Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Jeśli o wzmocnienie smaku chodzi to na 100% dodają glutaminianu.. zresztą oni z tego słyną.. że dodają..

Oczywiście :facepalm: , u nas w każdej restauracji też dodają :hmm: ...... dodają albo niekoniecznie Krystian -sądzisz ,że Chńczycy czy Wietnamczycy to idioci :no::no::no: Spróbuj ich prawdziwego jedzenia ....tego co robią dla siebie i swoich - zupełnie zmienisz zdanie. Czy jak robisz oryginalny przepis masz tam gluta? i co nie smakuje? . Uwielbiam zupę tajską tom ka lub tom yum i nie ma tam gluta :yes: a smak ?. Musisz pojechać do Wietnamu ,Korei, Laosu,czy Chin :yes:

Jak samemu sie zrobi pożądnie i bez gluta to faktycznie potrawa

znika w mig i ten tajski smak ehh nie do opisania.. Co do wyjazdu to zbieram się i zebrać się nie mogę zresztą nie bardzo jest z kim na taką wyprawę sie wybrać samemu smutno ale bardzo bym chciał odwiedzić Tajlandię i jej piękną rafę i może Chiny ale tylko ze względu na ich wspaniałą kuchnię.. Waldemar ostatnio też poczyniłem tom yum przepis podam na dniach :) nie wszystko na raz :D zresztą zupy zupami, ale coś grubszego też poczyniam więc chętnie się wymienię przepisami ;)

[Dodano: 13 kwi 2018 - 23:19]

Z polskich blogow to tylko polska kuchnia ..Szwecja to kraj gdzie raczej niewiele maja tradycji kulinarnych a jak juz to dosc proste potrawy , mam taki blog ktory prowadzi dziewczyna urodzona w Szwecji ale ma korzenia w kraju muzulmanskim i ma naprawde fajne przepisy bo zawsze pisze co jest w orginale a co mozna zastapic bardziej europejskimi zamiennikami , chociaz u nas latwo dostac oryginalne bo duzo obcokrajowcow mieszka i chca swoje produkrty ..zreszta jak i Polacy , jak przyjechalam to ciezko bylo kupic kapuste czy ogorki kiszone pamietam jak robilam szczawiowa ze szpinaku , i nikt sie nie poznal ze to nie szczaw

A co Szwedzi maja dobrego i prostego i smacznego. Jaka jest wasza codzienna kuchnia, wolisz bardziej polską czy szwedzką jakoś tak szczerze nie widziałem kuchni szwedzkiej i tak mnie to zaciekawiło. Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-595315
Udostępnij na innych stronach

Szwedzka kuchnia to oczywiscie roznorodnosc sledzi w zalewach octowych ale rowniez majonezowych z koprem cawiorem czy musztarda . Maja cos jak nasze pyzy tylko dodatki sa troche inne , Slynne kotrlciki mielone , znane z min ze sa podawane w IKEA, Dorsz na parze z sosem jajecznym . Biff à la Lindström, Pytt i panna Janssons frestelse Sjömansbiff Lutfisk to takie potrawy co na szybko mi przyszly do glowy, Potrawy maja tez podobne jak i my mamy w Polsce typ pyzy czy placki ziemniaczane ale podawane sa z innymi dodatkami i przyprawami Bardzo czesto z konfitura z borowki , Typowa potrawa czwartkowa jest grochowka a do tego nalesniki , do grochowki dodaje sie przewaznie musztarde.Na polnocy jedza duzo dziczyzny .

W domu gotuje roznie raczej nie sugeruje sie czy sa to po polsku czy nie , robie to co lubimy , nie ma u nas w domu tradycji na rosol w niedziele , ktory jest bardzo rzadko .

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-595329
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zupa Tom Yam z krewetkami

 

1,5L wywaru gotowanego z obranych pancerzyków, trawy cytrynowej, liści kaffiru, papryki chilli i imbiru.

450g krewetek - najlepiej szarych nie gotowanych w pancerzach z odwłokami.

2 łodygi trawy cytrynowej rozbite młotkiem zwłaszcza białe części.

3 liście limonki kaffiru

1szt. małej papryczki chilli

5cm imbiru - pokrojony w cienkie paseczki.

 

Smakowo najlepsza wersja zupy jest z ryżem basmati bądź jaśminowym.(ugotować jak na opakowaniu)

opcjonalnie do porównania można podać z makaronem ryżowym bądź z fasoli "wstążki" .(ugotować jak na opakowaniu)

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

5szt. 50g dużej kapelusze grzybów shitake pocięte na mniejsze kawałki wersja smaczniejsza jak z pieczarką.

3szt. papryki czerwonej pokrojonej cienkie w paski.

2szt. pomidora – pokrojony w małe ćwiartki.

2-3szt. łodygi z zielonym szczypiorem – pokrojony ukośnie w 1cm kawałki.

2 łyżeczki pasty Tom Yum.

2 łyżeczki pasty krewetkowej. (opcjonalnie)

3-5 łyżki sosu rybnego.

1 łyżeczka pasty chilli lub sriracha

0,5 łyżeczki cukru palmowego lub może być też biały.

400ml mleka kokosowego.

sok z 1/2 limonki

Do lekkiego zagęszczenia zupy opcjonalnie można dodać:

1 łyżeczki mąki ryżowej kleistej.

post-57525-0-06008300-1525076397_thumb.jpg

post-57525-0-83592100-1525076407_thumb.jpg

post-57525-0-94926200-1525076987_thumb.jpg

post-57525-0-98067500-1525077352_thumb.jpg

post-57525-0-52435300-1525077367_thumb.jpg

post-57525-0-42644300-1578229782_thumb.jpg

Edytowane przez krystian252
Aktualizacja przepisu.

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596889
Udostępnij na innych stronach

3 łodygi trawy cytrynowej

To  wg mnie  :D  ;)  za dużo - 1- pobita solidnie tłuczkem. 

 

200ml mleka kokosowego. (opcjonalnie)

- nie opcjonalnie a obowiązkowo :yes:  dajesz 2 papryczki chili bez pestek - i już bez pasty chili naprawdę wystarczy na 2 litry całości. Nie widzę soku z 1/2- 1 szt  limonki lub cytryny (na 2 litry)  ;) .Z ciekawości  do czego ten olej co smażysz ?  a i bym zapomniał - Tom youm lub Tom kha chyba jednak najlepsze z ryżem jaśminowym - wszystkie uwagi są subiektywne - i raczej służą za rady lub wymianę doświadczeń nt. mojej ulubionej zupki  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596922
Udostępnij na innych stronach

 

3 łodygi trawy cytrynowej

To  wg mnie  :D  ;)  za dużo - 1- pobita solidnie tłuczkem. 

 

200ml mleka kokosowego. (opcjonalnie)

- nie opcjonalnie a obowiązkowo :yes:  dajesz 2 papryczki chili bez pestek - i już bez pasty chili naprawdę wystarczy na 2 litry całości. Nie widzę soku z 1/2- 1 szt  limonki lub cytryny (na 2 litry)  ;) .Z ciekawości  do czego ten olej co smażysz ?  a i bym zapomniał - Tom youm lub Tom kha chyba jednak najlepsze z ryżem jaśminowym - wszystkie uwagi są subiektywne - i raczej służą za rady lub wymianę doświadczeń nt. mojej ulubionej zupki  

 

 

Robiłem już ją drugi raz :laugh: dopiero wyczuwam smaki może być i jedna trawa a mogą być i 3 :thumbsup: jak kto woli z papryką to mam ograniczenia bo nie chcą konsumować za ostrej zupki..  soku z cytryny nie dawałem do zupy, olej jest do smażonej pieczarki bo nie mogłem dostać grzybów słomianych.. więc pieczarka musiała być :facepalm:  wszystkie rady przyjmuję do siebie bo człowiek uczy się całe życie jednak :) dobra rada nie jest zła  :tongue: 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596941
Udostępnij na innych stronach

 

 

olej jest do smażonej pieczarki bo nie mogłem dostać grzybów słomianych
jasne - ja mam dostęp do świeżych mun  to nie daje już ani nitek ani pieczarek - pieczarek (jeśli już konieczne)  do tych zup nigdy nie podsmażam. 

 

nie chcą
  ok -to daj jedną ale już bez pasty chili  ;) ​. To typowa tajska zupa i normalnie limonka lub cytryna jest dodawana. Trawa cytrynowa - masz rację każdy może ile chce ;) ​ale rozbite dają więcej aromatu -coś jak opalana cebulka do rosołu ;) ​. Qrcze ale narobiłeś smaczka- a u mnie remont w domu - w tym i kuchni.......chyba zabiorę jutro Małgo do jakiejś tajskiej knajpki :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596944
Udostępnij na innych stronach

 

olej jest do smażonej pieczarki bo nie mogłem dostać grzybów słomianych

jasne - ja mam dostęp do świeżych mun to nie daje już ani nitek ani pieczarek - pieczarek (jeśli już konieczne) do tych zup nigdy nie podsmażam.

nie chcą

ok -to daj jedną ale już bez pasty chili ;) ​. To typowa tajska zupa i normalnie limonka lub cytryna jest dodawana. Trawa cytrynowa - masz rację każdy może ile chce ;) ​ale rozbite dają więcej aromatu -coś jak opalana cebulka do rosołu ;) ​. Qrcze ale narobiłeś smaczka- a u mnie remont w domu - w tym i kuchni.......chyba zabiorę jutro Małgo do jakiejś tajskiej knajpki :facepalm:

Ja ostatnio dość czesto pichcę tajskie zupki jak i dania z kurczakiem, wstawię ale nie wszystko na raz :) bo teraz wiosna mało czasu na wszystko :D

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-596960
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Zapiekanka z mięsem mielonym na cukinii

 

Ilość składników można zmienić według siebie u mnie było tak:

 

2 szt. dużej cebuli.

0,5kg pieczarek.

2 szt. czerwonej papryki.

3 szt. marchewki.

500g łopatki.

1 szt. puszka pomidorów krojonych.

3 cukinie ( 2 zielone po 30cm i 1 żółta 20cm)

400g sera żółtego.

200g masła lub tłuszczu do smażenia.

sól i pieprz. 

opcjonalnie: wegeta lub maggi.

 

Wykonanie:

 

Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu i odłożyć na bok, następnie na tym samym tłuszczu przesmażyć pieczarki pokrojone drobno jak popadnie i dołożyć do cebuli, paprykę pokroić w male paseczki ,kwadraciki przesmażyć wraz z marchewka pokrojoną w talarki w miedzy czasie wydrążyć cukinie mi najlepiej się to robi  łyżka stołową  :facepalm: i delikatnie oprószyć je wewnątrz sola. Łopatkę zmielić na sitach fi5 i również przesmażyć.. gdy wszystko jest już posmażone na koniec dodaję puszkę pokrojonych pomidorów, pieprzę i solę do smaku ewentualnie dodaję wegety lub maggi :tongue: Piekarnik rozgrzewam do 180st.C z termo. nakładam sam farsz na cukinię i piekę pod przykryciem 35 min. (wszystko zależy od wielkości i wieku cukinii) na 5-7min. przed końcem nakładam wtedy ser i piekę do rozpuszczenia się sera..

 

Smacznego :D

post-57525-0-32802400-1536047891_thumb.jpg

post-57525-0-61665300-1536047918_thumb.jpg

post-57525-0-05758800-1536047938_thumb.jpg

post-57525-0-25876900-1536047958_thumb.jpg

post-57525-0-51830600-1536047975_thumb.jpg

post-57525-0-64754600-1536048553_thumb.jpg

post-57525-0-42061100-1536048600_thumb.jpg

post-57525-0-15706400-1536048628_thumb.jpg

post-57525-0-82003500-1536048651_thumb.jpg

post-57525-0-23858500-1536048679_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606018
Udostępnij na innych stronach

Też takie lubimy, tyle że z wołowiną. o niebo lepszy smak.

 

To tak na szybko było poczynione na obiad.. przeważnie robię na kiełbasie.. :tongue: :tongue: :tongue: na wołowym nie próbowałem..

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606151
Udostępnij na innych stronach

Sproboj nie pozalojesz tez robie z mielonego wolowego , wyrazniejszy smak 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606164
Udostępnij na innych stronach

Sproboj nie pozalojesz tez robie z mielonego wolowego , wyrazniejszy smak

Ale dodajesz jakiegoś tłuszczu wieprzowego żeby nie było suche mięso?

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606166
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie dodaje zadnego tluszczu , sama wolowina , podsmazam na oleju lub klarowanym masle . 

W domu jemy glownie mieso mielone  wolowe do zupy gulaszowej , Tacos , rozne paj lasagne ,

Mieso wieprzowe uzywam jedynine do golabkow i polskich mielonych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606230
Udostępnij na innych stronach

Mule w białym winie..

 

tak dziś mnie naszła chęć na coś innego na obiad.. a wy lubicie?

 

1kg świeżych muli
1 średnia cebula – drobno posiekana
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli suszona
1 liść laurowy
1 pęczek pietruszki - posiekany
1 szkl. wina białego wytrawnego (koniecznie wytrawne)
1 mała łyżeczka mąki (do zagęszczenia)

oliwa lub masło do smażenia.

 

Mule oczyścić z narośli skorup, nitek na muszli nożem, jak są otwarte
muszle to lekko popukać o blat jak się zamkną to ok. jak nie zamkną się
wyrzucić (nie żywe) całość obmyć pod bieżącą zimną wodą na durszlaku.
Na dużej patelni lub woku rozgrzać oliwę. Dodać chili i liść laurowy,
podgrzewać przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliło.
Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, dodać zmiażdżony czosnek. Dodać mąkę i
wymieszać, zalać winem i doprowadzić do wrzenia.
Kiedy się zagotuje, dodać małże i gotować co jakiś czas mieszając, aż małże się
otworzą chwilkę przed podaniem dodać posiekaną drobno pietruszkę wymieszać i chwilkę
pogotować (wyrzucić te, które się nie otworzyły). Natychmiast podawać.

 

 

Smacznego :laugh::D:tongue:

post-57525-0-07359600-1536523587_thumb.jpg

post-57525-0-06914600-1536523605_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606434
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mule w białym winie..
Ach …. uwielbiam i w winie i w sosie czosnkowym - i naprawdę nie wiem które bardziej :facepalm: i to jedzenie muszli muszlą :rolleyes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606550
Udostępnij na innych stronach

 

Mule w białym winie..

Ach …. uwielbiam i w winie i w sosie czosnkowym - i naprawdę nie wiem które bardziej :facepalm: i to jedzenie muszli muszlą :rolleyes:

Mule bardzo lubią czosnek też dodaję ????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-606603
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pogoda ostatnio nie najlepsza bynajmniej u mnie, deszczowa i jest bardzo zimno wiec dziś u mnie rozgrzewająca..

 

Zupa z owoców morza w red curry.

 

2L wywaru najlepiej na pancerzykach z krewetek.
2 łodygi trawy cytrynowej
2 liście kaffiru
1szt. małej papryczki chilli
10cm imbiru

250g owoców morza.

10g grzybów mun nitki.

200g 1op. makaronu wstążki chińskiego.
1 op. krojonych pomidorów w puszce.
2-3szt. łodygi z zielonym szczypiorem
100g kiełków fasoli mung.
2 łyżki pasty red curry
1 łyżeczka pasty krewetkowej. (opcjonalnie)
3 łyżki sosu rybnego.
0,5 łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki cukru brązowego.
400ml mleka kokosowego.

post-57525-0-66046700-1538594473_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-608391
Udostępnij na innych stronach

 

Zupa z owoców morza w red curry.
:thumbsup:  :clap: moje smaki  ;)  ale mi narobiłeś chętkę na noc - chyba odgrzeję PHO :facepalm: 

 

 

Tak myślałem żeby narobić smaka na noc.. :laugh: :laugh: :laugh: celowa zagrywka.Walduś Pozdrawiam  :D

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-608397
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Oczywiście jak w zeszłym roku tak i w tym nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu Waldka Muski.

 

Kapusta kiszona

10kg  poszatkowanej kapusty

200g  soli kamiennej nie jodowanej.

10g    nasion kopru Polskiego.

2,5g   nasion jałowca (12 kulek)

150ml  wytrawnego białego wina.

 

Kapustę układać i ubijać warstwami posypując solą,koprem i kulkami jałowca i co któraś warstwa przelać winem.

 

Kapustę 2x dziennie odgazowywać przebijając całość do dna.. u mnie specjalny kij od szczotki :laugh: :laugh: :laugh:

post-57525-0-85776300-1543231677_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614345
Udostępnij na innych stronach

A gdzie marchew? :D

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614405
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu
Przepis ma więcej lat niż my we dwóch razem  :D i cieszę się ,że kapusta smaczna :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614410
Udostępnij na innych stronach

A gdzie marchew? :D

Marchwi nie ma ???????? bardzo dobra jest bez marchwi..

[Dodano: 26 lis 2018 - 20:19]

 

nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu

 

Przepis ma więcej lat niż my we dwóch razem :D i cieszę się ,że kapusta smaczna :thumbsup:

A ja się cieszę że taki właśnie udostępniłeś i mnie intuicja nie zmyliła ze spróbowalem od tak i piszę jak w zeszłym roku kapusta zeszłoroczna zrobiła furorę u mnie po znajomych kto spróbował ten prosił o wiecej Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-614421
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Chrupiący boczek po Wietnamsku.

 

Boczek ze skórą robiłem w dwóch różnych odsłonach na próbę i w różnych marynatach, każdy z nich był bardzo smaczny w swoim tajskim rodzaju, choć najbardziej zbliżony smakowo był robiony ten z marynaty 1. co mieliśmy okazję spróbować na Wólce Kosowskiej z  @Alinka i @Muski przyrządzony przez Wietnamczyków. Wszystko było podane ze sosem rybnym do maczania dla uzyskania jeszcze lepszego smaku dla naszych kubków smakowych.. :tongue::thumbsup:

 

 

 

Marynata 1.

- 400g boczku ze skórą.

- 1/4 łyżeczki soli kamiennej.

- 1 łyżeczka 5 smaków.

- 1 łyżeczka sosu sezamowego.

 

Całość mieszamy i nacieramy nasz kawałek boczku z każdej strony i wkładamy do lodówki na 3h.

 

 

Marynata 2.

- 400g boczku ze skórą.

- 1/4 łyżeczki soli kamiennej.

- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego.

- 1/2 łyżeczki 5 smaków.

- 1/2 sosu chilli sriracha.

- 1 łyżeczka sosu Hoisin.

- 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego.

- 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego.

- 1 łyżeczka startego imbiru.

- 1 łyżeczka octu ryżowego 3%

- 1 łyżeczka oleju sezamowego.

 

Całość wymieszać i natrzeć nasz boczek i wstawić do lodówki na tym razem na 24h.

 

 

 

Po czasie marnowania w obu wersjach wyjmujemy nasz boczek i parzymy do miękkości w wodzie lub umieszczamy w szybkowarze na 1h max. mięso nie może się rozpadać ma być jędrne z kolejnymi przyprawami:

- 2L wody

- 3 łyżki sosu rybnego anchois 77% lub 1/2 łyżeczki soli.

- 1/2 szt. kory cynamonowej Wietnamskiej.

- 1 szt. kardamonu czarnego.

- 5 cm imbiru pokrojony w cienkie plasterki.

- 2 gwiazdki anyżu.

- 2 duże ząbki czosnku z łupina nagniecione.

 

 

 

Następnie nasz jędrny już boczuś studzimy i suszymy na kratce.

W dużym woku na głębokim oleju rozgrzewamy porządnie olej rzepakowy do momentu aż zacznie się kopcić z woka, wtedy dodajemy nasz osuszony już boczek i smażymy po 3 minuty z każdej strony do złotego koloru i szybciutko wyjmujemy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.Skóra ma być złota i chrupka lecz nie twarda.Kroimy w plastry i podajemy z sosem do maczania. :D  Smacznego.

 

 

Sos Wietnamski do maczania.

 

- 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)

- 2 łyżki octu ryżowego 3-5%

- 4 łyżki sosu rybnego (tu wszystko zależy jakiej jakości mamy sos u mnie z anchois 77%)

- 1-2 łyżki cukru trzcinowego.

- 1/2 papryczki chilli (świeżej można dodać więcej jak ktoś lubi bardziej ostre, pokrojona w plasterki)

- 150-200ml wody gorącej (60- 80°C)

- 1 łyżka marchewki (startej na drobnych oczkach). Dla zbalansowania smaków.

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na 30min.do przegryzienia się smaków. Całość cedzimy w salaterkę i cieszymy się smacznym sosem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post-57525-0-49309000-1554674884_thumb.jpg

post-57525-0-56178400-1554674895_thumb.jpg

post-57525-0-16182000-1554674898_thumb.jpg

post-57525-0-62834200-1554674903_thumb.jpg

post-57525-0-99676000-1554674905_thumb.jpg

post-57525-0-12760000-1554674957_thumb.jpg

post-57525-0-59918000-1554674959_thumb.jpg

post-57525-0-81026900-1554674961_thumb.jpg

post-57525-0-09552900-1554674964_thumb.jpg

post-57525-0-20087000-1554675341_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15125-krystian-w-kuchni/page/3/#findComment-628517
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.