nestor Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 1.Zagotować wode z peklosolem i ziołami(majeranek + liść laurowy + ziele angielskie + rozgnieciony jałowiec i inne zioła)2. Po wystygnięciu płynu odcedzić zioła i włożyć mięso do solanki na dwa dni.3.Po dwóch dniach mięso nastrzykać solanką ziołową(można do tego celu użyć strzykawki 20 ml) i trzymać w niej jeszcze przez dwa dni.4.Po tym czasie mięso powinno być już przepeklowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 No kochanieńki...ale proporcje,proporcje. Znaj proporcją mocium panie... :lol: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-32360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Solanke robimy 8%.(woda + peklosol, będący rozcieńczonym nitrytem z solą). Do peklowania nie używamy saletry(azotan sodu), ponieważ w czasie peklowania wytwarzają się nitrozoaminy, które mogą być rakotwórcze. Z ziół dodajemy 2 listki laurowe, tyle samo ziela angielskiego i rozgniecione owoce jałowca. Pozostałe zioła według uznania. Solankę z ziołami należy zagotować i wystudzić przed dodaniem mięsa(ok1.5 kg) [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-32381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 witaj nestornapisz prosze do jakich wedzonek stosujesz ta solanke ziolowa?napisz forumowiczom dokladniej proporcje tych ziol np. na 10lwody ,badz na 5litrow,pisze z ta prosba aby ktos sobie nie dalczegos za duzo.slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-32397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Maja 2008 PEklOSÓL po zagotowaniu traci swoje właściwości !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-34559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Maja 2008 Nestor co daje gotowanie soli albo psoli ???????? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-34573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2008 Nestor! zapewne gotujesz sól kamienną ilośc 40% składu solanki z dodatkiem cukru, a potem wyłączysz palnik i dodajesz mieszankę dobranych właściwych ziół i peklosoli. W ten sposób unikasz goryczki i zapewne innych niewłaściwych zapachów i smaków. Solanke ziołową do nastrzyku tylko w ilości 2l bo przy takim wyliczeniu ilosciowym po wedzeniu prawie zniknie "czar zapachowej solanki" Czy ja dobrze myślę jakie miałeś zamiary???Oczywiscie rozumiem, że cukieru dodana odrobina podczas parzenia służy dodatkowo jako katalizator ługujacy wszystkie smaki i zapachy przypraw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-34578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Maja 2008 myślę ,że Szczepanowi chodziło o powód gotowania soli , bo to tak jak ugotować szkło.Fajnie Szczepciu że nas nie opuściłeś , Twoja obecność na forum była ,jest i będzie zawsze pożądana .Pozdrawiam serdeczbie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1489-solanka-zio%C5%82owa/#findComment-34629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.