SZCZEPAN Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 KIEŁBASA SUROWA WĘDZONA- SZCZEPANA SKŁAD NA 10KG SUROWIEC -6kg mięso z szynki -2kg mięso z karkówki -2kg boczek peklowany wędzony (surowy) PRZYPRAWY -sól warzona 0,128kg tz.1,6%na 1kg mięsa (odliczamy wagę boczku który jest peklowany) -pieprz 0,05kg -majeranek 0,04kg -czosnek 0,05kg -cukier 0,03kg -woda 0,5l JELITA Jelita wieprzowe 28-30 SPOSÓB WYKONANIA Mięso kroimy w drobną kostkę 1-1cm Czosnek dokładnie rozgniatamy i dodajemy do 0,5litra wody po czym wodę dolewamy do pokrojonego mięsa wraz z solą i pozostałymi przyprawami dokładnie mieszając ok. 10mn.po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy na 2h Po upływie 2h nabijamy kiełbaskę w jelita i kręcimy w parki o dł.25-30cm OSADZANIE Kiełbasę zawieszamy na kije i pozostawiamy na 2-3h w przewiewnym miejscu WĘDZENIE Wędzimy w zimnym dymie 3-4h do uzyskania jasno brązowej barwy. SMACZNEGO!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witam w ten piękny niedzielny poranek.Kolego SZCZEPAN, nie zapomniałeś o czymś?Fajny przepisik, ale mamy jak na razie 10 kg kostki mięsno/boczkowej 10 mm x 10 mm. nic nie trzeba zmielić?Tak tylko pytam, jesli nic nie mielimy to fajnie! Trochę za to do krojenia, ale cóż - nic za darmo :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Toshiba wszystkie mięso kroimy do kiełbas surowych masa wiążąca jest zbędna.Korzystając z techniki można zmielić całość na sitku 10mm. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedźPowiedz mi jeszcze czy ten kawałek na pierwszym planie jest odłamany czy odkrojony?nie jest to upierdliwe pytanie, chodzi mi o konzystencje / zwatość. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 SZCZEPAN,zdjęcie niestety nie jest ostre na pierwszym planie i praktycznie nie widać jak ten przekrój wygląda. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Kiełbasa wygląda na bardzo ciemną jak na tylko 3-4 godziny wędzenia w zimnym dymie. :???: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Kiełbasa jest przekrojona!Co do koloru na fotce to zla jakość robiona tel komórkowym Pozdr. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 To ja też zapytam, czy mięsa z szynki i karkówki nie peklujemy? Bardzo lubię kiełbasy surowe wędzone.Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.