Muski Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 na obiad też da się zrobić Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-595296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Jeśli o wzmocnienie smaku chodzi to na 100% dodają glutaminianu.. zresztą oni z tego słyną.. że dodają..Oczywiście , u nas w każdej restauracji też dodają ...... dodają albo niekoniecznie Krystian -sądzisz ,że Chńczycy czy Wietnamczycy to idioci Spróbuj ich prawdziwego jedzenia ....tego co robią dla siebie i swoich - zupełnie zmienisz zdanie. Czy jak robisz oryginalny przepis masz tam gluta? i co nie smakuje? . Uwielbiam zupę tajską tom ka lub tom yum i nie ma tam gluta a smak ?. Musisz pojechać do Wietnamu ,Korei, Laosu,czy Chin Jak samemu sie zrobi pożądnie i bez gluta to faktycznie potrawa znika w mig i ten tajski smak ehh nie do opisania.. Co do wyjazdu to zbieram się i zebrać się nie mogę zresztą nie bardzo jest z kim na taką wyprawę sie wybrać samemu smutno ale bardzo bym chciał odwiedzić Tajlandię i jej piękną rafę i może Chiny ale tylko ze względu na ich wspaniałą kuchnię.. Waldemar ostatnio też poczyniłem tom yum przepis podam na dniach nie wszystko na raz zresztą zupy zupami, ale coś grubszego też poczyniam więc chętnie się wymienię przepisami [Dodano: 13 kwi 2018 - 23:19]Z polskich blogow to tylko polska kuchnia ..Szwecja to kraj gdzie raczej niewiele maja tradycji kulinarnych a jak juz to dosc proste potrawy , mam taki blog ktory prowadzi dziewczyna urodzona w Szwecji ale ma korzenia w kraju muzulmanskim i ma naprawde fajne przepisy bo zawsze pisze co jest w orginale a co mozna zastapic bardziej europejskimi zamiennikami , chociaz u nas latwo dostac oryginalne bo duzo obcokrajowcow mieszka i chca swoje produkrty ..zreszta jak i Polacy , jak przyjechalam to ciezko bylo kupic kapuste czy ogorki kiszone pamietam jak robilam szczawiowa ze szpinaku , i nikt sie nie poznal ze to nie szczawA co Szwedzi maja dobrego i prostego i smacznego. Jaka jest wasza codzienna kuchnia, wolisz bardziej polską czy szwedzką jakoś tak szczerze nie widziałem kuchni szwedzkiej i tak mnie to zaciekawiło. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-595315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 (edytowane) Szwedzka kuchnia to oczywiscie roznorodnosc sledzi w zalewach octowych ale rowniez majonezowych z koprem cawiorem czy musztarda . Maja cos jak nasze pyzy tylko dodatki sa troche inne , Slynne kotrlciki mielone , znane z min ze sa podawane w IKEA, Dorsz na parze z sosem jajecznym . Biff à la Lindström, Pytt i panna Janssons frestelse Sjömansbiff Lutfisk to takie potrawy co na szybko mi przyszly do glowy, Potrawy maja tez podobne jak i my mamy w Polsce typ pyzy czy placki ziemniaczane ale podawane sa z innymi dodatkami i przyprawami Bardzo czesto z konfitura z borowki , Typowa potrawa czwartkowa jest grochowka a do tego nalesniki , do grochowki dodaje sie przewaznie musztarde.Na polnocy jedza duzo dziczyzny .W domu gotuje roznie raczej nie sugeruje sie czy sa to po polsku czy nie , robie to co lubimy , nie ma u nas w domu tradycji na rosol w niedziele , ktory jest bardzo rzadko . Edytowane 14 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-595329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Zupa Tom Yam z krewetkami 1,5L wywaru gotowanego z obranych pancerzyków, trawy cytrynowej, liści kaffiru, papryki chilli i imbiru.450g krewetek - najlepiej szarych nie gotowanych w pancerzach z odwłokami.2 łodygi trawy cytrynowej rozbite młotkiem zwłaszcza białe części.3 liście limonki kaffiru1szt. małej papryczki chilli5cm imbiru - pokrojony w cienkie paseczki. Smakowo najlepsza wersja zupy jest z ryżem basmati bądź jaśminowym.(ugotować jak na opakowaniu)opcjonalnie do porównania można podać z makaronem ryżowym bądź z fasoli "wstążki" .(ugotować jak na opakowaniu)1 łyżka oleju kokosowego do smażenia5szt. 50g dużej kapelusze grzybów shitake pocięte na mniejsze kawałki wersja smaczniejsza jak z pieczarką.3szt. papryki czerwonej pokrojonej cienkie w paski.2szt. pomidora – pokrojony w małe ćwiartki.2-3szt. łodygi z zielonym szczypiorem – pokrojony ukośnie w 1cm kawałki.2 łyżeczki pasty Tom Yum.2 łyżeczki pasty krewetkowej. (opcjonalnie)3-5 łyżki sosu rybnego.1 łyżeczka pasty chilli lub sriracha0,5 łyżeczki cukru palmowego lub może być też biały.400ml mleka kokosowego.sok z 1/2 limonkiDo lekkiego zagęszczenia zupy opcjonalnie można dodać:1 łyżeczki mąki ryżowej kleistej. Edytowane 4 Lutego 2020 przez krystian252 Aktualizacja przepisu. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) 3 łodygi trawy cytrynowejTo wg mnie za dużo - 1- pobita solidnie tłuczkem. 200ml mleka kokosowego. (opcjonalnie)- nie opcjonalnie a obowiązkowo dajesz 2 papryczki chili bez pestek - i już bez pasty chili naprawdę wystarczy na 2 litry całości. Nie widzę soku z 1/2- 1 szt limonki lub cytryny (na 2 litry) .Z ciekawości do czego ten olej co smażysz ? a i bym zapomniał - Tom youm lub Tom kha chyba jednak najlepsze z ryżem jaśminowym - wszystkie uwagi są subiektywne - i raczej służą za rady lub wymianę doświadczeń nt. mojej ulubionej zupki Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 3 łodygi trawy cytrynowejTo wg mnie za dużo - 1- pobita solidnie tłuczkem. 200ml mleka kokosowego. (opcjonalnie)- nie opcjonalnie a obowiązkowo dajesz 2 papryczki chili bez pestek - i już bez pasty chili naprawdę wystarczy na 2 litry całości. Nie widzę soku z 1/2- 1 szt limonki lub cytryny (na 2 litry) .Z ciekawości do czego ten olej co smażysz ? a i bym zapomniał - Tom youm lub Tom kha chyba jednak najlepsze z ryżem jaśminowym - wszystkie uwagi są subiektywne - i raczej służą za rady lub wymianę doświadczeń nt. mojej ulubionej zupki Robiłem już ją drugi raz dopiero wyczuwam smaki może być i jedna trawa a mogą być i 3 jak kto woli z papryką to mam ograniczenia bo nie chcą konsumować za ostrej zupki.. soku z cytryny nie dawałem do zupy, olej jest do smażonej pieczarki bo nie mogłem dostać grzybów słomianych.. więc pieczarka musiała być wszystkie rady przyjmuję do siebie bo człowiek uczy się całe życie jednak dobra rada nie jest zła Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 olej jest do smażonej pieczarki bo nie mogłem dostać grzybów słomianych jasne - ja mam dostęp do świeżych mun to nie daje już ani nitek ani pieczarek - pieczarek (jeśli już konieczne) do tych zup nigdy nie podsmażam. nie chcą ok -to daj jedną ale już bez pasty chili . To typowa tajska zupa i normalnie limonka lub cytryna jest dodawana. Trawa cytrynowa - masz rację każdy może ile chce ale rozbite dają więcej aromatu -coś jak opalana cebulka do rosołu . Qrcze ale narobiłeś smaczka- a u mnie remont w domu - w tym i kuchni.......chyba zabiorę jutro Małgo do jakiejś tajskiej knajpki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) olej jest do smażonej pieczarki bo nie mogłem dostać grzybów słomianych jasne - ja mam dostęp do świeżych mun to nie daje już ani nitek ani pieczarek - pieczarek (jeśli już konieczne) do tych zup nigdy nie podsmażam. nie chcą ok -to daj jedną ale już bez pasty chili . To typowa tajska zupa i normalnie limonka lub cytryna jest dodawana. Trawa cytrynowa - masz rację każdy może ile chce ale rozbite dają więcej aromatu -coś jak opalana cebulka do rosołu . Qrcze ale narobiłeś smaczka- a u mnie remont w domu - w tym i kuchni.......chyba zabiorę jutro Małgo do jakiejś tajskiej knajpki Ja ostatnio dość czesto pichcę tajskie zupki jak i dania z kurczakiem, wstawię ale nie wszystko na raz bo teraz wiosna mało czasu na wszystko Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 4 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Września 2018 Zapiekanka z mięsem mielonym na cukinii Ilość składników można zmienić według siebie u mnie było tak: 2 szt. dużej cebuli.0,5kg pieczarek.2 szt. czerwonej papryki.3 szt. marchewki.500g łopatki.1 szt. puszka pomidorów krojonych.3 cukinie ( 2 zielone po 30cm i 1 żółta 20cm)400g sera żółtego.200g masła lub tłuszczu do smażenia.sól i pieprz. opcjonalnie: wegeta lub maggi. Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu i odłożyć na bok, następnie na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki pokrojone drobno jak popadnie i dołożyć do cebuli, paprykę pokroić w male paseczki ,kwadraciki przesmażyć wraz z marchewka pokrojoną w talarki w miedzy czasie wydrążyć cukinie mi najlepiej się to robi łyżka stołową i delikatnie oprószyć je wewnątrz sola. Łopatkę zmielić na sitach fi5 i również przesmażyć.. gdy wszystko jest już posmażone na koniec dodaję puszkę pokrojonych pomidorów, pieprzę i solę do smaku ewentualnie dodaję wegety lub maggi Piekarnik rozgrzewam do 180st.C z termo. nakładam sam farsz na cukinię i piekę pod przykryciem 35 min. (wszystko zależy od wielkości i wieku cukinii) na 5-7min. przed końcem nakładam wtedy ser i piekę do rozpuszczenia się sera.. Smacznego Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Września 2018 Też takie lubimy, tyle że z wołowiną. o niebo lepszy smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 5 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Września 2018 Też takie lubimy, tyle że z wołowiną. o niebo lepszy smak. To tak na szybko było poczynione na obiad.. przeważnie robię na kiełbasie.. :tongue: na wołowym nie próbowałem.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Września 2018 Sproboj nie pozalojesz tez robie z mielonego wolowego , wyrazniejszy smak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 6 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Września 2018 Sproboj nie pozalojesz tez robie z mielonego wolowego , wyrazniejszy smakAle dodajesz jakiegoś tłuszczu wieprzowego żeby nie było suche mięso? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Września 2018 Nigdy nie dodaje zadnego tluszczu , sama wolowina , podsmazam na oleju lub klarowanym masle . W domu jemy glownie mieso mielone wolowe do zupy gulaszowej , Tacos , rozne paj lasagne ,Mieso wieprzowe uzywam jedynine do golabkow i polskich mielonych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Września 2018 Mule w białym winie.. tak dziś mnie naszła chęć na coś innego na obiad.. a wy lubicie? 1kg świeżych muli1 średnia cebula – drobno posiekana3 ząbki czosnku1 mała papryczka chilli suszona1 liść laurowy1 pęczek pietruszki - posiekany1 szkl. wina białego wytrawnego (koniecznie wytrawne)1 mała łyżeczka mąki (do zagęszczenia)oliwa lub masło do smażenia. Mule oczyścić z narośli skorup, nitek na muszli nożem, jak są otwartemuszle to lekko popukać o blat jak się zamkną to ok. jak nie zamkną sięwyrzucić (nie żywe) całość obmyć pod bieżącą zimną wodą na durszlaku.Na dużej patelni lub woku rozgrzać oliwę. Dodać chili i liść laurowy,podgrzewać przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliło.Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, dodać zmiażdżony czosnek. Dodać mąkę iwymieszać, zalać winem i doprowadzić do wrzenia.Kiedy się zagotuje, dodać małże i gotować co jakiś czas mieszając, aż małże sięotworzą chwilkę przed podaniem dodać posiekaną drobno pietruszkę wymieszać i chwilkępogotować (wyrzucić te, które się nie otworzyły). Natychmiast podawać. Smacznego Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Września 2018 Mule w białym winie.. Ach …. uwielbiam i w winie i w sosie czosnkowym - i naprawdę nie wiem które bardziej i to jedzenie muszli muszlą Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 12 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Września 2018 Mule w białym winie.. Ach …. uwielbiam i w winie i w sosie czosnkowym - i naprawdę nie wiem które bardziej i to jedzenie muszli muszlą Mule bardzo lubią czosnek też dodaję ???? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Października 2018 Pogoda ostatnio nie najlepsza bynajmniej u mnie, deszczowa i jest bardzo zimno wiec dziś u mnie rozgrzewająca.. Zupa z owoców morza w red curry. 2L wywaru najlepiej na pancerzykach z krewetek.2 łodygi trawy cytrynowej 2 liście kaffiru1szt. małej papryczki chilli10cm imbiru 250g owoców morza.10g grzybów mun nitki.200g 1op. makaronu wstążki chińskiego.1 op. krojonych pomidorów w puszce.2-3szt. łodygi z zielonym szczypiorem 100g kiełków fasoli mung.2 łyżki pasty red curry1 łyżeczka pasty krewetkowej. (opcjonalnie)3 łyżki sosu rybnego.0,5 łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie)0,5 łyżeczki cukru brązowego.400ml mleka kokosowego. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-608391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Października 2018 Zupa z owoców morza w red curry. moje smaki ale mi narobiłeś chętkę na noc - chyba odgrzeję PHO Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-608395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Października 2018 Zupa z owoców morza w red curry. moje smaki ale mi narobiłeś chętkę na noc - chyba odgrzeję PHO Tak myślałem żeby narobić smaka na noc.. :laugh: celowa zagrywka.Walduś Pozdrawiam Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-608397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Listopada 2018 Oczywiście jak w zeszłym roku tak i w tym nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu Waldka Muski. Kapusta kiszona 10kg poszatkowanej kapusty200g soli kamiennej nie jodowanej.10g nasion kopru Polskiego.2,5g nasion jałowca (12 kulek)150ml wytrawnego białego wina. Kapustę układać i ubijać warstwami posypując solą,koprem i kulkami jałowca i co któraś warstwa przelać winem. Kapustę 2x dziennie odgazowywać przebijając całość do dna.. u mnie specjalny kij od szczotki :laugh: Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Listopada 2018 A gdzie marchew? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Listopada 2018 nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu Przepis ma więcej lat niż my we dwóch razem i cieszę się ,że kapusta smaczna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) A gdzie marchew? Marchwi nie ma ???????? bardzo dobra jest bez marchwi..[Dodano: 26 lis 2018 - 20:19] nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu Przepis ma więcej lat niż my we dwóch razem i cieszę się ,że kapusta smaczna A ja się cieszę że taki właśnie udostępniłeś i mnie intuicja nie zmyliła ze spróbowalem od tak i piszę jak w zeszłym roku kapusta zeszłoroczna zrobiła furorę u mnie po znajomych kto spróbował ten prosił o wiecej Edytowane 26 Listopada 2018 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Chrupiący boczek po Wietnamsku. Boczek ze skórą robiłem w dwóch różnych odsłonach na próbę i w różnych marynatach, każdy z nich był bardzo smaczny w swoim tajskim rodzaju, choć najbardziej zbliżony smakowo był robiony ten z marynaty 1. co mieliśmy okazję spróbować na Wólce Kosowskiej z @Alinka i @Muski przyrządzony przez Wietnamczyków. Wszystko było podane ze sosem rybnym do maczania dla uzyskania jeszcze lepszego smaku dla naszych kubków smakowych.. Marynata 1. - 400g boczku ze skórą.- 1/4 łyżeczki soli kamiennej.- 1 łyżeczka 5 smaków.- 1 łyżeczka sosu sezamowego. Całość mieszamy i nacieramy nasz kawałek boczku z każdej strony i wkładamy do lodówki na 3h. Marynata 2.- 400g boczku ze skórą.- 1/4 łyżeczki soli kamiennej.- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego.- 1/2 łyżeczki 5 smaków.- 1/2 sosu chilli sriracha.- 1 łyżeczka sosu Hoisin.- 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego.- 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego.- 1 łyżeczka startego imbiru.- 1 łyżeczka octu ryżowego 3%- 1 łyżeczka oleju sezamowego. Całość wymieszać i natrzeć nasz boczek i wstawić do lodówki na tym razem na 24h. Po czasie marnowania w obu wersjach wyjmujemy nasz boczek i parzymy do miękkości w wodzie lub umieszczamy w szybkowarze na 1h max. mięso nie może się rozpadać ma być jędrne z kolejnymi przyprawami:- 2L wody- 3 łyżki sosu rybnego anchois 77% lub 1/2 łyżeczki soli.- 1/2 szt. kory cynamonowej Wietnamskiej.- 1 szt. kardamonu czarnego.- 5 cm imbiru pokrojony w cienkie plasterki.- 2 gwiazdki anyżu.- 2 duże ząbki czosnku z łupina nagniecione. Następnie nasz jędrny już boczuś studzimy i suszymy na kratce.W dużym woku na głębokim oleju rozgrzewamy porządnie olej rzepakowy do momentu aż zacznie się kopcić z woka, wtedy dodajemy nasz osuszony już boczek i smażymy po 3 minuty z każdej strony do złotego koloru i szybciutko wyjmujemy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.Skóra ma być złota i chrupka lecz nie twarda.Kroimy w plastry i podajemy z sosem do maczania. Smacznego. Sos Wietnamski do maczania. - 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)- 2 łyżki octu ryżowego 3-5%- 4 łyżki sosu rybnego (tu wszystko zależy jakiej jakości mamy sos u mnie z anchois 77%)- 1-2 łyżki cukru trzcinowego.- 1/2 papryczki chilli (świeżej można dodać więcej jak ktoś lubi bardziej ostre, pokrojona w plasterki)- 150-200ml wody gorącej (60- 80°C) - 1 łyżka marchewki (startej na drobnych oczkach). Dla zbalansowania smaków. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na 30min.do przegryzienia się smaków. Całość cedzimy w salaterkę i cieszymy się smacznym sosem. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-628517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.