Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA SUROWA WĘDZONA- SZCZEPANA

 

SKŁAD NA 10KG

 

SUROWIEC

-6kg mięso z szynki

-2kg mięso z karkówki

-2kg boczek peklowany wędzony (surowy)

PRZYPRAWY

-sól warzona 0,128kg tz.1,6%na 1kg mięsa (odliczamy wagę boczku który jest peklowany)

-pieprz 0,05kg

-majeranek 0,04kg

-czosnek 0,05kg

-cukier 0,03kg

-woda 0,5l

JELITA

Jelita wieprzowe 28-30

 

SPOSÓB WYKONANIA

Mięso kroimy w drobną kostkę 1-1cm

Czosnek dokładnie rozgniatamy i dodajemy do 0,5litra wody po czym wodę dolewamy do pokrojonego mięsa wraz z solą i pozostałymi przyprawami dokładnie mieszając ok. 10mn.po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy na 2h

Po upływie 2h nabijamy kiełbaskę w jelita i kręcimy w parki o dł.25-30cm

OSADZANIE

Kiełbasę zawieszamy na kije i pozostawiamy na 2-3h w przewiewnym miejscu

WĘDZENIE

Wędzimy w zimnym dymie 3-4h do uzyskania jasno brązowej barwy.

SMACZNEGO!!!

 

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/
Udostępnij na innych stronach

Witam w ten piękny niedzielny poranek.

Kolego SZCZEPAN, nie zapomniałeś o czymś?

Fajny przepisik, ale mamy jak na razie 10 kg kostki mięsno/boczkowej 10 mm x 10 mm.

nic nie trzeba zmielić?

Tak tylko pytam, jesli nic nie mielimy to fajnie! Trochę za to do krojenia, ale cóż - nic za darmo :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33053
Udostępnij na innych stronach

Toshiba wszystkie mięso kroimy do kiełbas surowych masa wiążąca jest zbędna.

Korzystając z techniki można zmielić całość na sitku 10mm.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33067
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź

Powiedz mi jeszcze czy ten kawałek na pierwszym planie jest odłamany czy odkrojony?

nie jest to upierdliwe pytanie, chodzi mi o konzystencje / zwatość.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33072
Udostępnij na innych stronach

SZCZEPAN,

zdjęcie niestety nie jest ostre na pierwszym planie i praktycznie nie widać jak ten przekrój wygląda.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33075
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wygląda na bardzo ciemną jak na tylko 3-4 godziny wędzenia w zimnym dymie. :???:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33079
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jest przekrojona!

Co do koloru na fotce to zla jakość robiona tel komórkowym Pozdr.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1517-kie%C5%82basa-surowa-w%C4%99dzona-szczepana/#findComment-33091
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.