Pools Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam W sobotę będę wędził kiełbasę (według receptury Dziadka). Wczoraj (środa) klasowałem i peklowałem mięso. Dzisiaj (czwartek) pekluję polędwicę i towar na Tyniecką wg. receptury kolegi Ligawy. Jutro wieczorem mielenie, mieszanie i napychanie. Pytanie moje jest takie: Czy można by towar na kiełbasę zmielić wcześniej ? Np. w czwartek, po jednym dniu peklowania. Mieszanie i napychanie oczywiście w piątek i do rana osadzanie. Czy jest jakaś różnica w "dochodzeniu" pokrojonych kawałków mięsa a mięsa zmielonego ? Tak na chłopski rozum to czy się mięso "dochodzi" w kawałkach czy jako zmielone, nie powinno mieć znaczenia. Pytam dlatego, że zawsze w piątek mielenie i napychanie zajmuje dużo czasu. Zmielenie mięsa w czwartek dla mnie to oszczędnośc czasu. Jak to wygląda od strony teoretycznej ? Pozdrawiam Paweł ZawadkaPOOLS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Cześć Paweł !! Spokojnie możesz zmielić wcześniej. Mięsko zmielone dalej będzie się peklować. Niektórzy mięso klasują i zaraz mielą i peklują już zmielone. Nic się nie stanie. Oczywiście zmielone mięso należy przechowywać w odpowiednich temperaturach zgodnie z przepisem (zwykle 4-6 st. C). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Myślę, że możesz tak zrobić. Kilka razy peklowałem zmielone mięsko na kiełbaskę. Robiłem tak gdy zależało mi na czasie. Peklowanie zmielonego mięsa trwa krócej.Mógłbyś też wieczorem w piątek zmielić, doprawić, wyrobić i napchnąć w jelita farsz. Przez noc Ci się osadzi a w sobotę od rana możesz wędzić.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Super :-) Serdeczne dzięki za natychmiastowe odpowiedzi :-) Gorąco pozdrawiam Paweł (POOLS) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Jasne, że można. Tylko mięso musi być w odpowiedniej temperaturze. Teraz jeszcze spoko, ale latem wszelkie procesy przebiegają o wiele szybciej.Ja standardowo kroję mięsko i rozdzielam na klasy jednego dnia i zaraz pekluję. Dodaję wszystkie przyprawy oprócz czosnku dla roztarcia którego ujmuję trochę soli z całości do peklowania.Drugiego dnia mielę całość, rozcieram przegnieciony czosnek z solą i wyrabiam, mieszam ugniatam, rozcieram farsz po stole. Uklepuję farsz w wanience czy innym naczyniu, przykrywam i zostawiam nawet na 24 godziny.Następnego dnia nadziewanie, przed którym dobrze jeszcze trochę powyrabiać farsz.Surowe kiełbaski osadzają się i obsychają także około 24 godzin.Kolejnego dnia lądują w rozgrzanej wędzarni gdzie się jeszcze trochę suszą i następnie wędzą. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Pytanie a propo mieszania. Ostatnio rodzice zaopatrzyli się w robota kuchennego. Czy zastanawiał się ktoś kiedyś, czy można by go użyć do mieszania ? Tak na oko do miski zmieści się jakieś 1,5 do 2 kg wsadu, Testował ktoś kiedyś taki patent ? Pozdrawiam Paweł (POOLS) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Jak najbardziej testował, ale nie małym mikserem. Mocna niskoobrotowa wiertarka i mieszalnik do farby (taki z drutu). Taki zestaw pięknie miesza farsz na kiełbasę. Spokojnie można mieszać nawet i 30kg na raz.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Czy jest jakaś różnica w "dochodzeniu" pokrojonych kawałków mięsa a mięsa zmielonegoRóżnica jest. Zmielone mieso szybciej sie pekluje, co było już wyżej napisane, ale również wieksza powierzchnia mięsa ma kontakt z powietrzem. Może to niekorzystnie wpłynąć na kolor farszu. Ten problem był już omawiany na forum. Dlatego zmielone mięso należy bardzo starannie ubić, a powierzchnię można dodatkowo przykryć plastrami słoniny i czystą ściereczką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Pytanie a propo mieszania. Ostatnio rodzice zaopatrzyli się w robota kuchennego. Czy zastanawiał się ktoś kiedyś, czy można by go użyć do mieszania ? Tak na oko do miski zmieści się jakieś 1,5 do 2 kg wsadu, Testował ktoś kiedyś taki patent ? Pozdrawiam Paweł (POOLS) Robota da się z pewnością szybko "unieruchomić". Poza tym nic nie zastąpi żmudnego półgodzinnego ręcznego wyrabiania. Mój Dziadek i Masarz, od których się uczyłem zwykli mawiać: "Jak ci porządnie nie nakapie z czoła do do farszu przy wyrabianiu to się nie przyłożyłeś do roboty". Ja tam potu nie wylewam do farszu ale chodzi tu o to, że wyrabianie jest bardzo ważne odnośnie zwięzłości kiełbasy i wymieszania składników. Mieszadło na wiertarce jak dla mnie ekstrawagancja, ale jak się sprawdza czemu nie. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 ja używam robota takiego podobnego kitchen aid do mieszania jak robię nie więcej niż 6kg farsz dzielę na 3 części i mieszam 10 min każdą porcję a póżniej wszystko razem ręką w miscePatent z wiertarką dobrze się sprawdza przy większej ilości np 10 kg i więcejPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 ja robie podobnie jak Jasio.Mam robota kuchennego /ktorego podstawowym zadaniem jest mieszanie ciasta/ firmy Kenwood i mieszam porcjami po okolo 2kg przez 3-4min a nastepnie calosc recznie kilka minut aby wszystko zmieszac. Robie to w ten sposob iz kazda porcje robie wkladajac mieso z kazdej klasy. Mysle ze aby uzyskac takie wyrobienie miesa metoda reczna - to naprawde trzeba wylac duzo potu.Pozdrawiam Walka - Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-32957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydor Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Ja zakupiłem ręczną mieszałkę i przerobiłem na silnik 20 kg piękna sprawa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1511-czy-mo%C5%BCna-wcze%C5%9Bniej-zmieli%C4%87/#findComment-973932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.