Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1.Zagotować wode z peklosolem i ziołami(majeranek + liść laurowy + ziele angielskie + rozgnieciony jałowiec i inne zioła)

2. Po wystygnięciu płynu odcedzić zioła i włożyć mięso do solanki na dwa dni.

3.Po dwóch dniach mięso nastrzykać solanką ziołową(można do tego celu użyć strzykawki 20 ml) i trzymać w niej jeszcze przez dwa dni.

4.Po tym czasie mięso powinno być już przepeklowane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/
Udostępnij na innych stronach

Solanke robimy 8%.(woda + peklosol, będący rozcieńczonym nitrytem z solą).

Do peklowania nie używamy saletry(azotan sodu), ponieważ w czasie peklowania wytwarzają się nitrozoaminy, które mogą być rakotwórcze. Z ziół dodajemy 2 listki laurowe,

tyle samo ziela angielskiego i rozgniecione owoce jałowca. Pozostałe zioła według uznania. Solankę z ziołami należy zagotować i wystudzić przed dodaniem mięsa(ok1.5 kg)

[/b]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-32381
Udostępnij na innych stronach

witaj nestor

napisz prosze do jakich wedzonek stosujesz ta solanke ziolowa?

napisz forumowiczom dokladniej proporcje tych ziol np. na 10l

wody ,badz na 5litrow,pisze z ta prosba aby ktos sobie nie dal

czegos za duzo.

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-32397
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nestor! zapewne gotujesz sól kamienną ilośc 40% składu solanki z dodatkiem cukru, a potem wyłączysz palnik i dodajesz mieszankę dobranych właściwych ziół i peklosoli. W ten sposób unikasz goryczki i zapewne innych niewłaściwych zapachów i smaków. Solanke ziołową do nastrzyku tylko w ilości 2l bo przy takim wyliczeniu ilosciowym po wedzeniu prawie zniknie "czar zapachowej solanki"

Czy ja dobrze myślę jakie miałeś zamiary???

Oczywiscie rozumiem, że cukieru dodana odrobina podczas parzenia służy dodatkowo jako katalizator ługujacy wszystkie smaki i zapachy przypraw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-34578
Udostępnij na innych stronach

myślę ,że Szczepanowi chodziło o powód gotowania soli , bo to tak jak ugotować szkło.

Fajnie Szczepciu że nas nie opuściłeś , Twoja obecność na forum była ,jest i będzie zawsze pożądana .Pozdrawiam serdeczbie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-34629
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.