Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

W sobotę będę wędził kiełbasę (według receptury Dziadka). Wczoraj (środa) klasowałem i peklowałem mięso. Dzisiaj (czwartek) pekluję polędwicę i towar na Tyniecką wg. receptury kolegi Ligawy. Jutro wieczorem mielenie, mieszanie i napychanie. Pytanie moje jest takie: Czy można by towar na kiełbasę zmielić wcześniej ? Np. w czwartek, po jednym dniu peklowania. Mieszanie i napychanie oczywiście w piątek i do rana osadzanie. Czy jest jakaś różnica w "dochodzeniu" pokrojonych kawałków mięsa a mięsa zmielonego ? Tak na chłopski rozum to czy się mięso "dochodzi" w kawałkach czy jako zmielone, nie powinno mieć znaczenia. Pytam dlatego, że zawsze w piątek mielenie i napychanie zajmuje dużo czasu. Zmielenie mięsa w czwartek dla mnie to oszczędnośc czasu. Jak to wygląda od strony teoretycznej ?

 

Pozdrawiam

 

Paweł Zawadka

POOLS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Cześć Paweł !!

 

Spokojnie możesz zmielić wcześniej. Mięsko zmielone dalej będzie się peklować. Niektórzy mięso klasują i zaraz mielą i peklują już zmielone. Nic się nie stanie. Oczywiście zmielone mięso należy przechowywać w odpowiednich temperaturach zgodnie z przepisem (zwykle 4-6 st. C).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32922
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że możesz tak zrobić.

Kilka razy peklowałem zmielone mięsko na kiełbaskę. Robiłem tak gdy zależało mi na czasie. Peklowanie zmielonego mięsa trwa krócej.

Mógłbyś też wieczorem w piątek zmielić, doprawić, wyrobić i napchnąć w jelita farsz. Przez noc Ci się osadzi a w sobotę od rana możesz wędzić.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32923
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że można. Tylko mięso musi być w odpowiedniej temperaturze. Teraz jeszcze spoko, ale latem wszelkie procesy przebiegają o wiele szybciej.

Ja standardowo kroję mięsko i rozdzielam na klasy jednego dnia i zaraz pekluję. Dodaję wszystkie przyprawy oprócz czosnku dla roztarcia którego ujmuję trochę soli z całości do peklowania.

Drugiego dnia mielę całość, rozcieram przegnieciony czosnek z solą i wyrabiam, mieszam ugniatam, rozcieram farsz po stole. Uklepuję farsz w wanience czy innym naczyniu, przykrywam i zostawiam nawet na 24 godziny.

Następnego dnia nadziewanie, przed którym dobrze jeszcze trochę powyrabiać farsz.

Surowe kiełbaski osadzają się i obsychają także około 24 godzin.

Kolejnego dnia lądują w rozgrzanej wędzarni gdzie się jeszcze trochę suszą i następnie wędzą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32925
Udostępnij na innych stronach

Pytanie a propo mieszania. Ostatnio rodzice zaopatrzyli się w robota kuchennego. Czy zastanawiał się ktoś kiedyś, czy można by go użyć do mieszania ? Tak na oko do miski zmieści się jakieś 1,5 do 2 kg wsadu, Testował ktoś kiedyś taki patent ?

 

 

Pozdrawiam

 

Paweł (POOLS)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32926
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej testował, ale nie małym mikserem. Mocna niskoobrotowa wiertarka i mieszalnik do farby (taki z drutu). Taki zestaw pięknie miesza farsz na kiełbasę. Spokojnie można mieszać nawet i 30kg na raz.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32927
Udostępnij na innych stronach

Czy jest jakaś różnica w "dochodzeniu" pokrojonych kawałków mięsa a mięsa zmielonego

Różnica jest. Zmielone mieso szybciej sie pekluje, co było już wyżej napisane, ale również wieksza powierzchnia mięsa ma kontakt z powietrzem. Może to niekorzystnie wpłynąć na kolor farszu. Ten problem był już omawiany na forum. Dlatego zmielone mięso należy bardzo starannie ubić, a powierzchnię można dodatkowo przykryć plastrami słoniny i czystą ściereczką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32928
Udostępnij na innych stronach

Pytanie a propo mieszania. Ostatnio rodzice zaopatrzyli się w robota kuchennego. Czy zastanawiał się ktoś kiedyś, czy można by go użyć do mieszania ? Tak na oko do miski zmieści się jakieś 1,5 do 2 kg wsadu, Testował ktoś kiedyś taki patent ?

 

 

Pozdrawiam

 

Paweł (POOLS)

Robota da się z pewnością szybko "unieruchomić". Poza tym nic nie zastąpi żmudnego półgodzinnego ręcznego wyrabiania.

Mój Dziadek i Masarz, od których się uczyłem zwykli mawiać:

"Jak ci porządnie nie nakapie z czoła do do farszu przy wyrabianiu to się nie przyłożyłeś do roboty". Ja tam potu nie wylewam do farszu ale chodzi tu o to, że wyrabianie jest bardzo ważne odnośnie zwięzłości kiełbasy i wymieszania składników. Mieszadło na wiertarce jak dla mnie ekstrawagancja, ale jak się sprawdza czemu nie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32929
Udostępnij na innych stronach

ja używam robota takiego podobnego kitchen aid do mieszania jak robię nie więcej niż 6kg farsz dzielę na 3 części i mieszam 10 min każdą porcję a póżniej wszystko razem ręką w misce

Patent z wiertarką dobrze się sprawdza przy większej ilości np 10 kg i więcej

Pozdrawiam Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32942
Udostępnij na innych stronach

ja robie podobnie jak Jasio.Mam robota kuchennego /ktorego podstawowym zadaniem jest mieszanie ciasta/ firmy Kenwood i mieszam porcjami po okolo 2kg przez 3-4min a nastepnie calosc recznie kilka minut aby wszystko zmieszac. Robie to w ten sposob iz kazda porcje robie wkladajac mieso z kazdej klasy. Mysle ze aby uzyskac takie wyrobienie miesa metoda reczna - to naprawde trzeba wylac duzo potu.

Pozdrawiam Walka - Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32957
Udostępnij na innych stronach

  • 16 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.