beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 20 Lutego 2016 Już mi ślina sama cieknie.Ja jeszcze mam taki przepis na sosik do kiszkiDwie cebule pokrojone w kostkę zeszklić na 3-4 łyzkach oleju ,dodać 1 łyzeczkę wegety i 1/2- 3/4 szklanki śmietany 30%.Całość doprowadzić do wrzenia. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-477789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 20 Lutego 2016 Taaa... potem zasmażka i bita śmietana Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-477801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ktoś serio go nawet zachwalał... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-477849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 20 Lutego 2016 Taaa... potem zasmażka i bita śmietana I Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-477861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Lutego 2016 A w jaki sposób stałeś się posiadaczem tej wspaniałej maszyny do tarcia ziemniaków w USA? Wspaniała! też ją mam! Z Bostonu do Bialegostoku na rynek nie jest az tak daleko miescina kolo Osip Osip centralnych hahahaha tych samych - zasiedlanych poprzez zrzut spadochronowy... Jak dodałeś kefirek albo zsiadle to wygrałeś bylo ale zimne "mleko" z dodatkiem 50% smietanki odlane z banki "wyciagnietej ze studni" plus zasmazka z ostatniego postu Gonza Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-477888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Lutego 2016 Aż żałuję że mimo zaproszenia nie udało mi się pojawić na degustacji tej kiszki u Stefana . No ale będzie pewnie jeszcze okazja Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-478246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 22 Lutego 2016 Oj napewno bedzie i to jeszcze nie jedna okazja. Zreszta jak to ludzie mowia - "brak okazji to tez okazja"???? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-478532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Odświeżę nieco wątek. Kiszkę z przeznaczeniem na grila parzyć przódy, czy pominąć i surową jąć grilować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-553388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Kiszek ziemniaczanych się nie parzy ... przeważnie są pieczone nie widzę przeszkód aby to zrobić na grillu Tylko luźno nadziewaj i nie przesadzaj z temperatura czyli wolno i dłużej ... dobrze to robić w jakiejś blaszce, gęsiarce czy na patelni żeliwnej a nie bezpośrednio na kratce grilla bo ten wyrób lubi pękać Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-553391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Kiszek ziemniaczanych się nie parzy ... Większość przepisów tak mówi, ale znalazłem gdzieś również "parzony" przepis a i w tym wątku ktoś wcześniej pisał, że parzył bo to na grila. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-553392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Jak masz przykrywany grill - to nie ma problemu - "upieczesz" na grillu - inna opcja podpiec w piekarniku - a dopiec do" koloru " na grillu - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-553394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Powiem Ci tak ... jak chcesz jeść kartoflankę to parz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-553395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Piekł będę zatem surowe powolutku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-553398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAŁ Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na kartoflankę po chłopsku (nazwa przepisu), bardziej popularna jako kiszka ziemiaczana.Ta jest w wersji parzonej, a potem do podpiekania.Jak na pierwszy raz wyszło dobrze, ale przepis wymaga pewnych modyfikacji. Przepis1,4 kg ziemniaków0,8 kg boczku0,2 kg boczku wędzonego2 cebule0,150 mąkimleko (rw ilości równej odciśniętej z ziemniaków wody)osłonkiprzyprawy ok. 8 łyżeczek soliMieszanka przypraw(pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie)Korzystałem z gotowej mieszanki przypraw. Nazwe mieszanki mogę podać na prv. Ziemniaki strugamy i kroimy w kostkę 0,5 na 0,5 cmJa używałem krajacza do warzyw.(Następnym razem jednak zetre ziemniaki jak na placki ziemiaczane)Mięso kroimy na drobną kostkę i podsmażamy do miękkości.Pod koniec podpiekania dodajemy drobno posiekaną cebulę.Z ziemniaków odcisnąć wodę.Wymieszać ze soba:Ziemniaki, mięso, przyprawy, sól, mleko, mąkę.Całośc nadziewamy w jelita i parzymy w temp. ok.80C przez ok 30 min. Po ugotowaniu polecam podpiec na patelni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-585241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Jesli lubisz to tutaj masz wiecej przepisow na ten rarytas - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/244-kiszka-ziemniaczana/ Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-585271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAŁ Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Dzięki, na pewno będę dalej kombinował do uzyskania zadowalającego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/7/#findComment-585281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.