yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mam maszynkę do mięsa alfa 10. Założyłem nowe noże i nowe sitko 6.Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się. Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd? Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 opisz jakoś szerzej bo nie rozumię jak się nóż zapchał , a ślimak przepycha na "gwałt" przez sitko , może dałeś za mało mięsa i doszlo do sitka i tam się zatrzymało bo nie było więcej by popchać dalej? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się. Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd?wniosek mieso musialo byc nie sklasyfikowane,wszystkie blony i zyly nawinely sie na nozyk, sitko takze bylo zapchane i mielenie sie spowolnilo lub wogole nie szlo. druga sprawa to slabo dokrecone sitko do noza i korpusu maszynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Marku ja przejadę i 10 -20 kg łopatki bez klasyfikowania zanim się ponawija tak by już nie mieliło , faktycznie masz racje że sitko może było nie dokręcone. Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 cześć. Wiem że to może głupio zabrzmi (ale raz mi się samemu zdarzyło) - ale czy dobrze złozyłeś maszynkę? głównie chodzi mi o to czy założyłeś nożyk płaską stroną w stronę sitka? Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 czy założyłeś nożyk płaską stroną w stronę sitka?dobre :grin: :grin: :grin: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ja też stawiałbym na złe złożenie maszynki: plastikowa tulejka (na ślimaku przy korbie) powinna być wkładana przez gardziel maszynki, a nie od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 cześć. Wiem że to może głupio zabrzmi (ale raz mi się samemu zdarzyło) - ale czy dobrze złozyłeś maszynkę? głównie chodzi mi o to czy założyłeś nożyk płaską stroną w stronę sitka?Tak było założone Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Nożyk był pozawijany. Ale to samo mięso przepuściłem przez maszynkę elektryczną i poszło jak burza. Tam się nożyk nie zawijał. Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się. Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd?wniosek mieso musialo byc nie sklasyfikowane,wszystkie blony i zyly nawinely sie na nozyk, sitko takze bylo zapchane i mielenie sie spowolnilo lub wogole nie szlo. druga sprawa to slabo dokrecone sitko do noza i korpusu maszynki.Było tak jak piszesz. Ale nie wiem czy to , że mięso nie było sklasyfikowane było przyczyną. Przepuściłem to mięso przez maszynkę elektryczną i było OK Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam.Według mnie albo sitko, albo nożyk nie są ostre.Przy nowych też się zdarza zwłaszcza kupionych na rynku(bazar).Jak masz możliwość to zanieś sitko i nożyk do szlifierza, tokarza na magnesówkę o ile taką posiada. A i jeszcze jedna możliwość - czy założyłeś sprężynę dociskową.Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Jeżeli dobrze założyłeś nożyk – w dobrą stronę ( o ile nie jest dwustronny!) to może nie dociąłeś nożyka do sitka.Powody:1. Cieńsze sitko – wymiana sitka2. Inny otwór pasujący w nowym nożyku – weszło głębiej. – nowy nożyk lub jakaś podkładka.3. Nie dokręciłeś dobrze nakrętki – było mięso w środku lub coś innego co zablokowało gwinty / nakręciłeś ją krzywo po gwintach – sprawdzić zawsze sitko po dokręceniu, poprzez nacisk czy się nie rusza, potem z odwrotnej strony (od strony korby) czy tamtej strony nie można docisnąć – po dokręceniu nakrętki ślimak nie ma prawa mieć możliwości ruchów wzdłuż osi / posuwistych.4. Wady konstrukcyjne sitka lub nożyka – połóż jedno na drugie i zobacz czy nie ma prześwitów. Jak to można sprawdzić?Skręć maszynkę i wsadź kawałek wykałaczki przez sitko od strony wylotu, potem przekręć korbę, wykałaczka musi być obcięta równiutko, nie może być postrzępiona. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam. Według mnie albo sitko, albo nożyk nie są ostre. Przy nowych też się zdarza zwłaszcza kupionych na rynku(bazar). Jak masz możliwość to zanieś sitko i nożyk do szlifierza, tokarza na magnesówkę o ile taką posiada. A i jeszcze jedna możliwość - czy założyłeś sprężynę dociskową. Pozdrawiam.Sitko i nożyk były kupowane u producenta. W maszynce nie ma sprężyny dociskowej Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 W maszynce nie ma sprężyny dociskowej Fakt to ręczna maszynka pomyliło mi się z elektryczną. Innej możliwoci nie widzę jak sitko i noże nie są ostre. Chyba, że jak napisał TOSHIBA nożyk wszedł za głęboko i sitka nie da się rady docisnąć do nożyka(powstała przerwa między sitkiem a nożykiem nawet minimalna).Jak wszystko jest dopasowane to i luzu osiowego na ślimaku nie powinno być - jak jest to coś jest nie tak. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam yupiter Moim zdaniem wszystko już zostało napisane . Jeżeli dobrze maszynka była złożona na maksa dokręcone sitko z nożykiem i nie ma luzu posuwistego ślimaka to znaczy że jest źle naostrzony nożyk i sitko . Dziwie się natomiast że zmieliłeś mięsko maszynką elektryczną gdzie nożyk do sitka jest dociskany przez sprężynkę . Ja np mięska z łopatki moją elektryczną zmielić nie mogę . Występuje właśnie taki objaw że ścięgna nie są przecinane tylko dostają się między nożyk a sitko i koniec mielenia . Nożyk i sitko są ostre . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam yupiter Moim zdaniem wszystko już zostało napisane . Jeżeli dobrze maszynka była złożona na maksa dokręcone sitko z nożykiem i nie ma luzu posuwistego ślimaka to znaczy że jest źle naostrzony nożyk i sitko . Dziwie się natomiast że zmieliłeś mięsko maszynką elektryczną gdzie nożyk do sitka jest dociskany przez sprężynkę . Ja np mięska z łopatki moją elektryczną zmielić nie mogę . Występuje właśnie taki objaw że ścięgna nie są przecinane tylko dostają się między nożyk a sitko i koniec mielenia . Nożyk i sitko są ostre . PozdrawiamW mojej maszynce elektrycznej nie ma docisku nożyka do sitka sprężynką) Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam Tak jak napisał Andrzej “wszystko zostało napisane” i dobrze ja dodam tylko jak ja radzę sobie z mieleniem mięsa kl III ścięgniste na masę wiążącą do kiełbaski lub wyrobów w szynkowarze. Dlatego, że używam prawie wyloącznie maszynki ręcznej nr 8 (bo do moich potrzeb większa nie jest mi potrzebna) to uzbierało się trochę akcesoriów które pasują także do ZELMERA. Metodą prób i błędów jeden nożyk naostrzyłem tak: -Kąt ostrza zmniejszyłem do około 60 stopni. -Na piórach noża zrobiłem wgłębienie lecz na każdym w innym miejscu co może będzie widać na fotkach – jeszcze jedno, nożyk musi być pełny nie dmuchany. Od tej pory nie mam najmniejszego problemu z mieleniem III-ki ścięgnistej ani ręcznie a tym bardziej elektrycznie (bo to jest jedyna czynność którą przy robieniu kiełbaski robię mechanicznie lecz nie zawsze) Jeszcze jedno, mielę najpierw przez sitko nr 6 a następnie dwa razy przez nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 cześć W mojej maszynce elektrycznej nie ma docisku nożyka do sitka sprężynką) W mojej też nie ma .... Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam Tak jak napisał Andrzej “wszystko zostało napisane” i dobrze ja dodam tylko jak ja radzę sobie z mieleniem mięsa kl III ścięgniste na masę wiążącą do kiełbaski lub wyrobów w szynkowarze. Dlatego, że używam prawie wyloącznie maszynki ręcznej nr 8 (bo do moich potrzeb większa nie jest mi potrzebna) to uzbierało się trochę akcesoriów które pasują także do ZELMERA. Metodą prób i błędów jeden nożyk naostrzyłem tak: -Kąt ostrza zmniejszyłem do około 60 stopni. -Na piórach noża zrobiłem wgłębienie lecz na każdym w innym miejscu co może będzie widać na fotkach – jeszcze jedno, nożyk musi być pełny nie dmuchany. Obrazek Obrazek Obrazek Od tej pory nie mam najmniejszego problemu z mieleniem III-ki ścięgnistej ani ręcznie a tym bardziej elektrycznie (bo to jest jedyna czynność którą przy robieniu kiełbaski robię mechanicznie lecz nie zawsze) Jeszcze jedno, mielę najpierw przez sitko nr 6 a następnie dwa razy przez nr 2 Dziękuję Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam . Moja maszynka elektryczna to ZELMER z 1991r . Takie mieli rozwiązanie w tamtych czasach , czyli docisk nożyka do sitka przez sprężynkę . Co to miało za zadanie nie wiem . Może powiedzmy sprzęgiełko które miało chronić silnik ? tadzio . Do czego służą te wgłębienia na nożyku ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam . Moja maszynka elektryczna to ZELMER z 1991r . Takie mieli rozwiązanie w tamtych czasach , czyli docisk nożyka do sitka przez sprężynkę . Co to miało za zadanie nie wiem . Może powiedzmy sprzęgiełko które miało chronić silnik ? sprężnka po prostu ma za zadanie docisnąć noźyk do sitka (zwiększyć docisk) i nic więcej według mnie.Też mam maszynkę ze sprężynką. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Taka sprężynka nie jest zła, eliminuje (w pewnym zakresie) błędy/niedokładności produkcyjne maszynek i ich elementów.Nożyk i sitko muszą być/pracować prostopadle do ślimaka, jeżeli przykładowo:Miejsce styku ślimak – nożyk nie jest dokładnie splanowane, to nożyk jest dociskany pod kątem i w związku z powyższym nierówno dociska się do sitka, co doprowadza do jego pacy w różnych płaszczyznach, a powinien ślizgać się wszystkim swoimi ramionami po sitku.Jak się to sprawdza pisałem wcześniej – efekt można porównać do pracy nożyczek, jeżeli ich element łączący nie jest odpowiednio dociśnięty, lub ramiona nożyczek są krzywe lub wyszczerbione/tępe, to papier tnie się nierówno lub rwie papier lub tylko go zakleszczy pomiędzy ramionami bez przecięcia go.Tak sprężynka powinna mieć bardzo duży nacisk / siłe, więc jakieś badziejowate sprężynki po ściśnięciu mogą pracować jak krzywe podkładki. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam . Ja może jeszcze raz . W maszynce ręcznej dokręca się szajbą wręcz metalicznie nożyk do sitka tak że nawet bibułki od papierosa się nie wciśnie . Dawno temu na szajbkach dorabiano jeszcze takie występy , że można było przyłożyć nap. jakiś śrubokręt i jeszcze mocniej dokręcić . Natomiast ta sprężynka jeżeli ma docisnąć nożyk do sitka , to duży nacisk to mało powiedziane . Myślę że sprężynka ma chronić silniczki przed przegrzaniem lub wręcz przepaleniem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Myślę że sprężynka ma chronić silniczki przed przegrzaniem lub wręcz przepaleniem Soory, ale tak nie jest. Sprężynka dociskowa służy tylko do dociśnięcia nożyka/ eliminacji ruchów posówistych całego zespołu ślimaka. A jej dociskanie zwiększa opory, czyli ma bezpośredni wpływ na tarcie - straty - czyli większa cięższą prace silnika - czyli odwrotnie niż myślisz :!: Do ochrony silnika przed przeciążeniem służą różnego rodzaju termiki, natomiast sprzęgła w przypadku zacięcia - w zelmerze jest to plastikowa część pomiędzy jednostką napędową a ślimakiem - w razie przeciążenia pęka / mieli się :idea: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Może i masz większą wiedzę na ten temat ode mnie ale ośmielę się zadać jeszcze jedno pytanko i moją ciekawość na tym zakończę . Dlaczego do dociśnięcia nożyka użyto sprężynki a nie rozwiązano tak jak w przypadku maszynek ręcznych . Może gdzieś już tłumaczyłeś ale uszło to mojej uwadze . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.