Piotr_O Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Marca 2018 Atenszyn! Atenszyn!Postanowiłem zrobić mój ulubiony napój herbaciany [fanfary] Kombucha!!!Plan jest taki:Napój ma być o smaku jaśminowo-cytrynowym.Nauczony porażkami z poprzednich „produkcji” świeże owoce w tym ze trunku się nie sprawdzają,napój pleśnieje, kiśnie, jest feeeWięc zasypuje pokrojone cytryny cukrem i odstawiam na tydzień: Zrobił się piękny syrop jak na obrazku powyżej.Kupuje najlepszą herbatę w moim mniemaniu:I biorę się do działania, robię jaśminowy napar, dosładzam syropem cytrynowym i dla lepszego aromatu dodaje kilka sztuk cytryn do procesu infuzji Wystudzam do 30 stopni przelewam do pojemnika fermentacyjnego przez tetrę i instaluje grzyba wraz z octem herbacianym tzw. starter Robię i pisze na bieżąco post będzie edytowany ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Marca 2018 Odmęty dziwolążności lecz śledzić zamierzam z uwagą... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-593043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Marca 2018 Kombucha kolejny zapaleniec kiszonek ....... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-593051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Marca 2018 O muszę niebawem grzybka odmrozić.Mnie najbardziej smakował napój zrobiony z wody i soku owocowego (własnoręcznie zrobionego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-593056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Tak jak pisałem instaluje grzyba: Herbatę zostawiłem na 9 dni aż grzyb zaczął ładnie pracować.Wyjąłem grzyba, przelałem cały płyn przez tetrę dodałem jeszcze cukru żeby Kombucha ładnie się „zagazowała” i przelałem do butelek. Po dwóch dniach napój jest gotowy do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 napój jest gotowy piekna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 napój jest gotowy do picia. Otwierasz sklep? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 napój jest gotowy do picia.Otwierasz sklep? To tylko na własne potrzeby W planach jest sprzedaż w naszych restauracjach jako wyrób wlasny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Chmm....skąd takie ładne buteleczki?Jak to smakuje??-warte zachodu ?? [bo sama herbatka jak najbardziej] Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Chmm....skąd takie ładne buteleczki?Jak to smakuje??-warte zachodu ?? [bo sama herbatka jak najbardziej]Butelki kupiłem w firmie BAGSTAR maja stronę internetowa wiec z wysyłka bez problemu. A jeśli chodzi o kombuchę to zdecydowanie warta zachodu. Jest niesamowicie zdrowa, wyśmienita w smaku, ja robię mocno gazowaną, a same bąbelki są takie „szampańskie” nie jak w cocacoli chamskie i intensywne, na upalne lato, na kaca, i dla zdrowotności 3xTAK polecam bo warto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Piotrze, skąd wziąć grzybka? Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Piotrze, skąd wziąć grzybka?Kupiłem na Allegro, wystarczył jeden grzyb bo to rośnie na potęgę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Tojest chyba jedyne z grupy " fermented food " jakinie daje rady pic. wole swoj ocet jablkowy z wodaa tegozadiably niemoge przeskoczyc zapachu. A roznych probowalam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Tojest chyba jedyne z grupy " fermented food " jakinie daje rady pic. wole swoj ocet jablkowy z wodaa tegozadiably niemoge przeskoczyc zapachu. A roznych probowalam.No to widocznie nie piłaś dobrej kombuchy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Ciekawe jak bardzo odbiegają smakiem gotowce [ze sklepów ze zdrową żywnwością] od swojego wyrobu? bo chciałabym spróbować tego napoju bogów zanim zacznę produkcję. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Dzięki za informację. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kani75 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Też robię Kombuchę. Czy ten szaro-czarny kolor przy poroście jest wg Ciebie prawidłowy? Pytam bo nigdy tak nie miałem. Wygląda trochę jak pleśń. Pozdrawiam Sent from my F5121 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_O Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Też robię Kombuchę. Czy ten szaro-czarny kolor przy poroście jest wg Ciebie prawidłowy? Pytam bo nigdy tak nie miałem. Wygląda trochę jak pleśń. Pozdrawiam Sent from my F5121 using TapatalkTak się czasami dzieje, zauważyłem to kiedy robię mocne napary to ten porost się pojawia, nie zmienia to smaku, z napojem wszystko w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Tojest chyba jedyne z grupy " fermented food " jakinie daje rady pic. wole swoj ocet jablkowy z wodaa tegozadiably niemoge przeskoczyc zapachu. A roznych probowalam.No to widocznie nie piłaś dobrej kombuchy wydaje mi sie, ze to czy Ty nazwieszdobra czy nie,niema dla mnie znaczenia. Zapach jest poporstu odrzucajacy. wierz jajestem bardzootwarta na wszelkie nowosci,a pamietam kiedy kombucha wchodzila w mode. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-596423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrolowaLalek Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) Witam, przygotowałam wideo poradnik jak przygotować Kombuchę w domu. Być może komuś się przyda. https://youtu.be/EfmrRkc2SmcPozdrawiam Edytowane 5 Marca 2021 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15167-kombucha-nektar-bog%C3%B3w/#findComment-698941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.