rarytasik Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Kiełbasa "Biała czarownic" Wykonana z szynki, karkówki, boczku i podgardla:- wieprzowe kl I - 1300g- wieprzowe kl II - 1300g- wieprzowe kl III - 1800g- podgardle - 600g Przyprawy na 1 kg:- sól - 20g lub 50/50 sól/peklosól- czosnek - 2g- "specjał babci Emilii" - 3,5g- pieprz biały - 1g- majeranek - 0,8g- "cebula czarownic" - 1,2g Wykonanie:Mięso kl I pokrojone w kostkę 1-1,5 cm, kl II i III pokrojona 3x3 cm. Peklowane oddzielnie około 36 godz. w temp. 4-6 C. Następnie kl II zmielona fi 8, a kl III fi 8 i fi 4. Wyrabianie i mieszanie, najpierw kl I, następnie III plus przyprawy i na końcu II. Starty drobno czosnek mieszam z wodą ( 100 ml na 1 kg) i dodaję w trakcie wyrabiania. Nadziewanie w jelita 28-30 mm i odkręcanie. Parzenie w temp. 75 C do 68 C w środku. Zastosowanie:na mój smak jest dobra na zimno na kanapkę np. z chrzanem lub musztardą "bawarską", dobra jest pieczona, z grila, smażona z cebulą (też musztarda bawarska) i dobra jest gotowana np tak jak na żurek. Nie bardzo mi smakuje grzana na ciepło.Ilość cebuli czarownic można zwiększyć, następnym razem dodam 1,5g na 1 kg mięsa. SMACZNEGO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Nie bardzo mi smakuje grzana na ciepło Prawdopodobnie dlatego, że nasypałeś tej chemii specjał babci Emilii cebula czarownic Zrób prawdziwą białą, to będzie Ci smakować w każdej postaci:https://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/kacik-dietetyczny/481-kielbasa-biala-surowa Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Stycznia 2018 - "specjał babci Emilii" - 3,5g - "cebula czarownic" - 1,2g What ? to jest Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2018 What ? to jest bardzo dobre pytanie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Stycznia 2018 "specjał babci Emilii" rarytasik, możesz podać skład ziół tego specjału? No i oczywiście, co to jest za cebula? Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Stycznia 2018 - "specjał babci Emilii" Czemu od razu chemia? Nie w kazdej mieszance gotowej znajdują się "E" dodatki. Sam korzystam dosyć często z różnych gotowców i wybieram te, które nie mają w składzie dziwnych dodatków. Nie każdy ma zmysł aby od podstaw skomponować sobie swoją mieszankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) nie mają w składzie dziwnych dodatkówJuż to było omawiane kilka razy ale podaj przykład, składu oczywiście. Może się pozmieniało na lepsze i teraz dają same przyprawy. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Stycznia 2018 ale podaj przykład, składu oczywiście Taką mieszankę np stosuję do kabanosów skład: pieprz czarny, czosnek,gałka muszkatałowa, papryka słodka, seler, pietruszka, sól, cukier.Od siebie dorzucam jeszcze jalowiec i kminek i wychodza mi pyszne kabanosiki. Ale jako że lubię eksperymentowac to nastepne kabanosy zamierzam zrobić z przepisu z tego forum dla porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Taką mieszankę np stosuję do kabanosów Jak się nazywa ta mieszanka? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Prawdopodobnie dlatego, że nasypałeś tej chemiiZ chemi to ja tu widzę tylko azotyn sodu Zrób prawdziwą białą, to będzie Ci smakować w każdej postaci:Oczywiście prawdziwą białą też robię i też grzana mi nie smakuje, a w każdym innym wydaniu tak Lubię białą i często spożywam. Robiłem kilka wersji białej w ramach testów i mam już swój typ. Jednak dla odmiany lubię czasem taką, jak ta powyżej z "sękami" Smakuje mi ta wersja rarytasik, możesz podać skład ziół tego specjału? No i oczywiście, co to jest za cebulaPrzeważnie przyprawy mieszam sam, ale rozbił mi się moździerz i skorzystałem z powyższej przyprawy, skład: jałowiec, kolendra, pieprz, ziele ang, liść laurowy, majeranek, cząber, rozmaryn, tymianek, nie zawiera konserwantów i glutaminianu sodu. Oczywiście istotą smaku są proporcje. Cebula czarownic to czosnek niedźwiedzi, lubię go Na zdjęciu w tle czosnek niedźwiedzi, spożywamy liście Edytowane 19 Stycznia 2018 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Jak się nazywa ta mieszanka? Przyprawa do kabanosów turbo smak An. Od razu proszę o nieposądzanie mnie o kryptoreklamę jakiejś firmy. Pełno jest gotowych mieszanek różnych firm. Testuje z ciekawości od różnych producentów.. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez Maniuś86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Przyprawa do kabanosów turbo smak AnNo to jest akurat mieszanka przyprawowa a nie zestaw przypraw, czyli chemia. A na tą "babcię" z Biowinu też się coś na pewno znajdzie. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Stycznia 2018 A na tą "babcię" z Biowinu też się coś na pewno znajdzie. Ale jak znajdziesz to dasz cynk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Dzięki rarytasik za skład tej mieszanki. Też tak myślałem, że będą same zioła. Proporcję można pod siebie dopasować.Z tą cebulą czarownic to dla mnie była niespodzianka, nigdy bym nie powiedział, że chodzi o niedźwiedzi czosnek. Znowu się człowiek coś nowego dowiedział. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Znowu się człowiek coś nowego dowiedział. i tak jest całe życie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Stycznia 2018 tak jest całe życie Masz 100% rację Waldku Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Wersja na żurek : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Stycznia 2018 "Biała czarownic" - wersja smażona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.