 90*C.Zwróć uwagę na moment kiedy będzie największy płomień i zerknij czy choćby najmniejsza iskierka pojawia się w komorze (chyba najlepszy czas na takie testy to ciemna noc), jeżeli choćby cień podejrzenia będzie to daj blachę na ściany boczne i nie zapomnij o deflektorze (rozprasza dym i nie pozwoli by iskry "strzelały" do góry). wg mnie nie pokażą się żadne iskry ale lepiej byś sam to sprawdził wtedy będziesz miał pewność. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frank1 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Lepiej obić całą kabinę blachą bo tak szerokie deski to się na 100 % porozsychają i będą szpary na centymetr. Przerabiałem to u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Deflektor będzie Lepiej obić całą kabinę blachą bo tak szerokie deski to się na 100 % porozsychają i będą szpary na centymetr. Przerabiałem to u siebie.Te deski mają najmniej trzy lata , i są suche jak pieprz na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frank1 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Też miałem suche, olchowe, szerokie na 8 cm i mi się porozsychały. Żal było obijać blachą kabinę wyłożoną olchową deską ale nie chciałem kontaktu dymu z wełną. Sam się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Deflektor będzie , jeszcze i drzwi nie mam. Na razie dwa razy rozpaliłem lekko tylko , ale 90st. przy wylocie do wędzarni miałem. A na blasze żeliwnej w kuchni ponad 130st. Mam termometr do takich pomiarów. Na razie zima zaskoczyła, czas na przemyślenia i przeglądanie forum jak się do pierwszych wędlin przygotować, jest tyle koncepcji że cho cho.. Rozmawiałem z kolegą to w piecu chlebowym pieką cały czas wędliny, ciekawe czy kiedy piekąc wędliny a potem pieczywo czy nie będzie czuć.? [Dodano: 16 sty 2018 - 19:57]Też miałem suche, olchowe, szerokie na 8 cm i mi się porozsychały. Żal było obijać blachą kabinę wyłożoną olchową deską ale nie chciałem kontaktu dymu z wełną. Sam się przekonasz.Zobaczymy , czas pokaże . W razie draki obiję jeszcze raz jakimiś wąskimi , jest tyle sposobów że coś się wymyśli. A blachą to chyba 40-50 cm trzeba obić i tak.[Dodano: 16 sty 2018 - 20:08]Zbierałem kamienie po polach ponad rok na tą budowlę i chyba jeszcze zabraknie , ale teraz trzema myśleć o altance i szukać powoli krzywych drzew. Myślę że czymś takim w przyszłości zadaszę. Wszystko do zrobienia tylko czasuuuuuuu.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Drzewka ładne Inspiracje możesz zaczerpnąć z tematu Janusza Feniksa - gościu robi cuda wianki - jak trafisz na jego temat to dopiero będziesz miał zamieszanie w głowie . Poszukaj w w Kąciku majsterkowicza Co do rozsychających się desek ja mam 1 warstwę i nawet jak są szpary to nic sobie z tego nie robię dym jest po to by się przez nie ulatniał ale mimo wszystko szparki są minimalne - jak by było (u mnie) na pióro - wpust to by nie było żadnych szpar.W pierwotnym planie Tomasza było coś o komorze z kamienia a środek z desek więc porozsychane czy nie nie wpłyną zbytnio na funkcjonalność.Co do temperatury w samej komorze to w czasie wędzenia będzie oscylować w granicach 50*C - więc jak z łatwością uzyskujesz 90 to już sukces. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Dzięki za info, poczytam i tematy u Janusza Feniksa.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-584810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Mam Panowie pytanie , w którym miejscu zamontować termometr w piecu chlebowym żeby było w miarę uczciwie. Mam jeszcze dodatkowo laserowy do 360st. Z góry dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Czy naprawdę takie głupie pytanie zadałem, najlepiej wcale nie napisać i mieć spokój z krytyką innych. Dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Nie bądź w gorącej wodzie .... Poczekaj , nie każdy ma piec chlebowy a Ci co maja może akurat nie zaglądają na forum - ludzie mają swoje życie i pracę i nie zawsze mają czas na przeglądanie. Myślisz , że sztab ludzi czeka tylko na to , żeby Ci odpowiedzieć? , Cierpliwości trochę , a ty fochy strzelasz - w ten sposób nie zachęcasz innych do pomocy Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Mam Panowie pytanie , w którym miejscu zamontować termometr w piecu chlebowym żeby było w miarę uczciwie. Mam jeszcze dodatkowo laserowy do 360st. Z góry dzięki .Wg mnie w ogóle... a już na pewno nie ze skalą do 360*C Poszukaj jak Aquarius budował piec chlebowy (wg mnie mistrzowskie wykonanie) w dodatku ma praktykę w robieniu chlebów... napisz do Niego, a z pewnością Ci podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-585895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Lutego 2018 Chwilowe przestoje z braku czasu , ale do tego momentu zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-587380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Lutego 2018 Termometru nie dawaj na stałe, kup sobie wolnostojący. PzdrAdam74 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-587409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Lutego 2018 Nie będę nigdzie instalował termometru w piecu chlebowym tak jak piszesz, mam taki do 350st. Będzie oki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-587442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Lutego 2018 Ostatnio zamroziło i budowla stanęła ale pieca już używam od czasu do czasu. Coś wspaniałego własny chlebuś i własne wyroby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-589380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Maja 2018 Budowla powoli rusza się do przodu, ale jeszcze troszkę kamienia trzeba dołożyć. Okleić piec chlebowy z przodu i z tyłu, palenisko, altankę zrobić i wychodzi roboty a roboty. Wędzarnia działa w 100%, nie mam problemów z urzynaniem temperatury, jak i piec chlebowy sprawdza się w 100%..już parę naście razy używany do pieczenia wędliny jak i we większości do chlebka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-597697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Maja 2018 Chlebki wyglądają smakowicie , upieczone pięknie - są robione na drożdżach czy zaczynie ? Trochę mniej mi się widzi wędzenie wędzonek w tym kombajnie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14882-budowa-w%C4%99dzarni-z-grilem/page/3/#findComment-597730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.