Przemo Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 sos to dość indywidualna sprawa, Też tak myślę, ale również zastanawiałem się nad Twoim śmietanowo-cebulowym, czy odwrotnie. Mi osobiście nie przeszzkadza czosnek, a myslałem, że może ktoś próbował :o Muszę dodać, że ostatnie kęsy próbowałem z samą śmietaną :grin: i też niczego sobie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-12109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Maja 2007 Czy ktoś kiedy robił z ziemniaków - fafryś- Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 28 Maja 2007 Powiem wam że wybornie smakuje placek ziemniaczany z kaszanką/najlepiej własnej roboty/Ja robie w nastepujący sposób:smażę placki ziemniaczane tak ok.20 cm średnicy,a na drygiej większej patelnipodsmażam kaszankę z dodatkiem cebuli,majeranku,pieprzu,czosnku,itp wg upodobań.nastepnie nakładam na placki kaszankę gr.ok.1cm....pychotka :tongue: :tongue: :tongue: smacznego.... Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 28 Maja 2007 Jurku - co tak skromnie :wink: , twój przepis na "plyndze z kaszokiem" pod adresem: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=636 od siebie dodam że bardzo dobre :grin: a próbując odpowiedzieć na pytanie Dziadka - czy przypadkiem to tylko nie kolejna, regionalna nazwa babki ziemniaczanej?? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Maja 2007 Pod taką nazwą pieczono u nas w domu pamiętam z dzieciństwa z tą różnicą ze na wierzch wciskało się cienkie nie duże plastry słoniny Po w pisaniu nazwy w gogle nawet nie spodziewałem się że to znajdę http://www.restauratorzylubelscy.pl/?mod=recipes&do=read&recipeId=6 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Maja 2007 ...pamiętam z dzieciństwa z tą różnicą ze na wierzch wciskało się cienkie nie duże plastry słoninyw "krainie baby" tradycyjnie na wierzch można położyć plastry boczusia http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/abratek/b1.jpg Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Z racji posiadania działki na Suwalszczyźnie od 1976 roku poznałem trochę tradycyjne tamtejsze potrawy. Często robimy w domu kiszkę i babę ziemniaczaną, kartacze i inne wyroby. Aby sobie nie podrapać paluszków na tarce kupiłem na targu w Sejnach maszynę do tarcia ziemniaków. Wydajność ma niesamowitą 5kg w ok 3 min. Robię podobnie jak pisała Małgoś odciskam sok i oddzielam krochmal. Trochę jednak modyfikuję przepis i dodaję do farszu np. sproszkowanych suszonych grzybów, suszonych pomidorów, czy innych dodatków. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Czerwca 2007 kupiłem na targu w Sejnach maszynę do tarcia ziemniaków. Wydajność ma niesamowitą 5kg w ok 3 minPochwal się jaka to maszyneria :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Czerwca 2007 WitamJutro będę produkował kiszkę ziemniaczaną Tiera,i w związku z tym mam pytanie.Czy należy odcisnąć wodę z utartych ziemniaków,jak wiadomo młode ziemniaki mają jej dużo.Robiłem już raz taką kiszkę tylko w foremce keksowej i wtedy wyszła mi papkowata,była maziowata tzn miała za dużo wody.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-14073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Wosiu - trudno powiedzieć jakie będziesz miał ziemniaki, dlatego dla pewności po starciu odlej trochę tej wody ale tak aby nie pozostał suchy wiór (powinny robić się małe "jeziorka"),do "kiszek" bezpieczniej jest dać ziemniaki z mniejszą ilością wody - oczywiście to jest tylko moje zdanie :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-14076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zawsze możesz całość zagęścić mąką... jednak nie wolno jej dodać za dużo, w przeciwnym razie wyjdzie nam ziemniaczana klucha zamiast pysznej masy... Tym czasem osobiście wróciłam z poligonu w Nowej Dębie i aż mi ślinka cieknie na domowe specjały w tym kiszkę ziemniaczaną !!! :tongue: :wink: .. chyba w trybie natychmiastowym wykonam kilka porcyjek dla zaspokojenia ślinotoku. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-14077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Lipca 2007 @ PrzemoMaszyna jest prod. litewskiej. Moja żona uciera w niej najróżniejsze rzeczy, począwszy od ziemniaków, na jabłkach i innych owocach skończywszy. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-14190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Przyśniła mi się kiszka ziemniaczana i babka ziemniaczana i sen przekułem w rzeczywistość. Kiszka ziemniaczana gotowana, przed spożyciem będzie podpiekana. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Ładnie wygląda :grin: rozumiem że boczuś (?) był mielony? - ciekawe, ciekawe - choć przyznam że ja toleruję tylko takie prosto z piekarnika Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Boczek jest za drogi wsad mięsny jest taki . ścinki z wędzonek po 7 zł i mięso z głów wp .same chude wychodzi po 3zł za kg Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Boczek jest za drogi Zależy gdzie się kupuje. W sklepach łukowskich zakładów mięsnych kilogram boczku z kawałkami żeberek kosztuje 6,99zł a łopatka bez kości 9,96 zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 kilogram boczku z kawałkami żeberek kosztuje 6,99zł Ale mowa jest o boczku wędzonym. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Który kosztował 15-16zł a plasterkowany 20zl/kg Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Przecież to nie problem natrzeć taki boczek solą i po 24godzinach uwędzić. Nie będzie tak smaczny jak peklowany na mokro przez kilka tygodni, jednak tak zrobionego boczku smak będzie i tak lepszy od tego robionego metodą przemysłową.Czy to prawda, że w dużych zakładach to "wędzą" przez natrysk lub mocząc mięso w jakimś roztworze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Czy to prawda, że w dużych zakładach to "wędzą" przez natrysk lub mocząc mięso w jakimś roztworzeJeśli śledzisz na bieżąco naszą stronę, to już powinieneś wiedzieć. Tak to prawda. "Wędzenie płynnym dymem" z punktu widzenia zdrowotności spożywanych wyrobów jest lepsze aniżeli wędzenie "metodą" znaną nam od pokoleń. Tyle teoria i badania naukowców. Jak będzie w przyszłości to jeszcze zobaczymy, chociaż jako plotkę mogę powiedzieć, że decydenci z unii chcą wprowadzić tylko wędzenie metodą płynnego dymu jako obowiązujące prawo. W tym przypadku poza teoria, wiadomo o co chodzi...? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 A ja przypomnę że nie ma jakiegoś ścisłego obowiązku dodawania boczku i to tylko wędzonego - jest to tylko najlepszy składnik ze względu na aromat i proporcje mięsno/tłuszczoweZ braku "wędzonego" można dać boczusia obsmażonego na "ostrej" patelni Do "baby" panuje dowolność dodawanych składników - co komu smakuje lub akurat ma pod ręką ... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Moje maleńkie grilowanie w palenisku wędzarni i kiszka ziemniaczana która była gotowana dlatego że przeznaczona była na grila. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 4 Września 2007 WitamNiedawno robiłem kiszkę ziemniaczaną nadziewaną we flak kiełbasiany i w czasie pieczenia zrobiła się ciemna, dlaczego? Co należałoby do niej dodać aby ziemniaki nie robiły się ciemne?Ja do podstawowego przepisu na kiszkę dodałem: ugotowane, drobno pokrojone serce wieprzowe i ugotowaną wątróbkę drobiową pokrojoną w kostkę tak jak do kaszanki i później podroby przesmażyłem na tłuszczu z cebulką i dodałem do kiszki i dokładnie wymieszałem. Dalej postępowałem według podstawowego przepisu. Efekt końcowy był taki,że kiszka smakowo była pyszna ale była koloru ciemnoszarego. P.S. O dodaniu do kiszki podrobów oprócz boczku i słoninki dowiedziałem się od kolegi który pochodzi z okolic Koszalina i tam podają taką kiszkę w barze do piwa.Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc i służyć radą to byłbym wdzięczny. Chciałbym znów zrobić taką kiszkę.Pozdrawiam Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-17069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 4 Września 2007 Ogólnie odpowiadają za to ziemniaki, choć nie mogę wykluczyć że spowodowały to owe dodatki,należy też pamiętać aby bezpośrednio po starciu mieszać farsz, gdyż to też jest przyczyną ciemnienia ziemniaków Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-17073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Listopada 2007 co do kiszki ziemniaczanej ,przepyszną robiła moja ś.p.babcia,z tego co pamiętam to do jelita grubego ,dobrze wyczyszczonego ,nakładała farsz z tartych na zwykłej tarce ziemniaków ,z dodatkiem smażonego boczku świeżego (wędzonego boczku jeszcze nie było ,bo kiszke sie robiło zaraz po świniobiciu ),pokrojoną i podsmażoną cebulę,i przyprawy typu sól, pieprz,majeranek,to wszystko po wymieszaniu,ręcznie upychała do jelita grubego i układała na blasze do pieczenia ciasta i piekła w piekarniku w piecu opalanym węglem,ale ile trwało pieczenie nie wiem ,flak był napełniany w 2/3 objętości i w czasie pieczenia nakłuwany drewienkiem aby nie popękał ,odwrócenie nie wchodziło w grę tylko blacha z kiszką była kładziona raz wyżej raz niżej w piekarniku aby była równo podrumieniona,i chrupiąca,drugim wyrobem którym sie opychałem był tylny udziec wieprzowy wedzony ,który wisiał na strychu i jak byłeś w potrzebie brało się nóż i szło na strych ,udziec wytrzymywał w takim stanie nawet rok czasu jak prędzej nie została z niego tylko kość ,ale jak był robiony to już nie mam w ogóle pojęcia Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-20835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.