EAnna Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Czy macie jakieś patenty na czerwoną maź? Żeby się nie pojawiła... Wszystkie pleśniaki, niebieskie i białe, mają ją na wierzchu po 1-1.5 miesiąca. W pierwszej fazie jest okay, ale potem ser jest za ostry. To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła To są bakterie (Brevibacterium linens), które dają ten unikalny, skarpetkowy aromat.Obsuszenie powierzchni wstrzyma ich rozwój.[Dodano: 04 cze 2019 - 22:12]P.S. Prawidłowo wykonany camembert powinien zakończyć dojrzewanie właśnie na fazie różowej mazi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 5 Czerwca 2019 (edytowane) To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła Ja też się cieszę, tylko jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue. Edytowane 5 Czerwca 2019 przez CrazyCat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 5 Czerwca 2019 jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue. Daj wcześniej do komory zerowej to wstrzymasz rozwój zarówno pleśni jak i bakterii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 5 Lutego 2020 Hej, Zrobiłem 6 krążków trzymam je w pudełku z kratką na dole.I teraz pytanie o miejsce dojrzewania.Lepiej w lodówce w 6*C czy parapet w "garażu" i 12-13*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rek Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 11 Lutego 2020 W Twoim przypadku przez pierwsze dwa tygodnie trzymałbym w temp. 12*C później lepiej przenieść do około 10*C. Zmierz temperaturę na najwyższej półce w lodówce jeśli łapie Ci ok 8+ to możesz spróbować przenieść. Najlepiej zrób sobie próbę. 3szt trzymaj w garażu a 3 w lodówce, lub jak pisałem wyzej - najpierw garaż później lodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 17 Lutego 2020 Dziękuję za poradę.Zrobiłem całkiem podobnie. Teraz po 2 tygodniach mam już ładny nalot pleśni, choć nie na całości (odcisk kratki na której leżą).Wczoraj wróciłem z krótkiego urlopu i serki jakby lekko napuchły zwłaszcza na bokach.Zapach pojawia się lekko pieczarkowy, ale również coś mniej przyjemnego. To normalne ?Do tej pory miałem kontakt jedynie ze sklepowymi produktami.Żadnych niepokojących wykwitów itp na powierzchni nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 23 Lutego 2020 Dziś po 2 tygodniach rozkroiłem jedną sztukę.Wygląda tak Smak niezły choć może lekka gorycz, a może na niska słoność. Konsystencja przyjemna.Mam jednak obawy, że te dziurki to nic dobrego. Czy to może być E.coli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 3 Marca 2020 Nooom niestety. A gorzkość to może potwierdzać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 3 Marca 2020 Dziękuję za potwierdzenie.Trzy dni temu poszło w kosz. Teraz wiem, że od tego (w sumie sprawdzonego) dostawcy mleko idzie w pierwszej kolejności do pasteryzacji. I tutaj pytanie. Jakim serom taka operacja może szkodzić ? A które wychodzą bez problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 23 Września 2022 (edytowane) Heloł, Jutro odbieram mleko "prosto od krowy"- z przeznaczeniem na sery, rzecz jasna. W planie jest camembert, camblue, może stilton i gorgonzola. ( a'la oczywiście ) Pytanie moje brzmi: Czy zebrać śmietane po ustaniu mleka czy też nie zbierać ??? Mleko jest z pewnego żródła, ale tez zastanawiam się nad pasteryzacją.....pasteryzować ???(60 st.C/30 min) Edytowane 23 Września 2022 przez qzym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.