Marko Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam,Przeglądałem forum i trafiłem na ten wątek, dostałem śliniotoku i postanowiłem zrobić.Mam jedno pytanie jakich ziemniaków najlepiej użyć? Będę robił we flaku 32 mm czy ktoś się orienuje ile takiego flaka potrzeba na trzy kilogramy farszu?A jeszcze jedno czy taką kiszkę można zamrozić, chcę zrobić w weekend ale trochę chciałbym zostawić na Święta.Dziękuję za pomoc. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Co do kiszki znalazłem coś takiego: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis28489.html http://gotowanie.onet.pl/23903,0,1,kiszka_ziemniaczana,ksiazka_przepis.html http://www.wrotapodlasia.pl/pl/turystyka/Potrawy/Kiszka_ziemniaczana.htm Jest tam podane dł jelit. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Dzięki z_bychu za linki, niestety nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytania. No może trochę na temat jelit, chociaż tam nie ma podanej średnicy. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Będę robił we flaku 32 mm czy ktoś się orienuje ile takiego flaka potrzeba na trzy kilogramy farszu?Jeśli zrobisz w jednym odcinku to 3 m na pewno wystarczy. Jeśli zapragniesz mieć kiszeczkę w krótkich odcinkach np. 30cm to, proponuje przygotować 4m. Zamrozić można ale... po sparzeniu, pieczeniu. Nie wiem, czy po rozmrożeniu nie zmieni się konsystencja? Takich prób nie robiłem. Mam jedno pytanie jakich ziemniaków najlepiej użyć? Tych, które nie ciemnieją po rozdrobnieniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Bagno, dziękuję za porady. Teraz jestem mądrzejszy. Pytając o ziemniaki chodziło mi o to jaki gatunek. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Marko,-gatunek - ziemniak-podgatunek - ziemniak jadalny-odmiana - i tu szkaj takich co nie ciemnieją po utarciu npVineta ale głównym sprawcą ciemnienia ziemniaków jest sposób uprawy a szczególnie nawożenie azotem. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Uprawiałem m.in. Vinetę i Rosalind. Muszę przyznać, że Rosalind (polska odmiana), choć ma różową skórke (może się źle kojarzyć :wink: ) jest dużo smaczniejszy. Nie sinieje. Po ugotowaniu, nawet po 48 godz. jest żółciutki. Główną jednak zaletą tej odmiany jest to, że wogóle się nie rozgotowuje i dlatego szefowie restauracji poszukują ich pod kątem sałatek. Polecam do uprawy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Po ugotowaniu, nawet po 48 godz. jest żółciutki To może jest pastewny :wink: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Grudnia 2008 A ja przyznam szczerze że nigdy nie myślałem jaki gatunek wybierać na kiszkę :blush: - ot bierze się co akurat w piwniczce Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Dziękuję wszystkim za rady. Jak dobrze pójdzie to w weekend będę robił.Pochwalę się co wyjdzie. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-48697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 1 Stycznia 2009 ja ostatnio zakupiłem duzo "przyprawy do dan z ziemniaków" prymata, ciekawa kompozycjamój przepis to:jelito 5m /chyba, tak na oko/4 - 5 kg ziemniaczków0,5 do 1kg boczku zwykłegodwie torebki tej przyprawycebulagłówka czosnkujakas przyprawa do mięsa wiperzowego ucieram ziemniaczkiboczuś w drobną kosteczke, naprawde drobna, ja robie tak, że kroje plastry, rozbijam troche i do zamrażalnika na pół godziny, żeby sie miesko usztywniło, wtedy łatwo pokroić w drobna kosteczke, bo sie nie ciągnie, jak pokroimy w gruba, 1 na 1cm to zapycha maszynkepokrojony boczek wrzucam na patelnie, jak sie tluszczyk wytopi to przyprawiam mięsko na patelni, dodaje cebulke i czosnek, jak chce mi sie bawic to przed cebulka wyciskam czosnek na boczus i jak piekny zapach sie rozejdzie, to zgarniam mięsko z patelni do miseczki i oddzielnie smaże cebulke, zapach czosnku staje sie bardziej dominującypo wystygnięciu zajmuje sie ziemniaczkami, odlewam wode, dodaje miesko, cebulke, przyprawy i mieszamjelitko myje i dziele na metrowe kawałki i napelniam jak kiełbase mozna ugotowac, ale przez pierwsze pół godziny trzeba stac i pilnować i regulowac płomień pod garnkiem, bo moze popekacale najlepsza jest pieczona, takie długie metrowe układam na blaszcze albo w prodiżu w ślimaka i pieke około godziny mozna podawac od razu z pieczonymi plastrami karkówki albo odsmazone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam.Do kiszki ziemniaczanej czy baby nie dodajemy żadnych przypraw do ziemniaków itp.kompozycji, oprócz soli +ew. odrobina pieprzu + ew. odrobina majeranku. To ma być kiszka ziemniaczana i ma się "czuć" te ziemniaki a nie jakąś kompozycję przyprawową. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dodam jeszcze jedną nazwę, powiedzmy regionalną, mianowicie "Kartoflak". Taką nazwę pamiętam z dzieciństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Kartoflak to zupełnie coś innego w byłym woj. rzeszowskim.A tak nawiasem mówiąc to ciekawe są te nazwy na ten sam wyrób w różnych regionach naszego kraju! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 2 Stycznia 2009 A tak nawiasem mówiąc to ciekawe są te nazwy na ten sam wyrób w różnych regionach naszego kraju! W czasach młodości jak byłem na wakacjach u babci często słyszałem - REJBAK http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=1461 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Tak się naczytałem, że zaraz zaczynam robić... Ziemniaki już obrałem, jelita namoczyłem i biorę się do dzieła :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jestem ciekawy jak Ci Pawełk3333 wyjdzie. Ja też byłem napalony i wyszła klapa. Dodam jeszcze, że w moim rejonie jest to potrawa zupełnie nieznana i znam ją tylko z tego forum. Przed nadzianiem w jelitka farsz wyglądał świetnie ale po pieczeniu nam nie smakowało. Musisz uważać na lużne napełnienie bo część mi popękała.Pozdrawiam. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 2 Stycznia 2009 A co powiecie o potrawie, którą u mnie w domu nazywa się 'nagus'? Robi się ją tak samo jak kiszkę ziemniaczaną z tą różnicą, że pieczenie odbywa się w keksówce. Czyżbym przez całe życie jadł 'babkę ziemniaczaną' nawet o tym nie wiedząc? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam. Do kiszki ziemniaczanej czy baby nie dodajemy żadnych przypraw do ziemniaków itp.kompozycji, oprócz soli +ew. odrobina pieprzu + ew. odrobina majeranku. To ma być kiszka ziemniaczana i ma się "czuć" te ziemniaki a nie jakąś kompozycję przyprawową. Pozdrawiam :wink: to był kolejny raz, jak ją robiłem, dlatego dodałem przyprawy i ta kompozycja bardzo mi przypasowała, nawet placuszki ziemniaczane tak smaże natomiast moja rodzina z pólnocnej polski sugeruje tylko i wyłącznie pieprz ziołowy, szczodrze sypany i miesko musi być też przyprawione inna przyprawą lub kompozycją dzisiaj byłem w makro, żeby kupic duże paczki przypraw, jak zobaczyłem, jakie sosy tam są dostepne i w jakich wiadrach, to stwierdziłem, że do restauracji szybko nie trafie na dania chemiczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jestem ciekawy jak Ci Pawełk3333 wyjdzie. Ja też byłem napalony i wyszła klapa. Dodam jeszcze, że w moim rejonie jest to potrawa zupełnie nieznana i znam ją tylko z tego forum. Przed nadzianiem w jelitka farsz wyglądał świetnie ale po pieczeniu nam nie smakowało. Musisz uważać na lużne napełnienie bo część mi popękała. Pozdrawiam. robisz to samo, co na placki ziemniaczane, tylko dodajesz mięska duuuuuuuuuużo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 2 Stycznia 2009 tylko dodajesz mięska duuuuuuuuuużo Robiłem z kiełbaską zamiast boczku i też dobre. Człowiek nie świnia-wszystko zje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Jestem ciekawy jak Ci Pawełk3333 wyjdzieNo i powiem tak: WYSZŁO! Zrobiłem dwie próby: Pieczoną i parzoną. Parzona to jest jakiś bezsens, niesmaczna, niefajna itd. Ale pieczona to jest mistrzostwo świata!!! Tę sparzoną też potem upiekłem, i też nabrała super smaku. A z proporcjami to zaszalałem po swojemu, z przepisów wziąłem tylko ogólne zasady, a resztę zrobiłem po swojemu, i od godziny się zajadam i nie mogę przestać... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zostaw sobie trochę na jutro. Odgrzewana/odpiekana na patelni jest równie dobra, a nawet w ocenie co niektórych (i w tym i mnie) jeszcze lepsza. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 2 Stycznia 2009 No i powiem tak: WYSZŁO! z proporcjami to zaszalałem po swojemu, z przepisów wziąłem tylko ogólne zasady, a resztę zrobiłem po swojemu Można prosić coś bliżej, bo jutro (cholera, to już dziś!!!) jadę po jelita i właśnie kiszkę ziemniaczaną chciałem zrobić? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zostaw sobie trochę na jutro. Odgrzewana/odpiekana na patelni jest równie dobra, a nawet w ocenie co niektórych (i w tym i mnie) jeszcze lepsza.Tak właśnie zrobiłem :lol: jeszcze nie pożarłem wszystkiego, i dziś :grin: jeszcze sobie podsmażę :grin: Można prosić coś bliżej, bo jutro (cholera, to już dziś!!!) jadę po jelita i właśnie kiszkę ziemniaczaną chciałem zrobić?A bliżej to tak: Ziemniaków miałem 1, 80 kg Boczku 0,80kg 5 ząbków czosnku, 5 dużych cebul ziemniaki starłem razem z jedną cebulą, pozostałe cebule pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na tłuszczu, który pozostał po smażeniu boczku :grin: Bo boczek usmażyłem razem z posiekanym czosnkiem. A pozostałe przyprawy to już kwestia smaku :lol: , ja dałem sól, pieprz i majeranek, bo tak lubię :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15014-kiszka-ziemniaczana/page/4/#findComment-50848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.