Maxell Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lutego 2018 Tutaj jest kiszona brukiew: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15064-fermentacja-warzyw-ciekawe-przepisy-na-fermentowanie-warzyw-i-ziół/?p=587701,a marchewka będzie jutro. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-587779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) w dniu wczorajszym czyli 8 dni zanikło bąbelkowanie - proces kiszenia teoretycznie wszedł w fazę cichą- wyniosłem do zimnego garażu. Dzisiaj odcedzony i zlany do butelek - dokładnie 5 litrów PYSZNEGO kiszonego soku z kapusty o lekkim dalekim posmaku kminku . Troche jestem sam zaskoczony , że od razu chyba trafiłem w punkt. Następnym razem co by może przyśpieszyć dam starter z łyżkę kiszonego soku z ogórków lub papryki.tzw odpad kawałki niedbałe - są też pyszne lekko chrupkie kwaśne - ale bez przesady rzekłbym kwaskowe. Pokroję drobno coś tam Małgo doda i będzie sałateczkasok jeszcze nie wrócił z chmury - dodam foto później już przyszło : Edytowane 10 Lutego 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-588311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Lutego 2018 Muski, wielkie :clap: Wspaniale wymóżdżyłeś.... to jeden z moich ulubionych napoi...Tak w drugiej dziesiątce...zaraz po alkoholach :laugh: Świetnie :clap: Dzięki serde(l)czne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-588376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Następny sok z kiszonych buraków - do picia buraki - 1,2 kg po obraniu pokrojone w drobne kawałki1 spora papryka - słodka1 główka czosnku - przecięta w poprzek ( z łupinami-zewnętrzne luźne zdjęte)2 łyżki nasion kopru2 łyżki suszonego korzenia chrzanuwoda - 2,5 litra sól kamienna do kiszonek - 1,7% do wody2 łyżki soku z marynowanej papryki na starter2 łyżki startej kapusty z nastawu na sok ( też starter) temperatura pokojowa Edytowane 11 Lutego 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-588462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Lutego 2018 Wracając do pozostałości kapusty- skręcone na szatkownicy do grubych wiórek - świetna do jedzenia - dzisiaj dodatek do gulaszu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-588468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Lutego 2018 Następny sok z kiszonych buraków - do picia Mam pytanie. Jak długo należy kisić ten sok zanim zaczniemy go pić? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Lutego 2018 ja kiszę 6-8 dni w temp pokojowej i już jest Ok - i wynoszę do garażu (plusowa temperatura) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Lutego 2018 4. kminek - 4 gr Czy zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam. [Dodano: 20 lut 2018 - 19:47] 2. woda 5 litrów łącznie 7,2 litra zawartości 3, sól himalajska - 92 gr A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Lutego 2018 zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam. tak naprawdę kumin - kmin rzymski ma zupełnie inny smak i aromat wprawdzie lubie ale nie koniecznie przy kiszonce z buraka - nie musisz dawać wcale kminku - ale jak dodasz np. jutro czy pojutrze to też sie nic nie stanie - po prostu mnie taka kompozycja smakowa odpowiada. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Jak dla mnie to całkiem inne smaki. Jak nie dasz to się nie przekonasz, czy to akurat Twój smak :grin: o Muski był szybszy Edytowane 20 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone?do czasu kiszenia tak -ale z procesem kiszenia już nie - moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia daję 1.5-1,8% a tutaj masz ok 1,3% [Dodano: 20 lut 2018 - 20:17]Sok z buraka ........ Smak ..... opinia Małgo ....Nooo dobry Edytowane 20 Lutego 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Lutego 2018 Nooo dobry Nooo... i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia daję 1.5-1,8% a tutaj masz ok 1,3% Nie wiem, dałem 25 g soli na 1 litr wody. Całkowita objętość kiszonki to około 6 l, co daje stężenie około 1.2%. Może trochę za mało. Jutro dosolę te 10-15 g.A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna? Edytowane 20 Lutego 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Lutego 2018 A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna? może być ale to nie to - poczekaj do jutra Cos z tą solą jest nie tak ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2% co daje 12gr/1 litr Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Lutego 2018 Cos z tą solą jest nie tak ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2% co daje 12gr/1 litr Muski no jest dobrze.Dałem 25 g/l wody. Ja dodamy do tego jeszcze 3 litry objętości kapusty to wyjdzie około 12 g/l całej objętości. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Lutego 2018 Do przyśpieszenia dodaj z łyżkę 2 soku z kiszonki niepasteryzowanej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Lutego 2018 Do przyśpieszenia dodaj z łyżkę 2 soku z kiszonki niepasteryzowanej Tak, tak, jutro dodam. Dzisiaj już nie chciało mi się iść do teściowej gdzie stoi kapusta kiszona w beczce. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-589561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Lipca 2019 A ile czasu i w jakich warunkach można taki sok z kiszonej kapusty przechowywać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-634880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Lipca 2019 ile czasu i w jakich warunkach można taki sok z kiszonej kapusty przechowywać ? W lodówce czasem do 3 miesięcy - dłużej chyba nigdy nie dostał nie pasteryzuję bo wtedy cała dobroć kwasu mlekowego i bogactwa enzymów szlag trafi Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-634887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Lipca 2019 DziękiNa pewno spróbuję, bo ten kupowany sok to jakaś masakra a z kiszonej kapusty teściowej zawsze soku jakoś tak...no za mało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-634891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 7 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Września 2019 Nie wiem jak pozostałych ale mnie namowiłeś ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-640042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Września 2019 mnie namowiłeś Smaczne i zdrowe Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-640044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Września 2019 Nie wiem jak pozostałych ale mnie namowiłeś A solid do the kapusty kilka plastrow czerwonego buraka.Sok do picia a kapusta na salalatki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-640073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Września 2020 Przy okazji odpowiedniego okresu na kiszonki (wiem można cały rok)-zakisiłem trochę jabłek , a sok to dopiero będzie rarytas???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15052-sok-z-kiszonych-warzyw/page/2/#findComment-677764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.