Skocz do zawartości

Wyroby garmażeryjne,podrobowe oraz z praski i szynkowaru.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rozpuszczałem w wywarze,ale nie polecam bo sie pieni i robia sie grudki trzeba później cedzić wiec zimna woda bedzie chyba lepsza.

Jak dobrze wymieszasz to nie będzie grudek,a kaszanka lepsza.

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Roztrzepałem mikserem to w kuchni było pełno czerwonych kropek.. może nie chciało się też rozpuścić bo wywar był tłustawy i nie do końca zimny, zresztą wszystkim w domu zasmakowała choć z krwi pewnie była by jeszcze lepsza.. będzie czas to się zrobi, jeszcze za mną chodzi biała bez krwi z dodatkiem pieczarki :tongue:

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Roztrzepałem mikserem to w kuchni było pełno czerwonych kropek..

Zasada stosowania mixera: wez odpowiednio duze naczynie, a nie bedzie chlapac  :tongue:  ;)  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Roztrzepałem mikserem to w kuchni było pełno czerwonych kropek..

Zasada stosowania mixera: wez odpowiednio duze naczynie, a nie bedzie chlapac :tongue:;)

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Grehor,żebyś ty wiedzial,jak wiele osób bierze małe naczynia do zrobienia czegokolwiek mikserem recznym, a pozniej jest im niewygodnie i wlasnie wszystko jest obryzgane . A co za tym idzie wiecej sprzatania. Najlepiej juz na starcie wziac duza miske i spokojnie wszystko sie zrobi,bez pozniej tracenia czasu na sprzatanie. Ja po prostu nie lubie sprzatac. ;)

Edytowane przez chudziak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Sprzątanie to największy minus tych naszych cudownych wyrobów

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Są też pojemniki z przykrywką i otworem.

W domu mozna sie bawic w pokrywki, ale ja uczona bylam troszke inaczej  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

Było tylko 1L.płynu więc wyrabiałem to w misce o pojemności 2,5L.ja jakoś nie zwyczajny jestem tak małą ilość miksować w dużych michach albo wiadrze, ale taki pojemnik z przykryciem to by sie przydał

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

• 3 miesiące temu...

Pasztet drobiowo-wieprzowy

Mięso po parzeniu oraz obgotowaniu:

1kg wątroby wieprzowej (parzona 10min.)

1 kg mięso z udek kurzych. (gotowane)

1 kg podgardle tłuste. (parzone do miękkości w wywarze)

0,400g warzywa z gotowania (por, marchewka, seler)

1L. wywaru z gotowanego mięsa.

Przyprawy:

Sól 18g/kg farszu.

1,05g/kg pieprz czarny.

1g/kg gałka muszkatowa.

1g/kg imbir.

120g kaszy manny do całości.

Całość zmielona 2x na sicie 2,5mm (makowym)

Zdjęcie w słoikach robione jeszcze gorące,a na chlebku po ostygnięciu w lodówce :D

Smacznego :tongue::D:)

post-57525-0-06185500-1536874390_thumb.jpg

post-57525-0-75744500-1536874397_thumb.jpg

Spróbuj zrobić pasztet wg mojego przepisu, który wkleiłem na stronę główną w 2005 r. https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/210-pasztet-z-kurczaka

Zawsze się udaje i jest delikatniejszy, gdyż zawiera mniej wątroby.

Będziesz zadowolony. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Spróbuj zrobić pasztet wg mojego przepisu, który wkleiłem na stronę główną w 2005 r. https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/210-pasztet-z-kurczaka

Zawsze się udaje i jest delikatniejszy, gdyż zawiera mniej wątroby.

Będziesz zadowolony. :D

Wygląda ładnie twój pasztet, a czy jak wrzucę go w słoiki i zrobię w szybkowarze to dodatek jaj nie bedzie nic powodował? Przyznam sìę że nie robiłem jeszcze z dodatkiem w formie jaj i nie wiem jak to bedzie się trzymać w słoikach.Mój wyszedł dobry w smaku, ale jednak czuć tą ilość wątroby w pasztecie miało iść mniej ale nie chciałem tego zostawiać i mrozić i dodałem całość..następny zrobię z twojego przepisu ????????????

.Mój wyszedł dobry w smaku, ale jednak czuć tą ilość wątroby w pasztecie miało iść mniej ale nie chciałem tego zostawiać

Bo Ty zrobiłeś wątrobiankę z warzywami a nie pasztet. Jak będziesz robił pasztet to wątroby daj mniej i obsmaż na smalcu zamiast parzyć.Cebulę też odsmaż.Co do warzyw ja nie dodaję z dwóch powodów.Jak dasz za dużo to będzie pachniał warzywami a nie mięsem a marchewka może spowodować kiśniecie pasztetu.

[Dodano: 15 wrz 2018 - 09:00]

Spróbuj zrobić pasztet wg mojego przepisu

Pasztet bez włoszczyzny i cebuli. ;)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

.Mój wyszedł dobry w smaku, ale jednak czuć tą ilość wątroby w pasztecie miało iść mniej ale nie chciałem tego zostawiać

Bo Ty zrobiłeś wątrobiankę z warzywami a nie pasztet. Jak będziesz robił pasztet to wątroby daj mniej i obsmaż na smalcu zamiast parzyć.Cebulę też odsmaż.Co do warzyw ja nie dodaję z dwóch powodów.Jak dasz za dużo to będzie pachniał warzywami a nie mięsem a marchewka może spowodować kiśniecie pasztetu.

[Dodano: 15 wrz 2018 - 09:00]

Spróbuj zrobić pasztet wg mojego przepisu

Pasztet bez włoszczyzny i cebuli. ;)

Dziękuję za cenne porady, nie wiedziałem że do pasztetu można wątrobę też przesmażyć, każda rada czegoś nowego nas uczy

U nas w domu do pasztetu dajemy tylko przesmazona , zupelnie inny smak niz parzona , tak samo jak do pasztetu z roznych mies nigdy nie dajemy kurzej a cieleca.

Warzyw procz cebuli tez nie dodajemy . i to wtedy jest wedlog mnie pasztet , wszystko inne nazywa sie a'la lub porosolowy :D

Edytowane przez electra

U nas w domu do pasztetu dajemy tylko przesmazona , zupelnie inny smak niz parzona , tak samo jak do pasztetu z roznych mies nigdy nie dajemy kurzej a cieleca.

Warzyw procz cebuli tez nie dodajemy . i to wtedy jest wedlog mnie pasztet , wszystko inne nazywa sie a'la lub porosolowy :D

Z cielęcej nigdy też nie robiłem, zresztą nie wiem czy

gdzieś nawet dostanę u siebie ???? z drobiowej robiłem też jest smaczny ???????????? zobaczę jeszcze jak jest bez warzyw ????

Warzywa dodaj do gotowania ,ale ich nie mieli razem z mięsem.Zrób sobie z nich dodajac jabłko,ogórek kiszony,surową cebulę,jajko na twardo,majonez,trochę musztardy ,pieprz i sól ew.gotowanego ziemniaka sałatkę warzywną.Pora wyrzuć.Do gotowania mięsa dodaj grzybka suszonego. Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Zrób dokładnie jak podałem w przepisie, a zobaczysz, że wyjdzie super.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Teraz doczytałem ,że jest włoszczyzna :thumbsup: ,ale brak mi cebuli.No i ja wątrobę jak pisałem wolę obsmażoną  nie parzoną.Pozostanę jednak przy swoim przepisie bo już jadłem pasztet z parzoną wątrobą i nie bardzo mi smakował bo był w smaku mało wyrazisty, lekko mdły.

Edytowane przez arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Akadiuszu nie wiem jak robisz swoj pastet , u nas wszystkie miesa sa najpierw obsmazane a pozniej duszone , procz watroby . Moja mama daje tez do pasztetu serca wieprzowe .daja one troche ciemniejszy kolor i uwazam osobiscie lepszy smak 

Mój pasztet to mieszanka mięsa(mniej więcej po równo) wieprzowego głównie łopatka lub IIa wp, II b wp. i wołowiny lub mięsa z kości dzika lub sarny .Mięsa nie obsmażam tylko duszę w krótkim sosie.Obsmażam tylko mocno wątrobę  .Podrobów do mięsnego pasztetu nie dodaję.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Każdy ma inne smaki.

Mój obecnie standard to dodatek po gdzieś 15% wątroby wieprzowej i żołądków kurzych.

Ostatnim odkryciem jest dodatek wywaru z goździków ( 2szt. na kg farszu) zaparzonych w małej ilości.

Akadiuszu nie wiem jak robisz swoj pastet , u nas wszystkie miesa sa najpierw obsmazane a pozniej duszone , procz watroby . Moja mama daje tez do pasztetu serca wieprzowe .daja one troche ciemniejszy kolor i uwazam osobiscie lepszy smak

Duszone w małej ilości wywaru coś jak na sos? Czy jak na wywar rosołowy? Ciekawe ????