Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sos to dość indywidualna sprawa,

Też tak myślę, ale również zastanawiałem się nad Twoim śmietanowo-cebulowym, czy odwrotnie. Mi osobiście nie przeszzkadza czosnek, a myslałem, że może ktoś próbował :o

Muszę dodać, że ostatnie kęsy próbowałem z samą śmietaną :grin: i też niczego sobie

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-12109
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 165
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy ktoś kiedy robił z ziemniaków - fafryś- Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13091
Udostępnij na innych stronach

Powiem wam że wybornie smakuje placek ziemniaczany z kaszanką

/najlepiej własnej roboty/Ja robie w nastepujący sposób:

smażę placki ziemniaczane tak ok.20 cm średnicy,a na drygiej większej patelni

podsmażam kaszankę z dodatkiem cebuli,majeranku,pieprzu,czosnku,itp wg upodobań.

nastepnie nakładam na placki kaszankę gr.ok.1cm....pychotka :tongue: :tongue: :tongue:

smacznego....

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13095
Udostępnij na innych stronach

Jurku - co tak skromnie :wink: , twój przepis na "plyndze z kaszokiem" pod adresem: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=636

od siebie dodam że bardzo dobre :grin:

 

a próbując odpowiedzieć na pytanie Dziadka - czy przypadkiem to tylko nie kolejna, regionalna nazwa babki ziemniaczanej??

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13096
Udostępnij na innych stronach

Pod taką nazwą pieczono u nas w domu pamiętam z dzieciństwa z tą różnicą ze na wierzch wciskało się cienkie nie duże plastry słoniny Po w pisaniu nazwy w gogle nawet nie spodziewałem się że to znajdę http://www.restauratorzylubelscy.pl/?mod=recipes&do=read&recipeId=6 Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13097
Udostępnij na innych stronach

...pamiętam z dzieciństwa z tą różnicą ze na wierzch wciskało się cienkie nie duże plastry słoniny

w "krainie baby" tradycyjnie na wierzch można położyć plastry boczusia :cool:

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/abratek/b1.jpg

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13098
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość Anonymous
Z racji posiadania działki na Suwalszczyźnie od 1976 roku poznałem trochę tradycyjne tamtejsze potrawy. Często robimy w domu kiszkę i babę ziemniaczaną, kartacze i inne wyroby. Aby sobie nie podrapać paluszków na tarce kupiłem na targu w Sejnach maszynę do tarcia ziemniaków. Wydajność ma niesamowitą 5kg w ok 3 min. Robię podobnie jak pisała Małgoś odciskam sok i oddzielam krochmal. Trochę jednak modyfikuję przepis i dodaję do farszu np. sproszkowanych suszonych grzybów, suszonych pomidorów, czy innych dodatków. pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-13943
Udostępnij na innych stronach

Witam

Jutro będę produkował kiszkę ziemniaczaną Tiera,i w związku z tym mam pytanie.

Czy należy odcisnąć wodę z utartych ziemniaków,jak wiadomo młode ziemniaki mają jej dużo.Robiłem już raz taką kiszkę tylko w foremce keksowej i wtedy wyszła mi papkowata,była maziowata tzn miała za dużo wody.

Pzdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-14073
Udostępnij na innych stronach

Wosiu - trudno powiedzieć jakie będziesz miał ziemniaki, dlatego dla pewności po starciu odlej trochę tej wody ale tak aby nie pozostał suchy wiór (powinny robić się małe "jeziorka"),

do "kiszek" bezpieczniej jest dać ziemniaki z mniejszą ilością wody

 

- oczywiście to jest tylko moje zdanie :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-14076
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Zawsze możesz całość zagęścić mąką... jednak nie wolno jej dodać za dużo, w przeciwnym razie wyjdzie nam ziemniaczana klucha zamiast pysznej masy...

Tym czasem osobiście wróciłam z poligonu w Nowej Dębie i aż mi ślinka cieknie na domowe specjały w tym kiszkę ziemniaczaną !!! :tongue: :wink: .. chyba w trybie natychmiastowym wykonam kilka porcyjek dla zaspokojenia ślinotoku.

 

Pozdrawiam !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-14077
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przyśniła mi się kiszka ziemniaczana i babka ziemniaczana i sen przekułem w rzeczywistość.

Kiszka ziemniaczana gotowana, przed spożyciem będzie podpiekana. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15575
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda :grin:

rozumiem że boczuś (?) był mielony? - ciekawe, ciekawe

 

- choć przyznam że ja toleruję tylko takie prosto z piekarnika :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15576
Udostępnij na innych stronach

Boczek jest za drogi wsad mięsny jest taki . ścinki z wędzonek po 7 zł i mięso z głów wp .same chude wychodzi po 3zł za kg

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15613
Udostępnij na innych stronach

Boczek jest za drogi
Zależy gdzie się kupuje. W sklepach łukowskich zakładów mięsnych kilogram boczku z kawałkami żeberek kosztuje 6,99zł a łopatka bez kości 9,96 zł. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15614
Udostępnij na innych stronach

kilogram boczku z kawałkami żeberek kosztuje 6,99zł

Ale mowa jest o boczku wędzonym.

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15617
Udostępnij na innych stronach

Który kosztował 15-16zł a plasterkowany 20zl/kg Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15619
Udostępnij na innych stronach

Przecież to nie problem natrzeć taki boczek solą i po 24godzinach uwędzić. Nie będzie tak smaczny jak peklowany na mokro przez kilka tygodni, jednak tak zrobionego boczku smak będzie i tak lepszy od tego robionego metodą przemysłową.

Czy to prawda, że w dużych zakładach to "wędzą" przez natrysk lub mocząc mięso w jakimś roztworze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15622
Udostępnij na innych stronach

Czy to prawda, że w dużych zakładach to "wędzą" przez natrysk lub mocząc mięso w jakimś roztworze

Jeśli śledzisz na bieżąco naszą stronę, to już powinieneś wiedzieć.

Tak to prawda.

"Wędzenie płynnym dymem" z punktu widzenia zdrowotności spożywanych wyrobów jest lepsze aniżeli wędzenie "metodą" znaną nam od pokoleń. Tyle teoria i badania naukowców.

Jak będzie w przyszłości to jeszcze zobaczymy, chociaż jako plotkę mogę powiedzieć, że decydenci z unii chcą wprowadzić tylko wędzenie metodą płynnego dymu jako obowiązujące prawo.

W tym przypadku poza teoria, wiadomo o co chodzi...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15624
Udostępnij na innych stronach

A ja przypomnę że nie ma jakiegoś ścisłego obowiązku dodawania boczku i to tylko wędzonego - jest to tylko najlepszy składnik ze względu na aromat i proporcje mięsno/tłuszczowe

Z braku "wędzonego" można dać boczusia obsmażonego na "ostrej" patelni

 

Do "baby" panuje dowolność dodawanych składników - co komu smakuje lub akurat ma pod ręką ...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15626
Udostępnij na innych stronach

Moje maleńkie grilowanie w palenisku wędzarni i kiszka ziemniaczana która była gotowana dlatego że przeznaczona była na grila. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-15781
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

Niedawno robiłem kiszkę ziemniaczaną nadziewaną we flak kiełbasiany i w czasie pieczenia zrobiła się ciemna, dlaczego? Co należałoby do niej dodać aby ziemniaki nie robiły się ciemne?

Ja do podstawowego przepisu na kiszkę dodałem: ugotowane, drobno pokrojone serce wieprzowe i ugotowaną wątróbkę drobiową pokrojoną w kostkę tak jak do kaszanki i później podroby przesmażyłem na tłuszczu z cebulką i dodałem do kiszki i dokładnie wymieszałem. Dalej postępowałem według podstawowego przepisu. Efekt końcowy był taki,że kiszka smakowo była pyszna ale była koloru ciemnoszarego.

 

P.S. O dodaniu do kiszki podrobów oprócz boczku i słoninki dowiedziałem się od kolegi który pochodzi z okolic Koszalina i tam podają taką kiszkę w barze do piwa.

Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc i służyć radą to byłbym wdzięczny. Chciałbym znów zrobić taką kiszkę.

Pozdrawiam Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-17069
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie odpowiadają za to ziemniaki, choć nie mogę wykluczyć że spowodowały to owe dodatki,

należy też pamiętać aby bezpośrednio po starciu mieszać farsz, gdyż to też jest przyczyną ciemnienia ziemniaków

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-17073
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
co do kiszki ziemniaczanej ,przepyszną robiła moja ś.p.babcia,z tego co pamiętam to do jelita grubego ,dobrze wyczyszczonego ,nakładała farsz z tartych na zwykłej tarce ziemniaków ,z dodatkiem smażonego boczku świeżego (wędzonego boczku jeszcze nie było ,bo kiszke sie robiło zaraz po świniobiciu ),pokrojoną i podsmażoną cebulę,i przyprawy typu sól, pieprz,majeranek,to wszystko po wymieszaniu,ręcznie upychała do jelita grubego i układała na blasze do pieczenia ciasta i piekła w piekarniku w piecu opalanym węglem,ale ile trwało pieczenie nie wiem ,flak był napełniany w 2/3 objętości i w czasie pieczenia nakłuwany drewienkiem aby nie popękał ,odwrócenie nie wchodziło w grę tylko blacha z kiszką była kładziona raz wyżej raz niżej w piekarniku aby była równo podrumieniona,i chrupiąca,drugim wyrobem którym sie opychałem był tylny udziec wieprzowy wedzony ,który wisiał na strychu i jak byłeś w potrzebie brało się nóż i szło na strych ,udziec wytrzymywał w takim stanie nawet rok czasu jak prędzej nie została z niego tylko kość ,ale jak był robiony to już nie mam w ogóle pojęcia
nie rób dymu jak nie wędzisz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/3/#findComment-20835
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.