yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mam maszynkę do mięsa alfa 10. Założyłem nowe noże i nowe sitko 6.Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się. Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd? Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 opisz jakoś szerzej bo nie rozumię jak się nóż zapchał , a ślimak przepycha na "gwałt" przez sitko , może dałeś za mało mięsa i doszlo do sitka i tam się zatrzymało bo nie było więcej by popchać dalej? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się. Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd?wniosek mieso musialo byc nie sklasyfikowane,wszystkie blony i zyly nawinely sie na nozyk, sitko takze bylo zapchane i mielenie sie spowolnilo lub wogole nie szlo. druga sprawa to slabo dokrecone sitko do noza i korpusu maszynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Marku ja przejadę i 10 -20 kg łopatki bez klasyfikowania zanim się ponawija tak by już nie mieliło , faktycznie masz racje że sitko może było nie dokręcone. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 cześć. Wiem że to może głupio zabrzmi (ale raz mi się samemu zdarzyło) - ale czy dobrze złozyłeś maszynkę? głównie chodzi mi o to czy założyłeś nożyk płaską stroną w stronę sitka? Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 czy założyłeś nożyk płaską stroną w stronę sitka?dobre :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ja też stawiałbym na złe złożenie maszynki: plastikowa tulejka (na ślimaku przy korbie) powinna być wkładana przez gardziel maszynki, a nie od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 cześć. Wiem że to może głupio zabrzmi (ale raz mi się samemu zdarzyło) - ale czy dobrze złozyłeś maszynkę? głównie chodzi mi o to czy założyłeś nożyk płaską stroną w stronę sitka?Tak było założone Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Nożyk był pozawijany. Ale to samo mięso przepuściłem przez maszynkę elektryczną i poszło jak burza. Tam się nożyk nie zawijał. Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się. Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd?wniosek mieso musialo byc nie sklasyfikowane,wszystkie blony i zyly nawinely sie na nozyk, sitko takze bylo zapchane i mielenie sie spowolnilo lub wogole nie szlo. druga sprawa to slabo dokrecone sitko do noza i korpusu maszynki.Było tak jak piszesz. Ale nie wiem czy to , że mięso nie było sklasyfikowane było przyczyną. Przepuściłem to mięso przez maszynkę elektryczną i było OK Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam.Według mnie albo sitko, albo nożyk nie są ostre.Przy nowych też się zdarza zwłaszcza kupionych na rynku(bazar).Jak masz możliwość to zanieś sitko i nożyk do szlifierza, tokarza na magnesówkę o ile taką posiada. A i jeszcze jedna możliwość - czy założyłeś sprężynę dociskową.Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Jeżeli dobrze założyłeś nożyk – w dobrą stronę ( o ile nie jest dwustronny!) to może nie dociąłeś nożyka do sitka.Powody:1. Cieńsze sitko – wymiana sitka2. Inny otwór pasujący w nowym nożyku – weszło głębiej. – nowy nożyk lub jakaś podkładka.3. Nie dokręciłeś dobrze nakrętki – było mięso w środku lub coś innego co zablokowało gwinty / nakręciłeś ją krzywo po gwintach – sprawdzić zawsze sitko po dokręceniu, poprzez nacisk czy się nie rusza, potem z odwrotnej strony (od strony korby) czy tamtej strony nie można docisnąć – po dokręceniu nakrętki ślimak nie ma prawa mieć możliwości ruchów wzdłuż osi / posuwistych.4. Wady konstrukcyjne sitka lub nożyka – połóż jedno na drugie i zobacz czy nie ma prześwitów. Jak to można sprawdzić?Skręć maszynkę i wsadź kawałek wykałaczki przez sitko od strony wylotu, potem przekręć korbę, wykałaczka musi być obcięta równiutko, nie może być postrzępiona. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam. Według mnie albo sitko, albo nożyk nie są ostre. Przy nowych też się zdarza zwłaszcza kupionych na rynku(bazar). Jak masz możliwość to zanieś sitko i nożyk do szlifierza, tokarza na magnesówkę o ile taką posiada. A i jeszcze jedna możliwość - czy założyłeś sprężynę dociskową. Pozdrawiam.Sitko i nożyk były kupowane u producenta. W maszynce nie ma sprężyny dociskowej Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 W maszynce nie ma sprężyny dociskowej Fakt to ręczna maszynka pomyliło mi się z elektryczną. Innej możliwoci nie widzę jak sitko i noże nie są ostre. Chyba, że jak napisał TOSHIBA nożyk wszedł za głęboko i sitka nie da się rady docisnąć do nożyka(powstała przerwa między sitkiem a nożykiem nawet minimalna).Jak wszystko jest dopasowane to i luzu osiowego na ślimaku nie powinno być - jak jest to coś jest nie tak. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam yupiter Moim zdaniem wszystko już zostało napisane . Jeżeli dobrze maszynka była złożona na maksa dokręcone sitko z nożykiem i nie ma luzu posuwistego ślimaka to znaczy że jest źle naostrzony nożyk i sitko . Dziwie się natomiast że zmieliłeś mięsko maszynką elektryczną gdzie nożyk do sitka jest dociskany przez sprężynkę . Ja np mięska z łopatki moją elektryczną zmielić nie mogę . Występuje właśnie taki objaw że ścięgna nie są przecinane tylko dostają się między nożyk a sitko i koniec mielenia . Nożyk i sitko są ostre . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam yupiter Moim zdaniem wszystko już zostało napisane . Jeżeli dobrze maszynka była złożona na maksa dokręcone sitko z nożykiem i nie ma luzu posuwistego ślimaka to znaczy że jest źle naostrzony nożyk i sitko . Dziwie się natomiast że zmieliłeś mięsko maszynką elektryczną gdzie nożyk do sitka jest dociskany przez sprężynkę . Ja np mięska z łopatki moją elektryczną zmielić nie mogę . Występuje właśnie taki objaw że ścięgna nie są przecinane tylko dostają się między nożyk a sitko i koniec mielenia . Nożyk i sitko są ostre . PozdrawiamW mojej maszynce elektrycznej nie ma docisku nożyka do sitka sprężynką) Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam Tak jak napisał Andrzej “wszystko zostało napisane” i dobrze ja dodam tylko jak ja radzę sobie z mieleniem mięsa kl III ścięgniste na masę wiążącą do kiełbaski lub wyrobów w szynkowarze. Dlatego, że używam prawie wyloącznie maszynki ręcznej nr 8 (bo do moich potrzeb większa nie jest mi potrzebna) to uzbierało się trochę akcesoriów które pasują także do ZELMERA. Metodą prób i błędów jeden nożyk naostrzyłem tak: -Kąt ostrza zmniejszyłem do około 60 stopni. -Na piórach noża zrobiłem wgłębienie lecz na każdym w innym miejscu co może będzie widać na fotkach – jeszcze jedno, nożyk musi być pełny nie dmuchany. Od tej pory nie mam najmniejszego problemu z mieleniem III-ki ścięgnistej ani ręcznie a tym bardziej elektrycznie (bo to jest jedyna czynność którą przy robieniu kiełbaski robię mechanicznie lecz nie zawsze) Jeszcze jedno, mielę najpierw przez sitko nr 6 a następnie dwa razy przez nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 cześć W mojej maszynce elektrycznej nie ma docisku nożyka do sitka sprężynką) W mojej też nie ma .... Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam Tak jak napisał Andrzej “wszystko zostało napisane” i dobrze ja dodam tylko jak ja radzę sobie z mieleniem mięsa kl III ścięgniste na masę wiążącą do kiełbaski lub wyrobów w szynkowarze. Dlatego, że używam prawie wyloącznie maszynki ręcznej nr 8 (bo do moich potrzeb większa nie jest mi potrzebna) to uzbierało się trochę akcesoriów które pasują także do ZELMERA. Metodą prób i błędów jeden nożyk naostrzyłem tak: -Kąt ostrza zmniejszyłem do około 60 stopni. -Na piórach noża zrobiłem wgłębienie lecz na każdym w innym miejscu co może będzie widać na fotkach – jeszcze jedno, nożyk musi być pełny nie dmuchany. Obrazek Obrazek Obrazek Od tej pory nie mam najmniejszego problemu z mieleniem III-ki ścięgnistej ani ręcznie a tym bardziej elektrycznie (bo to jest jedyna czynność którą przy robieniu kiełbaski robię mechanicznie lecz nie zawsze) Jeszcze jedno, mielę najpierw przez sitko nr 6 a następnie dwa razy przez nr 2 Dziękuję Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam . Moja maszynka elektryczna to ZELMER z 1991r . Takie mieli rozwiązanie w tamtych czasach , czyli docisk nożyka do sitka przez sprężynkę . Co to miało za zadanie nie wiem . Może powiedzmy sprzęgiełko które miało chronić silnik ? tadzio . Do czego służą te wgłębienia na nożyku ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam . Moja maszynka elektryczna to ZELMER z 1991r . Takie mieli rozwiązanie w tamtych czasach , czyli docisk nożyka do sitka przez sprężynkę . Co to miało za zadanie nie wiem . Może powiedzmy sprzęgiełko które miało chronić silnik ? sprężnka po prostu ma za zadanie docisnąć noźyk do sitka (zwiększyć docisk) i nic więcej według mnie.Też mam maszynkę ze sprężynką. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Taka sprężynka nie jest zła, eliminuje (w pewnym zakresie) błędy/niedokładności produkcyjne maszynek i ich elementów.Nożyk i sitko muszą być/pracować prostopadle do ślimaka, jeżeli przykładowo:Miejsce styku ślimak – nożyk nie jest dokładnie splanowane, to nożyk jest dociskany pod kątem i w związku z powyższym nierówno dociska się do sitka, co doprowadza do jego pacy w różnych płaszczyznach, a powinien ślizgać się wszystkim swoimi ramionami po sitku.Jak się to sprawdza pisałem wcześniej – efekt można porównać do pracy nożyczek, jeżeli ich element łączący nie jest odpowiednio dociśnięty, lub ramiona nożyczek są krzywe lub wyszczerbione/tępe, to papier tnie się nierówno lub rwie papier lub tylko go zakleszczy pomiędzy ramionami bez przecięcia go.Tak sprężynka powinna mieć bardzo duży nacisk / siłe, więc jakieś badziejowate sprężynki po ściśnięciu mogą pracować jak krzywe podkładki. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam . Ja może jeszcze raz . W maszynce ręcznej dokręca się szajbą wręcz metalicznie nożyk do sitka tak że nawet bibułki od papierosa się nie wciśnie . Dawno temu na szajbkach dorabiano jeszcze takie występy , że można było przyłożyć nap. jakiś śrubokręt i jeszcze mocniej dokręcić . Natomiast ta sprężynka jeżeli ma docisnąć nożyk do sitka , to duży nacisk to mało powiedziane . Myślę że sprężynka ma chronić silniczki przed przegrzaniem lub wręcz przepaleniem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Myślę że sprężynka ma chronić silniczki przed przegrzaniem lub wręcz przepaleniem Soory, ale tak nie jest. Sprężynka dociskowa służy tylko do dociśnięcia nożyka/ eliminacji ruchów posówistych całego zespołu ślimaka. A jej dociskanie zwiększa opory, czyli ma bezpośredni wpływ na tarcie - straty - czyli większa cięższą prace silnika - czyli odwrotnie niż myślisz :!: Do ochrony silnika przed przeciążeniem służą różnego rodzaju termiki, natomiast sprzęgła w przypadku zacięcia - w zelmerze jest to plastikowa część pomiędzy jednostką napędową a ślimakiem - w razie przeciążenia pęka / mieli się :idea: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Może i masz większą wiedzę na ten temat ode mnie ale ośmielę się zadać jeszcze jedno pytanko i moją ciekawość na tym zakończę . Dlaczego do dociśnięcia nożyka użyto sprężynki a nie rozwiązano tak jak w przypadku maszynek ręcznych . Może gdzieś już tłumaczyłeś ale uszło to mojej uwadze . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1505-dlaczego-mam-trudno%C5%9Bci-z-mieleniem/#findComment-32852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.