Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sok z kiszonych warzyw

sok kapusta.kiszonki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 03 lut 2018 - 20:42

Mieszam 2x dziennie - wprawdzie chyba nie ma potrzeby - ale test to test 

dzisiaj już jest efekt fermentacji -dzień trzeci

 

Załączony plik  IMG_20180203_125455.jpg   37,45 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180203_125503.jpg   28,95 KB   14 Ilość pobrań

 



#22 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5997 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 lut 2018 - 14:46

Ja dzis kisze kapuste jak mi nie wejdzie do kamionki calosc ..to zrobie sobie troche soku  :)



#23 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 04 lut 2018 - 17:41

to zrobie sobie troche soku
Tak - dobry pomysł . Dzisiaj zaczęło łapać kwasowość .....bardzo jestem zainteresowany ilością wody do surowca (szukam tzw złotej proporcji) - do tej pory ,do kapusty dodawałem tylko trochę wina- ale odrobinę kilka % do masy, do innych kiszonek do zalania ciasno ułożonego surowca. Teraz interesuje mnie tylko sok. Następny będzie zapewne  sok buraczano jabłkowy i równolegle paprykowy oczywiście na dzikiej fermentacji

#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5997 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 lut 2018 - 19:31

NIestety kapusty poszatkowanej bylo 2 kg i zmiescila sie cala w kamionce ale puscila sporo soku wiec napewno bedzie szklaneczka soku za pare dni  :)

A ja myslalam o zakiszenia brukwi i marchwi


Użytkownik electra edytował ten post 04 lut 2018 - 19:37


#25 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5427 postów

Napisano 04 lut 2018 - 21:17

A ja myslalam o zakiszenia brukwi i marchwi

 

To eksperymentuj  bo u mnie brukiew więdnie na potęgę.



#26 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30138 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 lut 2018 - 21:20

Tutaj jest kiszona brukiew: https://wedlinydomow...ziół/?p=587701,a marchewka będzie jutro. ;)



#27 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 10 lut 2018 - 12:39

w dniu wczorajszym  czyli 8 dni zanikło bąbelkowanie - proces kiszenia teoretycznie wszedł w fazę cichą- wyniosłem do zimnego garażu. Dzisiaj odcedzony i zlany do butelek - dokładnie 5 litrów PYSZNEGO kiszonego soku z kapusty o lekkim dalekim posmaku kminku . Troche jestem sam zaskoczony , że od razu chyba trafiłem w punkt. Następnym razem co by może przyśpieszyć dam starter z łyżkę kiszonego soku z ogórków lub papryki.

tzw odpad :facepalm:  kawałki niedbałe - są też pyszne lekko chrupkie kwaśne - ale bez przesady rzekłbym kwaskowe. Pokroję drobno coś tam Małgo doda  i będzie sałateczka

Załączony plik  IMG_20180210_114405.jpg   62,82 KB   9 Ilość pobrań

sok jeszcze nie wrócił  z chmury :facepalm: - dodam foto później  ;)

już przyszło :

Załączony plik  IMG_20180210_114120.jpg   46,59 KB   9 Ilość pobrań


Użytkownik Muski edytował ten post 10 lut 2018 - 13:05


#28 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2425 postów

Napisano 10 lut 2018 - 20:17

:) Muski, wielkie :clap: :clap: :clap:

Wspaniale wymóżdżyłeś.... to jeden z moich ulubionych napoi...

Tak w drugiej dziesiątce...zaraz po alkoholach :thumbsup: :laugh: :laugh: 

Świetnie :clap: :clap: :yes: 

Dzięki serde(l)czne



#29 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 11 lut 2018 - 15:09

Następny sok z kiszonych buraków - do picia 

buraki - 1,2 kg po obraniu pokrojone w drobne kawałki

1 spora papryka - słodka

1 główka czosnku - przecięta w poprzek ( z łupinami-zewnętrzne luźne zdjęte)

2 łyżki nasion kopru

2 łyżki suszonego korzenia chrzanu

woda - 2,5 litra 

sól kamienna do kiszonek - 1,7% do wody

2 łyżki soku z marynowanej papryki na starter

2 łyżki startej kapusty z nastawu na sok ( też starter)

 

Załączony plik  IMG_20180210_172027.jpg   61,74 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180210_172033.jpg   56,42 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180210_174458.jpg   44,96 KB   9 Ilość pobrań

temperatura pokojowa


Użytkownik Muski edytował ten post 11 lut 2018 - 15:10


#30 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 11 lut 2018 - 15:51

Wracając do pozostałości kapusty- skręcone na szatkownicy do grubych wiórek - świetna do jedzenia - dzisiaj dodatek do gulaszu

Załączony plik  IMG_20180210_141025.jpg   71,55 KB   10 Ilość pobrań



#31 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów

Napisano 20 lut 2018 - 13:25

Następny sok z kiszonych buraków - do picia

 

Mam pytanie. Jak długo należy kisić ten sok zanim zaczniemy go pić?



#32 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 20 lut 2018 - 14:05

ja kiszę 6-8 dni w temp pokojowej i już jest Ok - i wynoszę do garażu (plusowa temperatura) 



#33 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów

Napisano 20 lut 2018 - 19:47

4. kminek - 4 gr

 

Czy zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam. :)


[Dodano: 20 lut 2018 - 19:47]

2. woda 5 litrów łącznie 7,2 litra zawartości 3, sól himalajska - 92 gr

A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone?



#34 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 20 lut 2018 - 19:47

zamiast kminku mogę dać kmin rzymski, albo kminek mielony? Tylko taki mam.
tak naprawdę kumin - kmin rzymski ma zupełnie inny smak i aromat wprawdzie lubie ale nie koniecznie przy kiszonce z buraka - nie musisz dawać wcale kminku - ale jak dodasz np. jutro czy pojutrze to też sie nic nie stanie - po prostu mnie taka kompozycja smakowa odpowiada.

#35 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3048 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 20 lut 2018 - 19:48

Jak dla mnie to całkiem inne smaki. Jak nie dasz to się nie przekonasz, czy to akurat Twój smak :grin: o Muski był szybszy

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 20 lut 2018 - 19:56


#36 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 20 lut 2018 - 20:17

A tu nie ma błędu? czy liczysz sól na całość? Nie będzie za słone?

do czasu kiszenia tak -ale z procesem kiszenia już nie -  moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia  daję 1.5-1,8%  a tutaj masz  ok 1,3% 
[Dodano: 20 lut 2018 - 20:17]

Sok z buraka ........

 

Smak ..... opinia Małgo ....Nooo dobry  :D 

Załączone pliki


Użytkownik Muski edytował ten post 20 lut 2018 - 20:42


#37 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2425 postów

Napisano 20 lut 2018 - 20:38

Nooo dobry :D

:) Nooo... i wszystko jasne :yes: :thumbsup: :D



#38 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów

Napisano 20 lut 2018 - 20:50

moje optimum od 1% - 2,2% - generalnie do szybszego spożycia daję 1.5-1,8% a tutaj masz ok 1,3%

 

Nie wiem, dałem 25 g soli na 1 litr wody. Całkowita objętość kiszonki to około 6 l, co daje stężenie około 1.2%. Może trochę za mało. Jutro dosolę te 10-15 g.

A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna?


Użytkownik Todek edytował ten post 20 lut 2018 - 20:52


#39 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7843 postów

Napisano 20 lut 2018 - 21:00

A czy mielony kminek może być, czy muszą być ziarna?
może być ale to nie to - poczekaj do jutra  Cos z tą solą jest nie tak  :no: ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2%  co daje 12gr/1 litr

#40 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów

Napisano 20 lut 2018 - 21:33

Cos z tą solą jest nie tak :no: ..... na 6 litrów =72gr by było 1,2% co daje 12gr/1 litr

Muski no jest dobrze.Dałem 25 g/l wody. Ja dodamy do tego jeszcze 3 litry objętości kapusty to wyjdzie około 12 g/l całej objętości.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych