Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy macie jakieś patenty na czerwoną maź? Żeby się nie pojawiła... Wszystkie pleśniaki, niebieskie i  białe, mają ją na wierzchu po 1-1.5 miesiąca. W pierwszej fazie jest okay, ale potem ser jest za ostry.

To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła :D 

To są bakterie (Brevibacterium linens), które  dają ten unikalny, skarpetkowy aromat.

Obsuszenie powierzchni wstrzyma ich rozwój.


[Dodano: 04 cze 2019 - 22:12]

P.S. Prawidłowo wykonany camembert powinien zakończyć dojrzewanie właśnie na fazie różowej mazi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-632659
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła :D

 

Ja też się cieszę, tylko jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue. :)

Edytowane przez CrazyCat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-632708
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue.

Daj wcześniej do komory zerowej to wstrzymasz rozwój zarówno pleśni jak i bakterii. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-632710
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

W Twoim przypadku przez pierwsze dwa tygodnie trzymałbym w temp. 12*C później lepiej przenieść do około 10*C. Zmierz temperaturę na najwyższej półce w lodówce jeśli łapie Ci ok 8+ to możesz spróbować przenieść. Najlepiej zrób sobie próbę. 3szt trzymaj w garażu a 3 w lodówce, lub jak pisałem wyzej - najpierw garaż później lodówka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-656697
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za poradę.
Zrobiłem całkiem podobnie. 
Teraz po 2 tygodniach mam już ładny nalot pleśni, choć nie na całości (odcisk kratki na której leżą).
Wczoraj wróciłem z krótkiego urlopu i serki jakby lekko napuchły zwłaszcza na bokach.
Zapach pojawia się lekko pieczarkowy, ale również coś mniej przyjemnego. To normalne ?
Do tej pory miałem kontakt jedynie ze sklepowymi produktami.
Żadnych niepokojących wykwitów itp na powierzchni nie widać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-657255
Udostępnij na innych stronach

Dziś po 2 tygodniach rozkroiłem jedną sztukę.

Wygląda tak

118afa54ddd107d3gen.jpg

 

Smak niezły choć może lekka gorycz, a może na niska słoność. Konsystencja przyjemna.

Mam jednak obawy, że te dziurki to nic dobrego. Czy to może być E.coli ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-658004
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziękuję za potwierdzenie.

Trzy dni temu poszło w kosz.

 

Teraz wiem, że od tego (w sumie sprawdzonego) dostawcy mleko idzie w pierwszej kolejności do pasteryzacji.

 

I tutaj pytanie.

 

Jakim serom taka operacja może szkodzić ? A które wychodzą bez problemu ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-659087
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Heloł,

 

Jutro odbieram mleko  "prosto od krowy"- z przeznaczeniem na sery, rzecz jasna.

 

W planie jest camembert, camblue, może stilton i gorgonzola. ( a'la oczywiście )

 

Pytanie moje brzmi:

 

Czy zebrać śmietane po ustaniu mleka czy też nie zbierać ???

 

Mleko jest z pewnego żródła, ale tez zastanawiam się nad pasteryzacją.....pasteryzować ???(60 st.C/30 min)

 

Edytowane przez qzym
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15159-camembert/page/5/#findComment-788608
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.