Skocz do zawartości

"Biała czarownic"


rarytasik

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa "Biała czarownic"

 

Wykonana z szynki, karkówki, boczku i podgardla:

- wieprzowe kl I   - 1300g

- wieprzowe kl II  - 1300g

- wieprzowe kl III - 1800g

- podgardle          -  600g

 

Przyprawy na 1 kg:

- sól - 20g lub 50/50 sól/peklosól

- czosnek - 2g

- "specjał babci Emilii" - 3,5g

- pieprz biały - 1g

- majeranek - 0,8g

- "cebula czarownic" - 1,2g

 

Wykonanie:

Mięso kl I pokrojone w kostkę 1-1,5 cm, kl II i III pokrojona 3x3 cm. Peklowane oddzielnie około 36 godz. w temp. 4-6 C. Następnie kl II zmielona fi 8, a kl III fi 8 i fi 4. Wyrabianie i mieszanie, najpierw kl I, następnie III plus przyprawy i na końcu II. Starty drobno czosnek mieszam z wodą ( 100 ml na 1 kg) i dodaję w trakcie wyrabiania. Nadziewanie w jelita 28-30 mm i odkręcanie. Parzenie w temp. 75 C do 68 C w środku.

 

Zastosowanie:

na mój smak jest dobra na zimno na kanapkę np. z chrzanem lub musztardą "bawarską", dobra jest pieczona, z grila, smażona z cebulą (też musztarda bawarska) i dobra jest gotowana np tak jak na żurek. Nie bardzo mi smakuje grzana na ciepło.

Ilość cebuli czarownic można zwiększyć, następnym razem dodam 1,5g na 1 kg mięsa.

 

SMACZNEGO !!!

 

post-87152-0-70489100-1516358550_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo mi smakuje grzana na ciepło

 

Prawdopodobnie dlatego, że nasypałeś tej chemii

 

 

specjał babci Emilii

 

 

 

cebula czarownic

 

 

Zrób prawdziwą białą, to będzie Ci smakować w każdej postaci:

https://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/kacik-dietetyczny/481-kielbasa-biala-surowa

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

What ? to jest
bardzo dobre pytanie  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"specjał babci Emilii"

 

rarytasik, możesz podać skład ziół tego specjału? 

 

No i oczywiście, co to jest za cebula?

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

- "specjał babci Emilii"

 

Czemu od razu chemia? Nie w kazdej mieszance gotowej znajdują się "E" dodatki. Sam korzystam dosyć często z różnych gotowców i wybieram te, które nie mają w składzie dziwnych dodatków. Nie każdy ma zmysł aby od podstaw skomponować sobie swoją mieszankę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie mają w składzie dziwnych dodatków

Już to było omawiane kilka razy ale podaj przykład, składu oczywiście. Może się pozmieniało na lepsze i teraz dają same przyprawy.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale podaj przykład, składu oczywiście

 

Taką mieszankę np stosuję do kabanosów skład: pieprz czarny, czosnek,gałka muszkatałowa, papryka słodka, seler, pietruszka, sól, cukier.

Od siebie dorzucam jeszcze jalowiec i kminek i wychodza mi pyszne kabanosiki. Ale jako że lubię eksperymentowac to nastepne kabanosy zamierzam zrobić z przepisu z tego forum dla porównania :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taką mieszankę np stosuję do kabanosów

Jak się nazywa ta mieszanka? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie dlatego, że nasypałeś tej chemii

Z chemi to ja tu widzę tylko azotyn sodu  ;)

 

 

 

Zrób prawdziwą białą, to będzie Ci smakować w każdej postaci:

Oczywiście prawdziwą białą też robię i też grzana mi nie smakuje, a w każdym innym wydaniu tak  :)  Lubię białą i często spożywam. Robiłem kilka wersji białej w ramach testów i mam już swój typ. Jednak dla odmiany lubię czasem taką, jak ta powyżej z "sękami" Smakuje mi ta wersja  :)  

 

 

 

rarytasik, możesz podać skład ziół tego specjału?    No i oczywiście, co to jest za cebula

Przeważnie przyprawy mieszam sam, ale rozbił mi się moździerz i skorzystałem z powyższej przyprawy, skład: jałowiec, kolendra, pieprz, ziele ang, liść laurowy, majeranek, cząber, rozmaryn, tymianek, nie zawiera konserwantów i glutaminianu sodu. Oczywiście istotą smaku są proporcje. 

Cebula czarownic to czosnek niedźwiedzi, lubię go  :)

 

Na zdjęciu w tle czosnek niedźwiedzi, spożywamy liście  :)

Edytowane przez rarytasik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się nazywa ta mieszanka?

 

Przyprawa do kabanosów turbo smak An. Od razu proszę o nieposądzanie mnie o kryptoreklamę jakiejś firmy. Pełno jest gotowych mieszanek różnych firm. Testuje z ciekawości od różnych producentów..

Edytowane przez Maniuś86
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyprawa do kabanosów turbo smak An

No to jest akurat mieszanka przyprawowa a nie zestaw przypraw, czyli chemia. 

 

A na tą "babcię" z Biowinu też się coś na pewno znajdzie.  :D   

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki rarytasik za skład tej mieszanki. Też tak myślałem, że będą same zioła. Proporcję można pod siebie dopasować.

Z tą cebulą czarownic to dla mnie była niespodzianka, nigdy bym nie powiedział, że chodzi o niedźwiedzi czosnek. Znowu się człowiek coś nowego dowiedział.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znowu się człowiek coś nowego dowiedział.
:thumbsup: ​i tak jest całe życie :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.