Tomasz.N. Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam bardzo wszystkich. Jestem tu pierwszy raz i chcę poprosić o parę rad co do budowy mojej wielkiej kamiennej wędzarni. [Dodano: 12 gru 2017 - 19:39]Nie wiem jeszcze do końca jak ta wędzarnia z grillem będzie wyglądać ale coś takiego jak w obrazku. Jakaś wnęka na drzewo z jednej strony itp. Jakieś półki, wszystko z kamienia którego ostatnie czasy zwoziłem i mam parę ton. [Dodano: 12 gru 2017 - 19:45]Mam takie pytanie czy samą komorę wędzarniczą jak wykonam z desek dębowych i obmuruję to kamieniem , to będzie okej.?? Całą taką skrzynię zamiaruję zrobić wraz z drzwiczkami , wtedy będzie to wszystko szczelne i nie będzie dym z boku uchodził..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/poczytaj i wysnuj wnioski kamieniem to co najwyżej sobie możesz obłożyć dobrze zbudowaną wędzarnie.Ty tego ze swojego pomysłu nie nagrzejesz , a jeżeli już to po dniu palenia możesz również zrobić kanałową i nie chodzi tu o wybór rozwiązania tylko materiał , kamień się nie nadaje . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5472-w%C4%99dzarnia-bogdana/?hl=bogdankaOczywiście Twoja wedzarnia Twoja kasa , Twój czas,Twoja "męka" w obsłudze więc zrobisz jak chcesz Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Nim to mauzoleum zbudujesz to dwa albo i trzy razy się zastanów i przeczytaj co Ci kolega wyżej podał na tacy - ale wybór zawsze będzie należał do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2017 To co jest na razie zrobione to jest podstawa która będzie ze 20-30cm zasypana. To na to wychodzi że szamotem lepiej wykładać komorę wędzarni. ?[Dodano: 12 gru 2017 - 20:02]Może nie aż takie wielkie jak ta budowla , ale coś w tym stylu. Dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) To na to wychodzi że szamotem lepiej wykładać komorę wędzarni. ?nie deskami , palenisko zwykła cegła ,szamotu nie stosujemy. Tańszy łatwiejszy w budowie jest "kibelek" też chyba łatwiejszy w obsłudze , Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zanim zaczniesz budować - zacznij czytać To forum , a zrozumiesz co i jak - dobrze, ze pytasz teraz a nie po zbudowaniu mauzoleum. Na początek proponuję temat : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/. Poczytaj - zrozum - potem buduj Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Czytam i czytam i powoli mi mózg się rozjaśnia. Każdy robi taką wędzarnie na jaką ma warunki , ja do mojej kiedy przystawię altankę sześciokątną pokrytą ala gontem, i tak ma być. Rozmawiałem jednego razu z kolegą który zajmuje się wędzeniem wędlin a w szczególności całych świnek na wesela, tylko za krótka była rozmowa z braku czasu. Chyba muszę do niego się wybrać. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Chyba muszę do niego się wybraćNabądź wiedzy , żebyś przed mistrzem wielkich oczu nie robił , tylko "uderzył w polemikę" . Masz tu kopalnię wiedzy , doświadczenia i grono przychylnych zadymiaczy . Powodzenia - jak coś pytaj Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Żeby sam komin wygrzać to będzie trzeba taczki drzewa spalić, nie mówiąc o reszcie, masz cała zimę poczytaj, bo naprawdę dużo cie będzie ta budowla kosztować a możesz się zawieść na funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) [Dodano: 13 gru 2017 - 06:30]Już troszkę mi się głowa rozjaśnia, i mam pytanie czy jeśli wykonam wędzarnie z desek dębowych i otulę ją wełną przed zamurowaniem to będzie okej.? Nie wiem jeszcze do końca wymiarów paleniska samej wędzarni, ale już poczytałem że palenisko musi być większe jak sobie myślałem. Jest w sprzedaży wiele wędzarni drewnianych , tylko chodzi czy lepiej ocieplić czy nie.? Jeszcze mam trochę czasu ale już trzeba myśleć powoli. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Tomasz.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Nie jest to wszystko takie proste z tym wędzeniem. Kiedyś jak wędziłem lata temu i to wszystko okopcone a nie uwędzone było i wydawało się że okej. Tu jak patrzę na tak ładne fotki wędzonych wędlin to dopiero widzę co i jak to ma wyglądać. Nie wiedziałem że wielkość paleniska , wielkość wędzarni , temperatura, drzewo suche czy mokre, wszystko ma swoje zalety.. Pozdrawiam i uczę się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Jest to jakiś pomysł. Dąb to może zbyt szlachetne drewo na wędzarnie.Pomyśl jak odprowadzisz dym z komory. Komin to zły pomysł lepiej sprawdzają się otwory w bocznych ścianach. Wędzarnia kanałowa jest droższa w budowie, a do zimnego wędzenia lepiej używać dymogenerator (możesz zrobić sam lub kupić za ca 300 PLN).Kanalowa + komin jest trudna w obsłdze ze względu na zjawisko cugu (bezpośrednia też ale mniej ) wiec lepieh dawać otwory po bokach Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ciężko będzie chyba dopasować odpowiednie materiały do tej wędzarni. Ale coś muszę zrobić, a zarazem chciałbym pokazać to co zrobię i przyjąć na siebie nie za wiele krytyki z tego powodu.Jak to się mówi... jeszcze się taki nie narodził żeby wszystkim dowodził. Jeśli może ktoś to proszę na pw. przysłać propozycję wymiarów paleniska jak i wedzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Na Twoim miejscu darował bym sobie kanał zupełnie. Komora drewniana (podwójna warstwa desek ze szczeliną) pod komorą palenisko z cegły . Jak już to będzie stało to obmuruj czym chcesz i nadaj kształt jaki chcesz (pozostaw 1cm szczelinę między komorą drewnianą i okładziną) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Grudnia 2017 A mnie się pomysł Tomasza bardzo podoba, Jak ja bym miał dostęp do takich fajnych kamieni i miejsce to budował bym wedzarnie a`la kibelek andyandiego niekoniecznie ze stropem, taką bardziej bezpośrednią . Komorę wędzarniczą izolował bym twardą wełną mineralną i na to obudowa z desek. Kamieniami tak bym obkładał i sklejał aby nie było widać murarki. otwory dymne można tak w komponować w stos kamieni że będą funkcjonalne. Wędzarnia wyglądała by jak rumowisko skalne - nareszcie coś innego.Trudny to projekt, musi grać z otoczeniem, ale jak ma się dużo miejsca to można się pokusić Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Grudnia 2017 .Pomyśl jak odprowadzisz dym z komory. Komin to zły pomysł lepiej sprawdzają się otwory w bocznych ścianach. Kanalowa + komin jest trudna w obsłdze ze względu na zjawisko cugu (bezpośrednia też ale mniej ) wiec lepieh dawać otwory po bokach Bardzo ciekawe stwierdzenia ??,smie twierdzic ze pisane z wlasnych doswiadczen ,jak nie?, to lepiej nie klonuj klonow ........ Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Bardzo ciekawe stwierdzenia raczej bolesne tu masz opisane +zdjęciahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/ Parę razy wędziło się na innych Od jakiegoś czasu nie opisuje zmagań z wędzarnią bo co pisać ? że są (że jak jest idealna letnia pogodą to całkiem nieźle to wygląda , ale jak gorsza )Nic pewnie ją zmienię, ze względów koszty (ograniczenie ) będzie to "kibelek" Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Macku, masz wedzarnie bez komina ,bez otworow bocznych jednak piszesz ze kanalowa + komin jest trudna w obsludze,ze otwory w bocznych scianach lepiej sie sprawdzaja ... ........Dlaczego do zimnego wedzenia twoim zdaniem jest lepszy dymogenerator ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Mam luźno założone deski jako przykrycie komory wedzarniczej Wędzarnia to palenisko na gruncie z bloczków strop blacha, rura stalowa, komora to krąg betonowy. Jak to nagrzeje + wysusze to mam z reguły piękny cug, rwie ile wlezie, pali ???? się pięknym płomieniem, tylko że nie oto chodzi. Cug jest tym mocniejszy im zimniej,co jest zrozumiałe większą różnica temperatur większą różnica ciśnień. Nie mogę zdusić na wylocie dym (w moim przypadku deskami) bo dym jednak musi przepływać w miarę swobodnie przez komorę. Więc brakuje mi tylko komin w tedy dopiero by rwało,a jak by był nad komorą to jeszcze w skrajnych przypadkach kapało na wędzonki (jak deszcz, lub duża wilgotność powietrza a słabe wygrzanie).Praktycznie wędzenie w moim przypadku to walka aby się nie paliło a tliło.I aby to utrzymać w jakiś rygorach temperaturach. Po za tym w przypadku komina masz "punktowy" odbiór dymu, pewnie rozwiązaniem jest komin z boku komory wedzarniczej z otworem rewizyjnej u podstawy celem wprowadzenia fałszywego powietrza aby osłabić cug + komora dymowa na komorą wedzarniczą, ale to wszystko komplikuje i podróżą budowę. Może ma to sens jak musisz tak budować np.w istniejącym budynku ale jak nie? A co do dymogenerator to spróbuj wędzić na zimno (do 22 stopni) jak nasz temperaturę na zewnątrz np 20 stopni w oparciu o spalanie/tlenie drewna. Jeszcze jak musisz mieć dym cieplejsze od powietrza aby przepływał przez komorę,w dymogeneratorze masz pompke powietrza, a i tu może być problem z utrzymaniem rygoru temperatury przy zbliżonej do granicznej na zewnątrz.W kanale masz małe możliwości schłodzonia dymu. Aby to działało to powinien mieć ponad 1,5 m. I właściwie być stosowany do zimnego wędzenia a drugi? do ciepłego. Kanał aby wyglądał, był poprawny technologicznie musi być porządnie czytaj kosztownie zrobiony. Więc do tych paru wedzeń na zimno w ciągu roku uważam że lepiej kupić dymogenerator który można też wykorzystać do wędzenia na ciepło niż iść w koszty. Przynajmniej ja tak zrobię Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Pożyjemy Panowie i zobaczymy , myślę że ze wsparciem z forum czytając posty to coś mi wyjdzie. Ale i tak sądzę że nie wszystkim to będzie się podobać, ale to już mnie oceniać. Jeszcze mam fachowe wsparcie od kolegi z forum który udostępnił mi swój nr. Więc myślę że postaram się wykonać tą wędzarnię z grillem jak najlepiej mi będzie podpowiadać wasze doświadczenie. Jedno co wiem to z dnia na dzień coraz więcej rozjaśnia mi się mózg w tym temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Ale i tak sądzę że nie wszystkim to będzie się podobaćMa się Tobie podobać i być łatwa, przyjemna w obsłudze i umożliwić wędzenie ładnych zdrowych wędzonek .Jak coś to pytaj Damy Radę pomóc . Powodzenia w realizacji Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Powoli puki nie ma mrozu to buduję do przodu. Jak myślę co mam zrobić to raczej wiosna mnie zastanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Grudnia 2017 W sumie to ciekawi mnie bardzo co wyjdzie z projektu (defacto - bez projektu ) Kolega muruje , ale jeszcze nie wie jak ma być, tylko będzie jak wyjdzie . Mimo wszystko trzymam kciuki. Może będzie coś ciekawego - Najważniejsze , żeby dało się wygodnie i zdrowo odymić szyneczkę . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Wyjdzie , kolego wyjdzie. A projekty i zmiany do nich są konsultowane już. Za duży mętlik bym zrobił na forum żebym pokazał jak to widzę w całości, odpowiednie osoby trzymają nad tym rękę. Wnęka na drzewo z prawej wyjdzie bez kolizji ze wszystkim, dziś spróbuję ją zamknąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frank1 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Wędzarnia będzie sporych rozmiarów i okropnie ciężka. Ciekaw jestem jak zrobiony jest fundament pod taką budowlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.