karpik Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Moje miesko zapeklowane Pierwsza kielbasa do gotowania surowa Moja wedzarnia Osuszanie krakowskiej Temperatura osuszania Krakowska po uwedzeniu teraz ja susze Osuszanie kielbaski do wedzenia 40 min Temperatura wedzenia Kielbaska po uwedzeniu A tak to wyglada w kuchni Nowy dymiacz karpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Karpik gratuluje bardzo ladnie ci to wyszlo :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam. Kurna Karpik gdybym miał bliżej do Ciebie i tych kiełbasek :tongue: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dziekuje za ocene .ale ty Gonzo masz naprawde do mnie daleko nim dojedziesz to juz 3 partie wyrobow bede robil heeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Karpik,Smakowicie wyglądają te Twoje wyroby. Moje gratulacje. Sam niedawno zaczynałemPozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Karpik brawo !!! Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Gonzo masz naprawde do mnie daleko nim dojedziesz to juz 3 partie wyrobow bede robil heeeee a ja pewnie całą cytrynówkę bym wypił :lol: Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Przyjmij moje gratulacje Karpik.Może napiszesz coś bliżej o swojej produkcji, na przykład według jakich receptur robiłeś swoje kiełbaski i jakim drzewem wedziłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 No wiec tak Kie3lbaske surowa zrobilem wedlug przepisu Maxell , wedlinydomoweDruga to kielbasa zywiecka Rownierz Maxell wedlinydomoweA trzecia to taki kombinowany przepis7kg Lopatki2kg karkowki1kg boczusia1 st golonko Przyprawy czosnek 10ggorczyca 20gpieprz 10gkoledra 3gmuskat 6gcukier 10g Wiec tak z tym wedzeniem to probowalem jak to bedzie zrobilem najpierw durze palenisko i osuszalem na otwartej wedzarni bo bym mial inaczej za durza teperature suszenie 30´C potem zaczelem obserwacja dotykalem kielbas podczas suczenia i obserwowalem farbe kielbas kiedy juz byly suche i dostaly lydny czerwony kolorekwtedy wlorzylem dwa duze kawaly drzewa i zamknelem wedzarnie ukazal sie dymek i tak otwieralem wieko daleko aby uzyskac 50´C i tak wedzilem wzasadzie wszystkie kielbasy co ciekawego przytym zauwarzylem ze po 3 godzinach wzrosla temperatura do 70´Cbez dokladania drewna bo te durze kawaly zaczely sie przepalac ale wtedy nie bylo dymu wiec pomyslalem sobie ze dodam troche maczki drzewnej do wedzenia aby pozostawic ta temperature 70´C przez nastepne 20 min i tak zrobilem , kiedy te kawaly sie calkiem wypalily kielbasa byla gotowa wiec dodalem durzo malych kawaleczkow zeby dostac durzy ogien a w tym czasie wyciagalem kielbasy po przepaleniu sie paleniska wkladalem nowa porcie kielbas.Jednej zeczy nie opisalem wczesniej ze ta kielbasa Zywiecka po uwedzeniu wisiala cala noc a rano kiedy ja zobaczylem ten flak wydawal mi sie jakis niedowedzony wiec wsadzilem ja na nastepne 4 godziny do wedzarni i wedzilem w temperatrze 50´C po wyciagnieciu jej bylem zaszokowany jaki wspanialy kolorek ta kielbasa dostala.teraz wisi i sie suszy tylko sie zastanawiam czy przez ta przerwe w wedzeniu czasami nie zepsuje jej smaku bo moglem ja odrazu powoli 10 godzin wedzic i bylo by ok ale mysle ze jak wyschnie to po probie tej kielbaski bede mogl cos wiecej powiedziec . Zrobilem jeszcze te udka nie mam zdiec bo juz bylo za pozno nawet nie skosztowalemwiec musialy byc dobre.Drzewo ktorym wedzilem to Buk. karpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 czy przez ta przerwe w wedzeniu czasami nie zepsuje jej smakuNa pewno smaku nie zepsuje, tylko poprawi. W niektórych recepturach przerwa w wędzeniu jest nawet obowiązkowa. Natomiast wnioskuję z tego, co napisałeś, że nie przewidujesz parzenia tych kiełbas? Dobrze jest kiełbasę przeznaczona do podsuszenia wędzić drugi raz po sparzeniu. Wtedy ma piekny kolor i bogatszy aromat. Chyba, że w czasie wędzenia ją upiekłeś. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam karpik . Jak na początkującego to zrobiłeś kawał dobrej roboty . Nie każdy by się zaraz odważył na pierwszy raz przerobić na kiełbaski tyle mięska . Gratuluję i pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Jak na początkującego to zrobiłeś kawał dobrej roboty .Też tak uważam. Przerobienie tak dużej ilości mięsa i to na trzy asortymenty jest imponujące. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 tak podpiekalem ja w temp 75-85 ´C przez 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 no tak macie racje ze tyle wyrobow na poczatek to bardzo durzo odwagi wymaga ale musze powiedziec ze swojego doswiadczenia jak robie czegos wiecej to sie bardziej koncentroje i jak by cos nie wyszlo to powiem trudno nastepnym razem bedzie lepiej wiec glowa w gore przepisy tych kielbasek sa super i naprawde nie ma sie czego bac tylko robic tak jak jest w opisie i wszystko wychodzi chyba ze sie nie zna klasyfikacji miesa tak jak ja na poczatku pytalem heeeee ale tu sa wspaniali zadymiacze i chetnie zaraz pomagaja za co im bardzo dziekuje .Karpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 No no po takim poczatku to widze ze uczen przerosnie MISTRZA i to niebawem!!!! Gratulacje Karpik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.